Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Omvormer zonnepanelen (gids 2024)

De omvormer van je zonnepanelen is cruciaal voor een optimale werking van je installatie. Het is dus enorm belangrijk om de juiste zonnepanelen omvormer te kiezen voor je nieuwe of bestaande installatie. Maar hoe doe je dat? Wat zijn de mogelijke valkuilen bij het kiezen van een omvormer? En hoe zit het met de prijs? Je ontdekt het allemaal in dit overzichtsartikel over omvormers voor zonnepanelen.

Ga snel naar:
Soorten omvormers zonnepanelen
Hoe juiste omvormer kiezen?
Omvormer zonnepanelen prijs
Mogelijke valkuilen + risico’s
Voordelen zonnepanelen installateur
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

Wat is een zonnepanelen omvormer en hoe werkt het?

Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnepanelen-installatie. Dit apparaat zet de geproduceerde gelijkstroom van de panelen om in bruikbare wisselstroom. Het volledige proces verloopt als volgt:

 • STAP 1 = zonnepanelen wekken gelijkstroom op: valt er zonlicht op de zonnepanelen? Dat ontstaat een elektrische stroom tussen de 2 lagen silicium van de zonnecellen. Die gelijkstroom loopt via de bekabeling naar de omvormer.
 • STAP 2 = omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom: uit je stopcontacten komt geen gelijkstroom, maar wisselstroom. De omvormer van je zonnepanelen zet die gelijkstroom om naar wisselstroom. Het apparaat zorgt er ook voor dat de overtollige groene stroom efficiënt op het elektriciteitsnet belandt.
 • STAP 3: elektriciteitsmeter registreert je verbruik: de omvormer zorgt voor een veilige productie van bruikbare elektriciteit. Je elektriciteitsmeter zorgt dan weer voor de registratie van je stroomverbruik. Dat kan enkel met een eindstand (terugdraaiende meter) of 2 tellers met de afname en de teruglevering op het net (digitale meter).

omvormer zonnepanelen

 

Soorten omvormers zonnepanelen

Welke omvormer voor je zonnepanelen kies je best? Het juiste type toestel op maat van jouw situatie is essentieel. Er zijn 4 grote soorten omvormers voor zonnepanelen op de markt. Een kort overzicht:

 

1. String omvormer

Bij een string omvormer zijn de zonnepanelen in 1 of meerdere ‘strings’ of series aangesloten op een centrale omvormer. Om hoeveel strings het precies gaat, hangt af van het aantal panelen op je dak. Denk bv. aan 3 strings van 6 zonnepanelen. Dit type omvormer komt het vaakst voor.

Een goede keuze als… alle zonnepanelen dezelfde oriëntatie hebben, er geen schaduwval is, …

 

2. Micro omvormer

De naam verraadt het al: dit type omvormer is een kleine versie van de string omvormer met een kleiner vermogen. Micro omvormers dekken namelijk het vermogen van 1 à 2 zonnepanelen. Zo ben je zeker dat elk paneel voor een optimale opbrengst zorgt zonder invloed van de andere panelen. Bij een zonnepanelen-installatie met meerdere micro omvormers is er dus geen centrale string omvormer nodig.

Een goede keuze als… je zonnepanelen verschillende oriëntaties hebben, er schaduw valt op 1 of meerdere zonnepanelen, …

 

3. Power optimizer

Een power optimizer vertoont veel gelijkenissen met een micro omvormer. Het gaat om een klein apparaatje onder elk paneel dat het rendement van dat individuele paneel optimaliseert en ook de opbrengst monitort. Let op: power optimizers zorgen niet voor de omzetting naar wisselstroom. Het grote verschil met micro omvormers is dat je dus nog altijd een centrale string omvormer nodig hebt. Een centrale SolarEdge omvormer is bv. altijd uitgerust met een SolarEdge optimizer per paneel.

Een goede keuze als… je een grotere opbrengst uit je zonnepanelen wil halen, de prestaties van elk individueel paneel wil monitoren, …

 

4. Hybride omvormer

Een hybride omvormer, ook wel Smart Inverter, maakt het mogelijk om de opgewekte stroom van je zonnepanelen op te slaan in een thuisaccu. Je panelen wekken overdag veel stroom op maar de kans is groot dat je dan niet thuis bent. Wanneer je apparaten en verlichting ’s avonds energie verbruiken kan je op dat moment gebruik maken van de stroom uit je accu. Je bent dan niet afhankelijk van het elektriciteitsnet. Kortom, met een hybride omvormer maak je optimaal gebruik maken van je eigen stroom.

Een goede keuze als… je van plan bent om (in de toekomst) een thuisaccu aan te sluiten op je zonnepanelen-installatie.

 

Welk type omvormer voor mijn zonnepanelen kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw situatie. Heb je bv. een zuidgericht dak zonder schaduwval? Dan is een centrale string omvormer doorgaans de beste en ook meest budgetvriendelijke keuze. Hebben je panelen verschillende oriëntaties of is er sprake van schaduw op 1 of meer panelen? Dan kan je met micro omvormers of power optimizers zorgen voor een maximale opbrengst van elk paneel. Bekijk ook de omvormers test.

Gratis voorstellen aanvragen? Je kan gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs actief in je buurt aanvragen via onze offerteservice.

 

Hoe beste omvormer zonnepanelen kiezen?

Wat is nu de beste omvormer voor jouw zonnepanelen? Naast het type hangt de keuze voor een omvormer op maat van jouw situatie onder meer af van de volgende factoren:

 1. Prijs van de omvormer

  De kosten voor een omvormer voor zonnepanelen bedragen gemiddeld 750 à 1.200 euro, excl. btw en incl. plaatsing. De prijs voor jouw omvormer zal vooral afhangen van het vereiste vermogen, het type, het merk, … Gaat het om een nieuwe zonnepanelen-installatie? Dan zijn die kosten van je omvormer inbegrepen in de totaalprijs op je factuur.

 2. Vermogen van de omvormer

  Het is essentieel dat het vermogen van je omvormer goed afgestemd is op het totale vermogen van je zonnepanelen voor een optimaal rendement. Afhankelijk van jouw situatie kan je bv. een omvormer voor zonnepanelen van 5.000 Wp nodig hebben. Doorgaans ligt de capaciteit van de omvormer 10 à 20% lager dan die van de panelen. Die ‘onderdimensionering’ is er omdat zonnepanelen niet constant stroom leveren volgens hun piekvermogen (door bewolking, lage zon, …).

 3. Merk van de omvormer

  Er zijn verschillende kwalitatieve merken van omvormers voor zonnepanelen op de markt. Enkele bekende voorbeelden SolarEdge omvormers, SMA omvormers, Growatt omvormers, Goodwe omvormers, Enphase omvormers, … Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Vergelijk dan verschillende omvormer merken en hun specifieke kenmerken door meerdere offertes aan te vragen bij zonnepanelen-installateurs actief in je buurt.

 4. Fasen van de omvormer (aansluiting elektriciteit)

  Afhankelijk van jouw situatie kies je voor een 3-fase omvormer of een 1-fase omvormer. Die fasen slaan op het aantal aders in je elektriciteitskabel die je woning binnenkomt. Je omvormer moet dus goed afgestemd zijn op jouw aansluiting op het elektriciteitsnet.

 5. Garantie op de omvormer

  Doorgaans krijg je minimaal 2 jaar garantie op je volledige zonnepanelen-installatie, waaronder de omvormer. Daarna treedt de fabrieksgarantie in werking. Voor omvormers voor zonnepanelen bedraagt die meestal 5 jaar, maar 10 jaar of meer kan ook (vaak met een extra verzekering). Tip: vergelijk de garantieregelingen van meerdere installateurs/merken.

 6. Monitoring van de omvormer

  Uiteraard wil je graag weten hoeveel je zonnepanelen produceren per jaar, per maand, per week, … Die monitoring gebeurt via de omvormer van je zonnepanelen-installatie. Bij nieuwe toestellen van bepaalde merken (bv. SolarEdge omvormers of SMA omvormers) kan je met een app op je smartphone of tablet je zonnepanelen opbrengst opvolgen.

Hoe kies ik de beste omvormer voor zonnepanelen? Door gericht omvormers te vergelijken volgens bovenstaande factoren. Voor advies op maat contacteer je best een installateur actief in je buurt.

 

Omvormer zonnepanelen prijs

De kosten voor een zonnepanelen omvormer hangen vooral af van het vereiste vermogen, het type toestel, het merk dat je kiest, … Gemiddeld mag je rekenen op 750 à 1.200 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Bij een nieuwe installatie maken die kosten natuurlijk deel uit van de totaalprijs. Een kort overzicht van de richtprijzen voor een omvormer + zonnepanelen:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde jaarlijkse opbrengst van de installatieGemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.500 kWh2.941 Wp72.380 kWh€ 4.100 à 7.300
23.000 kWh3.529 Wp93.060 kWh€ 5.000 à 8.800
33.500 kWh4.118 Wp103.400 kWh€ 5.600 à 10.200
44.000 kWh4.706 Wp124.080 kWh€ 6.600 à 11.700
54.500 kWh5.294 Wp134.420 kwh€ 7.500 à 13.000
65.000 kWh5.882 Wp155.100 kWh€ 8.200 à 14.500

LET OP: de prijs voor een aparte omvormer of een volledige zonnepanelen-installatie kunnen ook variëren van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, adviezen, merken, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

omvormer zonnepanelen prijs

Omvormer zonnepanelen kopen: mogelijke valkuilen en risico’s

Wil je zeker zijn van een optimale werking en rendement van je zonnepanelen omvormer? Dan moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Welke valkuilen moet je zeker vermijden als je een omvormer voor zonnepanelen koopt? Enkele mogelijke risico’s op een rij:

 

1. Let op bij het kiezen van de locatie van de omvormer

De juiste plaats van de omvormer voor je zonnepanelen is belangrijk voor een optimale werking. Een aantal factoren zijn daarbij van belang. Zo moet de omvormer goed zijn geproduceerde warmte kwijt kunnen. Hoe beter die koeling, hoe hoger het rendement. Hou er bovendien rekening mee dat een omvormer een lichte zoemtoon kan produceren. Een centrale string omvormer staat ook best zo dicht mogelijk bij je meterkast. Zo is de AC-kabel met wisselstroom zo kort mogelijk en heb je geen verlies.

Waar kan ik de omvormer best plaatsen? Een installateur geeft je graag advies op maat voor de beste locatie van je zonnepanelen omvormer (bv. in de garage, op je zolder, …). Ontvang gratis advies op maat.

 

2. Let op het aantal MPP trackers van de omvormer

Een MPP tracker (Maximum Power Point) is een specifiek onderdeel van je zonnepanelen omvormer. Het zorgt voor een zo efficiënt mogelijke productie van groene, bruikbare wisselstroom. Elke omvormer heeft 1 of meerdere van die trackers. Wanneer heb je nu meer dan 1 MPP tracker in je omvormer nodig? Als je zonnepanelen verschillende oriëntaties hebben of last hebben van schaduwval.

Hoeveel MPP trackers heb ik nodig voor mijn omvormer? Op basis van het legplan, mogelijke schaduwval, … bepaalt een installateur het juiste type omvormer met het juiste aantal MPP trackers voor jouw situatie.

 

3. Let op met de levensduur van de omvormer

Nieuwe, kwalitatieve zonnepanelen gaan gemiddeld 25 à 40 jaar mee, maar dat is niet zo bij omvormers. De levensduur van een centrale omvormer bedraagt ongeveer 8 à 12 jaar. Kortom, je zal minstens 1 keer je omvormer moeten laten vervangen. Die slijtage is te verklaren door de vele elektronische onderdelen van een omvormer (bv. condensatoren, trackers, …).

Hoe weet ik wanneer mijn omvormer aan vervanging toe is? Dat kan je merken aan een lagere opbrengst van je zonnepanelen bij de monitoring van je installatie. Tip: kies voor een onderhoudscontract bij je installateur. Zo blijft je installatie optimaal presteren én weet je precies wanneer het tijd is om je omvormer te vervangen. Vergelijk onderhoudscontracten bij meerdere installateurs actief in je buurt.

 

4. Let op als je een zonnepanelen installateur kiest

Een betrouwbare, erkende installateur kiezen is belangrijk om zeker te zijn van een hoogwaardige omvormer van een goed merk. Daarnaast speelt ook de dienstverlening na aankoop een rol. Stel: de omvormer van je zonnepanelen werkt niet meer door een defect. Dan is een goede support van je installateur belangrijk om zo snel mogelijk weer te genieten van gratis, groene stroom.

Hoe kies ik de juiste zonnepanelen installateur? Door gericht de voorstellen van meerdere specialisten te vergelijken op vlak van prijs, voorgestelde omvormers en panelen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Je kan gratis offertes aanvragen bij verschillende installateurs via onze offerteservice.

Voordelen zonnepanelen installateur

Wil je zeker zijn van de beste omvormer voor je nieuwe zonnepanelen-installatie? Of is de omvormer van je bestaande zonnepanelen aan vervanging toe? In beide gevallen is het belangrijk om samen te werken met een ervaren zonnepanelen-installateur. Zo ben je zeker van…

 • Advies op maat: welk vermogen heeft je zonnepanelen omvormer nodig? Past een centrale string omvormer best bij jouw situatie of eerder meerdere micro omvormers? En waar plaats je je omvormer het best? Een installateur geeft je gericht advies op jouw maat.
 • Correcte plaatsing: een vakman kan de omvormer voor je zonnepanelen aansluiten volgens de regels van de kunst. Bovendien bepaalt hij ook de ideale locatie  van het toestel, breidt hij indien nodig je elektriciteit uit met een extra stroomgroep, …
 • Hoogwaardige omvormer: een erkende installateur werkt enkel met omvormers van kwalitatieve merken (bv. Omnik omvormer, SMA omvormer, SolarEdge omvormer, …). Zo kan je gegarandeerd rekenen op een optimaal rendement en een lange levensduur.
 • Goede support na verkoop: de omvormer van je zonnepanelen valt uit op bepaalde momenten? Dan moet je kunnen rekenen op een uitstekende dienstverlening na verkoop. Met een betrouwbare, erkende specialist actief in je buurt is je omvormer snel weer hersteld of vervangen.
 • Subsidies & financiële voordelen: werk je samen met een erkende installateur? Dan kom je in aanmerking voor verschillende subsidies en financiële voordelen. Zo’n specialist informeert je graag over de voorwaarden en bezorgt je alle documenten voor een vlotte aanvraag.

Op zoek naar erkende installateurs actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs