Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Top 10, wat leveranciers u niet vertellen

top-10-zonnepanelen-leveranciers-niet-vertellenWelkom in het oerwoud van zonnepanelen. Ziet u bij uw zoektocht naar zonnepanelen ook door de bomen  het bos niet meer?  Dat is begrijpelijk, want er wordt u van alles wijsgemaakt.  Er zijn hele goede installateurs, maar ook slechte. Let wel: goedkoop is duurkoop. Vooral in deze markt.

Top 10 wat leveranciers u NIET vertellen:

1. Dat het kolder is om zomaar een ‘zonnepanelen-pakket’ aan te schaffen

zonnepanelen_pakketBij veel aanbieders zie je het heel veel: ‘bestel direct zonnepanelen-pakket X’. Daarbij koopt u dus een pakket dat bestaat uit zonnepanelen, een bepaalde omvormer en bevestigingsmateriaal. Klinkt eenvoudig, maar pas op! De combinatie zonnepanelen en omvormer is volledig afhankelijk van de situatie (hellingshoek, oriëntatie, schaduw).  Er moet echt eerst een berekening worden gemaakt voordat een pakket kan worden samengesteld.

2. Dat goedkoop vóóral in deze markt vaak duurkoop is

Het is voor een leverancier niet zo moeilijk om de goedkoopste producten aan te bieden om een deal te sluiten: Low budget zonnepanelen, een dito omvormer en een bevestiging die snel op uw dak wordt geklikt. Van buitenaf zal het er mooi uitzien, maar schijn bedriegt.  Baseer uw keuze nooit alleen op prijs! U doet een investering voor wellicht 25 jaar. Uw investering in kwaliteit wordt op den duur echt beloond. Lees onze top 5 problemen met zonnepanelen.

Gratis eBrochure:

‘Wat kosten zonnepanelen? Marktscan 2021’

Wekelijks nuttige tips over zonnepanelen en
deze Gratis eBrochure in je mailbox: Ja, stuur mij meer informatie over zonnepanelen. Het eerste bericht bevat deze eBrochure.

Wat kosten zonnepanelen? Marktscan 2021

3. Dat de fabrieksgarantie een schijngarantie kan zijn.

De meeste installateurs geven 2 jaar garantie op de installatie, 5 of  jaar fabrieksgarantie op de omvormer en 10 jaar op de zonnepanelen. Maar wat als u bijvoorbeeld een Chinees merk heeft gekocht?

De meeste Chinese fabrikanten hebben geen onderneming in Europa. Enig idee wat de fabrieksgarantie dan waard is? Als uw installateur niet goedwillend is zult u zich moeten richten tot het Chinese bedrijf.  Vooral voor omvormers is dit een belangrijk issue, die zijn namelijk het meest kwetsbaar. Lees hier de details over garantie zonnepanelen en omvormers. Maar het zal altijd lastig zijn om merken te beoordelen. Want ook Europese merken zijn onlangs failliet gegaan. Dan is het belangrijk dat u een stabiele installateur heeft.

4Dat de salderingsregeling hoogstwaarschijnlijk in deze vorm gaat verdwijnen

Op dit moment krijgt u voor de teruglevering van stroom nog hetzelfde terug als dat u betaalt voor de afname van stroom. Dat blijft volgens minister Kamp tot 2023 gehandhaafd. Op 2 juni 2014 heeft minister Kamp aangegeven dat de salderingsregeling daarna versoberd gaat worden.  Hou dat even in het achterhoofd.

Oude energiemeter5. Dat u beter uw oude stroommeter kunt gebruiken

De meeste installateurs vertellen u het verhaal dat u bij het plaatsen van zonnepanelen uw analoge meter in de meterkast beter kunt vervangen door de slimme meter, want dan kunt u precies uw teruglevering inzien. Maar die slimme meter gaat u naar alle waarschijnlijkheid na 2020 geld kosten als de salderingsregeling mogelijkerwijs versoberd gaat worden. Niet doen dus, kijk eerst of u uw oude meter niet beter kunt behouden.

6. Dat de zonnepanelen echt niet geheel zelfreinigend zijn

Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.  Als u uw zonnepanelen niet schoonmaakt gaat u na een jaar 3% aan opbrengst missen. Dat is niet veel, maar als het vuil zich ophoopt neemt dit nog toe. Lees onze 8 tips ‘schoonmaken zonnepanelen’.

7. Dat aarding van zonnepanelen echt wel nodig is

Het aarden van zonnepanelen is niet verplicht. Maar het aarden van de metalen constructies is wel verplicht. Niet alle installateurs houden zich hier netjes aan. Informeer bij de installateur goed hoe zij met aarding omgaan. Lees hier alles over aarden zonnepanelen.

Zonnepanelen vooruitbetalen8. Dat u voorzichtig  moet zijn met vooruitbetalingen

Ondanks de grote vraag naar zonnepanelen is er een enorme concurrentie. Dit heeft tot prijsdruk geleid en lage marges voor de gehele keten van fabrikanten tot leveranciers. Dat heeft er helaas toe geleid dat afgelopen jaar een aantal aanbieders is omgevallen. Als u zonnepanelen gaat kopen, wees voorzichtig met vooruitbetalingen. Want bij faillissement van uw leverancier bent u echt uw geld kwijt.

9. Dat het plaatsen van zonnepanelen in bepaalde situaties onverstandig kan zijn

Zonnepanelen zijn prachtige producten. Maar u moet zich realiseren dat zonnepanelen niet in alle situaties geschikt zijn. Hier een paar richtlijnen die u helpen uw eigen keuze te maken:

  • Plaats alleen zonnepanelen tussen het oosten en het westen in zuidelijke richting.  Indicatie: zonnepanelen die op het westen staan leveren circa 16% minder vermogen dan zonnepanelen die op het zuiden staan.
  • Plaats alleen zonnepanelen indien er beperkte schaduw is. Want schaduw is funest voor uw opbrengst. Het verschil in opbrengst tussen direct zonlicht en schaduw is soms wel een factor 8.

10. Dat u altijd moet vragen naar klantenbeoordelingen

Als een leverancier niet in staat is om klantenbeoordelingen aan u te overhandigen dan moet u zich afvragen of u bij de juiste partij zit. Er zijn tegenwoordig voldoende leveranciers met ruimschootse ervaring. Kijk goed op hun website wat andere klanten over de leverancier te vertellen hebben.

 

 

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.