Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen plaatsen

Wil je zonnepanelen plaatsen? Dan moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de locatie, je budget, de regelgeving rond zonnepanelen, … In dit artikel lees je waarop je moet letten als je zonnepanelen plaatst, hoe je een geschikte installateur vindt, hoeveel zonnepanelen kosten en het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de plaatsing van zonnepanelen.

Ga snel naar:
Hoe zonnepanelen plaatsen?
Waar zonnepanelen plaatsen?
Wat heb je nodig voor zonnepanelen?
Kosten zonnepanelen plaatsen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

Hoe zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen plaatsen gebeurt steeds volgens de volgende 4 stappen:

  1. Zonnepaneel offertes aanvragen

    Je doet er goed aan om offertes aan te vragen bij meerdere zonnepanelen installateurs. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend meerdere zonnepanelen offertes aanvragen. Wij koppelen jouw aanvraag vervolgens aan installateurs actief in jouw buurt.

  2. Plaatsbezoek + legplan

    Nadat de installateur je offerteaanvraag ontvangen heeft, neemt hij contact met je op. Meestal plant hij een plaatsbezoek in om alle gegevens in kaart te brengen. Hij bespreekt o.a. jouw energieverbruik en -behoefte, bekijkt de oriëntatie en staat van het dak, …

    Hierna ontvang je een legplan waarop staat waar en hoeveel zonnepanelen met welke afmeting en welk vermogen precies op jouw dak komen te liggen. Kortom, je krijgt een overzicht van de installatie die volledig is afgestemd op jouw behoeften en situatie.

  3. Plaatsing zonnepanelen

    Ga je akkoord met de offerte, dan wordt een datum afgesproken om de zonnepanelen te plaatsen. De installateur plaatst op de afgesproken datum eerst de draagconstructie, waarop hij vervolgens de panelen monteert. Hij installeert ook de omvormer en eventueel de thuisbatterij en zorgt ervoor dat alles correct wordt aangesloten. Je hoeft zelf doorgaans niets voor te bereiden of te voorzien.

  4. Aansluiting op het elektriciteitsnet

    Nadat je zonnepanelen, omvormer en eventueel je thuisaccu zijn geplaatst, worden je zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnet. Het is mogelijk dat je elektriciteitskast hiervoor moet aangepast worden. Ook dit neemt je zonnepanelen installateur voor zijn rekening.

 

 

Waarop letten bij het plaatsen van zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen, let een installateur altijd op het volgende:

  • Oriëntatie: zuidgerichte daken zijn het meest geschikt voor zonnepanelen omdat een oriëntatie op het zuiden de grootste opbrengst van zonne-energie oplevert. Is jouw dak niet op het zuiden gericht? Dat hoeft daarom geen probleem te zijn. Enkel noordgerichte daken zijn niet geschikt voor zonnepanelen.
  • Hellingsgraad: met een schuin dak met een hellingsgraad tussen 30 en 35 graden halen je zonnepanelen het meeste opbrengst. Maar ook bij een hellingsgraad tussen 15 en 55 graden is het rendement van je zonnepanelen nog steeds voldoende. Op een plat dak worden de zonnepanelen op een hellende draagstructuur geplaatst om zo de ideale helling te creëren.
  • Schaduwval: schaduw haalt het rendement van je zonnepanelen aanzienlijk naar beneden. Het is daarom belangrijk dat je zonnepanelen op plek gelegd worden met zo weinig mogelijk schaduw. Je plaatst je panelen dus beter niet op daken met veel bomen in de buurt, een hoge schoorsteen, … Een installateur bekijkt samen met jou waar en hoe de zonnepanelen het best geplaatst worden.
  • Staat van het dak: om zonnepanelen te plaatsen moet zowel je dakbedekking als je dakconstructie in goede staat zijn. Is dat niet het geval, dan kunnen herstellingswerken nodig zijn alvorens zonnepanelen te plaatsen.
  • Grootte van de installatie: het is belangrijk dat de grootte van je installatie is afgestemd op de beschikbare ruimte voor je zonnepanelen. Heb je bv. een klein dak? Dan kies je best voor zonnepanelen met een hoog vermogen. Zo moet je minder zonnepanelen leggen en is de opbrengst van je installatie toch hoog genoeg. Of je kan kiezen voor kleine zonnepanelen om je dak optimaal te benutten.

TIP: Je laat jouw situatie best beoordelen door een ervaren zonnepanelen installateur. Hij weet precies waarop hij moet letten om te bepalen of jouw dak geschikt is en op welke manier jouw zonnepanelen het best geplaatst worden. Ontvang advies op maat.

 

Heb je een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?

Je hebt geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen op een dak wanneer de installatie aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo geldt er een vrijstelling van de vergunningsplicht wanneer je zonnepanelen op of in een schuin dak plaatst en de panelen de helling van je dak volgen. Ook voor zonnepanelen op een plat dak is geen vergunning nodig als de installatie niet hoger dan 1 meter boven de dakrand uitkomt.

Wil je je zonnepanelen op een andere plaats dan je dak installeren? Dan informeer je best bij je gemeente welke regels gelden omtrent vergunningen voor zonnepanelen.

 

Waar zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen kan je op verschillende plaatsen installeren. Een overzicht van de mogelijkheden:

  • Op het dak: zonnepanelen worden meestal op het dak geplaatst. Dit kan zowel op een schuin dak als op een plat dak.
  • Op de grond: is je dak niet geschikt voor zonnepanelen? Dan kan je ze ook op de grond plaatsen. Hiervoor wordt een constructie op de grond geplaatst waarop de panelen gemonteerd worden. Let op: installeer je zonnepanelen op de grond, dan heb je vaak een vergunning nodig. Informeer hier dus op voorhand naar bij je gemeente.
  • Op een bijgebouw: zonnepanelen komen ook vaak voor op bijgebouwen zoals een garage, tuinhuis, veranda, … Deze plaatsen worden vaak gekozen voor kleine zonnepanelen installaties of wanneer je het uitzicht van je dak en bij uitbreiding je woning niet wilt veranderen door zonnepanelen.
  • Op een andere plaats: wil je de energie die je zonnepanelen opwekken niet in je woning, maar elders gebruiken? Dan kan je ook daar zonnepanelen installeren. Zo worden ze vaak geplaatst op caravans, boten, …

Zonnepanelen laten installeren op een plaats naar keuze? Contacteer vrijblijvend zonnepanelen installateurs via onze offerteservice.

 

zonnepanelen plaatsen schuin dak

Wat heb je nodig voor een zonnepanelen installatie?

Om zonnepanelen te plaatsen, heb je het volgende nodig:

  1. Zonnepanelen: er zijn verschillende soorten zonnepanelen waaruit je kan kiezen. Ben je niet zeker wat de beste zonnepanelen zijn voor jouw situatie? Een zonnepanelen installateur adviseert je graag.
  2. Draagstructuur: zonnepanelen worden bijna altijd op een draagconstructie geplaatst. Zo kunnen de panelen eenvoudig geïnstalleerd worden en kan de wind onder de zonnepanelen waaien, waardoor ze sneller afkoelen en minder snel oververhit geraken.
  3. Bevestigingsmaterialen: om de zonnepanelen te verankeren op het dak, heb je bevestigingsmaterialen nodig. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een schroefhaakbevestiging of een haak-kliksysteem.
  4. Omvormer: de omvormer zet de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken om in wisselstroom. Die wisselstroom kan je vervolgens gebruiken in je woning, bedrijf, …
  5. Bekabeling: met elektriciteitskabels worden de zonnepanelen aangesloten op de meterkast.
  6. Extra groep in de meterkast: vaak moet er een extra groep geplaatst worden in de meterkast om de zonnepanelen te kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet.
  7. Gereedschap: om de zonnepanelen te plaatsen is er ook specifiek gereedschap nodig, zoals een boormachine, ladder, valbeveiliging, sleutels, tangen, …

BELANGRIJK: zonnepanelen installeren is een technische klus die vakkennis en ervaring vereist. Je laat ze dus best plaatsen door een ervaren installateur. Hij beschikt ook over alle nodige materialen en gereedschap om de klus snel en vakkundig te klaren. Kom in contact met installateurs in de buurt.

Kosten zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen kosten gemiddeld € 4.100 tot 14.500 (excl. btw, incl. plaatsing en omvormer). De exacte prijs hangt af van het type en het aantal zonnepanelen, het vermogen en het merk van de panelen, je stroomverbruik, … Graag een prijs op maat ontvangen voor jouw installatie? Start hier jouw aanvraag.

TIP: je kan een deel van de kosten voor je zonnepanelen recupereren dankzij subsidies en andere financiële voordelen.

FAQ plaatsing zonnepanelen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond de plaatsing van zonnepanelen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Jouw zonnepanelen installateur helpt je graag verder.



  • Mag je zelf zonnepanelen plaatsen?

    Ben je handig en heb je geen hoogtevrees? Dan kan je eventueel je zonnepanelen zelf plaatsen. Hou er wel rekening mee dat de aansluiting veilig moet gebeuren. Zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom. Contact met gelijkstroom met een hoog voltage is levensgevaarlijk. De kabels en stekkers zijn dan wel goed geïsoleerd, als je hierin gaat knippen zijn de risico’s groot.

    Het is daarom aangeraden om de plaatsing van zonnepanelen altijd over te laten aan een ervaren installateur. Hij zorgt niet alleen voor een snelle, veilige en correcte plaatsing, maar ook voor:

    • Advies op maat: een zonnepanelen installateur berekent hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, waar je ze het best plaatst, bezorgt je een legplan, …
    • Garantie: een installateur is verplicht om garantie te geven op de uitgevoerde werken. Doorgaans mag je rekenen op een installatiegarantie van 2 tot 5 jaar. Wanneer je je zonnepanelen zelf plaatst maar dit niet correct doet, zijn de kosten voor de herstelling voor eigen rekening.
    • Subsidies: enkel wanneer je zonnepanelen laat plaatsen door een erkende installateur, maak je aanspraak op subsidies.


  • Kan ik achteraf extra zonnepanelen bijplaatsen?
    Zolang er nog voldoende plaats is op je dak, kan je altijd zonnepanelen bijplaatsen. Blijkt het vermogen van je installatie niet voldoende om aan de energiebehoefte te voldoen of is je stroomverbruik om één of andere reden sterk gestegen (bv. door zwembadverwarming of een jacuzzi)? Dan is het slim om zonnepanelen bij te plaatsen om zo je extra energieverbruik te dekken.


  • Kan ik zonnepanelen plaatsen op een plat dak?

    Zonnepanelen kunnen ook op een plat dak geplaatst worden. Hiervoor wordt er eerst een hellende constructie geplaatst op het dak. De meest ideale hellingshoek voor een optimaal rendement is 35 graden. Dit heeft echter wel gevolgen voor de hoeveelheid zonnepanelen die je op je dak kan plaatsen.

    Met een hoge hellingsgraad ontstaat er namelijk meer schaduw, waardoor de afstand tussen de rijen zonnepanelen groter wordt en je dus minder zonnepanelen op je plat dak kan plaatsen. Een lagere hellingsgraad is ook mogelijk, maar dan moet je rekening houden met verlies aan rendement.



  • Hoe lang duurt de plaatsing van zonnepanelen?
    De plaatsing van zonnepanelen neemt doorgaans 1 dag in beslag. Meteen daarna maak jij al gebruik van jouw eigen opgewekte groene stroom.


  • Wat te doen na de plaatsing van zonnepanelen?

    De belangrijkste zaken die je in moet orde brengen na de plaatsing van je zonnepanelen, is de keuring en de aanmelding van je panelen:

    • Zonnepanelen keuren: tijdens een zonnepanelen keuring controleert een expert of je installatie voldoet aan de AREI-normen. In Nederland is zo’n keuring niet verplicht, al wordt ze wel aangeraden. Vaak is een keuring ook noodzakelijk voor je brandverzekering. In Vlaanderen moeten zonnepanelen wél verplicht gekeurd worden na de plaatsing.
    • Zonnepanelen aanmelden: nadat je zonnepanelen geplaatst zijn, moet je je installatie aanmelden. In Nederland moet je je zonnepanelen installatie aanmelden bij je energieleverancier. Doe je dit niet, dan kan je ook geen stroom terugleveren en loop je dus heel wat geld mis. In Vlaanderen moet je je installatie binnen een maand na de AREI-keuring aanmelden bij je netbeheerder. Doe je dit niet, dan kan je een boete krijgen of kan je zelfs de toegang tot het distributienet ontzegd worden.


  • Hoe kan ik de opbrengst van mijn zonnepanelen monitoren?
    Als je de zonnepanelen plaatst, wil je natuurlijk graag monitoren wat je opbrengst is. De opbrengst kan je in praktisch alle gevallen uitlezen op de omvormer. Veel leuker is het indien je de opbrengst op je computer, tablet of smartphone kunt aflezen. Omvormers hebben verschillende mogelijkheden om dit uit te lezen. In de meeste gevallen dien je jouw omvormer aan te sluiten op het internet. De meeste fabrikanten hebben intussen ook een app waar je de opbrengst van je zonnepanelen kan raadplegen.


  • Hoeveel zonnepanelen moet ik plaatsen?

    Idealiter komt het totale vermogen van je zonnepanelen installatie overeen met je energieverbruik. Hoeveel zonnepanelen je precies moet plaatsen, hangt dus volledig af van jouw verbruik. Weet je niet hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt? Een zonnepanelen installateur maakt de berekening graag voor jou.

    Een voorbeeld: een gezin van 4 personen met een gemiddeld stroomverbruik van 4.000 kWh heeft 10 zonnepanelen van 400 kWh nodig om in zijn energiebehoeftes te voorzien.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs