Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwarte zonnepanelen: uitvoeringen & prijzen

Er bestaan verschillen tussen zonnepanelen op vlak van piekvermogen, afmetingen en materialen, maar ook qua kleur. Zo kan je in de meeste gevallen kiezen tussen zwarte of blauwe zonnepanelen. Welke uitvoeringen van zwarte zonnepanelen bestaan er allemaal? Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van blauwe zonnepanelen? In dit artikel kom je alles te weten over zonnepanelen in het zwart!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Voordelen en nadelen
Zwarte zonnepanelen prijs
Rendement zwarte zonnepanelen
FAQ zwarte zonnepanelen
Vraag gratis je offertes aan

 

Wat is het verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen?

Zonnepanelen in het groen, rood, paars, … zijn theoretisch mogelijk, maar vrijwel alle PV-panelen zijn zwart of blauw. Doorgaans zijn zwarte panelen van het type ‘monokristallijn’ en blauwe panelen van het type ‘polykristallijn’. Een kort overzicht:

 • Zwarte zonnepanelen = monokristallijn: de meeste monokristallijne zonnepanelen zijn zwart. Elke zonnecel van silicium bevat 1 kristal (door een manipulatie tijdens het stollen van het silicium). Die kristallen liggen ook allemaal in dezelfde richting. Zo krijg je een mooi, effen paneel zonder vlekken.
 • Blauwe zonnepanelen = polykristallijn: de meeste polykristallijne zonnepanelen zijn blauw. Elke zonnecel van silicium bestaat uit meerdere samengesmolten kristallen. Bovendien liggen die kristallen ook door elkaar, waardoor het paneel een minder effen, strak kleur heeft. Let op: zulke panelen worden de dag van vandaag bijna niet meer gemaakt of verkocht.

LET OP: de kleur van zonnepanelen is niet de belangrijkste keuze. De kwaliteit van de panelen, een goede vermogensgarantie en een optimale plaatsing wegen bv. veel zwaarder door. Op zoek naar advies voor een zonnepanelen-installatie op jouw maat? Ontvang gratis voorstellen bij verschillende erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

zwarte of blauwe zonnepanelen

 

Mogelijke uitvoeringen van zwarte zonnepanelen

Het ene zonnepaneel in het zwart is het andere niet. Er zijn tal van uitvoeringen van zwarte zonnepanelen op de markt. Zo kan je onder meer verschillende keuzes maken op vlak van:

 

1. Soort zonnepaneel

Zonnepanelen in het zwart zijn doorgaans monokristallijne PV-panelen. Door hun uniforme structuur (1 kristal per zonnecel) ogen ze strak en ze halen ook een hogere opbrengst per m². Benieuwd naar de beste soort panelen voor jouw situatie? Vraag dan advies op maat aan een erkende installateur actief in je buurt.

 

2. Deels of volledig zwart

Zonnepanelen in het zwart kunnen nog een onbespoten aluminium frame hebben. Ook de onderkant van de panelen heeft vaak een andere tint, waardoor je witte lijntjes tussen de zonnecellen kan zien. Naast die deels zwarte panelen bestaan er echter ook ‘all black’ of ‘full black’ panelen. Bij die panelen is het frame in het zwart gespoten en ook de ‘backsheet’ is zwart. Zo vormen de panelen 1 strak, zwart geheel.

 

3. Piekvermogen

Zonnepanelen in het zwart kunnen verschillende piekvermogens hebben (in Wattpiek of Wp). Zo kan je kiezen voor een paneel van 300 Wp, maar ook zonnepanelen in het zwart van 400 Wp zijn perfect mogelijk. Heb je weinig plaats op je dak? Dan kies je best voor zwarte zonnepanelen met een hoog piekvermogen. Zo bereik je met minder panelen het vereiste totale vermogen om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken.

 

4. Afmetingen

Een standaard zonnepaneel in het zwart heeft een formaat van 1,65 m². Daarnaast bestaan er ook grotere panelen met een lengte van 2 m of kleinere panelen met een lengte van 1,26 m (meestal amorfe, dunne film panelen zonder kristalstructuur). De afmetingen voor jouw zwarte zonnepanelen hangen vooral af van de grootte van je dak, de vereiste capaciteit van de panelen en het type panelen dat je kiest. Een installateur stelt voor jou graag het ideale legplan voor jouw hellend of plat dak samen.

 

Welke zwarte zonnepanelen kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw specifieke situatie en je persoonlijke wensen. Wil je bv. een zo strak mogelijke uitstraling van de zonnepanelen op je hellend dak? Dan ga je best voor ‘full black’ panelen. Heb je weinig plaats op je dak of is er schaduwval op bepaalde delen? Dan zijn zonnepanelen in het zwart met een hoger piekvermogen aangewezen om een zo hoog mogelijk vermogen te halen met de beschikbare ruimte.

TIP: een erkende installateur overloopt graag met jou alle mogelijkheden voor zwarte zonnepanelen op jouw maat. En dat is niet alles… Zo’n vakman zorgt ook voor een optimale plaatsing met het oog op een zo hoog mogelijke opbrengst. Ontvang gratis voorstellen bij meerdere installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Voor- en nadelen van zwarte zonnepanelen

Naast zonnepanelen in het zwart kan je ook voor blauwe panelen kiezen. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van zwarte panelen ten opzichte van blauwe? We zetten het kort op een rij:

 

Voordelen zwarte zonnepanelen

 • Esthetischer en strakker: heb je een hellend dak en zijn de panelen goed zichtbaar? Dan is de uitstraling van je zonnepanelen-installatie ook een aandachtspunt. Op dat vlak bieden zonnepanelen in het zwart een duidelijke meerwaarde. Zeker bij een donkere dakbedekking vallen strakke en egale ‘full black’ panelen nauwelijks op.
 • Meer opbrengst bij direct zonlicht: bij zwarte, monokristallijne zonnecellen liggen alle kristallen mooi in dezelfde richting. Daardoor wekken ze bij direct zonlicht meer energie op dan blauwe, polykristallijne zonnecellen. Kortom, op een zonnige, wolkenloze dag zullen zwarte panelen meer stroom produceren.
 • Grotere gemiddelde opbrengst: zwarte, monokristallijne zonnepanelen halen gemiddeld een iets groter rendement per m² dan blauwe, polykristallijne zonnepanelen. Heb je dus een kleiner, zuidgeoriënteerd dak? Dan kan je met zonnepanelen in het zwart rekenen op een grotere opbrengst.
 • Hogere piekvermogens: bij monokristallijne zonnepanelen in het zwart zijn hogere piekvermogens per paneel mogelijk, tot wel 380 à 400 Wp. Dat is vooral interessant als je met minder panelen op je dak je jaarlijkse elektriciteitsverbruik wil dekken.

 

Nadelen zwarte zonnepanelen

 • Iets duurder: het productieproces van monokristallijne zonnepanelen in het zwart duurt langer. Om 1 kristal per zonnecel te verkrijgen, is namelijk een manipulatie nodig tijdens het stollingsproces van het silicium. Daardoor liggen de kosten voor zwarte zonnepanelen iets hoger.
 • Snellere opwarming: door hun donkere tint warmen vooral ‘full black’ panelen sneller op bij hogere temperaturen dan blauwe panelen. Die grotere opwarming doet het rendement van de zwarte panelen op hete dagen licht dalen.
 • Minder opbrengst bij indirect zonlicht: bij blauwe, polykristallijne panelen wijzen de kristallen in verschillende richtingen. Daardoor wekken deze panelen iets meer energie op bij indirect zonlicht dan zwarte zonnepanelen.

BELANGRIJK: tegenwoordig zijn zwarte, monokristallijne zonnepanelen de standaard. Voor gericht advies kan je terecht bij een erkende zonnepanelen installateur actief in je buurt.

 

Zwarte zonnepanelen prijs

De kosten voor monokristallijne, zwarte zonnepanelen hangen vooral af van het merk, het aantal panelen, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde jaarlijkse opbrengst van de installatieGemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.500 kWh2.941 Wp72.380 kWh€ 4.100 à 7.300
23.000 kWh3.529 Wp93.060 kWh€ 5.000 à 8.800
33.500 kWh4.118 Wp103.400 kWh€ 5.600 à 10.200
44.000 kWh4.706 Wp124.080 kWh€ 6.600 à 11.700
54.500 kWh5.294 Wp134.420 kwh€ 7.500 à 13.000
65.000 kWh5.882 Wp155.100 kWh€ 8.200 à 14.500

Een exacte prijs voor jouw zonnepanelen-installatie? Dan vraag je best precieze prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de kosten, maar ook legplannen, voorgestelde panelen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

zwarte zonnepanelen

 

Rendement zwarte zonnepanelen

De gemiddelde opbrengst van monokristallijne zonnepanelen in het zwart ligt iets hoger dan bij de vroegere blauwe, polykristallijne panelen. Toch zijn de kleur en type paneel niet de belangrijkste factoren voor een optimaal rendement. Wil je zeker zijn van een zo hoog mogelijke stroomproductie? Dan is het ook essentieel om rekening te houden met…

 • Oriëntatie: hoe zuidelijker je zwarte panelen georiënteerd zijn, hoe meer zonlicht ze vangen. En dus halen ze logischerwijs ook een hogere opbrengst. Idealiter zijn zonnepanelen volledig op het zuiden gericht, maar met een zuidwestelijke of zuidoostelijke oriëntatie haal je nog een prima rendement.
 • Hellingsgraad: met een hellingshoek tussen 35 à 38 graden ben je zeker van het beste rendement van je zonnepanelen. Is die hellingsgraad hoger of lager? Dan kan je opbrengst lager liggen. Bij platte daken is het grote voordeel dat een installateur met een frame de meest ideale hellingsgraad kan bepalen.
 • Schaduwval: een installateur neemt je dak grondig onder de loep om schaduwval door bomen, andere gebouwen, je schoorsteen, … te vermijden. Hoe minder mogelijke schaduw, hoe beter je zwarte zonnepanelen zullen presteren.
 • Onderhoud: laat je je zonnepanelen jaarlijks onderhouden? Dan ben je zeker van een optimale werking van je volledige installatie en van propere panelen die maximaal renderen. Vraag dus zeker naar de mogelijkheden van een onderhoudsabonnement bij je gekozen zonnepanelen-installateur.

 

FAQ zwarte zonnepanelen

Met al je vragen over zwarte of blauwe zonnepanelen kan je terecht bij een erkende installateur actief in je buurt. Hieronder zetten we ook nog enkele veelgestelde vragen kort op een rij: • Kunnen zwarte zonnepanelen verkleuren?
  Elke zonnecel in je panelen is anders. Daardoor zijn lichte kleurverschillen binnen een paneel of tussen panelen niet helemaal uitgesloten. Deze verkleuringen kunnen gewoon opnieuw verdwijnen, maar kunnen in een enkel geval ook blijvend zijn. Belangrijk: eventuele verkleuringen hebben geen enkele invloed op het rendement van je zonnepanelen.


 • Kies ik beter voor zwarte of blauwe zonnepanelen?

  Vroeger kon je kiezen tussen blauwe of zwarte zonnepanelen. Blauwe, polykristallijne panelen waren dan interessanter omdat ze beter rendeerden bij indirect zonlicht. Tegenwoordig zijn zwarte, monokristallijne panelen echter de standaard. Die halen een goed rendement bij zowel direct als indirect zonlicht.

  Advies op maat? Een erkende installateur informeert je graag over de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw dak en helpt je bij het maken van de beste keuze. Ontvang gratis offertes op maat.  • Hoe ontstaat de kleur van zonnepanelen?
  De uiteindelijke kleur van zonnepanelen is vooral afhankelijk van de eigenschappen van de reflectielaag op de zonnecellen. In theorie kan je dus de kleur van je panelen afstemmen op de kleur van je dakbedekking (bv. rood, oranje, bruin, …). In de praktijk zijn er echter zo goed als alleen zwarte zonnepanelen op de markt vanwege de hoge opbrengst die ze halen.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs