Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Alles over salderen en de salderingsregeling

Vanaf 2025 verandert de huidige regeling voor het salderen in een afbouw salderingsregeling. Ben je benieuwd naar waar je allemaal mee te maken krijgt tijdens het terugleveren van stroom aan het elktriciteitsnet? Lees hier alle ins en outs over het salderen van stroom met zonnepanelen tot en vanaf 2025.

 

Wat is salderen?

Als de zon volop schijnt en de zonnepanelen meer vermogen opleveren dan er wordt verbruikt wordt het overschot teruggeleverd aan het net. Als ’s avonds de zon is ondergegaan en de zonnepanelen niets meer opwekken wordt er vervolgens weer stroom afgenomen van het net. De teruglevering en de afname mogen in Nederland tegen elkaar worden weggestreept. Dit noem je salderen en is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling, maar vanaf 2025 komt er een verandering in deze regeling.

 

Wat houdt de salderingsregeling voorlopig in?

Iedereen met een aansluiting tot en met 3 x 80A komt in aanmerking voor de salderingsregeling. Praktisch alle particuliere woningen komen hiervoor in aanmerking. Het betekent dat je voor je teruggeleverde stroom evenveel ontvangt als je betaalt (inclusief belastingen en transportkosten) voor de afgenomen stroom. Maar deze huidige regeling geldt nog maar tot 2025, want vanaf dan verandert de regeling in een afbouw salderingsregeling.

 

Afbouw salderingsregeling vanaf 2025

Midden mei 2022 werd de salderingsregeling herzien. Vanaf 1 januari 2025 zakt het salderingspercentage meteen naar 64%, daarna daalt het gradueel met 9% zoals dat oorspronkelijk de bedoeling was. In 2031 is de salderingsregeling officieel afgelopen. In de periode van 2023 – 2030 bedraagt de jaarlijkse afbouw 9 procent. Maar in het kalenderjaar 2030 – 2031 maak je een sprong van 28 naar 0 procent om ervoor te zorgen dat het salderingspercentage ook daadwerkelijk 0 is vanaf 2031. Maar dit afbouw pad zorgt ervoor dat het interssanter wordt om te investeren in zonnepanelen. Het verkort namelijk de terugverdientijd met 9 maanden.

 

Mag ik nog onbeperkt stroom salderen met de afbouw salderingsregeling?

Tot 2025 is er geen beperking aan de stroom die je mag salderen. Je kunt alleen niet méér salderen dan je zelf verbruikt. Wek je toch meer op dan je verbruikt, dan krijg je van je energieleverancier een terugleververgoeding. Deze is over het algemeen aanzienlijk lager dan je voor je stroom betaalt, soms slechts € 0,05 per kWh (versus € 0,22 bij afname). Dat heeft te maken met het grote aandeel energiebelasting en BTW die er op stroom wordt geheven. Maar vanaf 2025 mag je elk jaar 9 procent minder salderen ten opzichten van het jaar daarvoor. dit leidt weer tot een voordeel in de terugverdientijd.

 

Direct eigen verbruik het meest rendabel vanaf 2025

De afbouw van de salderingsregeling heeft geen effect op de vrijstelling van belasting op elektriciteit die achter de meter zelf wordt opgewekt en direct wordt verbruikt. Daarvoor betaalt een kleinvergoeder nog steeds geen energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE). Het directe eigen verbruik van de opgewekte zonnestroom is dan ook nog altijd het meest rendabel.

 

Salderen en zonnepanelen op ander dak

Als de zonnepanelen op een ander dak liggen dan je eigen dak (lees, aangesloten op een energiemeter van een derde) dan is de salderingsregeling niet van toepassing. Het gaat er namelijk om dat de zonnepanelen vóór je energiemeter geplaatst zijn. In het geval van zonnepanelen van gemeenschappelijke woningen, zoals een VVE, zijn er andere mogelijkheden. Lees alles over VVE met zonnepanelen.

 

Is een slimme meter bij de afbouw salderingsregeling verplicht?

Voor de afbouw van de salderingsregeling is het verplicht dat alle kleinverbruikers een meetinrichting hebben die de afname en invoeding van elektriciteit op het net apart kan meten. Het is daarom verplicht dat kleinverbruikers een dergelijke slimme meter hebben. Lees hier alles over zonnepanelen en slimme meter.

Het type energiemeter in je meterkast bepaalt of de registratie van het salderen mogelijk is. In feite moet je de energiemeter achteruit kunnen draaien. Het is daarbij verplicht geworden dat je een slimme meter heeft.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs