Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Alles over salderen en de salderingsregeling

Vanaf 2023 verandert de huidige regeling voor het salderen in een afbouw salderingsregeling. Bent u benieuwd naar waar u allemaal mee te maken krijgt tijdens het terugleveren van stroom aan het elktriciteitsnet? Lees hier alle ins en outs over het salderen van stroom met zonnepanelen tot en vanaf 2023.

Wat is salderen?

Als de zon volop schijnt en de zonnepanelen meer vermogen opleveren dan er wordt verbruikt wordt het overschot teruggeleverd aan het net. Als ’s avonds de zon is ondergegaan en de zonnepanelen niets meer opwekken wordt er vervolgens weer stroom afgenomen van het net. De teruglevering en de afname mogen in Nederland tegen elkaar worden weggestreept. Dit noem je salderen en is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling, maar vanaf 2023 komt er een verandering in deze regeling.

Wat houdt de salderingsregeling voorlopig in?

Iedereen met een aansluiting tot en met 3 x 80A komt in aanmerking voor de salderingsregeling. Praktisch alle particuliere woningen komen hiervoor in aanmerking. Het betekent dat u voor uw teruggeleverde stroom evenveel ontvangt als u betaalt (inclusief belastingen en transportkosten) voor de afgenomen stroom. Maar deze huidige regeling geldt nog maar tot 2023, want vanaf dan verandert de regeling in een afbouw salderingsregeling.

Afbouw salderingsregeling vanaf 2023

Vanaf 2023 mogen eigenaren van zonnepanelen iedere jaar 9 procent minder salderen en in 2031 helemaal niet meer salderen. In de periode van 2023-2030 bedraagt de jaarlijkse afbouw 9 procent. Maar in het kalenderjaar 2030-2031 maak je een sprong van 28 naar 0 procent om ervoor te zorgen dat het salderingspercentage ook daadwerkelijk 0 is vanaf 2031. Maar dit afbouw pad zorgt ervoor dat het interssanter wordt om te investeren in zonnepanelen. Het verkort namelijk de terugverdientijd met 9 maanden.

Mag ik nog onbeperkt stroom salderen met de afbouw salderingsregeling?

Tot 2023 is er geen beperking aan de stroom die u mag salderen. U kunt alleen niet méér salderen dan u zelf verbruikt. Wekt u toch meer op dan u verbruikt, dan krijgt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding. Deze is over het algemeen aanzienlijk lager dan u voor uw stroom betaalt, soms slechts € 0,05 per kWh (versus € 0,22 bij afname). Dat heeft te maken met het grote aandeel energiebelasting en BTW die er op stroom wordt geheven. Maar vanaf 2023 mag je elk jaar 9 procent minder salderen ten opzichten van het jaar daarvoor. dit leidt weer tot een voordeel in de terugverdientijd.

Direct eigen verbruik het meest rendabel vanaf 2023

De afbouw van de salderingsregeling heeft geen effect op de vrijstelling van belasting op elektriciteit die achter de meter zelf wordt opgewekt en direct wordt verbruikt. Daarvoor betaalt een kleinvergoeder nog steeds geen energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE). Het directe eigen verbruik van de opgewekte zonnestroom is dan ook nog altijd het meest rendabel.

Salderen en zonnepanelen op ander dak

Als de zonnepanelen op een ander dak liggen dan uw eigen dak (lees, aangesloten op een energiemeter van een derde) dan is de salderingsregeling niet van toepassing. Het gaat er namelijk om dat de zonnepanelen vóór uw energiemeter geplaatst zijn. In het geval van zonnepanelen van gemeenschappelijke woningen, zoals een VVE, zijn er andere mogelijkheden. Lees alles over VVE met zonnepanelen.

Is een slimme meter bij de afbouw salderingsregeling verplicht?

salderen-met-een-slimme-meterVoor de afbouw van de salderingsregeling is het verplicht dat alle kleinverbruikers een meetinrichting hebben die de afname en invoeding van elektriciteit op het net apart kan meten. Het is daarom verplicht dat kleinverbruikers een dergelijke slimme meter hebben. Lees hier alles over zonnepanelen en slimme meter.

Het type energiemeter in uw meterkast bepaalt of de registratie van het salderen mogelijk is. In feite moet u de energiemeter achteruit kunnen draaien. Het is daarbij verplicht geworden dat u een slimme meter heeft.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.