Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Alles over salderen en de salderingsregeling

Ben je benieuwd naar waar je allemaal mee te maken krijgt tijdens het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet? Lees hier alle ins en outs over het salderen van stroom met zonnepanelen!

 

Wat is salderen?

Schijnt de zon volop en leveren je zonnepanelen meer stroom dan je verbruikt? Dan lever je die overtollige elektriciteit terug aan het net. Als ’s avonds de zon is ondergegaan en de zonnepanelen niets meer opwekken, neem je weer stroom af van het net. De teruglevering en de afname mag je in Nederland tegen elkaar wegstrepen. Dat principe heet salderen en het is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling.

 

Wat houdt de salderingsregeling in?

Iedereen met een aansluiting tot en met 3 x 80A komt in aanmerking voor de salderingsregeling. Het gaat eigenlijk om alle particuliere woningen. Het betekent dat je voor je teruggeleverde stroom evenveel ontvangt als je betaalt (inclusief belastingen en transportkosten) voor de afgenomen stroom.

 

Geen afbouw salderingsregeling vanaf 2025

De Nederlandse overheid wou de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. In 2031 zou salderen dan helemaal niet meer mogelijk zijn. De Eerste Kamer stemde dat voorstel echter weg. Er komt (voorlopig) dus geen afbouw van de salderingsregeling. Vanwaar deze keuze? Door de salderingsregeling te behouden wil de Eerste Kamer…

 

  • zonnepanelen rendabeler maken en de terugverdientijd verkorten.
  • zonnepanelen interessanter maken voor mensen met een lager inkomen.
  • de energietransitie naar meer groene stroom blijven stimuleren.

 

BELANGRIJK: heb je nog geen zonnepanelen? Dan is deze politieke beslissing voor jou een goede zaak. Dankzij de salderingsregeling maak je nog meer winst met een zonnepanelen-installatie. Voor meer uitleg kan je terecht bij een erkende installateur actief in je buurt!

 

zonnepanelen salderingsregeling voorbeeld

 

Salderen en zonnepanelen op ander dak

Liggen de zonnepanelen op een ander dak dan je eigen dak (lees: aangesloten op een energiemeter van een derde)? Dan is de salderingsregeling niet van toepassing. Het gaat erom dat de zonnepanelen vóór je energiemeter geplaatst zijn. In het geval van zonnepanelen van gemeenschappelijke woningen, zoals een VVE, zijn er andere mogelijkheden. Lees alles over VVE met zonnepanelen.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs