Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen met stekker

Naast standaard zonnepanelen kan je ook kiezen voor zonnepanelen met een stekker. Zulke zonnepanelen zijn makkelijker te plaatsen, maar leveren ze ook evenveel groene stroom op? In dit artikel lees je meer over de werking van zonnepanelen met stekker, de voor- en nadelen, de prijs en de aandachtspunten voor de plaatsing. Tot slot vergelijken we ze met standaard zonnepanelen.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen stekker zonnepanelen
Prijs zonnepanelen met stekker
Belangrijke aandachtspunten
Standaard zonnepanelen vs. met stekker
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Hoe werken zonnepanelen met stekker?

Zonnepanelen met een stekker werken grotendeels hetzelfde als standaard zonnepanelen. Ze produceren gelijkstroom en een omvormer zet die om in bruikbare energie. Het verschil met standaard zonnepanelen is dat zonnepanelen met een stekker altijd een eigen ingebouwde micro-omvormer hebben. Daardoor zijn de verschillende zonnepanelen onafhankelijk van elkaar en zal het ene paneel de opbrengst van de andere panelen dus niet beïnvloeden.

Wil je zeker zijn van een professionele zonnepanelen-installatie? Dan zijn standaard zonnepanelen nog steeds de beste keuze. Zo kan je meer groene energie opwekken aan een lagere prijs. Ontvang advies op maat van experts in de buurt via onze offerteservice.

 

Voor- en nadelen zonnepanelen met stekker

Hoewel zonnepanelen met stekker enkele nuttige voordelen hebben, is het ook belangrijk om even stil te staan bij de nadelen ervan. We gaan hieronder verder in op zowel de voor- als nadelen van zonnepanelen met een stopcontact t.o.v. standaard zonnepanelen:

 • Makkelijk te plaatsen: zonnepanelen met een stekker kan je erg gemakkelijk zelf installeren. Je moet enkel een geschikte locatie kiezen en de stekker in het stopcontact steken. Zo spaar je ook de arbeidskosten van een installateur uit.
 • Kan je verplaatsen: net zoals deze zonnepanelen makkelijk te installeren zijn, kan je ze ook makkelijk demonteren. Als je bijvoorbeeld verhuist of verbouwt, zijn zonnepanelen met een stekker ideaal omdat je ze kan meenemen of later opnieuw kan installeren.

 

 • Lagere opbrengst: zonnepanelen met een stekker leveren doorgaans minder stroom op dan standaard zonnepanelen. Terwijl je met 10 gewone zonnepanelen per jaar makkelijk 3.000 kWh aan groene stroom kan opwekken, ligt de jaarlijkse opbrengst van 10 zonnepanelen met stekker op ongeveer 2.500 kWh.
 • Beperkt aantal panelen mogelijk: je kan maar een beperkt aantal zonnepanelen aansluiten op een groep in je meterkast. Het gaat daarbij vaak om een set van 2 zonnepanelen met stopcontact. Wil je er meer plaatsen? Dan moet je een andere groep in je meterkast laten maken door een elektricien.
 • Vooral geschikt voor kleinere installaties: zonnepanelen op een stopcontact zijn vooral geschikt voor kleinere installaties. Daardoor blijft de opbrengst ervan vaak beperkt en blijf je dus nog steeds in grote mate afhankelijk van het elektriciteitsnet.
 • Extra kosten: soms komen er bij de installatie van zonnepanelen op een stopcontact ook nog extra kosten bij. Zo moet je soms een elektricien inschakelen voor extra groepen in je meterkast, moet je extra betalen voor een opbrengstmeter of beveiligingssysteem…

Prijs zonnepanelen met stekker

De prijs voor zonnepanelen op een stekker hangt af van een aantal factoren zoals het aantal zonnepanelen, het merk… Gemiddeld betaal je voor een zonnepaneel met stopcontact € 500 à 700 (excl. btw en plaatsing). Een installatie van 4 zonnepanelen met stekker kopen, zal je ongeveer € 1.400 à 1.700 (excl. btw en plaatsing) kosten. In de tabel hieronder geven we een overzicht van de prijs en de opbrengst voor verschillende zonnepanelen-installaties:

Aantal zonnepanelen met stekkerGemiddelde opbrengst per jaarGemiddelde prijs (excl. btw en plaatsing)
1250 kWh€ 500 à 700
2500 kWh€ 750 à 1.000
41.000 kWh€ 1.400 à 1.700
61.500 kWh€ 2.100 à 2.350
82.000 kWh€ 2.800 à 3.250
102.500 kWh€ 3.500 à 3.750

TIP: wil je zo onafhankelijk mogelijk zijn van het net? Dan plaats je best een standaard zonnepanelen-installatie. De opbrengst ligt namelijk een pak hoger. Een erkende installateur kan je adviseren over de meest geschikte zonnepanelen-installatie. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en advies op maat.

 

 

zonnepanelen met stekker

 

Aandachtspunten bij aansluiting zonnepanelen met stekker

Wil je je zonnepanelen met stekker aansluiten en plaatsen? Dan kan je dat vrij makkelijk zelf doen. Er zijn wel enkele belangrijke aandachtspunten waar je best op voorhand even over nadenkt:

 1. Locatie zonnepanelen

  Plugin zonnepanelen met een stekker kan je bijna overal plaatsen. Je moet ze dus niet noodzakelijk op het dak installeren. Plaats je de panelen wel op je dak? Dan moet je voor de nodige bevestiging en veiligheid zorgen. Verder kan je de zonnepanelen met stekker ook plaatsen op je balkon, in je tuin, op je dakterras, tegen een gevel…

 2. Vermogen stopcontact

  Op een gewoon stopcontact mag je wettelijk maximaal 600 Wp aansluiten. Dat komt neer op 1 set van 2 zonnepanelen. Als je dus meerdere zonnepanelen rechtstreeks op een stopcontact wil plaatsen, heb je een aparte groep nodig in je meterkast. Om er zeker van te zijn dat dit veilig gebeurt, schakel je best een elektricien in.

 3. Oriëntatie en hellingsgraad

  Bij het plaatsen van je zonnepanelen moet je natuurlijk ook letten op de oriëntatie en hellingsgraad om zoveel mogelijk rendement uit je installatie te halen. Zo kan je je zonnepanelen best oriënteren naar het zuiden en zullen ze het meeste zonlicht opvangen bij een hellingsgraad tussen 30 en 40 graden.

 4. Verplichte aanmelding bij netbeheerder

  Als je zonnepanelen met een stekker plaatst, ben je verplicht om dit aan te geven bij de netbeheerder. Dat komt omdat deze zonnepanelen ongeveer op dezelfde manier werken als standaard zonnepanelen en je dus ook elektriciteit op het net gaat zetten. De procedure hiervoor is dezelfde als voor standaard zonnepanelen.

 

Zonnepanelen met stekker of standaard zonnepanelen?

Twijfel je nog of het beter is om losse zonnepanelen met stekker of standaard zonnepanelen te installeren? De beste keuze hangt vooral af van je eigen situatie en wensen. Zonnepanelen in een stopcontact zijn makkelijk te (ver)plaatsen, maar kan je best gebruiken voor kleinere installaties. Wil je meer zonnepanelen installeren of minder afhankelijk worden van het elektriciteitsnet? Dan kan je beter een installateur inschakelen die een uitgebreide zonnepanelen-installatie plaatst. Zo geniet je van…

 • Lagere prijs: zonnepanelen met een stekker hebben vaak een hogere prijs dan standaard zonnepanelen. Zeker wanneer je een grotere installatie wil met meerdere zonnepanelen, ben je vaak goedkoper af met een standaard zonnepanelen-installatie.
 • Hogere opbrengst: een standaard zonnepaneel kan meer groene energie opleveren dan een zonnepaneel met stekker. Dat komt omdat deze panelen geen zonlicht meer opnemen zodra de ingebouwde accu vol is. Bij standaard zonnepanelen kan je wel onbeperkt stroom opwekken en gebruiken of terugleveren.
 • Onafhankelijker van het net: omdat je meer standaard zonnepanelen kan plaatsen en deze je meer opbrengen, ben je dus ook minder afhankelijk van het elektriciteitsnet dan wanneer je zonnepanelen met een stekker plaatst.
 • Professionele plaatsing: als je kiest voor een uitgebreide zonnepanelen-installatie, is het aangeraden om deze te laten plaatsen door een erkende installateur. Zo ben je zeker dat deze veilig en correct geplaatst is voor een optimaal rendement.
 • Garantie: als er bij de plaatsing van je zonnepanelen toch iets misloopt of er zich problemen voordoen, neemt de installateur eventuele extra kosten op zich. Plaats je zelf je zonnepanelen? Dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor bijkomende kosten.

 

CONCLUSIE: welk type zonnepanelen kies ik?

Welke zonnepanelen nu het meest geschikt zijn voor jou, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Heb je bijvoorbeeld een tuinhuis waarop je 1 of 2 zonnepanelen wil plaatsen om het te voorzien van stroom? Dan kan je je zonnepanelen aansluiten op een stopcontact. Wil je je volledige huishouden voorzien van stroom en zo weinig mogelijk op het elektriciteitsnet moeten terugvallen? Dan kies je best voor standaard zonnepanelen.

Advies op maat nodig? Via onze offerteservice kom je in contact met installateurs in jouw buurt die je advies geven, rekening houdend met jouw situatie, wensen en budget. Vul daarom zeker het onderstaande offerteformulier in:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs