Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Legplan zonnepanelen, bepaal de layout op uw dak

Hoe is mijn legplan zonnepanelen? Hoe kan ik optimaal van mijn dak gebruik maken? Het zijn de vragen die bij iedereen speelt bij de aanschaf van zonnepanelen. U kunt het legplan van zonnepanelen overlaten aan uw installateur, maar het is toch erg prettig om zelf alvast een beeld te hebben van de layout van zonnepanelen op uw dak. Wij helpen u verder!

 

Legplan zonnepanelen schuin dak

Download legplan zonnepanelen design sheetsBij een schuin dak is de hellingshoek en de oriëntatie bepaald. Het gaat er alleen om in welke layout de zonnepanelen op het dak komen te liggen.  Het handigste is om uw dak op schaal in te tekenen met de daarbij behorende objecten. Download onze gratis zonnepanelen-legplan-designsheets. Met knip- en plakwerk heeft u snel een idee van uw legplan zonnepanelen.

Daarbij dient rekening gehouden met een aantal richtlijnen:

  • Het maakt niet uit of de zonnepanelen in verticale- (portrait) of horizontale (landscape) richting geplaatst worden. U dient te kijken op welke manier de zonnepanelen passend kunnen worden neergelegd. U kunt ook een combinatie van horizontale- en verticale richting hanteren. Bij schaduw kan het wel uitmaken. Lees ook zonnepanelen verticaal vs horizontaal plaatsen.
  • Leg nooit zonnepanelen direct naast een schoorsteen of dakkapel aan de zijde waar schaduw ontstaat. Deze schaduw heeft een negatief effect op de totale opbrengst van de zonnepanelen.  Afhankelijk van de hoogte van het schaduwobject, plaats en oriëntatie wordt vaak een afstand van 50 cm tot 100 cm aangehouden tussen schaduwobject en zonnepaneel.
  • Hou altijd een afstand van circa 20 cm tussen de zonnepanelen en de dakrand, dakgoot en nok. We noemen dit de zogenaamde No-Go-zone. Aan de randen van het dak zijn de windlasten namelijk een factor 3 keer hoger dan elders op het dak. Het is raadzaam om op de randen geen zonnepanelen te plaatsen.
Gratis eBrochure:

‘Legplan maken zonnepanelen schuin dak’

Wekelijks nuttige tips over zonnepanelen en
deze Gratis eBrochure in je mailbox: Ja, stuur mij meer informatie over zonnepanelen. Het eerste bericht bevat deze eBrochure.

Legplan maken zonnepanelen schuin dak

 

Legplan zonnepanelen plat dak

Voor platte daken heeft u nog een tweetal extra dimensies. U kunt namelijk zelf de hellingshoek bepalen. En u kunt de oriëntatie ten opzichte van het zuiden bepalen, alhoewel u de zonnepanelen in uw legplan natuurlijk zoveel mogelijk op het zuiden wenst te richten. Leest u alle informatie over zonnepanelen op een plat dak en bepaal aan de hand van de tips uw eigen legplan.

Gratis eBrochure:

‘Legplan maken zonnepanelen plat dak’

Wekelijks nuttige tips over zonnepanelen en
deze Gratis eBrochure in je mailbox: Ja, stuur mij meer informatie over zonnepanelen. Het eerste bericht bevat deze eBrochure.

Legplan maken zonnepanelen plat dak