Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Legplan zonnepanelen, bepaal de layout op uw dak

Hoe is mijn legplan zonnepanelen? Hoe kan ik optimaal van mijn dak gebruik maken? Het zijn de vragen die bij iedereen speelt bij de aanschaf van zonnepanelen. Je kan het legplan van zonnepanelen overlaten aan jouw installateur, maar het is toch erg prettig om zelf alvast een beeld te hebben van de layout van zonnepanelen op jouw dak. Wij helpen je verder!

 

Download legplan zonnepanelen design sheets

Bij een schuin dak is de hellingshoek en de oriëntatie bepaald. Het gaat er alleen om in welke layout de zonnepanelen op het dak komen te liggen.  Het handigste is om jouw dak op schaal in te tekenen met de daarbij behorende objecten. Download onze gratis zonnepanelen-legplan-designsheets. Met knip- en plakwerk krijg je snel een idee van jouw legplan voor zonnepanelen.

 

Richtlijnen zonnepanelen legplan

  • Het maakt niet uit of de zonnepanelen in verticale- (portrait) of horizontale (landscape) richting geplaatst worden. Je kan ook een combinatie van horizontale- en verticale richting hanteren. Bij schaduw kan het wel uitmaken. Lees ook zonnepanelen verticaal vs horizontaal plaatsen.
  • Leg nooit zonnepanelen direct naast een schoorsteen of dakkapel aan de zijde waar schaduw ontstaat. Deze schaduw heeft een negatief effect op de totale opbrengst van de zonnepanelen.  Afhankelijk van de hoogte van het schaduwobject, plaats en oriëntatie wordt vaak een afstand van 50 cm tot 100 cm aangehouden tussen schaduwobject en zonnepaneel.
  • Hou altijd een afstand van circa 20 cm tussen de zonnepanelen en de dakrand, dakgoot en nok. We noemen dit de zogenaamde No-Go-zone. Aan de randen van het dak zijn de windlasten namelijk een factor 3 keer hoger dan elders op het dak. Het is raadzaam om op de randen geen zonnepanelen te plaatsen.
brochure preview
Gratis e-Brochure

"Legplan maken zonnepanelen schuin dak"

Bedankt voor je aanvraag voor de e-Brochure!

Je ontvangt de e-Brochure direct in de inbox van je e-mail.

Wil je ook meteen offertes voor Zonnepanelen vergelijken? Offertes aanvragen

 

Legplan zonnepanelen plat dak

Voor platte daken heb je nog een tweetal extra dimensies. Je kan namelijk zelf de hellingshoek bepalen. En je kan de oriëntatie ten opzichte van het zuiden bepalen, alhoewel je de zonnepanelen in jouw legplan natuurlijk zoveel mogelijk op het zuiden wenst te richten. Lees alle informatie over zonnepanelen op een plat dak en bepaal aan de hand van de tips jouw eigen legplan.

brochure preview
Gratis e-Brochure

"Legplan maken zonnepanelen plat dak"

Bedankt voor je aanvraag voor de e-Brochure!

Je ontvangt de e-Brochure direct in de inbox van je e-mail.

Wil je ook meteen offertes voor Zonnepanelen vergelijken? Offertes aanvragen