Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Legplan zonnepanelen, bepaal de layout op uw dak

Hoe is mijn legplan zonnepanelen? Hoe kan ik optimaal van mijn dak gebruik maken? Het zijn de vragen die bij iedereen speelt bij de aanschaf van zonnepanelen. Je kan het legplan van zonnepanelen overlaten aan jouw installateur, maar het is toch erg prettig om zelf alvast een beeld te hebben van de layout van zonnepanelen op jouw dak. Wij helpen je verder!

 

Download legplan zonnepanelen design sheets

Bij een schuin dak is de hellingshoek en de oriëntatie bepaald. Het gaat er alleen om in welke layout de zonnepanelen op het dak komen te liggen.  Het handigste is om jouw dak op schaal in te tekenen met de daarbij behorende objecten.

 

Richtlijnen zonnepanelen legplan

  • Het maakt niet uit of de zonnepanelen in verticale- (portrait) of horizontale (landscape) richting geplaatst worden. Je kan ook een combinatie van horizontale- en verticale richting hanteren. Bij schaduw kan het wel uitmaken. Lees ook zonnepanelen verticaal vs horizontaal plaatsen.
  • Leg nooit zonnepanelen direct naast een schoorsteen of dakkapel aan de zijde waar schaduw ontstaat. Deze schaduw heeft een negatief effect op de totale opbrengst van de zonnepanelen.  Afhankelijk van de hoogte van het schaduwobject, plaats en oriëntatie wordt vaak een afstand van 50 cm tot 100 cm aangehouden tussen schaduwobject en zonnepaneel.
  • Hou altijd een afstand van circa 20 cm tussen de zonnepanelen en de dakrand, dakgoot en nok. We noemen dit de zogenaamde No-Go-zone. Aan de randen van het dak zijn de windlasten namelijk een factor 3 keer hoger dan elders op het dak. Het is raadzaam om op de randen geen zonnepanelen te plaatsen.

 

Legplan zonnepanelen plat dak

Voor platte daken heb je nog een tweetal extra dimensies. Je kan namelijk zelf de hellingshoek bepalen. En je kan de oriëntatie ten opzichte van het zuiden bepalen, alhoewel je de zonnepanelen in jouw legplan natuurlijk zoveel mogelijk op het zuiden wenst te richten. Lees alle informatie over zonnepanelen op een plat dak en bepaal aan de hand van de tips jouw eigen legplan.

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs