Hét onafhankelijke adviesplatform voor zonnepanelen
Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)

Salderen met zonnepanelen

Salderen zonnepanelenWat is salderen van stroom met zonnepanelen? En waar heeft u allemaal mee te maken als u zonnestroom teruglevert aan het electriciteitsnet? Lees hier alle ins en outs over salderen van stroom met zonnepanelen.

Wat is salderen?

Als de zon volop schijnt en de zonnepanelen meer vermogen opleveren dan er wordt verbruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het net. Als ’s avonds de zon is ondergegaan en de zonnepanelen niets meer opwekken wordt er vervolgens weer stroom afgenomen van het net. De teruglevering en de afname mogen in Nederland tegen elkaar worden weggestreept. Dit wordt salderen genoemd en is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling.

Wat houdt de salderingsregeling in?

Iedereen met een aansluiting tot en met 3 x 80A komt in aanmerking voor de salderingsregeling. Praktisch alle particuliere woningen komen hiervoor in aanmerking. Het betekent dat u voor uw teruggeleverde stroom evenveel ontvangt als u betaalt (inclusief belastingen en transportkosten) voor de afgenomen stroom.

Kan ik salderen met alle energiemeters?

Het type energiemeter in uw meterkast bepaalt of de registratie van het salderen mogelijk is. In feite moet de energiemeter achteruit kunnen draaien. Het is daarbij niet verplicht dat u een slimme meter heeft. Via onderstaande aanmelding kunt u een overzicht ontvangen van energiemeters die wél en niet kunnen terugdraaien.

Gratis eBrochure:

‘Overzicht energiemeters voor teruglevering’

Wekelijks nuttige tips over zonnepanelen en
deze Gratis eBrochure in je mailbox:
Overzicht energiemeters voor teruglevering

Mag ik onbeperkt stroom salderen?

Sinds 2013 is er geen beperking meer aan de stroom die u mag salderen. U kunt alleen niet méér salderen dan u zelf verbruikt. Wekt u toch meer op dan u verbruikt, dan krijgt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding. Deze is over het algemeen aanzienlijk lager dan u voor uw stroom betaalt, soms slechts € 0,05 per kWh (versus € 0,22 bij afname). Dat heeft te maken met het grote aandeel energiebelasting en BTW die er op stroom wordt geheven.

Salderen en zonnepanelen op ander dak

Als de zonnepanelen op een ander dak liggen dan uw eigen dak (lees, aangesloten op een energiemeter van een derde) dan is de salderingsregeling niet van toepassing. Het gaat er namelijk om dat de zonnepanelen vóór uw energiemeter geplaatst zijn. In het geval van zonnepanelen van gemeenschappelijke woningen, zoals een VVE, zijn er andere mogelijkheden. Lees alles over VVE met zonnepanelen.

Gaat het salderen na 2023 verdwijnen?

Minister Kamp heeft aangegeven dat de huidige salderingsregeling tot en met 2023 in zijn huidige vorm blijft bestaan. Enkele Kamerleden hebben ervoor gezorgd dat de motie is aangenomen om de salderingsregeling tot en met 2023 te continueren. Dit om de bezitters van zonnepanelen meer investeringszekerheid te bieden.

Hoe kan ik tot in lengte van jaren blijven salderen?

salderen-zonder-slimme-meterWie er na 2023 met 100% zekerheid met zonnepanelen wil blijven salderen, zou kunnen afzien van de plaatsing van een slimme meter . Wij hebben dit als eerste in de publiciteit gebracht. Een slimme meter registreert namelijk exact de afname en teruglevering en dat zou je in de toekomst eigenlijk helemaal niet willen. Lees hier alles over zonnepanelen en slimme meter. Volledige zekerheid is hier echter nog niet voor te geven, want de veranderingen omtrent slimme meters gaan bij de netbeheerders ook gewoon door.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.