Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Levensduur zonnepanelen

De zonnepanelen-technologie staat niet stil. Daardoor blijft de levensduur van zonnepanelen stijgen en blijft de prijs van een zonnepanelen-installatie dalen. Maar hoe lang gaan zonnepanelen nu precies mee? Van welke factoren hangt die zonnepanelen levensduur af? En hoe zit het met de levensduur van de omvormer en de thuisbatterij? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke factoren bepalen zonnepanelen levensduur?
Hoe levensduur zonnepanelen verhogen?
Gemiddelde prijs zonnepanelen-installatie
Levensduur omvormer zonnepanelen
FAQ levensduur zonnepanelen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Gemiddelde levensduur zonnepanelen = 25 à 40 jaar

Hoe lang gaan zonnepanelen mee? De gemiddelde levensduur van zonnepanelen bedraagt 25 à 40 jaar. Als je weet dat je deze investering na ongeveer 5 à 12 jaar terugverdient, blijven zonnepanelen dus een erg rendabele en slimme investering. Na die terugverdientijd maak je namelijk pure winst door je lagere energierekening.

Zeker zijn van de juiste keuze? Voor een zo lang mogelijke levensduur en zo kort mogelijke terugverdientijd van je zonnepanelen doe je het best een beroep op een erkende installateur. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

levensduur zonnepanelen

 

Welke factoren bepalen zonnepanelen levensduur?

Zonnepanelen bevatten weinig bewegende delen, waardoor ze gemiddeld lang meegaan. Toch kan de zonnepanelen levensduur aanzienlijk verschillen van installatie tot installatie. Welke factoren spelen daarbij een rol? Een kort overzicht:

 

1. Type zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen, elk met hun eigen levensduur en specifieke kenmerken. Monokristallijne zonnepanelen komen het vaakst voor en gaan gemiddeld 25 à 30 jaar mee. Wil je zeker zijn van de langste levensduur voor je zonnepanelen? Dan ga je het best voor glas-glas zonnepanelen. Die gaan gerust 40 à 50 jaar mee.

 

2. Kwaliteit van de zonnepanelen + plaatsing

De levensduur van zonnepanelen hangt onvermijdelijk samen met de kwaliteit ervan. Daarom investeer je het best in een hoogwaardige zonnepanelen-installatie met onderdelen van topkwaliteit. De prijs ligt misschien iets hoger, maar zulke zonnepanelen gaan langer mee en het rendementsverlies blijft beperkt tot het absolute minimum. Ook een correcte plaatsing van je zonnepanelen (oriëntatie, hellingsgraad, bekabeling, …) draagt bij tot een optimale opbrengst op lange termijn.

 

3. Onderhoud van de zonnepanelen

Ook het onderhoud bepaalt in aanzienlijke mate de levensduur van je zonnepanelen. Laat je je panelen niet jaarlijks schoonmaken? Dan loop je het risico op een groter rendementsverlies. Vogelpoep, fijnstof, mos en algen, … : al deze vormen van vervuiling kunnen de opbrengst van je zonnepanelen negatief beïnvloeden en de levensduur doen dalen. Naast het reinigen zijn trouwens ook een controle van de bekabeling, een check van eventuele defecte onderdelen, … door een installateur belangrijk.

 

Vergelijken loont: laat je adviseren door meerdere installateurs

Wil je zeker zijn van een zo lang mogelijke levensduur van je zonnepanelen? Dan vraag je het best meerdere voorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen verschillende zonnepanelen en hun vermogensgarantie, maar ook prijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Dat is de beste garantie op een goede keuze op jouw maat.

Gratis offertes aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Hoe levensduur zonnepanelen verhogen?

Zonnepanelen kampen na verloop van tijd met een miniem rendementsverlies, vooral tijdens de eerste jaren. Gelukkig kan je de levensduur van je zonnepanelen wel degelijk verhogen. Zo zorg je ook na meer dan 25 jaar nog steeds voor een mooi rendement en een dito opbrengst. Enkele tips:

  • Kies voor kwaliteit: bij hoogwaardige zonnepanelen blijft het rendementsverlies in de loop der jaren beperkt tot het absolute minimum. Zo zullen bepaalde panelen ook na 25 jaar nog een rendement halen van bv. 87%, tegenover een veel lager percentage bij panelen van lagere kwaliteit.
  • Laat je zonnepanelen onderhouden: wil je een lager rendement door vervuilde panelen, mogelijke defecten, een probleem met de bekabeling, … vermijden? Kies dan voor een onderhoudsabonnement bij een installateur actief in je buurt. Zo geniet je gegarandeerd van een zo lang mogelijke levensduur en optimale opbrengst van je zonnepanelen.
  • Monitor de opbrengst van je zonnepanelen: bij de meeste zonnepanelen-installaties kan je de opbrengst live monitoren met een app op je smartphone of tablet. Merk je een plotselinge daling in die opbrengst op? Neem dan contact op met je installateur. Door problemen op tijd op te sporen, kan je een daling van de levensduur van je zonnepanelen vermijden.
  • Check de vermogensgarantie: bij je zonnepanelen krijg je altijd een vermogensgarantie. Die garandeert je dat je panelen bv. na 25 jaar nog altijd een rendement van 85% halen ten opzichte van de oorspronkelijke jaarlijkse opbrengst. Die vermogensgarantie geeft je een goede indicatie van de verwachte levensduur van de zonnepanelen.

BELANGRIJK: samenwerken met een erkende installateur is een uitstekende garantie op kwaliteitsvolle zonnepanelen met een lange levensduur. Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij verschillende professionals actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Gemiddelde prijs zonnepanelen-installatie

De zonnepanelen levensduur blijft stijgen én tegelijkertijd blijven de prijzen dalen. Hoeveel betaal je nu gemiddeld voor een kwalitatieve zonnepanelen-installatie? Dat hangt vooral af van het vereiste vermogen, het type panelen, … Enkele richtprijzen op een rij:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde jaarlijkse opbrengst van de installatieGemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.500 kWh2.941 Wp72.380 kWh€ 4.100 à 7.300
23.000 kWh3.529 Wp93.060 kWh€ 5.000 à 8.800
33.500 kWh4.118 Wp103.400 kWh€ 5.600 à 10.200
44.000 kWh4.706 Wp124.080 kWh€ 6.600 à 11.700
54.500 kWh5.294 Wp134.420 kwh€ 7.500 à 13.000
65.000 kWh5.882 Wp155.100 kWh€ 8.200 à 14.500

Benieuwd naar een precieze prijs voor jouw zonnepanelen? Dan vraag je het best meerdere prijsvoorstellen aan bij installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de kosten, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

zonnepanelen levensduur

 

Levensduur omvormer zonnepanelen

Naast de levensduur van je zonnepanelen is er ook nog je omvormer. Dit toestel zet de geproduceerde gelijkstroom van je panelen om in bruikbare wisselstroom. Hoe lang gaat zo’n omvormer mee? Afhankelijk van de kwaliteit mag je rekenen op een gemiddelde levensduur van 10 à 15 jaar. Kortom, tijdens de levensduur van je zonnepanelen moet je zo’n omvormer dus gemiddeld 1 keer vervangen.

TIP: benieuwd naar de verschillende type omvormers en het vereiste vermogen op maat van jouw zonnepanelen? En hoe je de levensduur van je omvormer zo hoog mogelijk kan houden? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende zonnepanelen-installateur actief in je buurt.

 

FAQ levensduur zonnepanelen

Heb je nog vragen over de levensduur van zonnepanelen? Dan kan je terecht bij een erkende installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond dit thema:    • Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

      Wil je zonnepanelen kopen? Dan is een thuisbatterij ook zeker het overwegen waard. Naast een omvormer zal ook een thuisbatterij steeds meer een integraal onderdeel van een zonnepanelen-installatie vormen. Met zo’n batterij kan je je zelfconsumptie van je groene energie namelijk verhogen van gemiddeld 30% naar 60%.

      De levensduur van een thuisbatterij hangt vooral af van het aantal keer dat het toestel kan opladen en ontladen. Hoe groter dat aantal laadcycli (bv. 5.000 à 10.000), hoe langer je thuisbatterij zal meegaan.

      Interesse in een thuisbatterij voor je (toekomstige) zonnepanelen? Vraag dan zeker gratis advies op maat bij een erkende installateur actief in je buurt via onze offerteservice.    • Hoe kan ik de terugverdientijd van mijn zonnepanelen berekenen?

      Na de terugverdientijd voor je zonnepanelen-installatie maak je pure winst op je investering. Zeker omdat de zonnepanelen levensduur met gemiddeld 25 à 40 jaar erg hoog is. De exacte terugverdientijd voor jouw zonnepanelen hangt vooral af van het aantal zonne-uren, de oriëntatie en hellingshoek van je panelen, …

    • Hoe ontstaat het rendementsverlies bij zonnepanelen?

      Zelfs bij de meest hoogwaardige zonnepanelen ontstaat na verloop van tijd een minimaal rendementsverlies. Die lichte slijtage aan de zonnecellen in de panelen ontstaat vooral door de blootstelling aan uv-licht. Ook extreem warme temperaturen en felle winterperiodes met sneeuw en vriestemperaturen kunnen de levensduur van zonnepanelen sneller doen dalen.

      BELANGRIJK: ga je voor kwaliteitsvolle zonnepanelen? Dan ben je ook na meer dan 25 jaar nog zeker van een uitstekend rendement en dus een optimale levensduur van je zonnepanelen. Voor meer advies op maat kan je terecht bij een erkende installateur actief in je buurt.    • Hoe kan ik de levensduur van mijn zonnepanelen monitoren?

      Je kan de levensduur van je zonnepanelen afleiden uit de opbrengst van je zonnepanelen-installatie. En die opbrengst kan je dan weer monitoren via een app op je smartphone of tablet. Heb je geen app? Dan kan je ook de geproduceerde groene stroom zien op het display van bepaalde omvormers, op je slimme meter, …

      TIP: merk je een plotselinge daling in de opbrengst van je zonnepanelen? Neem dan zeker contact op met je installateur voor een check-up van je zonnepanelen-installatie.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs