Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Hierop moet u letten bij het kiezen van een omvormer

 

Omvormer, welke is geschikt bij mijn zonnepanelen?Bij het kiezen van een juiste omvormer is het van belang om u even in de materie te verdiepen. Ga niet zomaar af op de keuze van de installateur. Want veel installateurs hebben een beperkte kennis. Ik heb al veel combinatie zonnepanelen-omvormer langs zien komen die gewoonweg niet optimaal zijn. Als u onze 8-punten-om-uw- omvormer-te-kiezen leest, bent u goed voorbereid.

 

Punt 1: Vermogen omvormer

Het vermogen van een omvormer dient afgestemd te zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen. De capaciteit van zonnepanelen wordt aangeduid met de eenheid WP. Dit betekent dat onder ideale omstandigheden (25 ° Celsius) een bepaald vermogen wordt afgegeven. Echter halen wij in Nederland nooit deze ideale omstandigheden. Het vermogen van de omvormer mag dus lager liggen dan de capaciteit in WP van uw zonnepanelen. Voorbeeld:  Op een installatie met 2200 WP kan prima een omvormer van 2000 Watt. Als de zonnepanelen niet ideaal op het zuiden gericht zijn kan soms nog wel een kleinere omvormer aangeschaft worden.

Gratis eBrochure:

‘Test omvormers’

Wekelijks nuttige tips over zonnepanelen en
deze Gratis eBrochure in je mailbox: Ja, stuur mij meer informatie over zonnepanelen. Het eerste bericht bevat deze eBrochure.

Test omvormers

Afhankelijk van de specifieke dak situatie wordt er in de regel  gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen.  Maar laat uw installateur even een berekening maken op basis van de praktijksituatie. De hellingshoek, plaats in Nederland en oriëntatie ten opzicht van het zuiden bepalen daarbij welke omvormer u nodig heeft. Een omvormer mag in ieder geval niet te veel aftoppen qua opbrengst, want dan wordt de omvormer te zwaar belast.

Kijk niet alleen naar het typenummer van de omvormer. Voorbeeld: De SMA 3000TL heeft een maximaal vermogen van 3200 W. Hier kan je gemakkelijk een installatie van 3300 WP op aansluiten. Via onze website kunt u alle belangrijke eigenschappen van omvormers vergelijken.

 

Punt 2: Wel/geen transformator in omvormer

Omvormers worden zowel mét transformator als zonder transformator aangeboden. De transformatorloze omvormers hebben over het algemeen een hoger rendement, ofwel minder verlies. Ze worden vaak aangeduid met de type TL, Transformatorloos. Sommige zonnepanelen mogen alleen op een omvormer mét trafo aangesloten worden, anders treedt versnelde degeneratie op. Tegenwoordig zijn de meeste omvormers transformatorloze omvormers.

 

Punt 3: Heeft u wél of geen last van schaduw

Heeft u geen last van schaduw, dan kunt u dit punt overslaan. Heeft u wel last van schaduw dan is dit punt zeer relevant. Het vermogen van de zonnepanelen wordt namelijk bepaald door de zwakste schakel in een serie, ofwel het zonnepaneel met schaduw. Dit is op 2 manieren op te vangen:

  • Door een aparte lus (string) te maken van zonnepanelen die op een bepaald moment gelijktijdig in de schaduw komen te liggen.  Daarvoor moet u wel kiezen voor een omvormer met meerdere trackers. Een tracker optimaliseert namelijk het vermogen van een lus. Bij de eigenschappen van omvormers staat altijd aangegeven hoeveel trackers de omvormer heeft. Let wel: per lus dient u wel minimaal 5 zonnepanelen aan te sluiten, anders krijgt de omvormer te weinig vermogen om überhaupt zijn werk te kunnen doen.
  • Power Optimizer voor meer opbrengstDoor te kiezen voor power optimizers of micro-omvormers. Dit zijn regelunits die achter elk zonnepaneel worden geplaatst en elk zonnepaneel individueel optimaliseert. De power optimizers worden op een speciale omvormer aangesloten. Power optimizers worden heden aangeboden door Solar Edge en Enphase.

 

Punt 4: Omvormer, aansluiten op groep

Belangrijk aspect bij de keuze van de omvormer is uw huidige hoofdaansluiting. In Nederland kan de hoofdaansluiting  gezekerd zijn met 25A, 35A of 40A. Er is een regel dat een groep een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdaansluiting. Stel dat u een 40A hoofdaansluiting heeft, dan mag op een groep maximaal 25A (40/1,6) aangesloten worden. Dit betekent dat u qua vermogen maximaal 25A * 230V = 5.750 Watt mag aansluiten.

Hieronder een overzicht van maximale aansluitwaarden, 1- of 3-fase:

Hoofdaansluiting Max groepzekering Max vermogen installatie
1 × 25A 16A 3680 Watt
1 × 35A 25A 5750 Watt
1 × 40A 25A 5750 Watt
3 × 25A 3 × 16A 3 × 3680 Watt
3 × 35A 3 × 25A 3 × 5750 Watt
3 × 40A 3 × 32A 3 × 7360 Watt
3 × 63A 3 × 40A 3 × 9200Watt
3 × 80A 3 × 50A 3 × 11500 Watt

Voor uitgebreide informatie over het aansluiten van de omvormer op de meterkast, lees alles over zonnepanelen aansluiten op groep/zekering.

 

Punt 5: Geluid en omvormer

Omvormers zijn niet geheel geruisloos. Het geluid is afhankelijk van de koeling. Als er gebruik wordt gemaakt van een ventilator, dan hoort u de ventilator aanslaan. Maar ook omvormers met een convectiekoeling zult u horen. In de specificaties van de omvormer kunt u aflezen hoeveel geluid in decibel er maximaal wordt geproduceerd. Lees meer over de beste plek voor uw omvormer.

 

Punt 6: Monitoring

Het monitoren van uw zonnepanelen verloopt altijd via de omvormer. De omvormer dient dus uitgelezen te worden. Niet alle omvormers bieden hiervoor standaard oplossingen. Hier een overzicht van mogelijkheden:

  1. Via bluetooth. U kunt dan met een programma op PC of tablet uw omvormer uitlezen. Deze vorm is niet ideaal. De verbinding is vaak niet krachtig genoeg waardoor u vaak storingen heeft. Bovendien kunt u niet vanaf het internet de omvormer uitlezen.
  2. Via Ethernet. Uw omvormer wordt dan aangesloten via een netwerkkabel op uw router. Vervolgens wordt een verbinding gemaakt met de servers van de fabrikant. Via een App of website kunt u dan vanaf elke plek de prestaties van uw zonnepanelen inzien.  Dit type verbinding is zeer praktisch en stabiel. Echter bieden niet alle fabrikanten ethernet aan, soms moet er optioneel een module aangeschaft worden.
  3. Via Wifi. Dit is eigenlijk hetzelfde principe als via ethernet. Alleen  hoeft er geen netwerkkabel getrokken te worden tussen de omvormer en router. Dat is een voordeel ten opzichte van een kabelverbinding via ethernet, alleen is deze verbinding natuurlijk iets minder stabiel. Bovendien kost een Wifi-verbinding ook vermogen. Niet veel, maar altijd een beetje.
  4. Via USB. Sommige omvormers kunt u via USB of RS485 uitlezen. U kunt de omvormer dan alleen bij de omvormer uitlezen. Niet echt ideaal.
  5. Via een ingebouwde webserver (nieuwste generatie omvormers). In feite kunt u dan vanuit uw eigen netwerk een verbinding maken met de omvormer die u vervolgens kunt uitlezen.

 

Punt 7: Garantie voor omvormers

De meeste omvormers geven een garantie van 5 jaar. Meestal kan je daar een garantie tot 10 jaar bijkopen. Dit is te zien als een verzekering. Fabrikanten rekenen dan heel erg simpel: wat zijn de kosten voor het geven van extra garantie en welke extra opbrengst staat daar tegenover. Je kan er zeker van zijn dat dit voor fabrikanten positief uitvalt. Met andere woorden:de kans dat de omvormer tussen 5 en 10 jaar kapot gaat is betrekkelijk klein. Is het u dan waard om hiervoor extra te betalen?

 

Punt 8: Merk omvormer

Waarschijnlijk kunt u geen enkel merk omvormer opnoemen. U moet dan min of meer op uw gevoel afgaan of op testen. Kies ik een Europese of Amerikaanse omvormer, of ga ik voor een goedkoop Chinees merk? U kunt op onze website 300 omvormers vergelijken op de belangrijkste eigenschappen.

Inmiddels zijn er uitstekende Chinese merken, maar er is ook echt rommel tussen. Zo hoorden wij in het verleden in de markt regelmatig slechte geluiden over Omnik, maar mogelijk is dit verbeterd bij de recente modellen. De Chinese Goodwe omvormers doen het prima zoals het testinstituut Photon aangeeft. Wilt u voor zekerheid gaan, dan kiest u een Duitse omvormer zoals SMA, Steca of  het Nederlandse merk Mastervolt of Amerikaanse ABB/Power One en Solar Edge. Dat zijn merken die al tientallen jaren op de markt zijn en goede Europese helpdesks hebben.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.