Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hierop moet u letten bij het kiezen van een omvormer

Bij het kiezen van een juiste omvormer is het van belang om je even in de materie te verdiepen. Ga niet zomaar af op de keuze van de installateur. Want veel installateurs hebben een beperkte kennis. Ik heb al veel combinatie zonnepanelen-omvormer langs zien komen die gewoonweg niet optimaal zijn. Als u onze 8 punten om uw omvormer te kiezen leest, bent u goed voorbereid.

 

Ga snel naar:

PUNT 1: Vermogen omvormer
PUNT 2: Wel/geen transformator in omvormer
PUNT 3: Last van schaduwval
PUNT 4: Aansluiting omvormer op groep
PUNT 5: Geluid van de omvormer
PUNT 6: Monitoring
PUNT 7: Garantie voor omvormers
PUNT 8: Merk omvormer
CONCLUSIE: Wat is de beste omvormer voor zonnepanelen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Punt 1: Vermogen omvormer

Het vermogen van een omvormer dient afgestemd te zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen. De capaciteit van zonnepanelen wordt aangeduid met de eenheid WP. Dit betekent dat onder ideale omstandigheden (25 ° Celsius) een bepaald vermogen wordt afgegeven. Echter halen wij in Nederland nooit deze ideale omstandigheden. Het vermogen van de omvormer mag dus lager liggen dan de capaciteit in WP van jouw zonnepanelen. Voorbeeld:  Op een installatie met 2200 WP kan prima een omvormer van 2000 Watt. Als de zonnepanelen niet ideaal op het zuiden gericht zijn kan soms nog wel een kleinere omvormer aangeschaft worden.

Afhankelijk van de specifieke dak situatie wordt er in de regel  gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen.  Maar laat jouw installateur even een berekening maken op basis van de praktijksituatie. De hellingshoek, plaats in Nederland en oriëntatie ten opzichte van het zuiden bepalen daarbij welke omvormer je nodig hebt. Een omvormer mag in ieder geval niet te veel aftoppen qua opbrengst, want dan wordt de omvormer te zwaar belast.

Kijk niet alleen naar het typenummer van de omvormer. Voorbeeld: De SMA 3000TL heeft een maximaal vermogen van 3200 W. Hier kan je gemakkelijk een installatie van 3300 WP op aansluiten. Via onze website kan je alle belangrijke eigenschappen van omvormers vergelijken.

Punt 2: Wel/geen transformator in omvormer

Omvormers worden zowel mét transformator als zonder transformator aangeboden. De transformatorloze omvormers hebben over het algemeen een hoger rendement, ofwel minder verlies. Ze worden vaak aangeduid met de type TL, Transformatorloos. Sommige zonnepanelen mogen alleen op een omvormer mét trafo aangesloten worden, anders treedt versnelde degeneratie op. Tegenwoordig zijn de meeste omvormers transformatorloze omvormers.

 

omvormer zonnepaneel

 

Punt 3: Heb je wél of geen last van schaduw

Heb je geen last van schaduw, dan kan je dit punt overslaan. Heeft u wel last van schaduw dan is dit punt zeer relevant. Het vermogen van de zonnepanelen wordt namelijk bepaald door de zwakste schakel in een serie, ofwel het zonnepaneel met schaduw. Dit is op 2 manieren op te vangen:

  • Door een aparte lus (string) te maken van zonnepanelen die op een bepaald moment gelijktijdig in de schaduw komen te liggen.  Daarvoor moet je wel kiezen voor een omvormer met meerdere trackers. Een tracker optimaliseert namelijk het vermogen van een lus. Bij de eigenschappen van omvormers staat altijd aangegeven hoeveel trackers de omvormer heeft. Let wel: per lus dien je wel minimaal 5 zonnepanelen aan te sluiten, anders krijgt de omvormer te weinig vermogen om überhaupt zijn werk te kunnen doen.
  • Door te kiezen voor power optimizers of micro-omvormers. Dit zijn regelunits die achter elk zonnepaneel worden geplaatst en elk zonnepaneel individueel optimaliseert. De power optimizers worden op een speciale omvormer aangesloten. Power optimizers worden heden aangeboden door Solar Edge en Enphase.

Punt 4: Omvormer aansluiten op groep

Belangrijk aspect bij de keuze van de omvormer is jouw huidige hoofdaansluiting. In Nederland kan de hoofdaansluiting  gezekerd zijn met 25A, 35A of 40A. Er is een regel dat een groep een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdaansluiting. Stel dat je een 40A hoofdaansluiting heeft, dan mag op een groep maximaal 25A (40/1,6) aangesloten worden. Dit betekent dat je qua vermogen maximaal 25A * 230V = 5.750 Watt mag aansluiten.

Hieronder een overzicht van maximale aansluitwaarden, 1- of 3-fase:

HoofdaansluitingMax. groepzekeringMax. vermogen installatie
1 x 25A16A3.680 Watt
1 x 35A25A5.750 Watt
1 x 40A25A5.750 Watt
3 x 25A3 x 16A3 x 3.680 Watt
3 x 35A3 x 25A3 x 5.750 Watt
3 x 40A3 x 32A3 x 7.360 Watt
3 x 63A3 x 40A3 x 9.200 Watt
3 x 80A3 x 50A3 x 11.400 Watt

Voor uitgebreide informatie over het aansluiten van de omvormer op de meterkast, lees alles over zonnepanelen aansluiten op groep/zekering.

Punt 5: Geluid en omvormer

Omvormers zijn niet geheel geruisloos. Het geluid is afhankelijk van de koeling. Als er gebruik wordt gemaakt van een ventilator, dan hoor je de ventilator aanslaan. Maar ook omvormers met een convectiekoeling zal je horen. In de specificaties van de omvormer kan je aflezen hoeveel geluid in decibel er maximaal wordt geproduceerd. Lees meer over de beste plek voor jouw omvormer.

Punt 6: Monitoring

Het monitoren van jouw zonnepanelen verloopt altijd via de omvormer. De omvormer dient dus uitgelezen te worden. Niet alle omvormers bieden hiervoor standaard oplossingen. Hier een overzicht van mogelijkheden:

  1. Via Bluetooth. Je kan dan met een programma op PC of tablet jouw omvormer uitlezen. Deze vorm is niet ideaal. De verbinding is vaak niet krachtig genoeg waardoor je vaak storingen heeft. Bovendien kan je niet vanaf het internet de omvormer uitlezen.
  2. Via Ethernet. Jouw omvormer wordt dan aangesloten via een netwerkkabel op jouw router. Vervolgens wordt een verbinding gemaakt met de servers van de fabrikant. Via een App of website kan je dan vanaf elke plek de prestaties van jouw zonnepanelen inzien.  Dit type verbinding is zeer praktisch en stabiel. Echter bieden niet alle fabrikanten ethernet aan, soms moet er optioneel een module aangeschaft worden.
  3. Via Wifi. Dit is eigenlijk hetzelfde principe als via ethernet. Alleen  hoeft er geen netwerkkabel getrokken te worden tussen de omvormer en router. Dat is een voordeel ten opzichte van een kabelverbinding via ethernet, alleen is deze verbinding natuurlijk iets minder stabiel. Bovendien kost een Wifi-verbinding ook vermogen. Niet veel, maar altijd een beetje.
  4. Via USB. Sommige omvormers kan je via USB of RS485 uitlezen. Je kan de omvormer dan alleen bij de omvormer uitlezen. Niet echt ideaal.
  5. Via een ingebouwde webserver (nieuwste generatie omvormers). In feite kan je dan vanuit jouw eigen netwerk een verbinding maken met de omvormer die je vervolgens kan uitlezen.

Punt 7: Garantie voor omvormers

De meeste omvormers geven een garantie van 5 jaar. Meestal kan je daar een garantie tot 10 jaar bijkopen. Dit is te zien als een verzekering. Fabrikanten rekenen dan heel erg simpel: wat zijn de kosten voor het geven van extra garantie en welke extra opbrengst staat daar tegenover. Je kan er zeker van zijn dat dit voor fabrikanten positief uitvalt. Met andere woorden:de kans dat de omvormer tussen 5 en 10 jaar kapot gaat is betrekkelijk klein. Is het je dan waard om hiervoor extra te betalen?

 

2 strings op 1 omvormer

Punt 8: Merk omvormer

Waarschijnlijk kan je geen enkel merk omvormer opnoemen. Je moet dan min of meer op jouw gevoel afgaan of op testen. Kies ik een Europese of Amerikaanse omvormer, of ga ik voor een goedkoop Chinees merk? Kan je op onze website 300 omvormers vergelijken op de belangrijkste eigenschappen.

Inmiddels zijn er uitstekende Chinese merken, maar er is ook echt rommel tussen. De Chinese Goodwe omvormers doen het prima zoals het testinstituut Photon aangeeft. Wil je voor zekerheid gaan, dan kies je een Duitse omvormer zoals SMA, Steca of het Amerikaanse ABB/Power One en Solar Edge. Dat zijn merken die al tientallen jaren op de markt zijn en goede Europese helpdesks hebben.

CONCLUSIE:
Wat is de beste omvormer voor zonnepanelen?

Wat de beste omvormer is voor jouw zonnepanelen, is afhankelijk van verschillende factoren. Het belangrijkste is dat het vermogen van je omvormer optimaal is afgestemd op jouw zonnepanelen. Om te bepalen welk soort omvormer het meest geschikt is voor jouw zonnepanelen, moet je rekening houden met eventuele schaduwval op je zonnepanelen, je aansluiting op het elektriciteitsnet, plannen om een thuisbatterij te installeren, je budget, …

TIP: via onderstaand offerteformulier ontvang je vrijblijvend advies op maat van jouw situatie van 2 à 3 zonnepanelen installateurs:

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs