Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voordelen zonnepanelen

Om in Nederland & België de overstap naar hernieuwbare energie te maken is een succesvolle energietransitie noodzakelijk. Zonnepanelen zijn hiervoor 1 van de vaak aangeprezen alternatieven. Steeds meer mensen investeren in een zonne-installatie op hun dak. En terecht! De kostprijs van zonnepanelen is de afgelopen 10 jaar met zo’n 50% gedaald. Om twijfelaars alsnog over de streep te trekken, vind je hier een overzicht van alle voordelen van zonnepanelen. Lees snel verder!

 

 

1. Bespaar op je energierekening

Investeren in zonnepanelen loont. Je bespaart er namelijk flink mee op je energierekening. Maar waarom precies? We zetten de redenen hieronder voor je op een rij:

 • Zonne-energie = gratis energie: zonnecellen in panelen zetten zon- en daglicht om in elektriciteit. In principe zijn dit gratis energiebronnen. Eventueel voorzien zonnepanelen ook je warmtepomp, vloerverwarming,… van elektriciteit. Zo wordt ook verwarmen voordeliger!
 • Hoog rendement: hoe hoger het rendement van je zonnepanelen, hoe minder panelen je nodig hebt om de gewenste capaciteit te behalen. Zo bespaar je ruimte op het dak en heb je een minder grote zonnepanelen installatie nodig.
 • Snelle terugverdientijd: hoe meer rendement je zonnepanelen genereren, hoe sneller de terugverdientijd. Gemiddeld gaan panelen zo’n 25 jaar mee. Maak je optimaal gebruik van je zonnepanelen? Dan heb je de investering al binnen de 10 jaar terugverdiend.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier: dankzij zonnepanelen hoef je minder stroom af te nemen bij je energiemaatschappij. Hierdoor ben je minder afhankelijk van fluctuerende energieprijzen. Als je daarnaast uitgebreid de tijd neemt om de meest voordelige leverancier uit te kiezen, zit je helemaal goed.
 • Thuisaccu = nog voordeliger: met een thuisbatterij zakt je energierekening nog verder. Zo kan je tijdens piekuren je overtollig geproduceerde stroom alsnog gebruiken zonder terug te vallen op het elektriciteitsnet.

TIP: een ervaren installateur kan je meer vertellen over de voordelen van zonnepanelen voor jouw situatie. Kom vrijblijvend in contact met experts uit je regio en ontvang uitgebreid advies op maat. Start je aanvraag.

 

voordelen zonnepanelen

 

2. Aantrekkelijke fiscale voordelen

Aangezien de overheid steeds minder afhankelijk wil zijn van fossiele brandstoffen, bieden ze financiële ondersteuning in de aankoop van duurzame alternatieven. De fiscale voordelen van zonnepanelen maken investeren nog aantrekkelijker. Hieronder bespreken we de meest gangbare subsidies en premies in Nederland en België.

 

1. Fiscale voordelen zonnepanelen Nederland

In Nederland kan je profiteren van de volgende fiscale voordelen van zonnepanelen:

 • Volledige btw-vrij: sinds 1 januari 2023 betaal je helemaal geen btw meer op je zonnepanelen. Voordien gold een tarief van 21 % en kon je in bepaalde gevallen btw terugvragen, maar dat is met de huidige regeling dus niet meer nodig.
 • Energiebespaarlening voor zonnepanelen: als particulier kan je goedkoop geld lenen voor een installatie bij het Nationaal Warmtefonds. Hiermee kan je als woningeigenaar € 1.000 tot 71.000 lenen met een looptijd tussen de 7 en 20 jaar (afhankelijk van het geleende bedrag).
 • Salderingsregeling: de salderingsregeling zorgt ervoor dat de vergoeding die je ontvangt voor het terugleveren van overtollige groene stroom aan het elektriciteitsnet gelijk staat aan de kosten voor de stroom die je van het net afneemt.
 • Lokale subsidies: op gemeentelijk niveau zijn er ook bepaalde subsidies mogelijk, zoals de duurzaamheidslening en de stimuleringsregeling. Wil je hierover graag meer te weten komen? Ga dan eens langs bij je gemeente.

 

2. Fiscale voordelen zonnepanelen België

In België kan je genieten van de volgende fiscale voordelen van zonnepanelen:

 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? En woon je in het Vlaams Gewest? Dan kan je genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% op zowel materiaal-  als plaatsingskosten. Op voorwaarde dat je met een erkend installateur samenwerkt!
 • Mijn VerbouwLening voor zonnepanelen: bepaalde doelgroepen kunnen de aankoop van zonnepanelen financieren met de Mijn VerbouwLening. Het gaat om een goedkope lening van min. 1.250 euro tot max. 60.000 euro. De afbetalingstermijn bedraagt max. 25 jaar. De aanvraag voor de Mijn VerbouwLening verloopt via het Energiehuis van je gemeente.

TIP: wil je meer te weten komen over de verschillende zonnepanelen subsidies & premies? Vraag dan meer informatie aan een installateur. Hij vertelt je hier graag meer over. Start hier je aanvraag.

 

3. Een duurzame investering

Zonnepanelen worden ook wel geprezen om hun duurzame eigenschappen. Maar, wat maakt zonnepanelen nu zo ‘groen’? En welke zonnepanelen voordelen maken jouw investering duurzaam?

 • Geen CO2-uitstoot: voor het opwekken van stroom met zonne-energie heb je geen fossiele brandstoffen nodig. Hierdoor komen er ook geen broeikasgassen vrij. Hoe efficiënter je zonnepanelen werken, hoe lager je milieu-impact uiteindelijk is.
 • Lange levensduur: investeer je in kwalitatieve zonnepanelen? Dan gaan je zonnepanelen gegarandeerd 25 jaar mee. In uitzonderlijke gevallen loopt de levensduur op tot 40 jaar. Bovendien zijn zonnepanelen onderhoudsarm, wat ook bijdraagt tot de duurzaamheid van je installatie.
 • Thuisaccu = (deels) zelfvoorzienend wonen: wil je volop genieten van de extra stroom die je opwekt? Investeer dan in een thuisaccu. Deze slaat overtollige stroom op waardoor je zelf het volledige beheer over je zonne-energie hebt.
 • Blijvende innovaties: tegenwoordig ontstaan er steeds meer projecten die onderzoeken hoe ze zonnepanelen en omvormers efficiënt kunnen recycleren en hergebruiken. In België en Nederland kan je bijvoorbeeld gratis je oude pv-panelen laten ophalen. Zo wordt de afvalberg steeds kleiner.

LET OP: een zonnepanelen-installatie kan niet zonder een omvormer. Zo’n omvormer heeft een minder lange levensduur dan zonnepanelen. Die moet je ongeveer om de 10 jaar vervangen.

TIP: wil je je woning optimaal verduurzamen? Breid dan je zonnepanelen installatie uit met een warmtepomp en kwalitatieve (na-)isolatie. Zo tover je je huis om tot een energiezuinige plek. Installateurs voor zonnepanelen contacteren? Start hier je aanvraag.

 

4. Lage onderhoudskosten

Veel installateurs geven aan dat hun zonnepanelen ‘zelfreinigend’ zijn, wat impliceert dat schoonmaken overbodig is. En alhoewel een zonnepaneel over het algemeen relatief weinig onderhoud nodig heeft, behaal je gemiddeld zo’n 3 à 5% meer rendement na een grondige schoonmaakbeurt!

Het reinigen van zonnepanelen is niet complex, maar vereist wel enige expertise en voorzichtigheid. Gebruik je de verkeerde materialen of producten? Dan kan je de zonnepanelen beschadigen waardoor ze een deel van hun werking verliezen. Laat daarnaast geregeld de technische installatie eens nakijken (bijv. de omvormer, de bekabeling,…) om een goede werking van je installatie te garanderen.

TIP: laat zowel de reiniging als de technische controle over aan een professional. Wil je verzekerd zijn van regelmatig onderhoud? Informeer dan bij je installateur naar een onderhoudscontract.

 

zonnepanelen voordelen

 

5. Waardevermeerdering van je woning

Een ander voordeel van zonnepanelen is dat een installatie zorgt voor een behoorlijke waardevermeerdering van je woning. Recent onderzoek toont aan dat meer dan 35% van de potentiële kopers het als een groot voordeel beschouwen wanneer een koopwoning beschikt over zonnepanelen. Waarom is er precies sprake van een waardevermeerdering?

 • Hogere verkoopprijs: een woning stijgt gemiddeld zo’n € 5.000 in waarde wanneer deze over een (recente) zonnepanelen installatie beschikt. Interessant! Zeker wanneer je bedenkt dat je voor een installatie van een middelgroot gezin (4 personen) gemiddeld € 5.300 (excl. btw) betaalt.
 • Hoger energielabel (NL) of betere EPC-score (BE): hoe hoger het energielabel of EPC-score, hoe energiezuiniger de woning. Toekomstige bewoners zullen daardoor minder energiekosten moeten betalen. En dat is ook voor hen financieel stukken aantrekkelijker.

 

TIP: vergelijk adviezen bij een ervaren installateur!

Ben je nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van pv-panelen? Of heb je wel interesse in zonnepanelen, maar twijfel je of het wel de beste oplossing is voor jouw situatie? Schakel dan een vakman in! Hij beschikt over de noodzakelijke expertise om je project in goede banen te leiden.

Gratis offertes vergelijken? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 verschillende offertes op maat. Start hier je aanvraag.

 

 

CONCLUSIE: zijn zonnepanelen (nog) een goed idee?

Ja! Zonnepanelen zijn nog steeds een kwalitatieve, duurzame investering. We vatten hieronder samen waarom we je aanmoedigen om in zonnepanelen te investeren:

 • Hoger rendement = snellere terugverdientijd: kies je voor zonnepanelen met een relatief hoog rendement? Dan verdien je snel je installatie terug dankzij de hoge energie-opbrengst. Gemiddeld duurt het zo’n 10 jaar voor je winst uit je installatie haalt.
 • Duurzaam: zonnepanelen werken op basis van een groene energiebron. Bij de omzet van daglicht naar elektriciteit komen er geen broeikasgassen vrij. Daarnaast ligt ook de levensduur van zonnepanelen vrij hoog en vergen ze weinig onderhoud.
 • Premies & subsidies: dankzij de financiële steunmaatregelen die de overheid beschikbaar stelt, is de aankoop van zonnepanelen nog aantrekkelijker. Hierdoor kan je behoorlijk wat besparen op de totale aankoopprijs van je zonnepanelen installatie.
 • Waardevermeerdering woning: zonnepanelen verbeteren zowel het energielabel als de de EPC-score van je woning. Dit heeft een significant effect op de waarde van je huis. Bovendien hechten kandidaat-kopers veel belang aan groene energiebronnen in hun zoektocht naar een nieuwe woning.

 

Kleven er dan helemaal geen nadelen aan PV-panelen? Jawel, maar die laten zich eenvoudig compenseren. Lees in dit artikel meer over de nadelen van zonnepanelen.

 

TIP: laat je zonnepanelen plaatsen door een installateur

De klus overlaten aan een ervaren installateur heeft verschillende voordelen: je bent verzekerd van persoonlijk advies, een professionele berekening en een installatie die bestaat uit kwalitatieve zonnepanelen. Op deze manier kan je jarenlang genieten van een goed geplaatste zonnepanelen installatie.

In contact komen met installateurs uit je regio? Vul dan het onderstaande offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend!

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs