Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen en warmtepomp

Wil je je woning op een energiezuinige manier verwarmen? Dan is de combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp zeker een aanrader. De elektriciteit die je warmtepomp verbruikt, kan je dan zelf opwekken met je zonnepanelen. Maar hoe werkt een warmtepomp met zonnepanelen nu? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat kost het? Het antwoord op deze en andere veelgestelde vragen vind je in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen van zonnepanelen + warmtepomp
Zonnepanelen en een warmtepomp: kosten
Aandachtspunten warmtepomp + zonnepanelen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Hoe werkt een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen?

Warmtepompen verwarmen je woning met warmte uit de lucht, grondwater of de aardbodem. 80% van de geproduceerde warmte haalt een warmtepomp uit die omgeving en voor slechts 20% van de warmte heeft het toestel stroom nodig.

Heb je zowel een warmtepomp als zonnepanelen op je dak? Dan kan je een aanzienlijk deel van het stroomverbruik van je warmtepomp dekken met de groene energie die je met je zonnepanelen opwekt. Zo kan je je woning bijna volledig op groene energie verwarmen.

Zonnepanelen en een warmtepomp laten plaatsen? Een installateur kan je verder informeren over de mogelijkheden geeft je advies op maat. Vind een erkende installateur in de buurt.

warmtepomp en zonnepanelen

 

Voor- en nadelen van een warmtepomp en zonnepanelen

Door zonnepanelen met een warmtepomp te combineren, geniet je van heel wat voordelen. Er zijn wel ook enkele nadelen aan dit systeem. We zetten hieronder de belangrijkste voor- en nadelen op een rij:

 

 • Lagere energiefactuur: als je verwarmt op gas en nu overschakelt naar een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen geniet je van een flinke besparing op je energiefactuur. Je hangt niet langer af van de schommelende gasprijzen en wekt een flink deel van de stroom voor je warmtepomp zelf op.
 • Snellere terugverdientijd: als je zonnepanelen met een warmtepomp combineert, verkort de terugverdientijd van zowel je zonnepanelen als je warmtepomp. Dat komt omdat je meer van je opgewekte groene stroom zelf verbruikt en voor je warmtepomp minder stroom van het net moet halen.
 • Milieuvriendelijk: natuurlijk is zo’n installatie ook erg milieuvriendelijk. De warmtepomp maakt al voor het grootste deel enkel gebruik van groene energiebronnen. Door de nodige stroom dan ook nog eens uit je zonnepanelen te halen, verwarm je je woning bijna volledig met groene energie.
 • Minder afhankelijk van het net: aangezien je maar voor slechts 20% van je warmte elektriciteit nodig hebt, en die grotendeels kan dekken met je zonne-energie, ben je dus minder afhankelijk van de wisselende energieprijzen.
 • Hoger zelfverbruik: zeker wanneer je in België al een digitale meter hebt en wanneer de salderingsregeling in Nederland afgebouwd wordt, is het interessant om zoveel mogelijk van je zelf opgewekte stroom zelf te verbruiken. Met een warmtepomp kan je dat gemakkelijk.
 • Waardestijging woning: tot slot is je woning ook meer waard wanneer je een warmtepomp en zonnepanelen hebt, omdat de EPC-waarde ervan stijgt. Daardoor kan je je woning tegen een hogere prijs verkopen.

 

 • Vraagt investering: zowel zonnepanelen als een warmtepomp vragen een investering. Zeker wanneer je beide installaties tegelijk laat plaatsen, kunnen de kosten hoog oplopen. Natuurlijk kan je met deze investering wel flink wat besparen, waardoor je ze op termijn sowieso terugverdient.
 • Lager rendement in de winter: als er minder zon schijnt tijdens de winter, wekken je zonnepanelen ook minder energie op. Daardoor is er vaak niet voldoende energie om de benodigde stroom van de warmtepomp te dekken. Bovendien daalt ook het rendement van een luchtwarmtepomp in de winter, omdat de buitenlucht kouder wordt.

 

Kosten warmtepomp en zonnepanelen

De prijs voor zonnepanelen en een warmtepomp varieert sterk volgens het type warmtepomp, het totaalvermogen van de zonnepanelen, … Voor een lucht-water warmtepomp in combinatie met 11 panelen van 325 Wp mag je rekenen op een richtprijs tussen € 12.500 en 15.000 (incl. plaatsing & omvormer, excl. btw). Bij sommige woningen zijn er echter al zonnepanelen aanwezig. Daarom gaan we hieronder in op enerzijds de prijzen voor een zonnepaneel-installatie en anderzijds de prijzen voor een warmtepomp:

 

1. Prijs zonnepanelen

De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld € 1,4 à 2,5 per Wp. Dat komt neer op ongeveer € 4.100 à 14.500 voor een volledige installatie (incl. plaatsing en excl. btw). Natuurlijk zijn de kosten afhankelijk van een aantal factoren, waarvan het totaalvermogen van de installatie de belangrijkste is:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruik Vereist aantal panelen (400 Wp)Gemiddelde prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh7€ 3.500
33.500 kWh10€ 5.000
65.000 kWh15€ 8.000

BELANGRIJK: het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie moet goed afgestemd zijn op je energieverbruik (incl. het stroomverbruik van de warmtepomp). Een installateur kan het benodigde vermogen nauwkeurig berekenen voor jouw woning. Zo ben je zeker van een geschikte zonnepanelen installatie. Laat het vereiste zonnepanelen vermogen berekenen door een expert.

 

2. Prijs warmtepomp

Voor een warmtepomp mag je rekenen op prijzen die beginnen vanaf € 2.500 en kunnen oplopen tot € 30.000 (incl. plaatsing en excl. btw). Ook die prijzen zijn sterk afhankelijk van een aantal factoren zoals het soort warmtepomp, het vermogen, de isolatiegraad van je woning… In de tabel hieronder geven we enkele richtprijzen per soort warmtepomp:

Soort warmtepompGemiddelde prijs (incl. plaatsing, excl. btw)
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 à 7.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 à 9.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 à 20.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 à 30.000
Hybride warmtepomp€ 3.000 à 5.000

 

Druk de kosten voor een warmtepomp en zonnepanelen met subsidies!

Zowel in Nederland als in België zijn er verschillende subsidies en andere financiële voordelen waarop je aanspraak maakt als je een warmtepomp of zonnepanelen laat plaatsen. Laat je beiden op hetzelfde moment plaatsen? Dan zijn de subsidies vaak nog interessanter. Zo kan je dus al een mooi deel van de kosten drukken.

Meer info? Een installateur kan je verder informeren en helpt je bij de aanvraag van de subsidies. Kom in contact met een erkende installateur in de buurt.

 

zonnepanelen en warmtepomp

 

Aandachtspunten warmtepomp en zonnepanelen

Wil je zonnepanelen en een warmtepomp kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je best extra aandacht aan besteedt. We zetten hieronder enkele belangrijke aandachtspunten op een rij:

 

 1. Vermogen zonnepanelen en warmtepomp

  Het is erg belangrijk om het vermogen van je zonnepanelen-installatie af te stemmen op je persoonlijke energieverbruik. Dat energieverbruik is op zijn beurt afhankelijk van de grootte van je huishouden, de woonoppervlakte, je elektriciteitsnoden… Reken bij dat energieverbruik ook het verbruik van de warmtepomp. En natuurlijk moet ook het vermogen van je warmtepomp afgestemd zijn op je woning en verwarmingsnoden.

 2. Isolatiegraad woning

  Als je een warmtepomp wil plaatsen en de nodige energie ervoor wil dekken met je zonnepanelen, is een goede isolatie van je woning noodzakelijk. Zonder goede isolatie gaat er namelijk te veel warmte verloren, waardoor je met je warmtepomp niet meer efficiënt kan verwarmen. Is je woning dus nog niet geïsoleerd? Denk er dan eerst over na om dak-, vloer- en muurisolatie te plaatsen.

 3. Verwarmingselementen woning

  Naast een goede isolatie is het ook belangrijk dat je je woning op lage temperatuur verwarmt met bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming. Op die manier kan je warmtepomp op lage temperatuur werken en kan je dus efficiënter verwarmen. Zo geniet je ook van een hoger rendement van je warmtepomp.

 4. Vergunning / meldingsplicht

  Voor de plaatsing van sommige warmtepompen moet je een vergunning aanvragen, terwijl er voor andere soorten dan weer meldingsplicht geldt. Ga dus zeker op voorhand goed na of dit voor jouw situatie het geval is. Ook je zonnepanelen moet je verplicht aanmelden bij je netbeheerder en energieleverancier. In Vlaanderen ben je bovendien ook verplicht om deze te laten keuren door een erkende keuringsinstantie. In Nederland is dit niet verplicht, maar wel aangeraden.

Laat je zonnepanelen & warmtepomp plaatsen door een expert! Deze houdt rekening met alle aandachtspunten en zorgt voor een correcte plaatsing en optimaal rendement van je installatie. Vergelijk meerdere installateurs in jouw buurt.

 

Enkele veelgestelde vragen

Hieronder vind je nog het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond warmtepompen in combinatie met zonnepanelen. Let wel op, zonnepanelen combineren met een warmtepomp is een slimme manier om je huis te verduurzamen. Maar daarnaast kan je ook kiezen voor betere woningisolatie of nieuwe kozijnen met HR++ glas. Via het formulier hieronder kom je in contact met experts actief je buurt voor advies op maat! • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepomp?

  Het aantal benodigde zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren zoals het vermogen van je warmtepomp, de totale woonoppervlakte, de dakoriëntatie en hellingsgraad, de isolatiegraad van je woning… Als je jaarlijks met heel je gezin ongeveer 16.000 kWh aan verwarming en warm water verbruikt en je een warmtepomp hebt met een COP van 4, verbruikt je warmtepomp per jaar 4.000 kWh aan elektriciteit. Laat je zonnepanelen plaatsen van 400 Wp? Dan weet je dat je ongeveer 10 zonnepanelen nodig hebt om je warmtepomp van stroom te voorzien.

  TIP: een installateur kan nauwkeurig berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op basis van jouw persoonlijke situatie. Laat het benodigde vermogen berekenen door een expert. • Kan je ook een hybride warmtepomp met zonnepanelen combineren?
  Ja, het is zeker mogelijk om een hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen te plaatsen. In dat geval gebruik je dus ook een deel van je zonne-energie om je warmtepomp te voorzien van elektriciteit. Hoeveel stroom je daarvoor nodig hebt, hangt dan wel af van de mate waarin de warmtepomp voor verwarming zorgt en hoe vaak de cv-ketel bijspringt.


 • Wat is het verbruik van een warmtepomp met zonnepanelen?
  Het verbruik van je warmtepomp is sterk afhankelijk van de soort warmtepomp, je energieverbruik en het rendement of de COP van je warmtepomp. Als je een warmtepomp met een COP van 3 hebt en je als gezin jaarlijks ongeveer 15.000 kWh aan verwarming en warm water nodig hebt, komt het verbruik van je warmtepomp neer op 5.000 kWh per jaar. Stel dat de energieprijs in jouw gemeente 0,32 €/kWh bedraagt, dan kom je uit op een stroomverbruik van € 1.600 per jaar.


 • Kan je je warmtepomp ook in de winter met zonnepanelen van energie voorzien?
  In de winter daalt vaak het rendement van je warmtepomp omdat de buitentemperaturen lager liggen en deze dus harder moet werken om je woning te verwarmen. Tegelijk brengen je zonnepanelen in de winter vaak minder energie op omdat er minder uren zon zijn. Hoewel je dus ook in de winter nog steeds een deel van de nodige stroom voor je warmtepomp kan dekken met de energie van je zonnepanelen, zal je ook nog stroom moeten afnemen van het net.


 • Is een warmtepomp ook interessant zonder zonnepanelen?
  Als je de elektriciteit voor je warmtepomp niet uit zonnepanelen haalt, moet je uiteraard stroom afnemen van het net. In dat geval ben je dus wel afhankelijker van de wisselende stroomprijzen. Toch kan je met een warmtepomp in dat geval nog kosten besparen op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is en je beschikt over lage temperatuurverwarming. Uiteraard kies je met een warmtepomp ook voor een milieuvriendelijker alternatief.


 • Is een warmtepomp met zonnepanelen geschikt voor elke woning?
  Om te genieten van een optimaal rendement van je warmtepomp in combinatie met zonnepanelen, moet je woning aan een paar voorwaarden voldoen. Zo is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is om warmteverliezen te beperken en verwarm je best met lage temperatuurverwarming zoals vloer- of wandverwarming. Voor je zonnepanelen is het dan weer belangrijk dat je dak de juiste oriëntatie en hellingsgraad heeft en dat er weinig schaduw op je dak valt. Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen? Of is je woning minder goed geïsoleerd en verwarm je nog met traditionele radiatoren? Dan is een traditionele cv-ketel vaak nog altijd voordeliger.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs