Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen berekenen

Als je zonnepanelen laat plaatsen, krijg je te maken met een aantal berekeningen. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Welk rendement kan je halen met je zonnepanelen-installatie? Hoe snel kan je je investering terugverdienen? En wat is de uiteindelijke opbrengst van je installatie in kWh? In dit artikel vertellen we je alles over zonnepanelen berekenen.

Ga snel naar:
Aantal zonnepanelen berekenen
Rendement zonnepanelen berekenen
Opbrengst zonnepanelen berekenen
Terugverdientijd zonnepanelen berekenen
Waarom vertrouwen op een installateur?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Maak je zonnepaneel berekeningen met onze opbrengstscan!

Wil je snel en eenvoudig de opbrengst van je zonnepanelen-installatie of het vereiste aantal panelen berekenen? Onze gratis rekentool rekent het precies voor je uit op basis van de zoninstraling voor je woonplaats, de hellingshoek van je dak en de oriëntatie ervan ten opzichte van het zuiden.

Doe nu gratis je opbrengstscan!

 

Aantal zonnepanelen berekenen

Wil je het aantal zonnepanelen berekenen dat jij nodig hebt? Dan zijn 3 factoren van belang: je jaarlijkse stroomverbruik (in kWh), het totale vermogen van je installatie en het piekvermogen per paneel (Wp). We leggen deze begrippen kort uit.

 

Welk totaalvermogen heb ik nodig?

Voor een doorsnee gezin gaan we uit van een energieverbruik van 4.000 kWh (1.000 kWh per gezinslid). Maar welk vermogen heeft een zonnepanelen-installatie nodig om dit verbruik te dekken? Dat kan je berekenen met de volgende formule:

TOTALE CAPACITEIT INSTALLATIE = jaarlijks stroomverbruik (kWh) ÷ omrekenfactor van 0,85

Voorbeeld: 4.000 kWh ÷ 0,85 = 4.706 Wp

 

Zonnepanelen kunnen niet altijd stroom opwekken volgens hun piekvermogen. Gemiddeld produceren ze ongeveer 85% van hun capaciteit. Je krijgt dus 0,85 kWh elektriciteit per 1 Wp aan vermogen. Om het totale vermogen van zonnepanelen te berekenen, delen we het stroomverbruik door 0,85. Voor een jaarlijkse productie van 4.000 kWh heb je een installatie met een vermogen van ongeveer 4.706 Wp nodig.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

En hoe moet je het aantal zonnepanelen berekenen? Simpel, je deelt gewoon het totale vermogen van je installatie door het piekvermogen per paneel. Doorgaans hebben zonnepanelen een piekvermogen van 400 of 360 Wp.

AANTAL ZONNEPANELEN = totaal vermogen (Wp) ÷ vermogen per paneel (Wp) 

Voorbeeld 1:  4.706 Wp ÷ 400 Wp = 12 zonnepanelen

Voorbeeld 2: 4.706 Wp ÷ 360 Wp = 13 zonnepanelen

 

Een gezin van 4 personen heeft dus 12 zonnepanelen van 400 Wp nodig of 13 zonnepanelen van 360 Wp om zijn energieverbruik op te vangen.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt? Je laat het best het aantal zonnepanelen berekenen door een erkende installateur actief in je buurt. Wil je gericht het aantal voorgestelde panelen, maar ook adviezen, prijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

zonnepanelen berekenen

 

Rendement zonnepanelen berekenen

Het rendement van zonnepanelen slaat op de hoeveelheid zonlicht die je panelen naar elektriciteit kunnen omzetten. Doorgaans ligt dat rond de 15 à 22%. Hoe kan je nu het rendement van zonnepanelen berekenen bij je eigen installatie? We leggen het kort uit!

 

Hoe het rendement van zonnepanelen berekenen?

Het rendement van je zonnepanelen berekenen kan je doen door het piekvermogen per paneel te delen door de oppervlakte van het paneel x 1.000. Zonnepanelen hebben doorgaans een oppervlakte van gemiddeld 1,65 m². Een voorbeeld:

RENDEMENT = piekvermogen (in Wp) / (opp. in m² x 1000)

Voorbeeld 1: 400 Wp / (1,65 m² x 1000) = 24,24% 

Voorbeeld 2: 360 Wp / (1,65 m² x 1000) = 21,90%

 

Hoe het benodigde dakoppervlak voor je zonnepanelen berekenen?

Hoeveel ruimte zal je zonnepanelen-installatie innemen op je dak? Om dat te berekenen, vermenigvuldig je gewoon het aantal zonnepanelen met de oppervlakte per paneel. Een voorbeeld:

TOTALE OPPERVLAKTE = aantal zonnepanelen x oppervlakte per zonnepaneel (m²)

Voorbeeld 1: 12 zonnepanelen x 1,65 m² = 19,80 m²

Voorbeeld 2: 13 zonnepanelen x 1,65 m² = 21,45 m²

 

Heb je een kleiner dak? Dan kan het slim zijn om te kiezen voor zonnepanelen met een hoger piekvermogen. Op die manier heb je minder panelen en dus een kleinere oppervlakte nodig om het vereiste totale vermogen van je installatie te bereiken.

TIP: een erkende installateur kan snel de benodigde oppervlakte voor je zonnepanelen berekenen. Hij stemt het piekvermogen per paneel ook af op de grootte van je dak. Wil je gericht verschillende voorstellen van installateurs actief in je buurt vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan via onze offerteservice. Start hier je aanvraag.

 

berekenen zonnepanelen

 

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Wil je de opbrengst van je zonnepanelen te weten komen? Daarvoor moet je rekening houden met de volgende factoren:

 • FACTOR 1 = het totale vermogen van je installatie: heb je al zonnepanelen? Dan vind je het totale vermogen van je zonnepanelen in Wp op de offerte van je installateur. Wil je zonnepanelen laten plaatsen en ben je benieuwd welk vermogen jij nodig hebt? Doe dan gewoon onze opbrengstscan.
 • FACTOR 2 = de benutte capaciteit van je installatie: zonnepanelen benutten gemiddeld ongeveer 85% van hun totale capaciteit. De benutte capaciteit van jouw zonnepanelen hangt o.a. af van de kwaliteit van de panelen, de zoninstraling, de hellingshoek en oriëntatie van de panelen, …

De formule op basis van deze 2 factoren ziet er dan als volgt uit:

JAAROPBRENGST ZONNEPANELEN = totale vermogen (in Wp) x 0,85 (benutte capaciteit)

Voorbeeld: 4.706 Wp x 0,85 = 4.000 kWh 

 

In dit geval komt de jaarlijkse zonnepanelen opbrengst uit op zo’n 4.000 kWh. Wil je dat graag per maand berekenen? Dan deel je deze uitkomst door 12, wat neerkomt op zo’n 333 kWh per maand.

BELANGRIJK: een optimale opbrengst van je zonnepanelen staat of valt met de kwaliteit van de panelen én de plaatsing ervan. Een erkende installateur geeft je graag gratis advies op maat. Je kan vrijblijvend voorstellen aanvragen bij professionals actief in je buurt via onze offertepagina. Start hier je aanvraag.

 

rendement zonnepanelen berekenen

 

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Hoeveel bespaar je nu precies met een zonnepanelen-installatie? Nu je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kan je ook uitrekenen hoe lang het duurt voor je je zonnepanelen hebt terugverdiend. Hebben je zonnepanelen een hoog rendement? Dan is de terugverdientijd aanzienlijk korter!

 

Hoe kosten zonnepanelen berekenen?

De kostprijs voor zonnepanelen is afhankelijk van verschillende elementen als het type panelen, het merk, het vereiste vermogen, de plaatsing, … In de onderstaande tabel vind je terug hoeveel je ongeveer betaalt voor je zonnepanelen-installatie:

Aantal personenJaarlijks verbruikVereist vermogen (kWh ÷ 0,85)Vereist aantal panelen
(400 Wp)
Jaarlijkse opbrengst Prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh2.941 Wp72.380 kWh€ 4.100 à 7.300
23.000 kWh3.529 Wp93.060 kWh€ 5.000 à 8.800
33.500 kWh4.117 Wp103.400 kWh€ 5.600 à 10.200
44.000 kWh4.706 Wp124.080 kWh€ 6.600 à 11.700
54.500 kWh5.294 Wp134.420 kWh€ 7.500 à 13.000
65.000 kWh5.882 Wp155.100 kWh€ 8.200 à 14.500

TIP: wil je graag de prijs van zonnepanelen vergelijken? Vraag dan gratis verschillende offertes aan bij installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, merken, werkwijzen, … naast elkaar leggen. Start hier je aanvraag.

 

Hoe terugverdientijd zonnepanelen berekenen?

Nu je weet hoeveel je ongeveer betaalt voor een volledige zonnepanelen-installatie, ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar hoe snel je deze investering kan terugverdienen. Waarvan hangt die ’terugverdientijd’ af?

 • FACTOR 1 = totale kostprijs zonnepanelen: dit is de complete aankoopprijs van je installatie, min de premies en subsidies die je daarvoor hebt ontvangen.
 • FACTOR 2 = de jaarlijkse besparing: die is afhankelijk van de opbrengst van je zonnepanelen, de elektriciteitsprijs en hoeveel je zelf van de opgewekte stroom verbruikt.

Over het algemeen heb je je investering na zo’n 5 à 12 jaar terugverdiend. Als je weet dat je installatie gemiddeld 25 à 30 jaar meegaat, tellen alle daaropvolgende jaren als pure winst.

LET OP: de terugverdientijd hangt af van een heleboel bijkomende factoren als de aankoopprijs van je zonnepanelen, het vermogen, het aantal zonne-uren, de dakoriëntatie, … Een vakman neemt al deze afzonderlijke elementen mee in zijn berekeningen. Kom in contact met een installateur actief in je buurt.

 

Verkort je terugverdientijd met subsidies & premies!

Zowel in Nederland als in België biedt de overheid enkele interessante financiële voordelen voor mensen die willen investeren in zonnepanelen. Op deze manier kan je behoorlijk wat besparen op de oorspronkelijke aankoopprijs van je installatie.

De premie voor zonnepanelen in Vlaanderen verdwijnt op 1 januari 2024. Zijn je zonnepanelen voor het einde van 2023 gekeurd? Dan kan je nog genieten van deze premie. Bovendien zijn zonnepanelen zonder premie alsnog een interessante investering.

Geïnteresseerd? Een erkende installateur vertelt je graag meer over deze financiële voordelen voor je zonnepanelen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij professionals actief in je buurt via onze offerteservice.

 

opbrengst zonnepanelen berekenen

 

Waarom rekenen op een ervaren zonnepanelen installateur?

Het berekenen en plaatsen van je zonnepanelen-installatie is iets wat je beter overlaat aan een professionele installateur. Waarom? Je bent namelijk verzekerd van…

 • Advies op maat: een installateur komt op voorhand altijd langs voor een uitgebreid bezoek aan huis en inspectie. Gedurende dit bezoek bekijkt hij onder andere de stevigheid, oppervlakte, hellingsgraad en oriëntatie van je dak.
 • Persoonlijke berekeningen: met de informatie uit zijn inspectie kan hij veel nauwkeuriger alle berekeningen maken. Hij houdt niet alleen rekening met z’n eigen bevindingen, maar ook met jouw persoonlijke wensen en voorkeuren.
 • Kwalitatieve installatie: een expert werkt enkel met de beste zonnepanelen merken die volledig aan de huidige normering voldoen. Bovendien heeft hij rondom dat specifieke merk behoorlijk wat expertise opgebouwd, waardoor je bij hem ook terecht kan met specifieke vragen.
 • Professionele plaatsing: een installateur plaatst je panelen volgens de geldende regels en voorwaarden. Hij weet precies wat hij moet doen en waarop hij moet letten. Zo ben je verzekerd van een installatie waar je jarenlang van kan nagenieten.
 • Subsidies & premies: wil je aanspraak maken op bepaalde subsidies en premies? Dan ben je verplicht om samen te werken met een erkende installateur. Die bezorgt je ook alle nodige documenten voor een snelle aanvraag van die financiële voordelen.
 • Periodiek onderhoud: na de installatie kan je bij je installateur terecht voor periodiek onderhoud van je zonnepanelen en randapparatuur. Ben je geïnteresseerd in een onderhoudscontract? Vraag dan zeker naar de mogelijkheden bij je installateur.

TIP: wil je graag zelf het aantal zonnepalen berekenen die je nodig hebt voor je dak, je camper, je boot, …? Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik onze opbrengstscan.

 

Vertrouw op de expertise van een installateur

Een optimale werking van zonnepanelen hangt af van allerlei factoren: de dakoriëntatie, hellingsgraad, de schaduwval, aantal zonne-uren, … Deze factoren kan je zelf niet zo eenvoudig in jouw berekeningen meenemen. Vertrouw daarom op een ervaren installateur. Vraag meer informatie aan via het onderstaande formulier:

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs