Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen leasen: besparen zonder investeren

Interesse in zonnepanelen zonder investering en zorgen? Dan is zonnepanelen leasen misschien iets voor jou. Zo moet je geen zonnepanelen kopen, maar kan je ze gewoon leasen voor een vast bedrag per maand. Op het einde van de looptijd heb je dan de mogelijkheid om de zonnepanelen over te nemen. Is zonnepanelen leasen interessanter dan kopen? Hoe werkt het? Wat kost het? … Alle antwoorden van A tot Z.

Ga snel naar:
Waarom zonnepanelen leasen
Kosten zonnepanelen leasen
Zonnepanelen leasen of kopen?
Aandachtspunten en valkuilen
Conclusie: is zonnepanelen leasen interessant?

 

Hoe werkt het?

Zonnepanelen leasen is een manier om gebruik te maken van groene stroom zonder grote bedragen te investeren. Je kan zonnepanelen leasen als particulier maar ook zakelijk. Zo werkt het:

 1. Aanbieders zoeken

  Een eerste stap is offertes aanvragen om zonnepanelen te leasen. Probeer bij je aanvraag al zo concreet mogelijk te zijn over je situatie en wensen: wat is je jaarlijks verbruik, hoeveel gezinsleden zijn er, welk type dak heb je, … Zo kan de zonnepanelen installateur zijn voorstel beter afstemmen op jouw situatie.

  Vergelijken loont! Er zijn verschillende bedrijven waarbij je zonnepanelen kan leasen. Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Vraag voorstellen aan bij meerdere zonnepanelen bedrijven. Zo kan je prijzen, adviezen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes.

 2. Analyse van je dak, verbruik, wensen, …

  Om te kunnen bepalen welke zonnepanelen installatie geschikt is voor jou, zal het zonnepanelen bedrijf een analyse doen van je dak, verbruik, wensen, … Sommige installateurs komen daarvoor graag bij je langs. Op basis van hun analyse stellen ze een dakplan (hoeveel zonnepanelen met welk vermogen zijn vereist?) en persoonlijke offerte op. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat de zonnepanelen kosten, wat ze opbrengen, …

  Vergeleken en beslist? Geef je akkoord! Heb je de voorstellen van de verschillende bedrijven vergeleken en besloten welk het best aansluit bij je verwachtingen? Geef dan jouw akkoord.

 3. Zonnepanelen installeren

  De zonnepanelen die je leaset worden op je dak geplaatst door een professionele installateur. Jij bespaart direct op je energierekening omdat je zelf groene stroom opwekt.

 4. Maandelijks leasebedrag betalen + zorgeloos genieten

  Na de plaatsing betaal je een maandelijks leasebedrag. In sommige gevallen wordt ook een startbedrag gevraagd (als borg), waarvan je gedurende de looptijd van het leasecontract telkens een deel terugkrijgt. Verder heb je geen zorgen. Is er iets mis met de zonnepanelen? Dan contacteer je gewoon het bedrijf waarbij je de zonnepanelen leaset en zij lossen het op.

 5. Zonnepanelen overnemen (na het leasecontract)

  Meestal kan je de zonnepanelen na enkele jaren overnemen. Soms moet je daarvoor nog een overnamekost betalen. In sommige gevallen heb je ook de mogelijkheid om de PV-installatie in te ruilen voor een nieuwere variant waarvoor dan een nieuw contract wordt afgesloten.

 

LET OP: de mogelijkheden en voorwaarden kunnen verschillen per aanbieder en contract. Vergelijk daarom voorstellen van meerdere zonnepanelen bedrijven. Start je aanvraag.

 

Waarom zonnepanelen leasen?

De leasing van zonnepanelen brengt enkele interessante voordelen met zicht mee:

 • Je geniet van zonnepanelen zonder investering: je least de zonnepanelen voor een vast bedrag per maand. Je hoeft dus geen groot bedrag te investeren om de zonnepanelen zelf te kopen.
 • Je hebt geen zorgen vóór, tijdens of na de plaatsing: als je zonnepanelen leaset, ben je niet de eigenaar. Dat betekent dat je niet verantwoordelijk bent. Het bedrijf waarbij je de zonnepanelen leaset blijft eigenaar. Zij staan in voor het onderhoud, defecten, de vervanging van onderdelen, …
 • Je bespaart vanaf dag 1: door zonnepanelen te leasen bespaar je geld. Je hoeft niet te investeren en bespaart op de energiekosten doordat je zelf groene stroom opwekt. Als de zonnepanelen jouw verbruik dekken, hoef je niets meer te betalen aan je energieleverancier.
 • Vast maandelijks leasebedrag: je betaalt een vast bedrag per maand voor het leasen van je zonnepanelen. Zo heb je geen last meer van schommelende energieprijzen.
 • Je kan de zonnepanelen overnemen: na enkele jaren of na afloop van het leasecontract kan je de zonnepanelen overnemen. Zo wordt je toch nog eigenaar van de zonnepanelen waardoor je nog jaren kan genieten van zelf opgewekte stroom. Let op, de voorwaarden kunnen verschillen per aanbieder.

Zonnepanelen leasen kosten

Als je zonnepanelen wil leasen zijn de kosten afhankelijk van verschillende factoren: het type en aantal zonnepanelen, het vermogen van de installatie, … Dat moet op zijn beurt afgestemd zijn op jouw verbruik, de samenstelling van je gezin, het type dak, de grootte en ligging van het dak, … In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen. Let op, daarbij is enkel rekening gehouden met het aantal zonnepanelen:

Zonnepanelen leasen en benieuwd naar een kostenberekening op maat? Vergelijk offertes.

Aantal zonnepanelenGemiddeld leasebedrag per maand
2 zonnepanelen€ 10 à 15
6 zonnepanelen€ 20 à 30
10 zonnepanelen€ 40 à 60
14 zonnepanelen€ 60 à 80

 

Voorbeeld voor een gezin van 4 personen:

Een gemiddeld gezin van 4 personen verbruikt zo’n 4.400 kWh stroom per jaar. Je betaalt daarvoor ongeveer € 120 per maand (afh. van de energieprijzen) bij je energieleverancier. We gaan ervan uit dat je een 13-tal zonnepanelen (afh. van het vermogen) nodig hebt om te voorzien in je energiebehoefte. Daarvoor betaal je een leasebedrag van gemiddeld € 58 per maand. Dat is minder dan wat je betaalt aan je energieleverancier.

Hoeveel kost zonnepanelen leasen voor mij? Dat is sterk afhankelijk van jouw specifieke situatie en de aanbieder. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden en kosten vraag je best offertes aan bij verschillende bedrijven waarbij je zonnepanelen kan leasen. Start je aanvraag hier.

 

Verderop lees je meer over het verschil in kosten tussen zonnepanelen leasen en kopen.

zonnepanelen leasen of kopen

Zonnepanelen leasen of kopen?

Kan je nu beter zonnepanelen leasen of kopen? Of is zonnepanelen financieren met een krediet, een alternatief waar je misschien niet meteen aan denkt, interessanter? Alles hangt af van jouw situatie en waar jij belang aan hecht. Een overzicht van de voor- en nadelen van alle opties:

 

Zonnepanelen leasen

 • Je geniet van zonnepanelen zonder investering.
 • Je bent geen eigenaar van de zonnepanelen en dus niet verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties, …
 • Je bespaart direct op je energierekening.
 • Je betaalt een vast bedrag per maand (geen schommelende energieprijzen).
 • Je kan de zonnepanelen overnemen. Soms moet je hier wel nog een overnamekost voor betalen.
 • Zonnepanelen leasen komt uiteindelijk duurder uit dan zonnepanelen kopen. De partij die de leasing aanbiedt moeten er ook aan verdienen en daar betaal je voor.
 • Je gaat een leasecontract aan voor een bepaalde periode. Het contract vroeger stopzetten kan kosten met zich meebrengen.

 

Zonnepanelen kopen

 • De waarde van je woning verhoogt (interessant bij verkoop).
 • In Nederland en Vlaanderen kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op subsidies en andere financiële voordelen. Lees meer over de zonnepanelen subsidies.
 • Zonnepanelen kopen komt uiteindelijk goedkoper uit dan zonnepanelen leasen.
 • Je moet in 1 keer een grote investering doen.
 • Je bent eigenaar van de zonnepanelen en dus verantwoordelijk voor het onderhoud, reparaties, …

 

Alternatief: zonnepanelen financieren met een krediet

Als je geen geld hebt om te investeren kan je ook een lening aanvragen. In België kan je bij diverse banken een groene lening afsluiten aan een voordelig rentetarief. In Nederland kan je hiervoor gebruik maken van de Energiebespaarlening.

 • Je moet geen grote investering in 1 keer doen. Je kan de terugbetaling van je lening spreiden over een bepaalde periode.
 • Zonnepanelen financieren met een krediet is over de levensduur van de zonnepanelen goedkoper.
 • Je betaalt een vast bedrag per maand (geen schommelende energieprijzen).
 • Heb je een (jaarlijks) gezamenlijk inkomen dat lager is dan € 60.000? Dan kan je de lening rentevrij aanvragen. Dit percentage geldt gedurende de hele looptijd van goedgekeurde leningen.
 • Het bedrag dat je maandelijks moet terugbetalen is doorgaans hoger dan het bedrag dat je maandelijks betaalt voor de leasing van zonnepanelen.
 • Je bent eigenaar van de zonnepanelen en dus verantwoordelijk voor het onderhoud, reparaties, …

 

Rekenvoorbeeld:

 • Jaarlijks energieverbruik: 4.400 kWh
 • Maandelijkse betaling aan de energieleverancier: € 120

 

Zonnepanelen leasen: 

 • Maandelijks leasebedrag (13 zonnepanelen): € 58
 • Jaarlijkse besparing ((€ 120 – 58) x 12 maanden): € 744
 • Totaal betaald na leasecontract van 10 jaar (€ 58 x 12 maanden x 10 jaar): € 6.960
  + overnamekost van € 50 per paneel (bedrag verschilt per aanbieder): € 7.610

 

Zonnepanelen kopen: 

 • Jaarlijkse besparing (€ 120 x 12 maanden): € 1.440
 • Totaal betaald voor de zonnepanelen installatie (13 zonnepanelen): € 5.700
  Let op: hier is geen rekening gehouden met onderhoud- en reparatiekosten

 

Zonnepanelen financieren met krediet:

 • Geleend bedrag: € 5.700
 • Totaal betaald, incl. intresten: € 5.860
  Let op: hier is geen rekening gehouden met onderhoud- en reparatiekosten

 

CONCLUSIE: zonnepanelen leasen of kopen? Of financieren met een krediet?

Elk huishouden is uniek waardoor de kosten voor zonnepanelen leasen sterk kunnen verschillen. Wel komt zonnepanelen leasen duurder uit dan zonnepanelen kopen of financieren met een krediet. Hoe dan ook is leasen nog altijd voordeliger dan stroom van het net te halen. Bovendien is het een goede oplossing als je zonnepanelen wil zonder investering. Graag zelf de vergelijking maken? Start je aanvraag hier.

 

zonnepanelen leasen zonder investering

Aandachtspunten en valkuilen bij zonnepanelen leasen

 • Leasecontract vroegtijdig stopzetten: bij de leasing van zonnepanelen sluit je met de aanbieder een contract af voor een bepaalde duur, meestal gaat het om een leaseperiode van ongeveer 10 à 15 jaar. Hoe makkelijk je dat leasecontract vroegtijdig kan stopzetten en hoeveel dat kost, verschilt per aanbieder en contract. Informeer je er op voorhand goed over.
 • Terugverdientijd en besparing: als je zonnepanelen leaset bespaar je minder dan wanneer je zonnepanelen koopt omdat je een maandelijks leasebedrag moet betalen. Als je zonnepanelen koopt moet je dan weer rekening houden met de grote investering die je direct moet doen. De besparing en terugverdientijd van zonnepanelen verschilt ook per situatie. Hoeveel je kan besparen is bv. sterk afhankelijk van je verbruik, het aantal uren zon, … Die besparing heeft op zijn beurt dan weer een invloed op de terugverdientijd.
 • Zonnepanelen leasen en verhuizen: wil je verhuizen vooraleer de leaseperiode afgelopen is? Dan kan de nieuwe eigenaar het leasecontract, indien gewenst, overnemen. Je kan de zonnepanelen ook makkelijk laten mee verhuizen. Informeer je er op voorhand goed over bij de zonnepanelen aanbieder.
 • Overname van de zonnepanelen na de leaseperiode: bij de meeste aanbieders kan je de zonnepanelen huren tegen een vaste prijs per maand, waarna je de mogelijkheid krijgt om ze over te nemen. Toch kunnen de voorwaarden verschillen per aanbieder. Vergelijk dus zeker meerdere zonnepanelen bedrijven.

CONCLUSIE: is zonnepanelen leasen interessant?

Of je nu best zonnepanelen leaset, koopt of financiert met een krediet is afhankelijk van jouw situatie. Als je zonnepanelen koopt, moet je meteen een groot bedrag investeren en ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud, reparaties, … Het voordeel is dat je de zonnepanelen sneller terugverdient.

Als je zonnepanelen leaset moet je niet investeren en draag je geen verantwoordelijk over de zonnepanelen. Je kan de zonnepanelen achteraf ook meestal overnemen. Bovendien is zonnepanelen leasen nog altijd voordeliger dan wanneer je stroom van het net haalt.

Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw situatie? Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat via onderstaand offerteformulier:

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs