Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Forfait zonnepanelen

Investeer je in zonnepanelen? Dan betaal je 21% btw op zowel de materiaal- als de arbeidskosten. Gelukkig kan je deze btw terugvragen bij de Belastingdienst. Omdat je zelf stroom opwekt, ziet de overheid je namelijk als een ondernemer. Let op: bij de teruggave van die btw betaal je wel een eenmalig forfait voor je zonnepanelen. Om welk bedrag gaat het? En wat betekent het voor je btw-aangifte? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Hoeveel bedraagt het forfait voor zonnepanelen?
Hoe btw voor zonnepanelen terugvragen?
FAQ forfait zonnepanelen
Vergelijk vrijblijvend zonnepanelen-offertes

 

BELANGRIJK: sinds 1 januari 2023 = BTW nultarief van kracht

Sinds 1 januari 2023 hoef je geen btw meer terug te vragen voor zonnepanelen. Het Kabinet heeft het btw-nultarief voor zonnepanelen namelijk officieel goedgekeurd. Dit nultarief geldt alleen voor de levering en installatie op zonnepanelen op of bij een woning. In de werken zijn o.a. ook de aanleg van kabels, het montagemateriaal en de zogenaamde optimizers en omvormers meegenomen, alsook de aanpassingen van de meterkast in verband met de aanschaf van jouw zonnepanelen.

Wil je hier meer over weten? Installateurs zijn altijd op de hoogte van de huidige situatie. Schakel vrijblijvend zo’n vakman in via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

De onderstaande informatie over het forfait op zonnepanelen is dus niet langer geldig. Ben je op zoek naar andere financiële voordelen? Neem een kijkje naar ons subsidieartikel.

forfait zonnepanelen

 


 

Wat is het zonnepanelen forfait?

Dit forfait is een belasting die je als particulier in Nederland betaalt voor de energie die je met je zonnepanelen opwekt. Het gaat om een vast en eenmalig bedrag op basis van het opwekvermogen van je zonnepanelen. Vraag je de btw op je zonnepanelen terug? Dan wordt dit zonnepanelen forfait in mindering gebracht. Tot een vermogen van 10.000 Wp gelden vaste, forfaitaire bedragen. Hebben je panelen een groter totaalvermogen? Dan maakt de Belastingdienst een aparte berekening.

Benieuwd naar het forfait voor jouw zonnepanelen? Vraag advies aan meerdere erkende installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Hoeveel bedraagt het forfait voor zonnepanelen?

Het forfait voor zonnepanelen hangt af van het opwekvermogen van je zonnepanelen-installatie. Daarnaast is er een onderscheid tussen installaties die op het dak liggen en die in de dakbedekking zijn geïntegreerd. Dit laatste komt echter weinig voor. Een overzicht van de bedragen van het zonnepanelen forfait op basis van een standaard installatie bovenop de dakbedekking:

Opwekvermogen (in Wp)Forfaitair bedrag
0 - 1.000€ 20
1.001 - 2.000€ 40
2.001 - 3.000€ 60
3.001 - 4.000€ 80
4.001 - 5.000€ 100
5.001 - 6.000€ 120
6.001 - 7.000€ 140
7.001 - 8.000€ 160
8.001 - 9.000€ 180
9.001 - 10.000€ 200

TIP: ben je benieuwd naar hoeveel forfait voor zonnepanelen je betaalt? Een vakman geeft je gericht advies tijdens je btw-aangifte. Als particulier is dit handig, aangezien er een hoop aandachtspunten zijn waar je rekening mee moet houden. Zo gelden er andere regels als je jouw eerste zonnepanelen aanschaft óf juist investeert in extra zonnepanelen. Vraag gericht advies aan een vakman actief in jouw buurt.

 

Hoe btw voor zonnepanelen terugvragen?

Het forfait wordt in mindering gebracht als je als particulier de btw terugvraagt voor je zonnepanelen. Als ondernemer is zo’n forfaitair bedrag voor zonnepanelen niet van toepassing en moet je de te betalen belastingen zelf uitrekenen voor je aangifte. Hoe moet je als particulier nu je btw voor je zonnepanelen terugvragen? Je volgt gewoon deze basisstappen:

 1. Formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ versturen: om btw terug te vragen voor je zonnepanelen, moet je je eerst aanmelden als ondernemer. Aangezien je zelf stroom opwekt en mogelijk teruglevert aan het net, ziet de Belastingdienst je namelijk als ondernemer. Geef hier ook aan of je mee wil doen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Twijfel je? Een vakman kan je gericht advies geven over de regeling.
 2. Rekeningnummer doorgeven: de Belastingdienst heeft een rekeningnummer nodig om de btw-teruggaaf op te storten. Deze geef je door via de DigiD app. Doe dit echter pas nadat je de brief ‘Vaststelling belastingplicht’ hebt ontvangen. Hierin staat namelijk belangrijke info die je nodig hebt bij je aangifte.
 3. Btw-aangifte invullen: na het versturen van het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ ontvang je een aantal brieven van de Belastingdienst. Hier zit doorgaans een papieren aangifte bij. Krijg je deze niet? Dan dien je een digitale aangifte in via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

 

FAQ forfait zonnepanelen

Waar moet je rekening mee houden als het gaat om het zonnepanelen forfait? Hieronder een overzicht met enkele veelgestelde vragen: • Kan ik het forfait op zonnepanelen terugvragen?
  Nee, het forfait op zonnepanelen kan je niet terugvragen. Het wordt doorgaans in mindering gebracht op de btw die je terugkrijgt van de Belastingdienst. Ondernemers mogen daarentegen geen forfaitaire bedragen kiezen en moeten de te betalen belastingen zelf berekenen.


 • Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?
  Koop je als particulier nieuwe zonnepanelen? Meld je dan aan als zonnepaneelhouder om btw terug te kunnen vragen op de investering. Met de KOR krijg je daarna vrijstelling voor toekomstige omzetbelasting. Je vraagt dus 1 keer btw terug en betaalt ook 1 keer het forfait voor je zonnepanelen na aanschaf. Voor meer informatie vraag je best advies aan een vakman.


 • Wat is het forfait voor zonnepanelen voor ondernemers?
  Koop je zonnepanelen voor je bedrijf of ben je ondernemer en gebruik je ze voor je eigen huis? Dan doe je de btw-aangifte zoals je gewend bent en maak je geen gebruik van forfaitaire bedragen. Je telt dan de btw en voorbelasting van de zonnepanelen op bij de btw van je onderneming. Dit doe je elk kwartaal.


 • Bestaat er een zonnepanelen forfait in België?
  Nee, in België betaal je het prosumententarief voor een kleine zonne-installatie met een terugdraaiende teller. Voor het exacte jaarlijkse bedrag dat je moet betalen, vermenigvuldig je het tarief van je netgebied met het vermogen van je omvormer. Het prosumententarief vervalt als je een digitale meter geplaatst krijgt.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs