Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Tier 1 zonnepanelen, wat betekent dat?

Tier 1 zonnepanelen is een begrip dat veel wordt gebruik. Er is behoefte naar goede kwaliteit zonnepanelen en vaak wordt dit gegeven met de Tier 1 zonnepanelen. Alleen is het dus zo dat Tier 1 niet de kwaliteit van de zonnepanelen bepalen. De eisen die worden gesteld hebben namelijk niks te maken met de zonnepanelen maar met het bedrijf.

Hieronder de afbeelding over wat de eisen zijn voor een Tier 1 zonnepaneel merk. Deze eisen zijn gemaakt door Bloomberg New Energy Finance. En dat deden zij vanwege de vele aanvragen over de kredietwaardigheid van de fabrikanten in de zonnepanelen branche.

zonnepanelen Tier 1 2 3
Bron: Bloomberg New Energy Finance

In de afbeelding hierboven staan de eisen. Hieronder worden deze eisen kort uitgelegd in het Nederlands en ook wordt uitgelegd waarom deze kenmerken belangrijk zijn.

De kenmerken van een Tier zonnepaneel

Er zijn kenmerken die bepalen in welke tier het merk zich bevindt. Hieronder worden de kenmerken uitgelegd en waarom deze belangrijk zijn.

Verticale integratie

Verticale integratie betekend in deze branche dat het gehele productieproces beheerd wordt door het merk. Ook betekent dit dat zij geen onderdelen kopen van andere fabrikanten. Met verticale integratie krijgt het merk volledige controle op het eindproduct er kunnen geen fouten door anderen fabrikanten gemaakt worden. Hierdoor is het merk ook volledig verantwoordelijk voor elk onderdeel van het paneel.

Research & development (R&D)

Door veel te investeren in research & development wordt meestal het eindproduct beter en verfijnder. En bij zonnepanelen betekend dit vooral dat het rendement hoger wordt. Dit komt doordat er meer Wattpiek op een paneel geplaatst wordt. Zo kan er meer zonnestroom worden opgewekt en dus ook meer worden verdiend.

Productie geautomatiseerd of handmatig

Een geautomatiseerde productie of een handmatige, in elke branche is het verschillend wat beter is. Bij een handmatige productie hoeft er een stuk minder geïnvesteerd te worden voor de fabriek, dit komt omdat personeel niet een dure investering. Met een geautomatiseerde productie is het een grotere investering maar op langere termijn zijn de kosten lager, omdat machines eenmalig zijn en lang mee gaan in plaats van personeel dat maandelijks loon krijgt. En bij een goede geautomatiseerde productie hoeft dit geen effect te hebben op de panelen. Door te kiezen voor geautomatiseerde productie kunnen ook de prijzen omlaag van het eindproduct of meer worden geïnvesteerd in andere zaken om de kwaliteit te verbeteren. Zoals research & development of bijvoorbeeld betere service aan te bieden voor de klanten.

Produceren van silicium cellen

Silicium komt veel voor op deze aarde, vooral in zand. Silicium zonnecellen zijn er in 2 vormen: zogenaamde mono kristallijne zonnecellen en polykristallijne zonnecellen. Het productieproces van de cellen bepaalt of het om mono- of polycellen gaat. Het zou niks uit te hoeven maken door wie dit geproduceerd wordt. Alleen is het zoals het merk dit zelf produceert dan bepalen zij ook de kwaliteit in het proces. Als dit wordt ingekocht hoeft het geen probleem te zijn zolang het maar goede kwaliteit levert.

Hoeveel jaar actief met zonnepanelen produceren

Doordat deze branche nog jong is heeft Bloomberg New Energy Finance bepaald dat 5 jaar al goed is. In Nederland wordt vaak ook garantie gegeven door de installateur dus heeft het hier niet veel meerwaarde. Klik hier als je meer wil weten over de garantie van de installateur. Maar als het gaat om productgarantie van 10 jaar is het wel belangrijk dat het merk nog 10 jaar bestaat.

De kenmerken van een Tier 1 zonnepanelen

Dit zijn de eisen van een Tier 1 zonnepaneel merk:

 • Verticale integratie
 • Investeert veel in research & development (R&D).
 • De productie is volledig geautomatiseerd, zonder effect op de kwaliteit te hebben.
 • Produceert al minimaal 5 jaar zonnepanelen.

De kenmerken van een Tier 2 zonnepanelen

Dit zijn de eisen van een Tier 2:

 • Niet of weinig investeren in research & development (R&D).
 • Gedeeltelijk geautomatiseerd, maar ook afhankelijk van handmatig werkzaamheden.
 • Produceert gemiddeld 2 tot 5 jaar zonnepanelen.

De kenmerken van een Tier 3 zonnepanelen

Dit zijn de eisen van een Tier 3 merk:

 • Geen investering in research & development (R&D).
 • Het is alleen bezig met monteren van zonnepanelen, het produceert zelf geen silicium cellen.
 • Maakt gebruikt van handmatige werkzaamheden bij produceren van zonnepanelen.
 • Is meestal niet langer dan 2 jaar actief.

De voordelen van een Tier 1 merk

Hierboven is alles uitgelegd wat de kenmerken zijn. Bijna al deze kenmerken zijn gericht op het bedrijf en niet direct op de zonnepanelen. Enige wat direct op de zonnepanelen is gericht is of de productie handmatig of automatisch is. En dit hoeft niet veel uit te maken voor de zonnepanelen. De rest van alle kenmerken zijn niet gericht op de panelen maar op het bedrijf achter het merk.

zonnepanelen Tier 1 2 3 merken

De voordelen zijn dus vooral over het merk en niet over de zonnepanelen. En het verschilt per merk ook weer hoeveel deze kenmerken mogelijk invloed hebben op de panelen. Daarom zijn de voordelen over het merk vooral. Er is namelijk wel grotere kans dat een Tier 1 merk over 10 jaar bestaat dan een Tier 3. De kans is groter, maar het blijft een kans geen zekerheid! Want toen de grote stroom goedkopere panelen vanuit China kwamen zijn er ook een aantal Tier 1 merken failliet gegaan.

Marktaandeel van de verschillende klasse Tier 1, Tier 2 en Tier 3

Tier-1Tier-2Tier-3
2 %8 %90 %

Bron: Bloomberg New Energy Finance

Hierboven zie je hoeveel procent de verschillende klasse in de markt hebben. Er zijn veel merken en ook niet alle merken zijn te koop op Nederlandse markt. Volgens Bloomberg New Energy Finance zijn dit de resultaten op internationaal niveau.

Dit betekend dat er eigenlijk een klein deel echt Tier 1 zonnepanelen merken zijn. Het grotere deel zijn Tier 3 merken. En dit is niet erg, want er zullen genoeg Tier 3 merken zijn die goede panelen produceren. En Tier 2 panelen zijn ook meestal gewoon panelen met een goede kwaliteit.

Ook is de prijs van Tier 1 panelen gemiddeld 10% tot 40% hoger. Dit komt vooral doordat zij veel investeren in het merk om zo een langer bestaan hopen te creëren. En dit is ook zeker terug te zien in de prijs. Ook investeren deze merken veel in research & development om zo steeds met nieuwere technieken te komen. En zo te zorgen dat ze bekend blijven met een imago dat zij innovatief zijn.

Conclusie over de Tier 1 Zonnepanelen

De Tier 1 zonnepanelen bestaan niet! Maar de Tier 1 merken in de zonnepanelen branche bestaan wel. De kenmerken zijn namelijk gericht op het bedrijf en niet zo zeer over de panelen zelf. Wanneer je zonnepanelen wil kopen van een betrouwbaar merk dan kan je rekening houden met de tier klasse. Maar als je zoekt naar de beste zonnepanelen dan kan je deze benaming weglaten en goed kijken naar de kwaliteit van de zonnepanelen. En ook genoeg tier 2 en tier 3 merken zijn goede bedrijven waar niks mis mee is. Klik hier voor meer info over de beste zonnepanelen.

Klik hier om panelen te vergelijken. Daar zie je alle specificaties van de panelen.

Klik hier als je meer wil weten over de Bloomberg New energy Finance. Daar kan je meer informatie vinden over wat zij doen en waarom zij dit doen.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs