Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Tier 1 zonnepanelen, wat betekent dat?

Er zijn tal van merken die zonnepanelen produceren. De zonnepanelen van die merken worden vaak onderverdeeld in Tier 1, Tier 2 of Tier 3 zonnepanelen. In dit artikel gaan we dieper in op Tier 1 zonnepanelen en lees je meer over de kenmerken, de verschillen met Tier 2 en Tier 3, de voordelen van Tier 1 zonnepanelen en het marktaandeel.

Ga snel naar:
Kenmerken Tier 1 zonnepaneel
Verschil Tier 1, Tier 2 en Tier 3
Tier 1 zonnepanelen lijst
Voordelen Tier 1 zonnepanelen
Marktaandeel van verschillende Tier klassen
Vergelijk offertes van zonnepaneelinstallateurs

 

Wat zijn Tier 1 zonnepanelen?

Tier 1 zonnepanelen is een begrip dat veel wordt gebruik. Er is behoefte naar goede kwaliteit zonnepanelen en vaak worden kwaliteitsvolle zonnepanelen dan weergegeven met de term Tier 1 zonnepanelen.

Maar de eisen die gesteld worden om te kunnen spreken van ‘Tier 1’ zijn eigenlijk eisen die betrekking hebben op het bedrijf dat de zonnepanelen produceert, en dus niet op de zonnepanelen zelf. De eisen werden opgesteld door Bloomberg New Energy Finance, vanwege de vele aanvragen over de kredietwaardigheid van de fabrikanten in de zonnepanelen branche.

Interesse in Tier 1 zonnepanelen? Een zonnepaneel installateur bekijkt met jou de mogelijkheden en zorgt voor een correcte plaatsing van je zonnepanelen. Vergelijk installateurs in de buurt.

 

Kenmerken van een Tier zonnepaneel

Op de afbeelding hieronder kan je aflezen wat de eisen zijn voor een Tier 1 zonnepaneel merk. We gaan onder de afbeelding even dieper in op die eisen en leggen uit waarom deze kenmerken belangrijk zijn.

zonnepanelen Tier 1 2 3
Bron: Bloomberg New Energy Finance

 

1. Verticale integratie

Verticale integratie betekent in deze branche dat het gehele productieproces beheerd wordt door het merk. Daarbij koopt het merk dus ook geen onderdelen aan van andere fabrikanten. Daardoor heeft een bedrijf bij verticale integratie volledige controle op het eindproduct en kunnen er geen fouten gemaakt worden door andere fabrikanten. Het merk is dus ook volledig verantwoordelijk voor elk onderdeel van het paneel.

 

2. Research & development (R&D)

Door veel te investeren in research & development wordt het eindproduct beter en verfijnder. Bij zonnepanelen betekent dit vooral dat het rendement hoger wordt. Het rendement verhogen doen bedrijven door meer Wattpiek op een paneel te plaatsen. Zo wordt er meer zonnestroom opgewekt en kan je dus ook meer besparen.

 

3. Productie geautomatiseerd of handmatig

De productie van zonnepanelen verloopt handmatig of geautomatiseerd. Beide methoden hebben hun voordelen. Bij een handmatige productie moet een bedrijf bijvoorbeeld een stuk minder investeren voor de fabriek. Bij een geautomatiseerde productie is er dan weer een grotere investering nodig, maar op langere termijn zijn de kosten lager omdat de machines lang meegaan en een eenmalige investering zijn. Door te kiezen voor geautomatiseerde productie kunnen ook de prijzen van het eindproduct dalen of kan er meer worden geïnvesteerd in andere zaken, zoals research & development of betere service voor de klanten.

 

4. Hoeveel jaar actief zonnepanelen produceren

Tot slot moeten bedrijven ook al een bepaalde termijn actief zonnepanelen produceren om tot Tier 1 te behoren. Doordat de branche van zonnepanelen nog relatief jong is heeft Bloomberg New Energy Finance bepaald dat 5 jaar voldoende is. In de praktijk zijn de meeste Tier 1 producenten echter al meer dan 5 jaar actief in de branche.

TIP: niet alleen een kwalitatieve zonnepanelen installatie is nodig, ook de plaatsing ervan moet correct uitgevoerd worden als je optimaal wil genieten van je zonnepanelen. Schakel daarom een ervaren installateur in. Vergelijk vrijblijvend offertes van installateurs.

 

Verschil Tier 1, Tier 2 en Tier 3 zonnepanelen

De bedrijven die zonnepanelen produceren kunnen het ‘Tier 1’ label krijgen. Maar ze kunnen ook behoren tot de Tier 2 of Tier 3 categorieën. We zetten de verschillen tussen de Tier zonnepanelen op een rij:

 

Kenmerken van Tier 1 zonnepanelen

Een overzicht van de kenmerken van een Tier 1 zonnepaneel merk:

  • Verticale integratie
  • Investeren in research & development (R&D)
  • Een volledig geautomatiseerde productie, zonder effect op de kwaliteit
  • Produceert al minimaal 5 jaar zonnepanelen

 

Kenmerken van Tier 2 zonnepanelen

Een overzicht van de kenmerken van een Tier 2 zonnepaneel merk:

  • Niet of weinig investeren in research & development (R&D)
  • Gedeeltelijk geautomatiseerde productie, maar ook afhankelijk van handmatige werkzaamheden
  • Produceert gemiddeld 2 tot 5 jaar zonnepanelen

 

Kenmerken van Tier 3 zonnepanelen

Een overzicht van de kenmerken van een Tier 3 zonnepaneel merk:

  • Geen investering in research & development (R&D)
  • Monteert enkel zonnepanelen, produceert zelf geen silicium cellen
  • Maakt gebruikt van handmatige werkzaamheden bij produceren van zonnepanelen
  • Is meestal nog niet langer dan 2 jaar actief

 

Tier 1 zonnepanelen lijst

Er zijn verschillende merken die als Tier 1 beschouwd worden en voldoen aan de eisen. Niet alle merken zijn echter te koop op de Nederlandse markt. Een overzicht van enkele Tier 1 zonnepanelen merken:

  • SunPower
  • Luxor
  • Solarwatt
  • IBC
  • Bauer
  • Panasonic
  • BenQ
  • LG

 

Tier 1 zonnepaneel

Voordelen Tier 1 zonnepanelen

Bijna alle bovenstaande kenmerken zijn dus gericht op het bedrijf dat de zonnepanelen produceert en niet direct op de zonnepanelen zelf. De mate waarin deze kenmerken een invloed hebben op de panelen verschilt ook per merk. Toch kan je ervan uitgaan dat Tier 1 merken vaak kwaliteitsvolle zonnepanelen produceren, omdat het merk zelf ook kwalitatief en betrouwbaar is. Bovendien is de kans dat het merk nog lang zal bestaan groter bij Tier 1 merken, waardoor je ook meer zekerheid hebt over de productgarantie.

Marktaandeel van de verschillende klasse Tier 1, Tier 2 en Tier 3

Tier-1Tier-2Tier-3
2 %8 %90 %

Bron: Bloomberg New Energy Finance

Hierboven zie je hoeveel procent de verschillende klassen in de markt hebben op internationaal niveau. Het is duidelijk af te lezen dat er slechts een klein aantal merken Tier 1 zijn. De overgrote meerderheid zijn Tier 3 merken. Het is wel belangrijk om te vermelden dat er ook tal van Tier 2 en Tier 3 merken kwaliteitsvolle zonnepanelen produceren.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat de prijs van Tier 1 panelen gemiddeld 10 tot 40% hoger ligt. Dat komt omdat de Tier 1 merken veel investeren in hun merk en hun zonnepanelen om een langere levensduur en een langer bestaan van het bedrijf te verzekeren. Bovendien investeren deze merken vaak ook meer in research & development om zo steeds met nieuwere technieken te komen en innovatief te blijven. En dat reflecteert zich vaak ook in de prijs van de zonnepanelen.

 

CONCLUSIE: Tier 1 zonnepanelen kopen?

Onder Tier 1 panelen begrijpen we dus eigenlijk zonnepanelen van Tier 1 merken. Als je op zoek bent naar kwaliteitsvolle zonnepanelen kan je rekening houden met de Tier klasse van een merk. Weet dat zonnepanelen van Tier 2 en Tier 3 merken vaak ook van goede kwaliteit zijn.

Zonnepanelen vergelijken doe je trouwens best o.b.v. verschillende factoren. De beste zonnepanelen verschillen per situatie en er zijn tal van eigenschappen zoals het vermogen, het rendement, het uitzicht, de prijs… die bepalen welke installatie voor jou geschikt is.

Zonnepanelen plaatsen? Schakel een installateur in! Zo geniet je van advies op maat en een correcte plaatsing. Ontvang offertes op maat via onderstaand offerteformulier:

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs