Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen zijn PV-zonnepanelen en zonnecollectoren gecombineerd. De panelen leveren zowel stroom als warmte. Ze zijn vooral geschikt indien er een beperkt dakoppervlakte beschikbaar is. Hybride zonnepanelen worden ook wel aangeduid met PVT (Photo Voltaisch Thermisch) panelen. Je wekt er enerzijds stroom en anderzijds warm water mee op.

 

Prestaties van hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen Hybride zonnepanelen hebben een hoge efficiency als het gaat om het opwekken van stroom. In de zomer worden de panelen namelijk gekoeld met vloeistof van het collectorgedeelte.  Want gangbare zonnepanelen kunnen in de zomer gemakkelijk 70 graden heeft worden. De efficiency is dan veel lager dan bij lagere temperaturen. Een gekoeld zonnepaneel heeft dus een hoger rendement.  Daarnaast heeft een hybride paneel z’n voordeel in de winter. Dan zijn de panelen namelijk warmer en zorgt het ervoor dat vorst of sneeuw sneller smelt. Voor de opwekking van stroom doen de panelen dan eerder hun dienst. In totaal is er een 5 tot 10% hogere elektriciteitsopbrengst. Tegenover de hogere efficiency van de elektrische opwekking staat de lagere efficiency van het collectorgedeelte.  Een gangbare zonnecollector heeft namelijk een veel hoger rendement dan de collector van het hybride zonnepaneel.

 

Opbrengst hybride zonnepanelen

Gemakshalve kan je stellen dat hybride zonnepanelen per vierkante meter jaarlijks 100 kWh elektriciteit opbrengen en een besparing realiseren van 40 m3 aardgas. Hierbij is ervan uitgegaan dat de panelen dan gericht zijn op het zuiden onder een hoek van 15 tot 40 graden.

 

Prijs van hybride zonnepanelen

De reden waarom je hybride panelen niet veel ziet heeft ook te maken met de prijs.  De prijs is zeker 2 keer zo hoog als gangbare zonnepanelen. Daar krijg je dan wel de collector bij. Maar het is altijd nog veel slimmer om de zonnecollectoren apart aan te schaffen.  De som van de investering in zonnepanelen en collectoren is nog altijd veel lager dan de investering in hybride zonnepanelen.

 

Overige nadelen van hybride zonnepanelen

Naast de hogere kosten zit er nog een nadeel aan hybride zonnepanelen. Als er bijvoorbeeld iets aan het elektriciteitsgedeelte kapot gaat dan heeft dat ook z’n invloed op het collectorgedeelte. Dat geldt vice versa hetzelfde.

 

Levensduur van hybride zonnepanelen

Een hybride zonnepaneelsysteem heeft een lange levensduur van circa 25 tot 30 jaar. Alleen de omvormer dient na circa 10 tot 15 jaar vervangen te worden. De terugverdientijd is gelukkig veel korter.

 

Effectiviteit hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen kunnen op efficiënte manier elektriciteit opwekken. Dat heeft te maken met de koeling van de panelen die plaatsvindt door het collectorgedeelte. Zonnepanelen presteren nu eenmaal het best wanneer ze niet al te warm worden. In de zomer kan de temperatuur van een traditioneel zonnepaneel al snel oplopen tot meer dan 75˚C en dat is niet gunstig voor het rendement. Het elektrisch rendement van een hybride paneel is dankzij de betere koeling beter dan dat van een traditioneel zonnepaneel. Het thermisch rendement van het collectorgedeelte ligt echter weer wat lager in vergelijking met een traditionele collector.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs