Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen installateur

Een betrouwbare zonnepanelen installateur kiezen, hoe doe je dat precies? De beste vakman vinden voor jouw zonnepanelen installatie lijkt makkelijker dan het is. Dit artikel begeleidt je in je zoektocht naar de beste zonnepanelen installateur voor jouw situatie. Waarop moet je letten? Hoe gaat hij te werk? Wat zijn de gemiddelde kosten voor een installatie? En hoe vergelijk je verschillende offertes? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Werkwijze zonnepanelen installateur
Kosten installatie zonnepanelen
4 Tips: hoe offertes vergelijken?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe kies ik een goede zonnepanelen installateur?

Een betrouwbare zonnepanelen installateur vinden is niet altijd zo eenvoudig. Niet alleen speelt de ervaring en expertise van het bedrijf een rol, maar ook hoe het contact met jou als klant verloopt. Waarop moet je letten bij het kiezen van een goede installateur van zonnepanelen? Enkele aandachtspunten op een rij:

 

1. Is de zonnepanelen installateur gecertificeerd?

Een betrouwbare zonnepanelen installateur herken je aan het certificaat dat zijn beroepsbekwaamheid aantoont. In Nederland is er een specifiek keurmerk voor zonnepanelen installateurs: het Zonnekeur-label. Hiermee bewijzen ze hun vakbekwaamheid en garanderen ze een specifiek kwaliteitsniveau. Ook de aansluiting bij het SGZE (Stichting Garantiefonds ZonneEnergie) of het keurmerk InstallQ is in Nederland een indicatie voor professionaliteit. In België gaat het om het RESCert-label, een bewijs van expertise voor installateurs van groene-energie oplossingen.

Waarom is dit certificaat zo belangrijk? Samenwerken met een erkend zonnepanelen installateur verzekert je van een hoogwaardige installatie met een optimale opbrengst. Bovendien kan je enkel aanspraak maken op subsidies en financiële voordelen door samen te werken met een gecertificeerd installateur. Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende installateurs van zonnepanelen kan via onze offerteservice.

 

2. Met welke zonnepanelen werkt hij?

Een installateur van zonnepanelen werkt meestal met een bepaald type en merk van zonnepanelen (bv. SunPower, Panasonic, Bauer, …) en omvormers. Is hij hierover transparant in zijn communicatie ten opzichte van jou? Dan mag je er zeker van zijn dat het om hoogwaardige onderdelen gaat. Bovendien kent een goede installateur van zonnepanelen zijn producten door en door en volgt hij ook de nieuwste technologische ontwikkelingen op de voet. Dat is belangrijk met het oog op het onderhoud van je installatie.

 

3. Zijn andere klanten tevreden over zijn werk?

Ga na wat andere klanten van de zonnepanelen installateur vinden. Bekijk op voorhand online reviews en durf naar referenties te vragen. Een bekwaam installateur die prat gaat op kwaliteit zal je deze met plezier tonen. Kies daarnaast ook voor een vakman met wie het klikt, dat maakt de communicatie bij je project veel eenvoudiger en aangenamer.

 

4. Voor welke service kan ik nog bij hem terecht?

Het is altijd interessant om af te toetsen welke andere diensten een installateur nog aanbiedt. In dit geval hebben we het bv. over een specialisatie in thuisbatterijen of andere groene energie-producten, een interventie- of onderhoudsdienst, … Valt de productie van groene stroom plots weg? Dan moet je kunnen rekenen op de tussenkomst van het zonnepanelen bedrijf. Ook voor het periodieke onderhoud van je zonnepanelen-installatie is het handig en eenvoudig om steeds op dezelfde vakman te kunnen vertrouwen.

 

5. Gaat het om een zonnepanelen installateur actief in je buurt?

Je kiest best voor een installateur van zonnepanelen die actief is in jouw regio. Die zal je namelijk minder verplaatsingskosten aanrekenen dan een zonnepanelen installatiebedrijf dat geen vestiging heeft in jouw buurt. Ga, indien mogelijk, ook na of het gaat om een groot of klein bedrijf. Grotere installatiebedrijven beschikken bv. vaker over meer personeel, waardoor de uitvoeringstermijn van je project korter is.

 

Vergelijken loont:
vraag voorstellen aan bij meerdere zonnepanelen installateurs

De zoektocht naar een gecertificeerd zonnepanelen installateur start bij het invullen van ons offerteformulier. Zo kom je snel en eenvoudig in contact met verschillende professionals actief in jouw regio. Bovendien kan je op die manier ook hun voorstellen vergelijken op vlak van kosten, advies rond het legplan, merken van zonnepanelen en omvormers, … Zo maak je een doordachte keuze tegen een correcte prijs.

Gratis offertes vergelijken? Je kan vrijblijvend voorstellen aanvragen bij meerdere erkende zonnepanelen installateurs via onze offertepagina. Start hier je aanvraag.

 

 

installateur zonnepanelen

Werkwijze zonnepanelen installateur: van offerte tot oplevering

Benieuwd naar hoe een installatiebedrijf van zonnepanelen nu precies te werk gaat als je contact opneemt via onze offerteservice? Een overzicht van de belangrijkste stappen:

 

 1. Kennismaking & plaatsbezoek

  Na een eerste telefonisch contact komt een installateur langs voor een plaatsbezoek. Gedurende zijn bezoek voert hij een grondige inspectie van het dak uit. Hierbij schenkt hij aandacht aan de stevigheid van je dakconstructie, de dakoriëntatie, de hellingsgraad, mogelijke schaduwval, … Ook je elektrische installatie neemt de vakman onder de loep.

 2. Opmaken legpan zonnepanelen & offerte

  Op basis van deze informatie en het vereiste vermogen van je installatie ontwerpt de installateur een legplan voor je zonnepanelen op maat van je dak. Is je dak bv. relatief klein? Dan kiest hij voor zonnepanelen met een groter piekvermogen. Zo heb je minder panelen nodig om het vereiste totale vermogen van je installatie te bereiken. Samen met het legplan maakt hij ook een offerte op.

 3. Offertes vergelijken & akkoord geven

  Hierna is het aan jou. Na de ontvangst van de verschillende offertes kan je grondig en gericht deze offertes vergelijken. Heb je besloten welk voorstel het meest aansluit bij jouw wensen en verwachtingen? Neem dan contact op met die installateur van zonnepanelen en geef je akkoord.

 4. Zonnepanelen plaatsen

  Na je akkoord spreekt je installateur een uitvoerdatum met je af. Hoe snel je zonnepanelen geplaatst worden, hangt vooral af van de planning van de zonnepanelen installateur. Zijn je panelen uiteindelijk succesvol gemonteerd? Dan kan je jarenlang genieten van duurzame groene stroom!

 

Kosten installatie zonnepanelen

De kosten voor de installatie van zonnepanelen varieert van installateur tot installateur. Zo zal een beginnende installateur een lagere uurprijs rekenen dan een groot zonnepanelen installatiebedrijf dat al een gevestigde waarde is. Schakel je een erkend installateur van zonnepanelen in, dan kan je je verwachten aan gemiddelde kosten van € 30 à 55 per uur (excl. btw). In totaal mag je voor een zonnepanelen installatie rekenen op de volgende richtprijzen:

Aantal personen Gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik Vereist vermogen zonnepanelen installatie Aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde prijs installatie
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.500 kWh2.941 Wp7€ 4.100 - 7.300
23.000 kWh3.529 Wp9€ 5.000 - 8.800
33.500 kWh4.118 Wp10€ 5.600 - 10.200
44.000 kWh4.706 Wp12€ 6.600 - 11.700
54.500 kWh5.294 Wp13€ 7.500 - 13.000
65.000 kWh5.882 Wp15€ 8.200 - 14.500

Benieuwd naar een precieze kosten voor jouw zonnepanelen installatie? De bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Bovendien zijn de kosten afhankelijk van installateur tot installateur. Wil je een exacte kostenberekening op jouw maat? Kom in contact met verschillende zonnepanelen installateurs actief in je buurt via onze offertedienst.

 

Een erkend installateur geeft je recht op subsidies

Wist je dat je de kosten voor de installatie van je zonnepanelen flink kan drukken dankzij subsidies? Je komt enkel in aanmerking voor deze financiële voordelen als je samenwerkt met een erkend zonnepanelen installateur. Je bent dus niet alleen verzekerd van een professionele plaatsing, maar ook van een financieel ruggensteuntje door de overheid.

Meer weten? In onze artikels vind je meer informatie over de subsidies in Nederland en de premies in België. Voor meer informatie op maat van jouw situatie kan je uiteraard ook terecht bij een installateur van zonnepanelen actief in je buurt.

 

 

zonnepanelen installateur

Hoe gericht offertes vergelijken?

Heb je de verschillende voorstellen van zonnepanelen installatiebedrijven ontvangen? Dan komt het er nu op aan om die gericht naast elkaar te leggen. Maar hoe je dat precies? Enkele tips op een rij:

 

TIP 1: leg de verschillende kostenposten naast elkaar

Je vergelijkt best grondig de arbeids-, materiaal- en verplaatsingskosten en het voorschot op de verschillende offertes. Kijk ook goed na wat er allemaal verrekend is in de prijs en welke zaken installateurs eventueel extra aanrekenen. Zijn alle kosten niet overzichtelijk weergegeven? Vraag de zonnepanelen installateur dan zeker om verduidelijking.

 

TIP 2: vergelijk de adviezen van de installateurs

Dankzij onze offerteservice kom je in contact met gecertificeerde, betrouwbare installateurs van zonnepanelen actief in je buurt. Toch kunnen hun adviezen, gebruikte materialen, … onderling verschillen. Elk installatiebedrijf van zonnepanelen heeft zijn eigen ervaring, mening en voorkeuren qua panelen, batterijen en omvormers. Door die adviezen grondig te vergelijken, maak je een doordachte keuze.

 

TIP 3: let op de uitvoeringstermijn

De uitvoeringstermijn van de installatie van je zonnepanelen kan verschillen van installateur tot installateur. Pols bij de zonnepanelen installateurs dus zeker naar hun planning. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

 

TIP 4: kijk naar de garantieregeling

Een erkende installateur van zonnepanelen biedt sowieso een garantie op de uitgevoerde werkzaamheden en de verschillende materialen. Zo ben je zeker van een correcte herstelling of vervanging bij eventuele problemen. Die garantietermijnen kunnen echter verschillen van vakman tot vakman. Het is dus sterk aangeraden om die garantieregelingen gericht te vergelijken.

Vrijblijvend offertes van zonnepanelen installateurs vergelijken? Dat kan! Vul het onderstaande contactformulier in en ontvang 2 à 3 offertes van installatiebedrijven actief in jouw regio. Vergelijk gratis en eenvoudig verschillende prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … en kies de beste zonnepanelen installateur voor jouw situatie!

 

Zonnepaneel installateurs per provincie

Op zoek naar een zonnepanelen installateur bij jou uit de buurt? Vind een expert in jouw provincie of vraag direct gratis offertes aan via onze offerteservice.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs