Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Nadelen zonnepanelen

Aan het nemen van zonnepanelen zijn vooral voordelen verbonden, maar is er ook een keerzijde aan die medaille? In dit artikel zetten we de mogelijke nadelen van zonnepanelen voor je op een rijtje. Zo krijg je een helder beeld over het nemen van zonnepanelen en kan je zelf de voor- en nadelen van zonnepanelen tegen elkaar afwegen. Op die manier ben je zeker van een doordachte keuze!

 

 

1. Hoge aanschafprijs

Een van de nadelen van zonnepanelen is de hoge aanschafprijs. De gemiddelde prijs van zonnepanelen ligt tussen € 4.100 à 14.500, excl. btw en incl. plaatsing en omvormer. Hoeveel jouw zonnepanelen gaan kosten? Dat hangt af van een aantal factoren als de grootte van je huishouden, je energieverbruik en het type zonnepaneel dat je neemt. Een kort overzicht van de richtprijzen:

Aantal personenJaarlijks verbruikVereist vermogen (kWh ÷ 0,85)Vereist aantal panelen
(400 Wp)
Jaarlijkse opbrengst Prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh2.941 Wp72.380 kWh€ 4.100 à 7.300
23.000 kWh3.529 Wp93.060 kWh€ 5.000 à 8.800
33.500 kWh4.117 Wp103.400 kWh€ 5.600 à 10.200
44.000 kWh4.706 Wp124.080 kWh€ 6.600 à 11.700
54.500 kWh5.294 Wp134.420 kWh€ 7.500 à 13.000
65.000 kWh5.882 Wp155.100 kWh€ 8.200 à 14.500

LET OP: iedere situatie is anders en kan een andere aanpak vragen. Ook verschillen de prijzen per installateur. Ben je benieuwd naar de exacte prijs voor jouw situatie? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan bij erkende installateurs actief in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Zonnepanelen zorgen ervoor dat je duurzaam energie opwekt en jaarlijks honderden euro’s bespaart op je energierekening. Zo verdien je je investering na gemiddeld 5 à 12 jaar volledig terug en daarna maak je pure winst. Daarnaast zijn er verschillende subsidies en financiële voordelen om de kosten voor de aanschaf van zonnepanelen te drukken:

  • In Nederland: je kan gebruik maken van verschillende financiële voordelen. Zo is er de salderingsregeling (blijft behouden), de Energiebespaarlening voor zonnepanelen, 0% btw-tarief, …
  • In België: je kan een beroep doen op de Mijn VerbouwLening van de Vlaamse overheid. Daarnaast geniet je onder bepaalde voorwaarden van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% op zowel de arbeids- als materiaalkosten.

CONCLUSIE: tegenover de investering staat een mooie besparing. Je kan de kosten op korte termijn drukken met verschillende financiële voordelen. Daarnaast blijven zonnepanelen een rendabele investering met pure winst op het einde van de rit. Benieuwd naar de prijs van zonnepanelen voor jouw woning? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

nadelen zonnepanelen

 

2. Aanpassingen elektriciteitskast

Bij het installeren van zonnepanelen voert de installateur een aantal aanpassingen uit aan je elektriciteitskast. Zo sluit hij de omvormer aan en plaatst hij doorgaans ook een extra stroomgroep in je meterkast. Zo ben je zeker dat de groepen goed verdeeld zijn en er geen overbelasting of kortsluiting ontstaat.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Een omvormer is meestal inbegrepen in de totale prijs van je zonnepanelen-installatie. Hetzelfde geldt voor de uitbreiding van je elektriciteitskast. Zo ben je bovendien ook zeker dat er geen problemen zijn bij de keuring van je zekeringkast achteraf.

CONCLUSIE: de aanpassingen aan je elektriciteitskast vormen een onontbeerlijk onderdeel van de installatie van je zonnepanelen. Een erkende installateur geeft je hierover graag meer uitleg. Ontvang gratis advies op maat via onze offerteservice.

 

3. Onderhoud zonnepanelen

Wanneer je een zonnepanelen-installatie neemt, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Zo zorg je voor een optimale werking van de panelen en vermijd je een lager rendement. Zo’n onderhoud door een professional kost gemiddeld 100 à 150 euro (excl. btw). Hij maakt niet alleen je zonnepanelen schoon, maar controleert je installatie ook op eventuele defecten en schade.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Door je zonnepanelen te onderhouden zorg je voor een goede werking van de panelen en dus voor een optimale opbrengst. Een jaarlijks onderhoud van je zonnepanelen is aangeraden om een daling van je rendement te voorkomen.

CONCLUSIE: je zonnepanelen onderhouden is investeren in een optimale opbrengst en een zo lang mogelijke levensduur van je zonnepanelen. Vraag bij je installateur zeker naar de mogelijkheden van een onderhoudscontract. Start je aanvraag hier.

 

voor en nadelen zonnepanelen

 

4. Blijvende salderingsregeling

Tot nu bestaat er een salderingsregeling in Nederland. Maar de Eerste Kamer heeft tegen dit voorstel gestemd. De salderingregeling blijft dus bestaan. Daarbij krijg je evenveel voor de overtollige groene stroom die je op het elektriciteitsnet zet als je betaalt voor de stroom die je van dat net neemt. Bezitters van zonnepanelen kunnen dus de stroom die ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen van het elektriciteitsnet.

En in België? Zonnepanelen-eigenaren moeten overschakelen naar een nieuw tariefsysteem met een digitale meter. Laat je zonnepanelen plaatsen? Dan kom je onmiddellijk in dat systeem terecht. Met die digitale meter betaal je voor je elektriciteit op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet (in kWh). Het komt er dan vooral op aan om zoveel mogelijk van je zelfgeproduceerde groene stroom te verbruiken.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Ook zonder salderingsregeling of terugdraaiende teller is een zonnepanelen-installatie rendabel. De kwaliteit van zonnepanelen blijft stijgen en ze gaan ook steeds langer mee (25 à 30 jaar). Bovendien kan je je zelfconsumptie van je groene energie ook verhogen met onder meer een thuisaccu.

CONCLUSIE: met zonnepanelen bespaar je sowieso op je energierekening. Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen? Een zonnepanelen-expert kan je informeren over de opbrengst van zonnepanelen op maat van jouw situatie. Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs actief in je buurt.

 

5. Minder fraaie uitstraling

Zonnepanelen op je dak vallen uiteraard op. Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 12 tot 16 zonnepanelen nodig om het jaarlijkse energieverbruik te dekken. Die panelen nemen redelijk wat ruimte in beslag op je dak. Vooral op een schuin dak zijn de zonnepanelen goed zichtbaar. Afhankelijk van het soort zonnepaneel en de kleur kan dit een minder fraaie uitstraling geven op je dak.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Het design van zonnepanelen wordt steeds esthetischer. Ze hoeven dus zeker niet te vloeken met de uitstraling van je woning. Je kan verschillende keuzes maken, afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de panelen.

CONCLUSIE: door het aanbod van zonnepanelen met verschillende uitstralingen kan je alsnog zorgen voor een mooie uitstraling van je dak. Een erkende installateur adviseert je graag over de beste keuze voor jouw dak. Kom in contact met experts actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

 

CONCLUSIE: zonnepanelen nemen of niet?

Wegen de voordelen van zonnepanelen zwaarder door dan de nadelen? Toch wel, zonnepanelen zijn en blijven een rendabele investering op lange termijn. De kwaliteit, de levensduur en het design blijven namelijk alleen maar verbeteren. Ook zonder terugdraaiende teller (België) is het dus interessant om zelf je groene stroom op te wekken met zonnepanelen. Bovendien stijgt ook de waarde van je woning en draag je je steentje bij aan het milieu!

Advies op maat ontvangen? Vraag gratis en vrijblijvend advies op maat aan voor zonnepanelen bij verschillende vakmannen actief in jouw buurt. Zo krijg je gemakkelijk inzicht in de prijs van zonnepanelen voor jouw situatie en kan een vakman meedenken over het realiseren van jouw wensen. Start jouw aanvraag direct via de offertepagina.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs