Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe zonnepanelen vergelijken?

Ben je van plan om een zonnepanelen-installatie te laten plaatsen? Dan is de keuze voor de juiste zonnepanelen op jouw maat ontzettend belangrijk. Hoe kies je nu de juiste zonnepanelen? Door gericht en grondig te vergelijken! Benieuwd op basis van welke factoren je zonnepanelen kan vergelijken? En hoe je de uiteindelijke knoop doorhakt? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Zonnepanelen vergelijken 2024:
FACTOR 1: opbrengst
FACTOR 2: piekvermogen
FACTOR 3: prijs
FACTOR 4: type
FACTOR 5: merk
FACTOR 6: garantie
FACTOR 7: kleur
CONCLUSIE: welke zonnepanelen kies ik het best?

 

Zeker zijn van de beste zonnepanelen voor jouw situatie? Dan vraag je het best voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in jouw buurt. Zo kan je niet alleen alle eigenschappen van zonnepanelen vergelijken, maar ook legplannen, uitvoertermijnen, … Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 


1. Zonnepanelen vergelijken volgens opbrengst

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk groene stroom produceren met je zonnepanelen-installatie. Die opbrengst in kWh kan verschillen van paneel tot paneel (met hetzelfde piekvermogen).

Hoe ben ik zeker van een optimale opbrengst? Naast de kwaliteit van je zonnepanelen bepalen ook de hellingsgraad en de oriëntatie van die panelen, de zoninstraling voor je woonplaats, het onderhoud van je installatie, … je productie van groene stroom. Wil je die zonnepanelen-opbrengst eenvoudig en gedetailleerd berekenen op basis van jouw situatie? Doe nu gratis en vrijblijvend je opbrengstscan!

 

zonnepanelen vergelijken

 


2. Zonnepanelen vergelijken volgens piekvermogen

Elk zonnepaneel heeft een bepaald piekvermogen (in Wattpiek of Wp). Die capaciteit geeft aan hoeveel stroom een paneel opwekt onder ideale omstandigheden. Het is belangrijk dat het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie goed afgestemd is op je jaarlijkse elektriciteitsverbruik.

Daarbij moet je alles in rekening te nemen. Denk bijvoorbeeld ook aan een (toekomstige) laadpaal voor je elektrische wagen. Aangezien elektrisch rijden de nieuwe standaard wordt, is dat zeker het overwegen waard. Alle up-to-date info vind je op https://www.laadpaal-informatie.nl/.

Wil je weten welk totale vermogen jij nodig hebt? En hoeveel zonnepanelen daarvoor nodig zijn met welk piekvermogen per paneel? Voor een precieze berekening op maat kan je terecht bij een erkende installateur actief in je buurt.

Welk piekvermogen per paneel kies ik het best? Ga je eerder voor zonnepanelen van 350 Wp, 450 Wp of 500 Wp? Dat hangt ook af van de beschikbare oppervlakte op je dak. Zo heb je minder panelen met een groter piekvermogen nodig om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken. Ideaal als je een kleiner dak hebt. Hou er wel rekening mee dat panelen met een grotere capaciteit ook grotere afmetingen hebben en vaak duurder zijn. Zeker zijn van het meest aangewezen piekvermogen? Vraag gratis advies op maat aan een installateur!

 


3. Zonnepanelen vergelijken volgens prijs

Wil je gericht de prijs van zonnepanelen vergelijken? Die kosten hangen vooral af van de uitvoering, het merk, de kwaliteit en natuurlijk ook het vermogen. Zo mag je voor 350 Wp zonnepanelen rekenen op 250 à 500 euro (incl. btw en excl. plaatsing) per paneel. Voor panelen met een piekvermogen van 500 Wp beginnen de prijzen dan weer vanaf 500 euro (incl. btw en excl. plaatsing). Belangrijk: bij een nieuwe zonnepanelen-installatie maken de kosten voor de panelen natuurlijk deel uit van de eindprijs op je factuur (samen met de omvormer, plaatsingskosten, …).

Let op: de goedkoopste panelen zijn niet altijd de beste keuze. Wil je zeker zijn van een optimale werking en een lange levensduur van je panelen? Vergelijk dan zonnepanelen niet enkel op vlak van prijs. Ook de kwaliteit, het type paneel, het merk, … zijn van belang. Een erkende installateur geeft je graag advies over zonnepanelen op jouw maat met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Ontvang gratis advies op maat.

 

vergelijk zonnepanelen

 


4. Zonnepanelen vergelijken volgens type

Ook de verschillende types zonnepanelen vergelijken is belangrijk om de juiste keuze te maken. Maar uit welke soorten panelen kan je allemaal kiezen? We zetten ze kort op een rij:

 • Monokristallijne zonnepanelen: bij dit type panelen bevat elke zonnecel 1 kristal. Dankzij die uniforme structuur haal je met deze panelen een hoger rendement dan met polykristallijne panelen. Bovendien ben je zeker van een mooi effen paneel zonder vlekken.
 • Polykristallijne zonnepanelen: bij deze panelen liggen de kristallen willekeurig door elkaar. Daardoor hebben ze een minder effen, strakke kleur en ligt het rendement lager dan bij monokristallijne panelen. Omdat de kristallen in verschillende richtingen wijzen, produceren deze panelen meer energie bij indirect zonlicht. Poly zonnepanelen worden doorgaand niet meer gemaakt of verkocht.
 • Dunne film zonnepanelen: deze panelen hebben geen kristalstructuur, maar zijn bedekt met een dunne film van amorf silicium. Het rendement van deze plooibare, lichte dunne film panelen ligt een pak lager in vergelijking met kristallijne panelen. Vandaar worden ze bijna niet gebruikt.
 • Glas-glas zonnepanelen: bij deze panelen bestaat de achterkant ook uit glas in plaats van kunststof. Daardoor gaan glas-glas zonnepanelen langer mee (tot wel 40 jaar). Je behoudt ook langer een uitstekend rendement in vergelijking met andere types zonnepanelen.

Welk type zonnepanelen kies ik het best? Dat hangt vooral af van jouw situatie en je budget. Heb je bv. weinig plaats op je dak? Dan kies je het best voor monokristallijne panelen met een hoger vermogen. Eventueel in een glas-glas uitvoering als je zeker wil zijn van de langst mogelijke levensduur.

 


5. Zonnepanelen vergelijken volgens merk

Er bestaan tal van kwalitatieve merken van zonnepanelen, elk met hun eigen herkomst (China, Duitsland, VS, …), productgarantie, prijs, enz. Zo kan je kiezen voor SunPower zonnepanelen, maar ook voor panelen van Trina Solar, Hyundai, JA Solar, …

Wat is het beste merk van zonnepanelen? Dat bestaat niet. Elk project is anders en elke erkende installateur werkt met een bepaald merk. Daarom vraag je het best voorstellen aan bij meerdere specialisten actief in je buurt. Zo kan je gericht merken van zonnepanelen vergelijken, maar ook adviezen, werkwijzen en uitvoertermijnen. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van verschillende installateurs actief in je buurt.

 


6. Zonnepanelen vergelijken volgens garantie

Bij zonnepanelen van een kwalitatief merk kan je sowieso rekenen op een hoog rendement en een lange levensduur. Toch kan de garantieregeling behoorlijk verschillen per fabrikant en installateur. We maken daarbij een onderscheid tussen de volgende garanties:

 • Fabrieksgarantie op de panelen: op je panelen krijg je meestal een fabrieksgarantie van 10 à 15 jaar, maar bij sommige merken kan die garantie oplopen tot 25 jaar (SunPower, …). In de meeste gevallen is een installateur aansprakelijk voor je panelen gedurende de volledige termijn van de fabrieksgarantie. Hij mag dus geen kosten aanrekenen voor het herstellen van een zonnepaneel binnen deze termijn.
 • Garantie op de plaatsing: vaak krijg je een garantie van minimaal 2 jaar op je volledige installatie. Tijdens die eerste 2 jaar is je installateur verantwoordelijk voor alle onderdelen van je zonnepanelen-installatie (panelen, omvormer, bekabeling, frame, …). Daarna treedt de fabrieksgarantie van je panelen en je omvormer in werking.
 • Vermogensgarantie: na verloop van tijd verliest elk zonnepaneel onvermijdelijk aan vermogen. Hoeveel dat vermogensverlies bedraagt, hangt af van de kwaliteit, het merk, … Gemiddeld bieden de meeste zonnepanelen merken een garantie van 80% van het vermogen na 20 à 25 jaar, maar ook hogere percentages komen voor. Die vermogensgarantie is een belangrijke indicator voor de kwaliteit van een zonnepaneel.

Hoe ben ik zeker van goede garantie? Door de garantieregelingen van verschillende installateurs van zonnepanelen te vergelijken. Ga ook na wie verantwoordelijk is voor die garantie: de installateur of de fabrikant. En of die producent ook een vestiging in Europa heeft of niet. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Vraag gratis advies aan meerdere installateurs actief in je buurt.

 


7. Zonnepanelen vergelijken volgens kleur

De meeste PV-panelen zijn beschikbaar in 2 kleuren. Doorgaans zijn monokristallijne panelen zwart van kleur en polykristallijne panelen blauw van kleur. Wat zijn nu de verschillen tussen deze beide opties? Een kort overzicht:

 • Zwarte monokristallijne panelen: deze panelen zien er strakker en esthetischer uit op de meeste daken. Zeker als je kiest voor ‘full black panelen’ met ook een frame en backsheet in het zwart. Dergelijke monokristallijne panelen met een hoog piekvermogen brengen ook meer op bij direct zonlicht. Alle kristallen liggen namelijk mooi in dezelfde richting. Kortom, ideaal bij een kleiner, zuidgeoriënteerd dak.
 • Blauwe polykristallijne panelen: deze blauwe panelen hebben gemiddeld een lager piekvermogen en presteren beter bij indirect zonlicht dan zwarte monokristallijne panelen. De kristallen wijzen namelijk in verschillende richtingen. Daarnaast zijn ze ook goedkoper dan zwarte panelen. Kortom, een geschikte keuze als je een groter dak hebt dat niet helemaal zuidelijk georiënteerd is.

Welke kleur kies ik het best? Dat hangt niet alleen af van je persoonlijke smaak, maar ook van je budget en de omvang en oriëntatie van je dak. Benieuwd naar de mogelijkheden van blauwe en zwarte zonnepanelen? Vergelijk dan zonnepanelen bij meerdere installateurs actief in je buurt.

 

zonnepanelen kopen vergelijken

 


CONCLUSIE: welke zonnepanelen kies ik het best?

Om de juiste keuze te maken, weeg je het best de bovenstaande factoren tegen elkaar af. Uiteindelijk bepaalt jouw persoonlijke situatie hoe je die factoren beoordeelt. Een erkende installateur kan je daarbij gericht advies op maat geven. Enkele zaken die een belangrijke invloed hebben op je keuze:

 • Elektriciteitsverbruik: idealiter wek je met je zonnepanelen evenveel elektriciteit op als je elektriciteit verbruikt. Je jaarlijkse stroomverbruik bepaalt dus het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie.
 • Ruimte op je dak: weinig plaats op je dak? Dan kies je het best voor panelen met een hoger piekvermogen. Zo heb je minder zonnepanelen op je dak nodig om het vereiste totale vermogen van je installatie te bereiken. Als je voldoende ruimte hebt, zijn ook meer panelen met een lagere capaciteit mogelijk.
 • Oriëntatie van je dak: monokristallijne zonnepanelen presteren het best op een volledig zuidgericht dak omdat alle kristallen in dezelfde richting liggen. Dat is bij polykristallijne panelen niet het geval. Daarom zijn deze panelen een goede optie bij daken die niet helemaal zuidelijk georiënteerd zijn (met meer indirect licht).
 • Budget: uiteraard heeft je beschikbare budget ook een impact op de panelen die je uiteindelijk kiest. Belangrijk: wil je zeker zijn van betrouwbare panelen met een goede opbrengst en lange levensduur? Kies dan voor zonnepanelen van een kwalitatief merk. Het is dus belangrijk om verschillende zonnepanelen te vergelijken qua kwaliteit. Lees hier meer over de beste zonnepanelen.
 • Persoonlijke wensen: heb je een voorkeur voor een specifiek zonnepanelen-merk? Verkies je strakke ‘full black’ panelen met een zwart frame?

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Door offertes aan te vragen bij meerdere installateurs en gericht zonnepanelen te vergelijken. Zo maak je een doordachte keuze tegen een correcte prijs.

TIP: wil je zonnepanelen kopen door goed te vergelijken? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs