Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rendement zonnepanelen

Leveranciers leggen graag mooie cijfers voor als het gaat om het rendement van zonnepanelen. Bij de berekening baseren ze zich echter enkel op het piekvermogen van de zonnepanelen en houden ze rekening met een installatie in ideale omstandigheden. In dit artikel ontdek je het werkelijke rendement van zonnepanelen, hoe je het berekent, hoeveel je kan besparen met een zonnepanelen installatie en meer!

Ga snel naar:
Rendement zonnepanelen berekenen
Kosten, besparing & terugverdientijd
Hoogste rendement zonnepanelen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wat leveren zonnepanelen op in 2024?

Zonnepanelen hebben een rendement van 15 à 22%. Dit wil zeggen dat zonnepanelen 15 à 22% van het zonlicht dat erop schijnt kunnen omzetten in elektriciteit. Als de zon met een vermogen van 1800 Wp straalt op een zonnepaneel, dan kan dit zonnepaneel 270 tot 400 Wp omzetten in elektriciteit (afhankelijk van het vermogen van het zonnepaneel).

Benieuwd naar wat zonnepanelen opleveren voor jou? Neem contact op met een installateur en laat het rendement en de opbrengst berekenen van een installatie op maat. Start hier jouw aanvraag.

rendement zonnepanelen berekenen

 

Hoe rendement zonnepanelen berekenen?

Om het rendement van een zonnepaneel te weten te komen, deel je het piekvermogen van je zonnepaneel door de oppervlakte van de zonnepanelen, vermenigvuldigd met 1000. Stel dat je zonnepanelen hebt met een piekvermogen van 350 Wp en een oppervlakte van 1,6 m² per paneel, dan is het rendement van je zonnepanelen 350 / (1,6 x 1000) = 21,8%.

 

Kijk kritisch naar het opgegeven rendement van leveranciers

Bij het meedelen van het rendement van hun zonnepanelen, gaan leveranciers ervan uit dat zonnepanelen voor onbepaalde tijd blijven functioneren. Voor een correcte berekening van zonnepanelen rendement is het echter verstandig om een afschrijvingsperiode van ongeveer 25 jaar te hanteren.

Bovendien presteren zonnepanelen elk jaar ongeveer 0,6% minder. Na 25 jaar leveren zonnepanelen van goede kwaliteit zo nog ongeveer 85% van hun oorspronkelijke opbrengst. Bij zonnepanelen van matige kwaliteit is dit nog uiterst twijfelachtig. Zo geven zonnepanelen leveranciers een te hoog percentage voor het rendement van zonnepanelen.

Wil je het werkelijke rendement van zonnepanelen achterhalen? Laat je dan informeren door een professionele zonnepanelen installateur. Hij adviseert jou bovendien de meeste geschikte installatie voor jouw woning. Vind een betrouwbare installateur in jouw buurt.

 

Kosten, besparing & terugverdientijd zonnepanelen

Een zonnepanelen installatie kost gemiddeld € 4.100 tot 14.500 (excl. btw, incl. plaatsing) of meer, afhankelijk van het aantal zonnepanelen, het piekvermogen… Met een jaarlijkse besparing van minstens € 600 (bij een stroomprijs van € 0,25) mag je rekenen op een terugverdientijd van 6 tot 12 jaar.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van verschillende zonnepanelen installaties en hun kosten:

Aantal personenJaarlijks elektriciteitverbruikVereist vermogen (kWh/85%)Aantal zonnepanelen
(400 Wp)
Richtprijs (excl. btw, incl. installatie, omvormer)Besparing/jaar (elektriciteitprijs €0,25/kWh)
12.500 kWh3.000 Wp8€ 4.100 à 7.300€ 625
23.000 kWh3.500 Wp9€ 5.000 à 8.800€ 750
33.500 kWh4.100 Wp10€ 5.600 à 10.200€ 875
44.000 kWh4.700 Wp12€ 6.600 à 11.700€ 1.000
54.500 kWh5.300 Wp13€ 7.500 à 13.000€ 1.125
65.000 kWh5.900 Wp15€ 8.200 à 14.500€ 1.250

TIP: laat de exacte kosten voor een zonnepanelen installatie op maat van jouw woning en verbruik berekenen door een ervaren installateur.

 

Ontdek onder de foto welke zonnepanelen het hoogste rendement hebben + veelgestelde vragen.

Tier 1 zonnepaneel

 

Welke zonnepanelen hebben het hoogste rendement?

Er zijn 4 soorten fotovoltaïsche zonnepanelen met elk hun specifieke eigenschappen en rendement:

 1. Monokristallijn zonnepanelen: dit type zonnepanelen wordt vandaag het vaakst geplaatst dankzij hun hoge rendement (14 à 20%) en goede prijs.
 2. Glas-glas zonnepanelen: dit zijn de zonnepanelen met het hoogste rendement. Ze hebben bovendien een erg lange levensduur. Door hun hoge aanschafprijs worden ze echter nog niet zo vaak geplaatst als monokristallijn zonnepanelen.
 3. Polykristallijn zonnepanelen: dit type zonnepanelen behaalt een gemiddeld rendement van 12 à 16%. Omdat je meer zonnepanelen nodig hebt om dezelfde opbrengst te behalen als monokristallijn of glas-glas zonnepanelen, worden ze vooral geplaatst op grote daken.
 4. Amorf zonnepanelen: deze zonnepanelen, ook wel dunne film zonnepanelen genoemd, halen het laagste rendement (6 à 10%). Ze worden vooral geplaatst op zeer grote daken of op daken die weinig gewicht kunnen dragen.

 

Welke factoren beïnvloeden het rendement van een zonnepaneel?

Het rendement van je zonnepanelen installatie is dus afhankelijk van het type zonnepaneel dat je laat plaatsen. Maar er zijn nog andere factoren die het zonnepanelen rendement beïnvloeden:

 • Oriëntatie: zuidgerichte zonnepanelen halen het hoogste rendement. Heb je zuidwest of zuidoost gerichte zonnepanelen? Dan moet je rekening houden met een rendementsverlies van ongeveer 10%. Bij een oostelijke of westelijke oriëntatie loopt het rendementsverlies zelfs op tot 20%.
 • Hellingshoek: zonnepanelen behalen een optimaal rendement bij een hellingshoek tussen 30 en 40°. Bij daken met een grotere of kleinere hellingshoek heb je een rendementsverlies van 10%.
 • Schaduwval: bomen, een schoorsteen, hoge appartements- of kantoorgebouwen, … kunnen schaduw veroorzaken op jouw dak. Schaduw op zonnepanelen leidt meteen tot een lager rendement. Probeer bij het plaatsen van zonnepanelen dus altijd te vermijden dat er schaduw op kan vallen.
 • Temperatuur: zonnepanelen hebben een lager rendement bij temperaturen hoger dan 25°C. Zonnepanelen kunnen dus ook bij een zonnige dag in de winter een goede opbrengst hebben.

TIP: een ervaren installateur weet waarmee hij rekening moet houden bij het plaatsen van zonnepanelen. Je vertrouwt je zonnepanelen installatie daarom beter toe aan een expert. Vind een expert in jouw regio.

 

FAQ rendement zonnepanelen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over het rendement van zonnepanelen: • De opbrengst van mijn zonnepanelen valt tegen: wat nu?

  Brengen je zonnepanelen minder op dan je had verwacht? Een tegenvallende opbrengst kan verklaard worden door verschillende factoren:

  • Schaduw: bomen, een schoorsteen, hoge gebouwen, … kunnen schaduw veroorzaken op je zonnepanelen, waardoor ze minder opbrengen. Is dit het geval, dan kan je je omvormer laten vervangen door micro-omvormers per paneel, zodat 1 zonnepaneel dat minder presteert geen invloed meer heeft op de opbrengst van je andere panelen. Je kan ook power optimizers plaatsen die de prestaties van je zonnepanelen optimaliseren en de lagere opbrengst tegengaan.
  • Te weinig zonnepanelen: een tegenvallende opbrengst kan ook liggen aan je zonnepanelen installatie zelf. Zo kan het zijn dat je te weinig zonnepanelen op je dak hebt liggen om je stroomverbruik te dekken. Je kan dit eenvoudig oplossen door extra zonnepanelen bij te plaatsen.
  • Vuil: vuil op je zonnepanelen doet de opbrengst meteen dalen. Daarom is het aangeraden om je zonnepanelen jaarlijks te reinigen? Merk je een daling in de opbrengst van je panelen? Controleer dan eerst of jouw zonnepanelen nog wel proper zijn.
  • Defect: ook een defect aan een van de onderdelen van je zonnepanelen installatie kan de oorzaak zijn van een tegenvallende opbrengst. Bij een vermoedelijk defect laat je je panelen best controleren door de installateur. Hij kan het defect opsporen en verhelpen.


 • Rendementsverlies zonnepanelen: wat zijn de oorzaken en oplossingen?

  Rendementsverlies van je zonnepanelen kan verschillende oorzaken en daarmee ook verschillende mogelijke oplossingen hebben:

  • Vuil: wanneer je zonnepanelen vuil zijn, kan er minder zonlicht tot bij de zonnecellen, waardoor de panelen dus ook minder elektriciteit opwekken. Om dit te vermijden, laat je je zonnepanelen best regelmatig schoonmaken.
  • Defect: ook een defect aan een onderdeel van je zonnepanelen installatie kan het rendementsverlies verklaren. Vermoed je dat een defect aan de basis ligt van het lagere rendement? Laat dan je installateur langskomen om de installatie te controleren, het defect op te sporen en te verhelpen.
  • Te hoge temperatuur: op dagen waarop de temperatuur hoger klimt dan 25°, daalt het rendement van zonnepanelen. Door de warmte verloopt de elektrische geleiding in de zonnecellen minder goed.
  • Slijtage: zonnepanelen verliezen elk jaar gemiddeld 0,6% rendement. Na 25 jaar behalen ze nog ongeveer 85% van hun oorspronkelijke rendement. Heb je een oudere zonnepanelen installatie? Houd er dan rekening mee dat slijtage de oorzaak van het rendementsverlies kan zijn. Wil je opnieuw genieten van een optimaal rendement? Dan kan je je zonnepanelen vervangen.


 • Hoe rendement zonnepanelen verhogen?
  Een hoog rendement begint al voor de installatie. Zo kies je best voor zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding, zorg je ervoor dat de panelen correct gemonteerd worden met een optimale oriëntatie en hellingshoek, en kies je voor een betrouwbare omvormer met hoge efficiëntie. Het belangrijkste wat je na de installatie kan doen om het rendement van je zonnepanelen te verhogen, is ze regelmatig reinigen en controleren op defecten.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs