Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rendement zonnepanelen, reken het zelf uit!

‘Nu, nog sneller jouw investering terugverdiend! Terugverdientijd van 6 jaar!’ Je leest het vaker en misschien staat het wel in de offerte van een leverancier. Ze schotelen hele mooie cijfers voor als het gaat om zonnepanelen rendement.

zonnepanelen rendement

 

Hoe rekenen de leveranciers je rijk:

Geen afschrijving opgenomen

Leveranciers gaan ervan uit dat de zonnepanelen voor onbepaalde tijd blijven functioneren. Ofwel ze nemen geen afschrijving mee.  Voor een correcte berekening van zonnepanelen rendement is het verstandig om minimaal een afschrijvingsperiode van 25 jaar te hanteren. Niet dat de zonnepanelen na 25 jaar niets meer opbrengen, maar tegen die tijd zijn er vast en zeker betere zonnecellen die een veel hoger rendement van zonnepanelen gaan opleveren.

De opbrengst van zonnepanelen neemt jaarlijks af

Elk jaar gaat de zonnepaneel minder presteren (gemiddeld ca. 0,6%). Na 25 jaar zullen de goede zonnepanelen nog een rendement leveren van 85% van hun oorspronkelijke jaarlijkse opbrengst. Bij zonnepanelen van matige kwaliteit is dit nog uiterst twijfelachtig. Veel leveranciers vergeten wel eens mee te nemen dat de opbrengst over 25 jaar echt wel lager is en geven daarom een te hoog percentage voor het rendement zonnepanelen.

Prijsstijging stroom van jaarlijks 7% gehanteerd

Leveranciers nemen graag de prijsstijging van stroom mee in hun berekening. De afgelopen jaren is deze becijferd op 7%, vooral door de toename van energiebelasting.  Het is echter de grote vraag of ook de komende jaren deze enorme prijsstijging van toepassing is. Het is beter om bij de prijsstijging uit te gaan van de jaarlijkse inflatie, circa 2,5% per jaar.

Rente niet meegenomen

Indien de investering in zonnepanelen niet plaatsvindt, zal het geld op de bank een rente op gaan leveren. Deze is weliswaar laag, maar levert toch altijd wel 2% rendement op.  Indien er zelfs geld geleend moet worden om de investering in zonnepanelen te dragen zal de berekening er weer anders uitzien. Neem de jaarlijkse financieringskosten dan mee in de investering. En zodoende zal er een lager rendement zonnepanelen uitkomen.

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs