Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)
Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)

Hoe zit het met garantie op zonnepanelen en omvormer?

garantie zonnepanelen

U staat op het punt om zonnepanelen aan te schaffen en u kunt niet wachten totdat u de meter terug ziet lopen. U voelt zich gerust omdat de installateur een fabrieksgarantie van 10 jaar heeft genoemd in zijn offerte. Maar wat betekent deze fabrieksgarantie? En kan de installateur zich daar straks gemakkelijk achter verschuilen?

Fabrieksgarantie en garantie op de installatie

Ongetwijfeld vindt u in de offerte verschillende garantietermijnen voor verschillende componenten. Veelal krijgt u 10 jaar fabrieksgarantie op de zonnepanelen en omvormer, 2 jaar op de installatie. Dit betekent dat de installateur aangeeft dat hij de eerste 2 jaar verantwoordelijk is voor alles van de installatie. Na 2 jaar geeft hij aan dat de fabrieksgarantie in werking treedt en dat hij niet verantwoordelijk is voor eventuele herstelkosten. Maar is dat wel zo?

Stel, na 2 jaar gaat een zonnepaneel defect. U meldt dit aan uw installateur. Die geeft aan dat het buiten zijn termijn van de installatiegarantie valt. Hij wil het defect wel oplossen maar geeft aan kosten in rekening te brengen voor het vervangen van het paneel. Hij geeft aan te proberen of de fabriek een nieuw paneel toezendt, de fabrieksgarantie is immers van toepassing.

Mag de installateur kosten in rekening brengen?

In de meeste gevallen is de installateur aansprakelijk voor de installatie gedurende de termijn van de fabrieksgarantie en mag hij geen kosten in rekening brengen bij het herstel van het zonnepaneel. Hij mag zich niet verschuilen achter de fabrieksgarantie. Tenzij de installateur bij de verkoop duidelijk heeft aangegeven wat de beperkingen van de fabrieksgarantie zijn, dan is de installateur niet aansprakelijk en mag hij wel kosten in rekening brengen. Beperkingen van de fabrieksgarantie kunnen bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de fabrikant zijn (vooral bij onbekende Aziatische merken), of het probleem dat een vervangingspaneel van hetzelfde type over enkele jaren niet meer leverbaar is. Echter, aangezien praktisch geen enkele installateur deze beperkingen vermeld, is de installateur lang aansprakelijk voor de volledige garantie.

Gerenommeerde installateur en garantie

Het is voor u enorm van belang om een gerenommeerde installateur te kiezen. Het is namelijk in uw belang dat deze installateur over 5 jaar nog steeds bestaat. Sommige installateurs zijn aangesloten bij een garantiefonds die de garantieverplichtingen overneemt in het geval de installateur ophoudt te bestaan.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.