Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waar moet ik de omvormer plaatsen?

waar-omvormer-plaatsen Moet ik omvormer plaatsen direct onder het dak?  Of is de schuur een betere optie? Kan ik de omvormer ook buiten plaatsen?

Laten we voorop stellen dat je in de meeste gevallen beperkt bent met de keuze voor de plaats van de omvormer.  Een omvormer neemt namelijk ruimte in. Bovendien is het een knooppunt van kabels. En als het zonnig is kan de omvormer ook nog een hoog piepend geluid geven of kan je een ventilator horen. Je bent dan ook vaak aangewezen op één van de volgende plaatsen:

  • Op zolder onder het dak
  • In de garage of de schuur
  • Buiten (onder een afdak)

 

Koeling is bepalend voor de plaats van de omvormer

Het belangrijkste aspect bij het plaatsen van de omvormer is de warmteafvoer.  Omvormers produceren namelijk een bepaalde hoeveelheid warmte. Als de zon volop schijnt dan kan een omvormer gemakkelijk 5% aan rendement verliezen door de productie van warmte. Bovendien wordt de levensduur verkort indien de omvormer onvoldoende zijn warmte kwijt kan.

Het is daarom van belang dat een omvormer z’n warmte kwijt kan. Des te beter de koeling, des te hoger het rendement. Het plaatsen van de omvormer onder een slecht geïsoleerd dak is daarom ook niet aan te bevelen. Want tijdens zonnige dagen brengen de zonnepanelen het hoogste rendement op. Het is zonde als dit voor een deel teniet wordt gedaan door een slechte koeling van de omvormer.

 

Omvormer dichtbij de zonnepanelen of dichtbij de meterkast?

Een ander aspect is de weerstand van de kabel  van de zonnepanelen naar de meterkast. Als de omvormer dichtbij de meterkast hangt, dan is er een langere DC-kabel (gelijkstroom). Als de omvormer dichtbij de zonnepanelen hangt, dan is er een langere AC-kabel (wisselstroom). Bij de transport van stroom is er altijd verlies. Het is afhankelijk van het aantal zonnepanelen hoe hoog het verlies is en of het beter is om de omvormer juist dichtbij de zonnepanelen of juist dichtbij de meterkast te plaatsen.  De regel is als volgt: zijn er veel zonnepanelen in serie geschakeld, plaats de omvormer dan dichtbij de meterkast.

 

Omvormer buiten plaatsen

Veel omvormers zijn geschikt voor buitenmontage. Ze hoeven zelfs niet perse onder een afdak te staan. Informeer bij jouw leverancier of de omvormer geschikt is voor buitenmontage, want niet iedere omvormer kan tegen vocht en condens.

Lees onze 8-punten-om-omvormer-te-kiezen

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs