Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie

U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren

Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Waar moet ik de omvormer plaatsen?

waar-omvormer-plaatsenMoet ik omvormer plaatsen direct onder het dak?  Of is de schuur een betere optie? Kan ik de omvormer ook buiten plaatsen?

Laten we voorop stellen dat u in de meeste gevallen beperkt bent bij uw keuze voor de plaats van de omvormer.  Een omvormer neemt namelijk ruimte in. Bovendien is het een knooppunt van kabels. En als het zonnig is kan de omvormer ook nog een hoog piepend geluid geven of kunt u eventueel een ventilator horen. Je bent dan ook vaak aangewezen op één van de volgende plaatsen:

  • Op zolder onder het dak
  • In de garage of de schuur
  • Buiten (onder een afdak)

Gratis eBrochure:

‘Test omvormers’

Wekelijks nuttige tips over zonnepanelen en
deze Gratis eBrochure in je mailbox: Ja, stuur mij meer informatie over zonnepanelen. Het eerste bericht bevat deze eBrochure.

Test omvormers


Koeling is bepalend voor de plaats van de omvormer


Het belangrijkste aspect bij het plaatsen van de omvormer is de warmteafvoer.  Omvormers produceren namelijk een bepaalde hoeveelheid warmte. Als de zon volop schijnt dan kan een omvormer gemakkelijk 5% aan rendement verliezen door de productie van warmte. Bovendien wordt de levensduur verkort indien de omvormer onvoldoende zijn warmte kwijt kan.

Het is daarom van belang dat een omvormer z’n warmte kwijt kan. Des te beter de koeling, des te hoger het rendement. Het plaatsen van de omvormer onder een slecht geïsoleerd dak is daarom ook niet aan te bevelen. Want tijdens zonnige dagen brengen de zonnepanelen het hoogste rendement op. Het is zonde als dit voor een deel teniet wordt gedaan door een slechte koeling van de omvormer.


Omvormer dichtbij de zonnepanelen of dichtbij de meterkast?


Een ander aspect is de weerstand van de kabel  van de zonnepanelen naar de meterkast. Als de omvormer dichtbij de meterkast hangt, dan is er een langere DC-kabel (gelijkstroom). Als de omvormer dichtbij de zonnepanelen hangt, dan is er een langere AC-kabel (wisselstroom). Bij de transport van stroom is er altijd verlies. Het is afhankelijk van het aantal zonnepanelen hoe hoog het verlies is en of het beter is om de omvormer juist dichtbij de zonnepanelen of juist dichtbij de meterkast te plaatsen.  De regel is als volgt: zijn er veel zonnepanelen in serie geschakeld, plaats de omvormer dan dichtbij de meterkast.


Omvormer buiten plaatsen


Veel omvormers zijn geschikt voor buitenmontage. Ze hoeven zelfs niet perse onder een afdak te staan. Informeer bij uw leverancier of de omvormer geschikt is voor buitenmontage, want niet iedere omvormer kan tegen vocht en condens.

Lees onze 8-punten-voor-het-kiezen-van-uw-omvormer

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.