Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Problemen met monitoring van zonnepanelen?

Monitoring zonnepanelen Help, ik zie geen opbrengst met mijn zonnepanelen. Wat is er aan de hand? Grote kans dat de internetverbinding van uw omvormer er niet meer is. Wat moet ik doen?

 

Hoe zit het precies?

Jouw omvormer registreert de opbrengst van de zonnepanelen. De omvormer staat in contact met de website van de fabrikant (portal) waar de gegevens over de opbrengst worden weggeschreven. Deze gegevens kan jij via jouw computer of app bekijken. Maar als de verbinding wordt verbroken gebeurt er niets meer. Je richt je tot jouw installateur en die zal vast hebben aangegeven dat dit niet onder garanties valt. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de internetverbinding. Het is hetzelfde als de aanschaf van een computer. Als je geen internetverbinding heeft zal de leverancier van de computer daar geen garantie over geven.

Welke verbindingen

Over het algemeen zijn er 2 type verbindingen:

  • Kabel
  • Wifi

Een verbinding via een netwerk-kabel verdient altijd de voorkeur. Hiermee heb je de minste kans op storingen. Mocht de router vervangen worden dan is het slechts het opnieuw inpluggen van de netwerkkabel. Echter niet alle omvormers hebben een aansluitmogelijkheid voor een netwerkkabel. Zij hebben dan meestal wel een mogelijkheid voor Wifi.

 

Veel voorkomende problemen

Nieuwe router

Als je van internetprovider verandert ontvang je vaak een nieuwe router. In het geval van wifi zal je de omvormer opnieuw moeten configureren.

Slechte wifi verbinding

Vaak hangt de omvormer op zolder ver weg van de wifi router. Het signaal is dan zwak of kan haperen.

Kabel is los

Na verloop van tijd weet men vaak niet meer waar kabels voor dienen. Dan wordt de kabel eruit gehaald en verbreekt de verbinding.

IP-adres onjuist

Soms kunnen poorten van een router ingesteld zijn met een vast ip-adres. Als dit niet hetzelfde is als in de omvormer is aangegeven zal er geen verbinding zijn.

 

Problemen met de kabel

Het snelste is om de kabel uit de router te halen en hier een laptop op aan te sluiten. Reset daarvoor jouw router door deze circa een halve minuut volledig uit te zetten. Als de laptop een verbinding geeft dan ligt het niet aan de router. De vervolgstap is te controleren of de omvormer wel internet heeft. Dit doe je door de kabel bij de omvormer in jouw laptop te steken. Mocht daar geen internetverbinding zijn dan ligt het aan jouw kabel. Is daar wel een internetverbinding dan ligt het aan de configuratie van de omvormer. Mocht je overigens geen netwerkaansluiting op jouw laptop hebben dan kan je hiervoor USB wifi dongle aanschaffen of bij iemand lenen.

 

Problemen met wifi omvormer

Het oplossen van wifi-problemen is over het algemeen iets lastiger. Je moet de internetverbinding opnieuw instellen en dat is per omvormer verschillend. Raadpleeg de handleiding van de omvormer. Mocht het niet lukken om de wifi-verbinding te herstellen dan kan je proberen de wifi module te resetten (staat meestal in de handleiding). Mocht dat niet lukken dan zou de wifi-module wel eens defect kunnen zijn.

 

Hoe zie ik dat er weer verbinding is?

Op veel omvormers staat aangegeven of er een internetverbinding is. Dit kan een groen lampje zijn of een weergave in het display. In bepaalde gevallen moet je door het menu lopen en kan je zien of er een verbinding is.

In de portal van jouw omvormerfabrikant kan je vaak zien wanneer er voor het laatst contact is geweest met jouw omvormer.

Je kan ook een ip-scan van jouw netwerk maken met jouw pc. Een voorbeeldprogramma is Advanced IP-scanner. Je kan dan zien of de omvormer in het netwerk bekend is.

Soms moet je even wachten alvorens de omvormer na het herstel van de verbinding weer contact maakt met de portal van de fabrikant. Geduld hierbij is een schone zaak.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs