Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoonmaken zonnepanelen

schoonmaken van zonnepanelenVeel leveranciers geven aan dat een flinke regenbui je zonnepanelen automatisch reinigt. Toch is het regelmatig schoonmaken van je zonnepanelen aangeraden. Zo blijven ze optimaal werken, halen ze een hoger rendement (± 3% extra) en vermijd je defecten. Hoe, hoe vaak, wanneer, … moet je zonnepanelen schoonmaken? Alle info en 8 handige tips ontdek je hier!

Lees meer over: 
Hoe zonnepanelen schoonmaken?
Benodigdheden + kosten
Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?
8 handige tips en aandachtspunten

 

Zelf zonnepanelen schoonmaken of laten schoonmaken?

Kan je zonnepanelen zelf schoonmaken en is dat een goed idee? Of laat je de klus toch beter over aan een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf? Een overzicht van de voor- en nadelen van beide opties:

 

1. Zelf zonnepanelen schoonmaken

 • Je betaalt geen arbeidskosten.
 • Risico op schade aan je zonnepanelen (als je niet de juiste materialen, producten, technieken gebruikt).
 • Je moet investeren in aangepast schoonmaakmateriaal (telescoopreiniger, reinigingsproducten, …).
 • Enkel aangeraden als je zonnepanelen makkelijk te bereiken zijn.
 • Gevaarlijke klus (valgevaar).

Wil je zelf aan de slag? Ontdek meer info verderop in het artikel. Liever meteen overgaan tot actie? Bekijk dan het aanbod schoonmaakmateriaal in de webshop.

 

2. Zonnepanelen laten schoonmaken

 • Je bent zeker van een correcte uitvoering van de werken met professioneel schoonmaakmateriaal.
 • Je loopt geen risico op beschadiging van je zonnepanelen.
 • Je zonnepanelen worden grondig nagekeken op schade, defecten, …
 • Je moet zelf niet investeren in aangepast schoonmaakmateriaal.
 • Je loopt geen risico om te vallen.
 • Je moet arbeidskosten betalen (doordat een professional efficiënt werkt, blijven de kosten beperkt).

Wil je een vakman inschakelen? Ontdek meer info verderop in het artikel. Liever meteen overgaan tot actie? Vergelijk vrijblijvend offertes om je zonnepanelen te laten schoonmaken via de offertepagina.

 

Hoe zonnepanelen schoonmaken?

Hoe maak je zonnepanelen precies schoon? Of je nu zelf je zonnepanelen schoonmaakt of een vakman inschakelt, zonnepanelen wassen verloopt in 3 grote stappen:

 

STAP 1: voorbereiding

Om veiligheidsredenen schakel je de zonnepanelen-installatie best uit. Ook grof vuil (bv. bladeren, takken, …) wordt best op voorhand verwijderd. Dat maakt de effectieve reinigingsbeurt achteraf makkelijker.

 

STAP 2: schoonmaken zonnepanelen

De schoonmaak van zonnepanelen gebeurt best met osmosewater (gezuiverd water zonder kalk, nitraten, zout, …). Dat is ecologisch en laat geen strepen achter, wat de opbrengst van je zonnepanelen ten goede komt. Zijn de zonnepanelen sterk vervuild, dan kan bijkomstig ook een speciale zonnepanelen reiniger gebruikt worden.

Soms is het mogelijk om zonnepanelen te wassen vanop de grond. Soms is een ladder, stelling of hoogtewerker nodig. Dat brengt natuurlijk extra risico (valgevaar) met zich mee. Om het schoonmaken van de zonnepanelen te vergemakkelijken is een telescoopborstel met inwendige wateraanvoer aangeraden.

 

STAP 3: zonnepanelen borstelen

Na het kuisen kunnen de zonnepanelen nog geborsteld worden om achtergebleven mos en ander hardnekkig vuil te verwijderen. Een speciale borstel die geen krassen achterlaat is daarbij noodzakelijk.

 

Hoe ben ik zeker van een mooi resultaat zonder schade?

Zonnepanelen schoonmaken is niet zonder risico. Je loopt niet alleen gevaar om te vallen. Het is ook belangrijk om de juiste schoonmaakmaterialen en -producten te gebruiken. Anders is het risico op schade (plekken, krassen, …) aan je zonnepanelen groot.

Om zeker te zijn van een optimaal resultaat schakel je best een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in. Deze beschikt over de nodige kennis, producten en materialen om je zonnepanelen correct te wassen zonder schade. Zo geniet jij van schone zonnepanelen met een optimaal rendement en breng je jouw eigen veiligheid niet in gevaar. Een vakman maakt bovendien van de gelegenheid gebruik om je zonnepanelen te controleren. Zo komen defecten of andere problemen sneller aan het licht.

Op zoek naar een schoonmaakbedrijf actie in je buurt? Vergelijk gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van jouw project via de offerteservice.

 

 

Info over de benodigdheden en kosten om zonnepanelen schoon te maken vind je onder de foto:

hoe zonnepanelen schoonmaken

 

Waarmee moet je zonnepanelen schoonmaken?

Een foute schoonmaakmethode kan schade toebrengen aan je zonnepanelen of ervoor zorgen dat ze niet proper genoeg zijn. Agressieve schoonmaakproducten, schuurmiddel of hogedrukreinigers zijn bv. absoluut afgeraden. Deze kunnen krassen en vlekken achterlaten, wat een negatieve invloed heeft op de opbrengst.

Een juiste keuze van reinigingsproducten is dus van groot belang. De belangrijkste benodigdheden:

 • Osmosewater: zonnepanelen maak je best schoon met osmosewater. Dat is gezuiverd water zonder nitraten, zout, kalk, nikkel, … Het laat geen resten achter en voorkomt strepen en plekken.
 • Telescoopborstel / zacht borstel of spons: telescoopreinigers kan je makkelijk in- en uitschuiven en zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Ze zijn ook verkrijgbaar met inwendige wateraanvoer, zodat je ze bijvoorbeeld onmiddellijk kan gebruiken in combinatie met osmosewater. Zijn de zonnepanelen makkelijk bereikbaar? Dan kan ook een gewone zachte borstel of spons gebruikt worden.
 • Zonnepanelen reiniger: dat is een reinigingsproduct speciaal voor zonnepanelen. Meestal volstaat een schoonmaak met osmosewater, maar zijn de zonnepanelen sterk vervuild? Dan kan een zonnepanelen reiniger helpen om hardnekkig vuil te verwijderen zonder schade toe te brengen aan de zonnepanelen.

TIP: bekijk het volledige aanbod producten en materialen in de webshop of laat de schoonmaak van je zonnepanelen over aan een professional. Zo ben je zeker van een optimale reinigingsbeurt met de juiste materialen en producten. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat via de offerteservice.

 

Zonnepanelen schoonmaken kosten

Als je jouw zonnepanelen zelf schoonmaakt, betaal je enkel voor de schoonmaakmaterialen en -producten. De precieze prijs is sterk afhankelijk van je eigen keuzes (type reinigingsmiddel, soort telescoopreiniger, …). De kosten kunnen in ieder geval snel oplopen. Al de benodigdheden kopen om slechts 1x je zonnepanelen te kuisen is dus niet slim. De investering is enkel interessant als je het bekijkt op lange termijn.

Is doe-het-zelven écht goedkoper?

Als je alle factoren (veiligheid, risico op schade aan de zonnepanelen, tijd, …) tegenover elkaar afweegt, is het eigenlijk interessanter om de schoonmaak van je zonnepanelen over te laten aan een vakman. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken met de juiste materialen en producten. Een vakman werkt bovendien erg efficiënt, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven:

 • Totaalprijs: vaak wordt een totaalprijs aangerekend. Reken op gemiddeld € 100 à 150 (excl. btw).
 • Startprijs + prijs per paneel: soms wordt ook gewerkt met een startprijs. Die bedraagt gemiddeld € 40 à 50 (excl. btw) + € 1 à 2 per zonnepaneel (excl. btw).

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw project? Ontvang gratis advies en prijsvoorstellen op maat via de offerteservice. Wil je toch jouw zonnepanelen zelf schoonmaken? Bekijk het aanbod producten en materialen in de webshop.

 

schoonmaken zonnepanelen

 

Hoe vaak + wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Regen helpt, maar volstaat niet om je zonnepanelen volledig proper te maken. Maar hoe vaak en wanneer moet je jouw zonnepanelen dan schoonmaken? De schoonmaak gebeurt best:

 • 1x Per jaar: al eerder hebben wij onderzocht dat het jaarlijks schoonmaken van zonnepanelen een extra rendement van 3% oplevert. (Lees meer: waarom zonnepanelen reinigen). Veel is natuurlijk afhankelijk van de situatie. Een schoonmaakbeurt is bv. sneller nodig wanneer er weinig regen valt of als er veel bladeren op je dak vallen. Vaak zie je ook zelf wanneer het schoonmaken van je zonnepanelen nodig is.
 • Aan het begin van de lente: april is bv. hét moment om jouw zonnepanelen de jaarlijkse reinigingsbeurt te geven. De zonnige 6 maanden staan dan voor de deur en die maanden zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. Beter met schone zonnepanelen de zomer door dan met bevuilde panelen.
 • Op een moment dat er niet teveel zonlicht is: zo vermijd je dat het schoonmaakwater te snel opdroogt en vlekken achterlaat.

8 nuttige tips voor schoonmaken zonnepanelen

 1. Inspecteer de zonnepanelen ongeveer 3x per jaar. Wees vooral alert voor dikke vogelpoep. Éen grote klodder op één zonnepaneel kan al voor rendementsverlies zorgen van 2 tot 5%.
 2. Zie je geen hardnekkige vervuiling en is het betreden van het dak risicovol, gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen af te spuiten. Dat is niet de beste manier om de panelen schoon te maken, maar zal wel het grootste vuil verwijderen. Het meeste stof komt dan wel los. Komt er uit jouw kraan extreem hard water, reinig jouw zonnepanelen dan met regenwater. Gebruik bijvoorbeeld een hogedruk plantenspuit. Dit zijn plantenspuiten die vaak gebruikt worden voor pesticiden.
 3. Als de zonnepanelen droog zijn, kan je de droge resten eerst zonder water proberen te verwijderen.
 4. Reinig de zonnepanelen als de zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld ’s morgens of ‘s avonds. Zo droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter.
 5. Is jouw dak goed bereikbaar (bv. plat dak) gebruik dan warm water met speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. Gebruik niet zomaar allesreiniger of groene zeep. Bij sommige zonnepanelen tast dat de zelfreinigende laag aan. Wij gebruiken bv. het middel van BioFair waarbij plantaardige suikers zijn gebruikt in plaats van aardoliën. Ook zonder reinigingsmiddel kan je al veel bereiken. Spoel vervolgens af met lauw of koud water en maak de zonnepanelen droog.
 6. Gebruik geen schuurmiddelen met metaal (Brillo). Die tasten namelijk het glas aan. Gebruik ook geen schuurmiddel zoals Cif of schuursponsjes. Dat kan krasjes achterlaten en heeft een negatieve invloed op de prestaties van je zonnepanelen. Gebruik ook zeker geen hoge drukreiniger. De hoge druk geeft het risico dat er water tussen de cellen en glas komt.
 7. Is jouw dak lastig bereikbaar en zie je vuilresten? Neem geen risico’s met het betreden van het dak. Gebruik bij voorkeur een uitschuifbare wisser (telescoop) en probeer de zonnepanelen af te spoelen met de tuinslang. Er zijn telescoopwissers op de markt waar je de tuinslang op kan aansluiten. Vergelijk het aanbod in de webshop.
 8. Betreed jouw schuine dak alleen met een valbeveiliging. Lees meer over het onderhoud van zonnepanelen.

 

Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben meer last van vuil

Vuil en stof op de zonnepanelen spoelt vanzelf naar de onderrand van het zonnepaneel. Daardoor ontstaat er een ophoping van vuil en alg tegen die onderste aluminium rand van het zonnepaneel. Het kan zich zelfs ophopen tot aan de eerste rij zonnecellen. Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben veel meer last van vuil dan horizontaal geplaatste zonnepanelen:

 

Horizontaal geplaatste zonnepanelen

Bij horizontaal geplaatste zonnepanelen levert slechts een deel van het zonnepaneel minder opbrengst. Dat heeft niet direct invloed op de gehele prestatie van het paneel. Dat komt omdat de cellen op een paneel in strings zijn opgedeeld. Door ophoping van vuil gaat enkel de onderste string slechter presteren. De bovenste strings blijven hun opbrengst leveren.

vuil op horizontaal zonnepaneel

 

Verticaal geplaatste zonnepanelen

Voor verticale geplaatste zonnepanelen is vuil onderaan het paneel veel kwalijker. Het vuil zorgt er namelijk voor dat de zonnecellen van alle strings van het paneel minder presteren. Zorg er dus voor dat de ophoping van vuil beperkt wordt.

vuil op verticaal zonnepaneel

 

 

Zonnepanelen schoonmaken offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen