zonnepanelen.net icoon
Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- & adviesplatform
Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- & adviesplatform
Zelf doen met handige telescoopwissers Zelf schoonmaken

Aluminium steel, complete set.

Schoonmaakset
3,6 meter = € 109,95
5,4 meter = € 119,95
7,2 meter = € 129,95
9,0 meter = € 169,95
10,8 meter = € 199,95
Prijzen inclusief BTW en GRATIS bezorgd.

Bestel
Laten schoonmaken, door de professional Professioneel schoon laten maken

In heel Nederland, indien nodig met hoogwerker.

Tot 16 panelen: € 85,-
17-25 panelen: € 115,-
> 26 panelen: op aanvraag

Ook voor zakelijke projecten.
Prijzen inclusief BTW en onder voorbehoud. Afhankelijk van bereikbaarheid.

Offerte aanvragen

8 tips voor schoonmaken zonnepanelen

viezigheidSchoonmaken zonnepanelen? April is hét moment om jouw zonnepanelen de jaarlijkse reinigingsbeurt te geven. De zonnige 6 maanden staan voor de deur en die maanden zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. Beter met schone zonnepanelen de zomer door dan met bevuilde panelen.

Veel leveranciers van zonnepanelen geven  aan dat een flinke regenbui je zonnepanelen automatisch reinigt, ze zijn zogenaamd ‘zelf reinigend’. Het schoonmaken van de zonnepanelen is zogenaamd niet nodig. Nu regent het in Nederland (gelukkig) veel, maar toch moeten we onze auto regelmatig wassen, ook als deze stilstaat. En al eerder hebben wij onderzocht dat het jaarlijks schoonmaken van zonnepanelen een extra rendement van 3% oplevert.

 

8 nuttige tips voor schoonmaken zonnepanelen:

 1. Inspecteer circa 3 keer per jaar de zonnepanelen. Wees vooral alert op dikke vogelpoep. Eén grote klodder op één zonnepaneel kan al voor rendementsverlies zorgen van 2 tot 5%.
 2. Zie je geen dikke klodders en is het betreden van het dak risicovol, gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen af te spuiten. Dit is niet de beste manier om de panelen schoon te maken, maar het zorgt ervoor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt. De meeste stof komt dan wel los. Komt er uit jouw kraan extreem hard water, reinig jouw zonnepanelen dan met regenwater. Gebruik bijvoorbeeld een hogedruk plantenspuit. Dit zijn plantenspuiten die vaak gebruikt worden voor pesticiden.
 3. Als de zonnepanelen droog zijn, probeer de droge resten eerst zonder water te verwijderen.
 4. Reinig de zonnepanelen als de zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld ’s morgens of ‘s avonds. Zodoende droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter.
 5. Is jouw dak goed bereikbaar (bijvoorbeeld plat dak) gebruik dan warm water met speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. Gebruik niet zomaar allesreiniger of groene zeep. Voor sommige zonnepanelen tast dit namelijk de zelfreinigende laag aan. Wij gebruiken bijvoorbeeld het middel van BioFair waarbij plantaardige suikers zijn gebruikt in plaats van aardoliën. Ook zonder reinigingsmiddel kan je overigens al veel bereiken. Spoel vervolgens af met lauw of koud water en maak ze droog.
 6. Gebruik geen schuurmiddelen met metaal (Brillo), die tasten namelijk het glas aan. Gebruik ook geen schuurmiddel zoals Cif of schuursponsjes. Dit kan krasjes achteraten en heeft een negatieve invloed op de prestaties. En gebruik zeker geen hoge drukreiniger. De hoge druk geeft het risico dat er water tussen de cellen en glas komt.
 7. Is jouw dak lastig bereikbaar en zie je vuilresten, neem geen risico’s met het betreden van het dak. Gebruik bij voorkeur een uitschuifbare wisser (telescoop) en probeer de zonnepanelen af te spoelen met de tuinslang. Er zijn telescoopwissers op de markt waar je de tuinslag op kan aansluiten.
 8. Betreed jouw schuine dak alleen met een valbeveiliging.

 

 

Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben meer last van vuil

Vuil en stof dat op de zonnepanelen zal vanzelf naar de onderrand van de zonnepaneel spoelen. Hierdoor komt er een ophoping van vuil en alg tegen de onderste aluminium rand van de zonnepaneel.  Dit hoopt zich op tot de eerste rij zonnecellen. Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben veel meer last van vuil dan horizontaal geplaatste zonnepanelen:

Horizontaal geplaatste zonnepanelen:

Voor horizontaal geplaatste zonnepanelen gaat een deel van de zonnepaneel minder opbrengst leveren, maar heeft niet direct invloed op de gehele prestatie van het paneel. Dit komt omdat de cellen op een paneel in strings zijn opgedeeld. De onderste string gaat  gewoon slechter presteren, maar de bovenste strings blijven hun opbrengst leveren.

vuil op horizontaal zonnepaneel

Verticaal geplaatste zonnepanelen:

Voor verticale geplaatste zonnepanelen  is vuil onderaan de paneel veel kwalijker. Het vuil zorgt er namelijk voor dat de zonnecellen van alle strings van het paneel minder gaan presteren. Zorg er dus voor dat de ophoping van vuil beperkt wordt.

vuil op verticaal zonnepaneel

 

 

Zonnepanelen schoonmaken offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen