Hét onafhankelijke adviesplatform voor zonnepanelen
Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)

Beste zonnepanelen, hier een overzicht

Beste zonnepanelen kopenBeste zonnepanelen? Wat zijn goede merken zonnepanelen? Waar worden de beste zonnepanelen geproduceerd? Hoe komen die zonnepanelen uit de testen? Beste zonnepanelen?

 

Beste zonnepanelen via tests

Om de beste zonnepanelen uit test te halen kunt u naast onze test enige testresultaten halen uit de tests van Oko, PV-test van TUV of Photon.  De laatste is het grootste testinstituut en geeft een vrij goed beeld. Echter, hou er rekening mee dat de beste zonnepanelen niet zomaar uit het lijstje van Photon te halen zijn. De zonnepanelen van verschillende jaren worden met elkaar vergeleken. En aangezien elk zonnepaneel gemiddeld met 0,7% in rendement achteruit gaat, is het lastig om zonnepanelen uit 2015 te vergelijken met zonnepanelen uit bijvoorbeeld  2006.

Download volledige testrapport 2017

44 merken zonnepanelen
€ 17,50
NU GRATIS
+ gratis tips in uw mailbox

Stel, u heeft een mooi dak beschikbaar, min of meer gericht op het zuiden en wilt daar graag zonnepanelen op hebben. Wat zijn dan de beste zonnepanelen? Voordat u uw zoektocht begint naar zonnepanelen zijn er 2 belangrijke vragen waar u eerst antwoord op moet hebben:

 • Hoeveel kilowatturen verbruik ik jaarlijks?
 • Hoeveel dakoppervlakte heb ik beschikbaar?

In feite kunnen we 3 situaties tegenkomen waarbij er verschillende zonnepanelen als beste uit de bus komen.

Een rijtjeswoning voor maximaal 8 zonnepanelen

In deze situatie zal het u praktisch nooit lukken om uw jaarlijkse verbruik volledig op te wekken met zonnepanelen. Maar toch wilt u het maximale uit uw dak halen. De beste zonnepanelen zijn de panelen met de hoogste capaciteit per vierkante meter. Kies dan een zonnepaneel met een hoge capaciteit, bijvoorbeeld 275 Wattpiek (WP) of hoger. Die zijn iets duurder, maar dan bent u wel in staat om toch nog circa 2.000 kWh per jaar op te wekken.

Een woning voor maximaal 16 zonnepanelen

In deze situatie kunt u in de meeste gevallen uw jaarlijkse verbruik uitstekend afdekken. Maar kijkt u eerst even wat uw jaarlijkse verbruik is. Is dat bijvoorbeeld 3.500 kWh per jaar, dan kunt u uitstekend uit de voeten met een paneel vanaf 250WP. U heeft dan een uitgebreide keuze. Zonnepanelen met een dergelijke capaciteit zijn meestal aantrekkelijk geprijsd. Heeft u echter een verbruik van 5.000 kWh, dan is uw dak te klein om uw volledige verbruik af te dekken. Dan zult u zich moeten richten op de zonnepanelen met een hoge capaciteit, bijvoorbeeld 275 WP of hoger.

Een woning met een heel groot dak

In deze situatie heeft u meer dak dan u nodig heeft voor zonnepanelen. U heeft dan een uitgebreide keuze. U kunt er dan bijvoorbeeld aan denken om dunne film zonnepanelen aan te schaffen zoals Solar Frontier. Die hebben weliswaar 20% meer dak nodig, maar leveren over het algemeen ook meer opbrengst per Wattpiek (capaciteitseenheid)

 

Hier een paar hulpmiddelen om de beste zonnepanelen te selecteren

 1. Maak een legplan voor uw dak  – download legplan
 2. Een zonnepaneel heeft gemiddeld een afmeting van 165 x 100 cm
 3. 1.000 kWh aan opwekking per jaar is ongeveer 1.100 tot 1.250 WattPiek aan capaciteit van alle zonnepanelen tezamen.

 

Overzicht van merken zonnepanelen en resultaten van beste zonnepanelen. De volgende lijst zijn merken die beter dan gemiddeld zijn getest:

 • Conergy (Duitsland)
 • Solar Frontier (Japan)
 • Renesola (China)
 • NSP (Taiwan)
 • Boviet (Vietnam)

Lijst beste zonnepanelen die  gemiddeld scoren:

 • QCelss (Duitsland)
 • JA Solar (China)

Lijst beste zonnepanelen die minder dan gemiddeld scoren:

 • TSMC (Taiwan)
 • Orange Solar (Nederland)