Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste zonnepanelen 2024

Er is een ruim aanbod aan verschillende zonnepanelen beschikbaar. Daardoor is het niet altijd eenvoudig om de beste installatie voor jouw woning en situatie te vinden. In dit artikel helpen we je op weg en zetten we de top 10 zonnepaneel merken op een rij. Verder geven we ook enkele voorbeelden van mogelijke zonnepaneelinstallatie’s en tips om de beste zonnepanelen te kiezen.

Ga snel naar:
Wat zijn de beste zonnepanelen?
Top 10 zonnepanelen merken
Welke zonnepanelen kiezen?
Vergelijk offertes van zonnepaneel installateurs

Wat zijn de beste zonnepanelen in 2024?

Er zijn grote verschillen in prestaties tussen de zonnepanelen. Dat maakt de zoektocht naar geschikte zonnepanelen niet altijd eenvoudig. Er zijn daarbij 2 belangrijke vragen waar je eerst antwoord op moet hebben, namelijk:

 • Hoeveel kilowatturen verbruik ik jaarlijks?
 • Hoeveel dakoppervlakte heb ik beschikbaar?

We geven hieronder 3 voorbeelden van veel voorkomende situaties waarbij verschillende fabrikanten een goede keuze kunnen zijn:

 

VOORBEELD 1: rijtjeswoning met max. 8 zonnepanelen

In deze situatie zal het je praktisch nooit lukken om jouw jaarlijkse verbruik volledig op te wekken met zonnepanelen, maar toch wil je het maximale uit jouw dak halen. De juiste keuze zijn daarom de panelen met de hoogste capaciteit per vierkante meter. Kies daarom een zonnepaneel met een capaciteit van bijvoorbeeld 400 Wattpiek (Wp) of hoger. De prijs van deze panelen is iets hoger, maar op die manier ben je wel in staat om toch nog circa 3.000 kWh per jaar op te wekken.

 

VOORBEELD 2: woning voor max. 16 zonnepanelen

In deze situatie kan je in de meeste gevallen jouw jaarlijkse verbruik uitstekend afdekken, maar kijk eerst zeker even na wat jouw jaarlijkse verbruik is. Is dat bijvoorbeeld 3.750 kWh per jaar, dan kan je uitstekend uit de voeten met panelen vanaf 270 Wp. Je hebt dan een uitgebreide keuze. Zonnepanelen met een dergelijke capaciteit zijn meestal aantrekkelijk geprijsd. Heb je echter een verbruik van 5.000 kWh, dan is jouw dak te klein om je volledige verbruik af te dekken. Dan zal je je moeten richten op de zonnepanelen met een hogere capaciteit van bijvoorbeeld 400 Wp.

 

VOORBEELD 3: woning met extra groot dakoppervlak

In deze situatie heb je meer dak dan je nodig hebt voor zonnepanelen. Je hebt dan een uitgebreide keuze. Zo kan je kiezen tussen panelen met een hoog of laag vermogen, polykristallijne, monokristallijne of glas-glas zonnepanelen, grote of kleine panelen… Die keuze kan je maken op basis van je budget, je energieverbruik, de uitstraling van de zonnepanelen…

Hieronder een paar hulpmiddelen en tips om de juiste keuze te maken:

 1. Maak op voorhand een legplan voor jouw dak. Op die manier weet je hoe je het meeste opbrengst kan halen uit je dakoppervlak.
 2. Een zonnepaneel heeft gemiddeld een afmeting van 165 x 100 cm. Er bestaan ook grotere of kleinere modellen, maar als voorbeeld mag je gerust uitgaan van deze standaardafmeting.
 3. 1.000 kWh per jaar aan opgewekte stroom is ongeveer 1.100 tot 1.250 Wp aan capaciteit van alle zonnepanelen tezamen. Zorg dus dat de totale capaciteit van je installatie iets hoger ligt dan het aantal kWh dat je jaarlijks wilt opwekken.

Benieuwd naar wat jij kan opwekken met jouw dakoppervlak? Een zonnepaneelexpert geeft je advies op basis van jouw dak, verbruik en voorkeuren. Vergelijk vrijblijvend advies & offertes op maat.

 

Beste zonnepanelen top

Top 10 zonnepanelen merken

Om je op weg te helpen met je keuze voor de beste zonnepanelen in 2024, hebben we hieronder een lijst met de top 10 merken. Deze top 10 is gebaseerd op factoren zoals het vermogen, het productieproces, hoelang de merken al zonnepanelen produceren, de prijs-kwaliteit…

Alle merken in de onderstaande tabel zijn Tier 1 merken. Om hiertoe te behoren, moet een fabrikant tot de top 2% van alle zonnepaneelfabrikanten behoren, veel investeren in research & development, in hoge mate geautomatiseerd zijn en al langer dan 5 jaar zonnepanelen produceren. Deze voorwaarden en klassen zijn opgesteld door Bloomberg New Energy Finance.

MerkActief sindsProductgarantieVoordelen
1Sunpower198524 tot 40 jaar- Hoogste rendement
- Vermogensgarantie van 92% na 25 jaar
- Langste productgarantie
2Trina Solar199725 jaar- Hoog rendement
- Stijlvolle zonnepanelen
3Jinko Solar200610 tot 25 jaar- Eigen celtechnologie
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
4AEG200915 tot 30 jaar- Ruim aanbod
- Betrouwbaar merk
5DMEGC200915 jaar- Nieuwste technieken
- Betrouwbaar door vele tests
6JA Solar200512 jaar- Lange levensduur
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
7Qcells199912 tot 25 jaar- Hoog omzettingsrendement
- Ruim aanbod
8Longi200012 tot 15 jaar- Hoog rendement dankzij nieuwe celtechnologieën
- Budgetvriendelijk
9Canadian Solar200110 tot 25 jaar- Betrouwbaar merk
- Hoge kwaliteit door interne productie
10REC199620 tot 25 jaar- Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- Toonaangevend & betrouwbaar merk

1. Sunpower

Sunpower is een bekend merk uit de Verenigde Staten dat al sinds 1985 zonnepanelen produceert. Zonnepanelen van Sunpower zijn erg populair en staan vooral bekend om hun hoog rendement. Daarnaast bieden ze ook de langste productgarantie van alle merken en zetten ze sterk in op innovatie.

2. Trina Solar

Trina Solar is een Chinees bedrijf dat sinds 1997 zonnepanelen produceert die erg goed presteren en daardoor ook erg populair zijn. Trina Solar staat bekend om hun stijlvolle zwarte zonnepanelen die er op je dak erg esthetisch uitzien. Bovendien waren ze in 2023 de tweede grootste fabrikant ter wereld.

3. Jinko Solar

Jinko Solar is gevestigd in China en was in 2023 de grootste fabrikant van zonnepanelen wereldwijd. Het bedrijf biedt budgetvriendelijke, maar toch goed presterende zonnepanelen aan. Daarnaast hebben ze ook een eigen celtechnologie, namelijk de N-type panelen die een hoger vermogen leveren.

4. AEG

AEG is een Duits merk dat al sinds 1883 huishoudelijke apparatuur produceert. Sinds 2009 zijn ze ook actief in de productie van zonnepanelen. Dat maakt AEG een erg betrouwbaar merk. Daarnaast zet het bedrijf ook sterker dan de meeste andere fabrikanten in op research & development.

5. DMEGC

DMEGC Solar produceert sinds 2009 N-Type serie zonnepanelen. Ze werken met de nieuwste technieken en focussen daarbij vooral op de zwarte monokristallijne zonnepanelen die er strak uitzien op je dak.

6. JA solar

Ook JA Solar is een Chinees bedrijf dat sinds 2005 is uitgegroeid tot een toonaangevende zonnepanelen producent. JA Solar zonnepanelen zijn N-type panelen die een lagere degradatie hebben in vergelijking met P-type panelen. Bovendien zijn de panelen budgetvriendelijk en bieden ze een hoog rendement.

7. Qcells

Het Duitse Qcells bestaat al sinds 1999, maar werd in 2012 overgekocht door de Hanwha Group. Hanwha Qcells zonnepanelen zijn gemaakt met Q.ANTUM technologie, waardoor ze zonlicht beter kunnen omzetten in energie. Verder biedt Qcells ook een ruim aanbod aan verschillende types panelen aan.

8. Longi

Ook Longi is sinds 2000 een populair zonnepanelen merk, gevestigd in China. Het was in 2023, samen met Trina Solar, de tweede grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld. Longi is gespecialiseerd in de productie van zwarte monokristallijne panelen die dankzij het hoogwaardig silicium erg goed presteren.

9. Canadian solar

Canadian Solar werd in 2001 opgericht in Canada en produceert zijn zonnepanelen volledig in eigen fabrieken. Dat betekent dat er dus geen onderdelen extern aangekocht worden, wat interessant is voor de kwaliteit aangezien ze het volledige productieproces zelf begeleiden.

10. REC

REC is van oorsprong een Noors bedrijf dat zonnepanelen produceert sinds 1996. REC zonnepanelen presteren uitstekend en zijn zeer prijsvriendelijk. Het bedrijf gebruikt TwinPeak technologie, wat betekent dat zonnecellen in 2 worden gesneden waardoor een zonnepaneel uit 120 zonnecellen bestaat i.p.v. 60.

Welk zonnepanelen merk kiezen? Een zonnepaneel installateur informeert en adviseert je over welke zonnepanelen het best zijn op basis van jouw voorkeuren. Kom in contact met installateurs in de buurt.

 

CONCLUSIE: welke zonnepanelen kopen?

Het aanbod aan zonnepanelen is dus erg breed. Maar hoe maak je nu de juiste keuze? We zetten hieronder enkele factoren op een rij die je kan meenemen in je vergelijking tussen de verschillende panelen:

 • Garantie: de productgarantie geeft aan hoelang een bedrijf garantie biedt bij schade aan je zonnepanelen. De vermogensgarantie toont het rendement van een zonnepaneel over een bepaalde periode volgens het bedrijf. Beide zijn belangrijk om na te gaan bij je keuze.
 • Rendement & opbrengst: ook het vermogen en rendement van een zonnepaneel is 1 van de belangrijkste factoren. Het geeft namelijk weer hoeveel energie je met je installatie kan opwekken en hoeveel je dus kan besparen.
 • Temperatuur coëfficiënt (Pmax): de temperatuur coëfficiënt is het verlies aan rendement wanneer het te warm is voor je zonnepanelen. We drukken dit uit in % per Pmax. De beste panelen hebben een Pmax onder de 0,50%.
 • Type zonnepanelen: de meeste fabrikanten bieden monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne panelen of beiden aan. Vergelijk zeker de verschillende mogelijkheden en kies het beste type op basis van jouw situatie.
 • Keurmerken: kijk zeker ook naar de keurmerken dat een zonnepaneel heeft en de testen die het ondergaan heeft. Zo hebben de meeste kwalitatieve zonnepanelen bv. het TÜV-keurmerk.

Bij je keuze voor de beste zonnepanelen is het dus belangrijk om verschillende kenmerken te vergelijken. Ga ook zeker eens op zoek naar meer info over de verschillende merken en hou rekening met je eigen situatie, woning, energieverbruik… Of ontvang meteen advies, info & offertes op maat van zonnepaneel experts in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs