Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Subsidie zonnepanelen 2022

Laatste update: 16 november 2021 — Zonnepanelen gaan langer mee dan ooit en ook de prijzen liggen lager dan vroeger. Bovendien kan je in Nederland de kosten van je investering flink drukken met verschillende subsidies voor zonnepanelen. Om welke zonnepanelen subsidies gaat het dan precies? En hoe zit het met de zonnepanelen premies in België? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

 

Subsidies zonnepanelen 2022 (in Nederland)

 1. Salderingsregeling
 2. Teruggave btw
 3. Energiebespaarlening
 4. SDE subsidie zonnepanelen
 5. SCE subsidie zonnepanelen
 6. Lokale subsidies

 

Premies zonnepanelen 2022 (in België)

 1. Fluvius premie zonnepanelen
 2. Energielening voor zonnepanelen
 3. Verlaagd btw-tarief

 

Gratis advies op maat? Een erkende installateur informeert je graag over de mogelijke zonnepanelen subsidies waarop je recht hebt. Bovendien bezorgt hij je alle documenten voor een vlotte, correcte aanvraag. Contacteer vrijblijvend meerdere installateurs actief in je buurt!

 

 

Subsidies zonnepanelen 2022 (in Nederland)

subsidies zonnepanelen

Dankzij een zonnepanelen-installatie op maat betaal je veel minder energiekosten. Bovenop die lagere energierekening profiteer je ook nog van meerdere zonnepanelen subsidies in 2022. Maar op welke financiële voordelen heb je recht? Een kort overzicht van de subsidies voor zonnepanelen in Nederland:

 

1. Salderingsregeling

Produceren je zonnepanelen overdag meer stroom dan je verbruikt? Dan lever je die elektriciteit terug aan het net. Dankzij de salderingsregeling kan je heel voordelig stroom terugleveren. Je krijgt evenveel voor je teruggeleverde stroom als je betaalt voor je afgenomen stroom. Let op: de Nederlandse overheid gaat deze salderingsregeling afbouwen vanaf 2023. Een overzicht van de situatie voor en na 2023:

 • Salderen met zonnepanelen voor 2023: tot en met 31 december 2022 krijg je evenveel voor je teruggeleverde stroom als je betaalt voor de stroom die je van het net haalt. Verbruik je bv. 2.500 kWh aan stroom, maar produceren je panelen ook 2.500 kWh? Dan betaal je op het einde van de rit niks voor je elektriciteit. Het loont dus sterk om nu nog te investeren in zonnepanelen.
 • Salderen met zonnepanelen na 2023: ook na 2023 kan je nog stroom ‘salderen’, maar dat percentage daalt wel jaarlijks met 9%. Je kan in 2023 dus nog 91% teruggeleverde stroom salderen, in 2024 nog 82%, enz. Uiteindelijk stopt de salderingsregeling dan helemaal in 2031.

 

TIP: geniet nu nog maximaal van de salderingsregeling!

De komende jaren kan je nog veel profijt halen uit de salderingsregeling. Zo verdien je je investering in zonnepanelen veel sneller terug. Heb je nog vragen? Een erkende installateur informeert je graag over het salderen met je huidige of toekomstige zonnepanelen-installatie.

Gratis voorstellen aanvragen? Je kan vrijblijvend offertes voor zonnepanelen aanvragen bij meerdere installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 


2. Teruggave btw

Zowel voor de materiaal- als de arbeidskosten voor zonnepanelen betaal je 21% btw. Goed nieuws, je kan die btw wel volledig terugkrijgen van de Belastingdienst. Dat gebeurt via de kleine ondernemingsregeling (KOR).

 

Hoeveel bedraagt de btw teruggaaf voor zonnepanelen?

De overheid beschouwt particulieren met een zonnepanelen-installatie als kleine ondernemers. Daarom kan je de 21% btw voor je zonnepanelen-installatie volledig terugkrijgen. Voor een gemiddeld gezin gaat het om een bedrag van 700 à 1.000 euro.

 

Hoe krijg ik de btw voor mijn zonnepanelen terug?

Wil je genieten van de btw teruggave voor je zonnepanelen? Dan moet je de volgende 3 stappen volgen:

 1. Aanmelden als ondernemer: je moet hiervoor het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ van de Belastingdienst invullen. Geef ook je rekeningnummer door, ook al heeft de Belastingdienst dat al.
 2. Bevestiging van de Belastingdienst: na een aantal werkdagen ontvang je van de Belastingdienst de bevestiging dat je als ondernemer bent aangemeld. Je krijgt dan ook een gebruikersnaam en toegangscode om je aangifte te doen.
 3. Btw-aangifte indienen: je kan de aangifte enkel doen als je zonnepanelen geplaatst en volledig betaald zijn. Je moet die aangifte ook uiterlijk doen binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar.

BELANGRIJK: om de btw voor je zonnepanelen terug te krijgen, moet je natuurlijk samenwerken met een erkende installateur. Ontvang gratis voorstellen op maat bij meerdere installateurs actief in je buurt.

 


3. Energiebespaarlening

Dankzij de Energiebespaarlening kan je bij het Nationaal Warmtefonds goedkoop geld lenen om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Let op: wil je gebruik maken van deze interessante mogelijkheid om je zonnepanelen te financieren? Dan moet je wel bovenop je zonnepanelen ook nog investeren in minstens 1 andere energiebesparende maatregel (bv. woningisolatie).

 

Hoeveel kan ik lenen?

Met de Energiebespaarlening kan je als woningeigenaar 2.500 tot 25.000 euro lenen. Renoveer je je woning tot een (bijna) Nul op de Meter woning? Dan gaat het om maximaal 65.000 euro. De voordelige rentevoet blijft ongewijzigd tijdens de volledige looptijd van de lening (7 à 20 jaar).

BELANGRIJK: je mag max. 75% van het geleende bedrag gebruiken om te investeren in zonnepanelen. De overige 25% moet je gebruiken voor een andere energiebesparende maatregel.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie: je moet de eigenaar en bewoner zijn van een bestaande woning en je mag niet ouder zijn dan 75 jaar.
 • Uitvoerder van de werken: je kan de Energiebespaarlening enkel aanvragen als je je zonnepanelen laat plaatsen door een erkende installateur. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Hoe vraag ik de Energiebespaarlening aan?

Je vraagt deze voordelige lening aan voordat je zonnepanelen laat plaatsen. Dat kan via het online aanvraagformulier op de site van het Nationaal Warmtefonds. Je gekozen zonnepanelen-installateur bezorgt je alle documenten die je moet uploaden. Het Nationaal Warmtefonds gaat na of je aanvraag voldoet aan alle voorwaarden en stuurt je dan een beoordeling.

TIP: een erkende zonnepanelen-installateur weet perfect welke documenten nodig zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Ontvang gratis advies op maat bij een installateur actief in je buurt.

 

BELANGRIJK: ook als VvE kan je de Enegiebespaarlening aanvragen

Wil je als Vereniging van Eigenaren (VvE) zonnepanelen plaatsen op bv. een appartementsgebouw? Ook dan kan je de Energiebespaarlening aanvragen, onder de volgende voorwaarden:

 • Het moet om minstens 8 wooneenheden gaan.
 • Je moet ook investeren in tenminste 1 andere energiebesparende maatregel.
 • Het leningsbedrag is min. € 25.000 en max. € 10.000.000 (met een maximum van € 25.000 per appartement).
 • De looptijd van de lening ligt tussen de 10 en 30 jaar. De rente van de lening blijft dezelfde gedurende de volledige looptijd.

TIP: ook als VvE heb je enkel recht op de Energiebespaarlening als je samenwerkt met een erkende installateur. Ontvang gratis voorstellen op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 


4. SDE subsidie zonnepanelen

Er bestaan ook verschillende subsidies voor zonnepanelen voor bedrijven en (non-profit) instellingen. Een goed voorbeeld is de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Met deze SDE subsidie ontvang je als bedrijf gedurende 15 jaar een vaste vergoeding per opgewekte kWh.

 

Hoe werkt het?

Als bedrijf kan je je inschrijven om in aanmerking te komen voor de SDE subsidie zonnepanelen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakt op het einde van het jaar de openstellingsdata voor het komende jaar bekend. De overheid heeft aangekondigd dat het in 2022 een bedrag van max. 11 miljard euro vrijmaakt voor de SDE subsidie voor zonnepanelen. Dat is alvast 6 miljard meer dan in 2021.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Haalbaarheidsstudie: je moet als bedrijf een haalbaarheidsstudie aanleveren. Het gaat om een kaart of tekening waarop de PV-installatie getekend is.
 • Grootverbruikersaansluiting: enkel ondernemers met een grootverbruikersaansluiting komen in aanmerking voor deze subsidie. Het gaat om een aansluiting met een totale max. doorlaatwaarde van meer dan 3 x 80 A.
 • Vergunningen: afhankelijk van je situatie heb je 1 of meerdere vergunningen nodig. Denk bv. aan een Omgevingsvergunning (bv. bij een veldopstelling), Watervergunning, …
 • Realisatietermijn: is je SDE subsidie-aanvraag goedgekeurd? Dan heb je 2 à 4 jaar de tijd om de zonnepanelen-installatie te plaatsen, afhankelijk van de grootte van de subsidie-aanvraag.

LET OP: de aanvraagrondes voor de SDE subsidie voor zonnepanelen zijn maar beperkte tijd open. Heb je interesse? Neem dan tijdig contact op met een erkende installateur voor gratis advies op maat. Zo kan je deze zonnepanelen subsidie tijdig en correct aanvragen. Ontvang gratis advies op maat!

 

Bestaan er nog andere zakelijke subsidies voor zonnepanelen?

Ja! Naast de SDE subsidie voor zonnepanelen is er bv. ook nog de EIA (Energie-Investeringsaftrek) voor ondernemers, de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen), de KIA (Kleinschaligheidsaftrek), … Dankzij deze zakelijke zonnepanelen subsidies is het als ondernemer erg interessant om te investeren in zonnepanelen.

Advies op maat nodig? Een erkende installateur geeft je als ondernemer graag meer uitleg over de mogelijke zonnepanelen subsidies voor bedrijven. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij meerdere specialisten via onze offertedienst.

 


5. SCE subsidie zonnepanelen

In april 2021 is de postcoderegeling vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Het gaat om een subsidie voor lokale initiatieven rond groene energie, waaronder dus ook zonnepanelen-installaties. Alle leden van zo’n initiatief zijn 15 jaar lang vrijgesteld van energiebelasting.

 

Hoe werkt het?

De SCE subsidie voor zonnepanelen richt zich op energiecoöperaties en VvE’s (Vereniging van Eigenaars). Deelnemers ontvangen gedurende de looptijd van 15 jaar een bedrag per geproduceerde kWh. De energiecoöperatie of VvE ontvangt de subsidie en verdeelt die op zijn beurt onder de leden. Die leden zijn particulieren, ondernemingen, stichtingen en verenigingen met een kleinverbruikersaansluiting die gevestigd zijn in het postcoderoosgebied rond de installatie.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Wettelijke documenten: bij de aanvraag moet je een aantal wettelijke documenten kunnen voorleggen. Het gaat om een haalbaarheidsstudie, een kaart van de postcoderoos, …
 • Voor wie: enkel energiecoöperaties en VvE’s komen in aanmerking voor de SCE subsidie voor zonnepanelen.
 • Vergunningen: gaat het niet om een PV-installatie op een gebouw? Dan zijn waarschijnlijk 1 of meer vergunningen verplicht (net als bij de SDE subsidie voor zonnepanelen), bv. een Omgevingsvergunning.

LET OP: de voorwaarden voor energiecoöperaties en VvE’s verschillen van elkaar. Ben je benieuwd of je project aan de vereiste voorwaarden voldoet? Vraag dan gratis advies aan een zonnepanelen-installateur.

 


6. Lokale subsidies voor zonnepanelen

Verschillende gemeentes of provincies bieden lokale voordelen en subsidies voor zonnepanelen aan. Het gaat onder meer om:

 • Duurzaamheidslening: net als bij de Energiebespaarlening kan je dankzij deze lening via je gemeente goedkoop geld lenen voor zonnepanelen. Het gaat om een leenbedrag van € 2.500 tot € 25.000, met een looptijd van 10 of 15 jaar (afhankelijk van het bedrag dat je leent).
 • Stimuleringsregeling: met deze lening kan je het onderhoud, de renovatie of restauratie van je woning goedkoop financieren. In sommige gemeentes geldt deze regeling ook voor zonnepanelen.

BELANGRIJK: deze subsidies voor zonnepanelen verschillen van gemeente tot gemeente. Doe dus zeker navraag bij je gemeente voor je zonnepanelen laat plaatsen. Je kan je ook laten informeren over alle mogelijkheden door een erkende zonnepanelen installateur actief in je buurt.

 

 

Premies zonnepanelen 2022 (in België)

premie zonnepanelen

Sinds 1 januari 2021 is het recht op het principe van de terugdraaiende teller gedurende 15 jaar afgeschaft voor zonnepanelen-eigenaars. Ook wie nu zonnepanelen plaatst, komt onmiddellijk terecht in het nieuwe tariefsysteem met de digitale meter. Ook met deze nieuwe regeling blijven zonnepanelen echter een erg rendabele investering. Bovendien kom je ook in aanmerking voor de volgende premies voor zonnepanelen:

 

1. Fluvius premie zonnepanelen (max. 40% van de investering)

Laat je nu zonnepanelen plaatsen? Dan krijg je van de netbeheerder Fluvius een eenmalige investeringspremie. Een overzicht van de bedragen en voorwaarden!

 

Hoeveel bedraagt de Fluvius zonnepanelen premie?

Deze zonnepanelen premie is begrensd tot max. 40% van de investeringskost (incl. btw). Het uiteindelijke bedrag hangt af van het vermogen van je installatie, met een maximum van 1.500 euro in 2022. Daarna zullen de premiebedragen wel dalen. We zetten de bedragen kort op een rij in deze tabel:

JaarZonnepanelen premie
(installatie tot max. 4 kWp)
Zonnepanelen premie
(van 4kWp tot 6 kWp)
2021300 euro/kWp150 euro/kWp
2022300 euro/kWp150 euro/kWp
2023150 euro/kWp75 euro/kWp
202475 euro/kWp37,5 euro/kWp

Een rekenvoorbeeld: je laat in 2022 een installatie van 12 zonnepanelen plaatsen met een vermogen van 300 Wp (wattpiek) per paneel. Samen zijn die goed voor een vermogen van 3,60 kWp (kilowattpiek). Je krijgt dus een zonnepanelen premie van 3 x € 300 (= € 900) voor de 1e 3 kWp en 0,6 x € 300 (= € 180) voor de overige 0,6 kWp. In totaal krijg je dus een premie van 1.080 euro.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Woning: de woning moet uiterlijk op 31-12-2013 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet of de omgevingsvergunning moet meer dan 5 jaar geleden zijn verleend.
 • Plaats van de zonnepanelen: de zonnepanelen moeten op het dak van een gebouw zijn geplaatst.
 • Uitvoerder van de werken: je kan de Fluvius zonnepanelen premie enkel krijgen als je samenwerkt met een gecertificeerde installateur. Je doet dus best een beroep op een erkende installateur van zonnepanelen. Ontvang gratis voorstellen van erkende installateurs actief in je buurt.

 

Hoe Fluvius zonnepanelen premie aanvragen?

Zijn je zonnepanelen geplaatst en gekeurd? Dan moet je je installatie binnen de 30 dagen aanmelden bij Fluvius. Vaak neemt je installateur die taak op zich. Na die aanmelding kan je je investeringspremie aanvragen op de site van Fluvius. Je hebt daarvoor onder meer een kopie van de facturen en het RESCERT-nummer van je installateur nodig.

TIP: een erkende installateur bezorgt je alle nodige documenten voor een vlotte en correcte aanvraag van je Fluvius zonnepanelen premie. Contacteer gratis meerdere erkende installateurs actief in je buurt.

 


2. Energielening voor zonnepanelen

Bepaalde doelgroepen kunnen de aanschaf van zonnepanelen financieren met de Energielening van de Vlaamse overheid. Het gaat o.a. om mensen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, beschermde afnemers, personen die in schuldbemiddeling zitten, …

 

Hoeveel kan ik lenen?

Behoor je tot 1 van de prioritaire doelgroepen? Dan kan je een bedrag van max. 15.000 euro lenen met een looptijd van 10 jaar. De intrest bedraagt 0%.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie: je moet behoren tot 1 van de prioritaire doelgroepen die de Vlaamse overheid heeft bepaald.
 • Woning: het dak van de woning moet goed geïsoleerd zijn en de beglazing van de ramen mag niet uit enkel glas bestaan.
 • Uitvoerder van de werken: een erkende installateur van zonnepanelen moet je installatie plaatsen.

 

Hoe vraag ik de Energielening aan?

Je moet contact opnemen met het Energiehuis dat voor jouw gemeente de Energieleningen toekent. Daarna geeft het Vlaams Energieagentschap al dan niet een definitieve goedkeuring.

TIP: om een Energielening te kunnen krijgen moet je de zonnepanelen laten plaatsen door een erkende installateur. Die geeft je advies op maat (aantal zonnepanelen, vereiste vermogen, …) en zorgt voor een correcte plaatsing met het oog op een optimaal rendement. Ontvang vrijblijvend offertes van installateurs actief in je buurt via de offertepagina.

 


Verlaagd btw-tarief zonnepanelen (6% i.p.v. 21%)

Is je woning ouder dan 10 jaar en gebruik je ze uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning? Dan kom je voor de plaatsing van zonnepanelen in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor de materiaal- als de arbeidskosten. Dat betekent een flink prijsverschil op je eindfactuur!

 

Hoe kan ik genieten van het verlaagd btw-tarief?

Om aanspraak te kunnen maken op het verlaagde btw-tarief moet je een erkende installateur inschakelen. Zo’n vakman adviseert je over de beste oplossing voor jouw situatie en zorgt voor een correcte plaatsing met een optimaal rendement als resultaat.

Op zoek naar een erkend zonnepanelen installateur? Vraag dan zeker voorstellen aan bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs