Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- & adviesplatform
Bereken snel de mogelijke opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie. Je ontvangt:
  • Een opbrengstberekening op basis van je dak en locatie
  • Vrijblijvend tot 3 offertes op maat met berekening van terugverdientijd
  • Het GRATIS e-book ‘Hoe ben ik de verkoper de baas’

Subsidie zonnepanelen

Subsidie op zonnepanelen wordt door verschillende overheidsinstanties gegeven. In 2020 namelijk, moet de overheid haar klimaatdoelen bereiken. Door de subsidie op zonnepanelen wordt zonne-energie gestimuleerd en wordt de CO2-uitstoot verminderd.

Of je in aanmerking komt voor subsidie ligt aan je situatie:

  • ben je een particulier of is het zakelijk;
  • waar is het object gelegen

subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen voor particulieren

De landelijke subsidie op zonnepanelen is al jaren geleden beëindigd. Wel zijn er soms subsidiemogelijkheden via gemeente of provincie of bestaan er mogelijkheden om via een lening zonnepanelen aan te schaffen. Weten wat jouw gemeente of provincie doet? Kijk op energiesubsidiewijzer.nl.

BTW teruggave voor particulieren

Het meest aantrekkelijke alternatief voor de subsidie zonnepanelen is de BTW-teruggave-regeling. Hierbij kan een particulier de BTW op de gehele investering terugvorderen bij de belastingdienst. Dit is mogelijk sinds een uitspraak van  het Europese hof dat iemand die stroom levert gezien mag worden als ondernemer. Hiervoor moet je als particulier een aantal stappen doorlopen. Volg onze 4 stappen voor BTW-teruggave.

Energiebespaarlening

Indien je zelf het geld niet beschikbaar hebt kan je tegen een zeer aantrekkelijk rente geld lenen via de Energiebespaarlening. Daarbij mag je 75% van de lening gebruiken voor zonnepanelen, de andere 25% moet voor andere energiebesparende maatregelen worden gebruikt.

 

Subsidie zonnepanelen zakelijk

Voor ondernemingen bestaan er mooie subsidiemogelijkheden. Deze zijn zelfs te combineren. Hier een korte samenvatting. (Lees subsidie zakelijk zonnepanelen, voor uitgebreide informatie)

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als de zonnepanelen niet meer kosten dan € 55.745 krijg je 28% fiscale korting van de aanschafkosten. Als de investering tussen € 55.746 en € 103.231 ligt, is de fiscale korting gemaximeerd op € 15.609. Is de investering lager dan € 2.300, dan is er geen subsidie mogelijk.

Investering Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Tot 2.300 0
Tussen 2.301 en 56.192 28%
Tussen 56.193 en 104.059 15.734

 

Hierbij realiseer je een belastingbesparing van circa 6% in geval van een BV, en zelfs 12% bij een maatschap, VOF of eenmanszaak.

Energie-Investeringsaftrek (EIA)

Via de Energie-Investeringsaftrek kunnen ondernemingen nog eens 41,5% extra van de investering aftrekken van hun fiscale winst.
Hierbij realiseer je een belastingbesparing van circa 10% in geval van een BV, en zelfs 20% bij een maatschap, VOF of eenmanszaak.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)

Bedrijven en non-profit instellingen voor grotere installaties (meer dan 15.000 WP) kunnen gebruik maken van de SDE. Daarbij wordt de subsidie jaarlijks berekend op basis van de hoeveelheid hernieuwbare energie die wordt opgewekt. De berekening voor de hoogte van de subsidie kan je vinden op de website van de rijksoverheid.

Voor alle voorwaarden voor de subsidie zonnepanelen, kijk op de overheidswebsites: KIA, EIA, MIA en VAMIL

 

Subsidie zonnepanelen sportverenigingen

Sportverenigingen ontvangen 30% subsidie over de kosten van aanschaf van zonnepanelen. Lees hier alle details over subsidie zonnepanelen sportverenigingen.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs

 

Klik hier voor België
Klik hier voor Nederland