Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terugleveren stroom met zonnepanelen

Op zonnige dagen leveren zonnepanelen vaak meer stroom dan je verbruikt. Die overtollige stroom kan je terugleveren en zo dus opnieuw in het net injecteren. Maar hoe werkt het terugleveren van stroom precies? Welke regels gelden er in Nederland en Vlaanderen? En hoe kan je je zelf opgewekte stroom zo optimaal mogelijk benutten? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Terugleveren stroom in Nederland
Terugleveren stroom in Vlaanderen
Aandachtspunten stroom terugleveren
Tips gebruik zonnepanelen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Hoe werkt terugleveren van stroom?

De stroom die je zonnepanelen opwekken, kan je gebruiken in en rond je huis. Verbruik je de opgewekte stroom niet meteen, dan wordt die teruggeleverd aan het net. Dit gebeurt automatisch. De meter in je meterkast registreert hoeveel stroom je in het net injecteert. Hoe dit precies gebeurt, is afhankelijk van het type meter (analoge meter of digitale / slimme meter).

Wil je stroom terugleveren met zonnepanelen? Vraag vandaag nog je offertes aan en ontvang prijsvoorstellen en adviezen op maat. Start hier jouw aanvraag.

salderen zonnepanelen

 

1. Terugleveren stroom in Nederland

In Nederland wordt de energie die je teruglevert verrekend met je verbruik. Dit wordt ook salderen genoemd. Hieronder lees je meer over de salderingsregeling en de afbouw hiervan.

 

Salderingsregeling zonnepanelen

Je energieleverancier is verplicht om de stroom die je teruglevert, te verrekenen met de stroom die je van het net haalt. Dankzij de salderingsregeling krijg je evenveel voor de teruggeleverde stroom als wat je betaalt voor de stroom die je afneemt. Op jaarbasis wordt de energie die je hebt teruggeleverd weggestreept tegen de energie die je van het net hebt gehaald, en betaal je dus enkel op je nettoverbruik verbruikskosten, energiebelasting en btw.

LET OP: je kan op jaarbasis niet meer stroom van je zonnepanelen terugleveren dan je afneemt van het net. Is dit toch het geval, dan krijg je voor dit stroomoverschot een terugleververgoeding.

 

Afbouw salderingsregeling vanaf 2025

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd, om in 2031 volledig te stoppen. Elk jaar zal je dus minder stroom kunnen salderen. Voor de stroom die je niet kan salderen maar wel teruglevert aan het net, krijg je een terugleververgoeding. Die vergoeding ligt echter (veel) lager dan wat je krijgt wanneer je stroom saldeert.

Wanneer de afbouw van de salderingsregeling van start gaat, wordt het dus nog belangrijker om de stroom die je zonnepanelen opwekken optimaal te gebruiken. Tips hiervoor lees je verderop in dit artikel.

 

Waarom wordt salderen afgeschaft?

De salderingsregeling werd in het leven geroepen om particulieren en bedrijven te stimuleren om hun eigen energie op te wekken. Zonnepanelen zijn doorheen de jaren echter steeds goedkoper geworden en halen ook een hoger rendement. Aangezien zonnepanelen nu ook zonder de salderingsregeling rendabel zijn, is de overheid van mening dat deze regeling overbodig is geworden om het gebruik van duurzaam opgewekte energie te stimuleren.

Zijn zonnepanelen dan nog interessant zonder de salderingsregeling? Jazeker. Dankzij de lagere aankoopprijs en het hogere rendement is de terugverdientijd van zonnepanelen sterk gedaald tot 7 à 10 jaar. Als je weet dat een zonnepanelen installatie gemakkelijk 25 jaar meegaat, geniet je maar liefst 15 jaar van gratis stroom.

Interesse in een zonnepanelen installatie? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

Zonnepanelen aanmelden

Wil je stroom van je zonnepanelen terugleveren en dus elektriciteit salderen? Dan moet je je installatie aanmelden bij je netbeheerder en energieleverancier. De netbeheerder krijgt zo inzicht in wie er stroom teruglevert en kan zo pieken op het net voorkomen. Je energieleverancier kan je enkel vergoeden voor de teruggeleverde stroom wanneer je installatie ook daar is aangemeld.

BELANGRIJK: is de aansluitwaarde hoger dan 3 x 16A, dan moet je je zonnepanelen aanmelden vóór de installatie. Is de aansluitwaarde kleiner of gelijk aan 3 x 16A, dan moet je je zonnepanelen binnen 1 maand na de installatie aanmelden bij je netbeheerder.

 

terugleveren van stroom

 

2. Terugleveren stroom in Vlaanderen

Ook in Vlaanderen kan je zonnepanelen stroom terugleveren aan het net. Hoe dit precies gebeurt, hangt af van het type meter dat je hebt. Hieronder lees je meer over het terugleveren van stroom met een terugdraaiende teller en digitale meter.

 

Stroom terugleveren met terugdraaiende teller

Liet je je zonnepanelen plaatsen voor 2021, dan kan je doorgaans nog gebruik maken van een analoge meter, ook wel terugdraaiende teller genoemd. Deze teller draait vooruit wanneer je meer energie verbruikt dan je opwekt, en achteruit wanneer je meer energie opwekt dan verbruikt en dus teruglevert aan het net. De netvergoeding die je betaalt als zonnepanelen eigenaar met een terugdraaiende teller wordt dus niet berekend op basis van je werkelijke afname van het net. Daarom betaal je ook een prosumententarief.

 

LET OP: terugdraaiende teller wordt vervangen door digitale meter

Zonnepanelen eigenaars met een analoge teller kunnen de installatie van een digitale meter nog uitstellen tot 2025. Wie daarna een uitnodiging krijgt om een digitale meter te laten installeren, is verplicht om daarop in te gaan. Tegen 2029 zouden alle terugdraaiende tellers vervangen moeten zijn door een digitaal exemplaar.

 

Stroom terugleveren met digitale meter

Een digitale meter registreert enerzijds de stroom die je van het net haalt, en anderzijds de stroom die je op het net injecteert. Deze meterstanden worden automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. Je betaalt energiekosten voor alle stroom die je van het net haalt, en krijgt een terugleververgoeding voor de stroom die je op het net injecteert. Doordat de kosten berekend worden op basis van je werkelijke stroomafname, betaal je met een digitale meter geen prosumententarief.


Aandachtspunten stroom terugleveren

Waarmee moet je rekening houden wanneer je stroom wilt terugleveren? Enkele aandachtspunten:

 • Vergelijk terugleververgoedingen: de tarieven voor het terugleveren van stroom kunnen sterk verschillen per energieleverancier. Het is dus belangrijk om goed te vergelijken om zo het meeste winst uit je zonnepanelen installatie te halen. Vergelijk energieleveranciers dus niet alleen op basis van de elektriciteitsprijzen, maar ook op basis van de terugleververgoedingen.
 • Stem je installatie af op je verbruik: kies nooit voor een installatie met een hogere capaciteit dan jouw stroomverbruik. Het teveel aan opgewekte stroom levert per kWh namelijk weinig op, aangezien de terugleververgoeding die de energiemaatschappijen betalen behoorlijk laag is.
 • Kies het juiste type meter: wil je graag stroom terugleveren, dan moet je ook een meter hebben die dit toelaat. Kies daarom altijd voor een meter met terugleveroptie. Vooral in Nederland is het belangrijk om stil te staan bij het juiste type meter. In Vlaanderen is dit minder het geval omdat je al verplicht bent om een digitale meter te installeren wanneer je nieuwe zonnepanelen laat plaatsen.

 

Tips gebruik zonnepanelen

Met de afbouw van de salderingsregeling in Nederland en de opmars van de digitale meter in Vlaanderen, is het belangrijk om de opbrengst van je zonnepanelen zo goed mogelijk te benutten. We geven hieronder enkele tips voor een optimaal gebruik van je zonnepanelen:

 1. Verbruik zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom

  Schakel zoveel mogelijk grote elektrische apparaten zoals de vaatwasser, wasmachine en droger overdag in wanneer je zonnepanelen stroom opwekken. Dit kan wanneer je thuis bent of met een timer. Een andere optie is door een thuisbatterij te installeren. Je kan de stroom die zonnepanelen overdag opwekken dan opslaan en ’s avonds gebruiken.

 2. Spreid je verbruik

  Probeer je stroomverbruik te spreiden doorheen de dag. Wanneer je veel apparaten tegelijk inschakelt, is de opbrengst van je zonnepanelen op dat moment mogelijks niet voldoende om je stroomverbruik te dekken, en moet je alsnog energie van het net halen. In Vlaanderen heeft het spreiden van je stroomverbruik nog een bijkomend voordeel: je vlakt er de maandpieken in je elektriciteitsverbruik mee af en kan zo besparen op het capaciteitstarief.

 3. Schakel over naar elektrische apparaten

  Heb je zonnepanelen en kook je op een gasfornuis, rij je het gras af met een grasmaaier op benzine, …? Vervang deze apparaten dan door hun elektrische variant. Zo bespaar je o.a. op je gasverbruik en werken je apparaten en toestellen op zelf opgewekte stroom.

TIP: jouw zonnepanelen installateur geeft je tips op maat van jouw situatie om optimaal gebruik te maken van jouw zonnepanelen installatie. Ontvang gratis tips en advies.

 

FAQ terugleveren stroom

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond het terugleveren van stroom. • Kies ik best voor energiedelen of voor stroom terugleveren?
  Bij energiedelen kan je zelf opgewekte stroom die je niet zelf verbruikt, schenken of verkopen aan vrienden, buren, bedrijven of jezelf (bv. tweede verblijf). Wanneer je energie schenkt, kan je deze stroom niet meer salderen (Nederland) of krijg je hiervoor geen terugleververgoeding van je energieleverancier (Vlaanderen). Je energiekost zal dus hoger uitvallen dan wanneer je stroom teruglevert. Wanneer je je stroomoverschot verkoopt, kan je zelf de prijs bepalen en ondervind je doorgaans geen financiële gevolgen. Of je nu best energie deelt of teruglevert, is eerder een persoonlijke keuze en verschilt per situatie.


 • Hoeveel stroom mag ik terugleveren?
  Er staat geen limiet op de hoeveelheid stroom die je mag terugleveren. In Vlaanderen ontvang je een terugleververgoeding voor alle stroom die je op het net injecteert. In Nederland geldt een iets andere regeling: daar kan je niet meer stroom salderen dan je verbruikt. Lever je toch meer stroom terug? Dan krijg je voor dat stroomoverschot een terugleververgoeding, die weliswaar lager is dan de elektriciteitstarieven.


 • Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent?

  Hoewel zonnepanelen overdag het meeste stroom opwekken, hebben ze wel degelijk zin als je overdag niet thuis bent. Zo kan je de stroom van je zonnepanelen overdag gebruiken door je vaatwasser, wasmachine, … overdag in te schakelen. Je kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een timer of de uitgestelde startfunctie.

  Daarnaast kan je met een slimme oriëntatie van je zonnepanelen ook heel wat winst boeken. Zijn je zonnepanelen enkel op het zuiden gericht? Dan zal de opbrengst van je panelen rond de middag pieken. Door te kiezen voor een zuidwestgerichte oriëntatie van je zonnepanelen, kan je de piekproductie gelijkmatiger verdelen over de dag. De zuidgerichte zonnepanelen zullen dan ’s middag het meeste stroom produceren, terwijl de westgerichte zonnepanelen later op de dag en ’s avonds het meeste opbrengen. Zo kan je ook als je overdag niet thuis bent, voordeel halen uit je zonnepanelen installatie.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs