Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

De belangrijkste vragen over zonnepanelen beantwoord

werking-zonnepanelenAls u investeert in zonne-energie heeft u allerlei vragen over rendement, aansluiting, subsidie etc. Marcel Blaauw geeft in een notendop een overzicht van meest voorkomende vragen en zijn antwoorden. Wel zo handig.

1 Wat is het rendement met zonnepanelen?

Veel leveranciers van zonnepanelen berekenen een verkeerd rendement voor. Ze nemen veelal de afschrijving niet mee en vergeten de degradatie (jaarlijkse vermindering van opbrengst) van de zonnepanelen. Ook vergeten ze dat de omvormer na circa 10 tot 15 jaar vervangen dient te worden. Als je die allemaal meeneemt dan blijkt het rendement op de investering circa 4 tot 6% te bedragen. Nog altijd meer dan op een spaarrekening.  Laat u niet gek maken met percentages van 10%.

Gratis eBrochure:

‘Wat kosten zonnepanelen? Marktscan 2021’

Wekelijks nuttige tips over zonnepanelen en
deze Gratis eBrochure in je mailbox: Ja, stuur mij meer informatie over zonnepanelen. Het eerste bericht bevat deze eBrochure.

Wat kosten zonnepanelen? Marktscan 2021

2 Zijn er subsidies bij de aanschaf van zonnepanelen of kan ik de BTW terugvorderen?

De landelijke subsidieregeling bestaat niet meer. Wel zijn er lokale subsidies vanuit gemeentes. Overigens zijn zonnepanelen ook zonder subsidies rendabel. Helemaal als u bedenkt dat u de BTW kunt terugvorderen. De BTW op de aanschaf van de gehele installatie kunt u terugvorderen, ook als particulier. Na de terugvordering kunt u vragen om ontheffing van te betalen BTW over de gegenereerde stroom. Zonnepanelen.net heeft een handig 3-stappen-plan opgesteld om BTW terug te vragen.

3 Hoe werkt het salderen van stroom?

Als u op een bepaald moment meer stroom opwekt dan u verbruikt kunt u stroom terugleveren aan het net. Uw meter loopt dan terug.  Dit wordt dan verrekend met de stroom die u verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. Dit noemen we salderen. Per 1 juli 2013 mag er onbeperkt gesaldeerd worden (alleen kleinverbruikers).

4 Wat zijn de beste zonnepanelen?

Om te bepalen wat de beste zonnepanelen zijn kunt u het beste afgaan op testresultaten. Zie hier de resultaten van ons eigen testcentrum van 8 verschillende merken zonnepanelen. In Duitsland is een aantal testinstituten. Overigens is het belangrijk om te weten dat een TUV-keurmerk geen garantie is voor een goed zonnepaneel. Het zegt namelijk alleen iets over de veiligheid. Kijk oop naar onze Top 6 waar je bij zonnepanelen op moet letten.

5 Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen schaft u aan inclusief de gehele installatie zoals omvormer en bevestigingsmateriaal.  Ook dient de installatie uitgevoerd te worden met bijbehorende aanpassingen aan de groepenkast. Als u het grootste deel van uw stroom zelf wilt opwekken dan kost dat voor een gemiddeld huishouden van 4 personen circa € 5.000,-. Het is daarbij wel van belang dat u een geschikt dak heeft, liefst redelijk gericht op het zuiden en met zo min mogelijk schaduwobjecten.

6 Hoe zit het met de bekabeling en de omvormer?

De zonnepanelen worden aangesloten op de omvormer. Die omvormer kan op zolder geplaatst worden, maar het beste is om deze in een goed geventileerde ruimte te hangen (lees alles over de beste plek). De omvormer moet zelf namelijk ook koelen. Hoe beter de koeling, hoe hoger het rendement en hoe langer de levensduur van de omvormer. Er moet nog wel een kabel van de zonnepanelen via de omvormer naar de meterkast. Bespreek met de installateur hoe die moet lopen. Voorkom daarbij dat de kabels in het zicht komen. Heeft u schaduwobjecten of wilt u de zonnepanelen in meerdere legrichtingen plaatsen, overweeg dan de aanschaf van zogenaamde Power Optimizers.

7 Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?

Dat is voornamelijk afhankelijk van de oppervlakte (hoogte / breedte) van uw dak en de schaduwobjecten. Wilt u zelf een legplan maken? Dat kan, wij hebben voor u de handige tool legplan zonnepanelen.

legplan zonnepanelen maken

8 Hoe moet ik de installateur betalen?

Veel installateurs willen vooraf de volledige betaling ontvangen. Pas daar mee op. Zorg er altijd voor dat u het recht heeft om een laatste deel van de betaling achteraf te kunnen doen. Dit voorkomt namelijk de situatie dat de installateur geen oog meer heeft voor problemen die zij nog zou moeten oplossen.

9 Moet mijn energiemeter vervangen worden?

Wij hebben een mooie lijst van energiemeters die kunnen terugleveren. Indien u een meter heeft die niet kan terugleveren dan zult u een nieuwe (slimme) meter moeten aanvragen bij uw netbeheerder. Vaak wordt deze kosteloos geplaatst, in sommige gevallen worden kosten in rekening gebracht. Heeft u een analoge meter die wel kan teruglopen, laat u dan niet in verleiding brengen om deze te vervangen door een slimme meter, zelfs niet indien uw leverancier dit adviseert. Ik leg hier uit waarom een slimme meter niet altijd de slimste keus is.

10 Wat is het verschil tussen zwarte en donkerblauwe zonnepanelen?

Qua rendement is er voor in Nederland nauwelijks verschil. Zwarte zonnepanelen zijn meestal minder opvallend. De donkerblauwe zonnepanelen hebben een aluminium lijst en die vallen iets meer op. Wel is er een prijsverschil. Zwarte zonnepanelen zijn duurder omdat ze andere cellen hebben en is de lijst en bevestigingsmateriaal zwart gemaakt. Meer info over zwarte en donderblauwe zonnepanelen.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.