Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

De belangrijkste vragen over zonnepanelen beantwoord

werking-zonnepanelen Als je investeert in zonne-energie heb je allerlei vragen over rendement, aansluiting, subsidie etc. Marcel Blaauw geeft in een notendop een overzicht van meest voorkomende vragen en zijn antwoorden. Wel zo handig.

 

1. Wat is het rendement met zonnepanelen?

Veel leveranciers van zonnepanelen berekenen een verkeerd rendement voor. Ze nemen veelal de afschrijving niet mee en vergeten de degradatie (jaarlijkse vermindering van opbrengst) van de zonnepanelen. Ook vergeten ze dat de omvormer na circa 10 tot 15 jaar vervangen dient te worden. Als je die allemaal meeneemt dan blijkt het rendement op de investering circa 4 tot 6% te bedragen. Nog altijd meer dan op een spaarrekening.  Laat je niet gek maken met percentages van 10%.

 

2. Zijn er subsidies bij de aanschaf van zonnepanelen of kan ik de btw terugvorderen?

Ja, voor de plaatsing van zonnepanelen kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op verschillende subsidies en andere financiële voordelen. Lees alles over de subsidies voor zonnepanelen.

Benieuwd naar de btw-teruggave? Zonnepanelen.net heeft een handig 3-stappen-plan opgesteld om btw terug te vragen.

LET OP: per 1 januari 2023 hoef je in Nederland geen btw voor zonnepanelen meer terug te vragen en geldt er een 0% btw-tarief. Dit scheelt je een hoop tijd!

 

3. Hoe werkt het salderen van stroom?

Als je op een bepaald moment meer stroom opwekt dan je verbruikt kan je stroom terugleveren aan het net. Jouw meter loopt dan terug. Dit wordt dan verrekend met de stroom die je verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. Dit noemen we salderen.

 

4. Wat zijn de beste zonnepanelen?

Om te bepalen wat de beste zonnepanelen zijn kan je het beste afgaan op testresultaten. In Duitsland zijn er een aantal testinstituten. Overigens is het belangrijk om te weten dat een TUV-keurmerk geen garantie is voor een goed zonnepaneel. Het zegt namelijk alleen iets over de veiligheid. Kijk ook naar onze Top 6 waar je bij zonnepanelen op moet letten.

 

5. Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen schaf je aan inclusief de gehele installatie zoals omvormer en bevestigingsmateriaal. Ook dient de installatie uitgevoerd te worden met bijbehorende aanpassingen aan de groepenkast. Als je het grootste deel van jouw stroom zelf wilt opwekken dan kost dat voor een gemiddeld huishouden van 4 personen circa € 5.000,-. Het is daarbij wel van belang dat je een geschikt dak hebt, het liefst redelijk gericht op het zuiden en met zo min mogelijk schaduwobjecten.

 

6. Hoe zit het met de bekabeling en de omvormer?

De zonnepanelen worden aangesloten op de omvormer. Die omvormer kan op zolder geplaatst worden, maar het beste is om deze in een goed geventileerde ruimte te hangen (lees alles over de beste plek). De omvormer moet zelf namelijk ook koelen. Hoe beter de koeling, hoe hoger het rendement en hoe langer de levensduur van de omvormer. Er moet nog wel een kabel van de zonnepanelen via de omvormer naar de meterkast. Bespreek met de installateur hoe die moet lopen. Voorkom daarbij dat de kabels in het zicht komen. Heb je schaduwobjecten of wil je de zonnepanelen in meerdere legrichtingen plaatsen, overweeg dan de aanschaf van zogenaamde Power Optimizers.

 

7. Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?

Dat is voornamelijk afhankelijk van de oppervlakte (hoogte / breedte) van jouw dak en de schaduwobjecten. Wil je zelf een legplan maken? Dat kan, wij hebben hier een handige tool voor: legplan zonnepanelen.

legplan zonnepanelen maken

 

8. Hoe moet ik de installateur betalen?

Veel installateurs willen vooraf de volledige betaling ontvangen. Pas daar mee op. Zorg er altijd voor dat je het recht hebt om een laatste deel van de betaling achteraf te kunnen doen. Dit voorkomt namelijk de situatie dat de installateur geen oog meer heeft voor problemen die zij nog zou moeten oplossen.

 

9. Moet mijn energiemeter vervangen worden?

Wij hebben een mooie lijst van energiemeters die kunnen terugleveren. Indien je een meter hebt die niet kan terugleveren dan zal je een nieuwe (slimme) meter moeten aanvragen bij jouw netbeheerder. Vaak wordt deze kosteloos geplaatst, in sommige gevallen worden kosten in rekening gebracht. Heb je een analoge meter die wel kan teruglopen, laat je dan niet in verleiding brengen om deze te vervangen door een slimme meter, zelfs niet indien jouw leverancier dit adviseert. Ik leg hier uit waarom een slimme meter niet altijd de slimste keus is.

 

10. Wat is het verschil tussen zwarte en donkerblauwe zonnepanelen?

Qua rendement is er voor in Nederland nauwelijks verschil. Zwarte zonnepanelen zijn meestal minder opvallend. De donkerblauwe zonnepanelen hebben een aluminium lijst en die vallen iets meer op. Wel is er een prijsverschil. Zwarte zonnepanelen zijn duurder omdat ze andere cellen hebben en is de lijst en bevestigingsmateriaal zwart gemaakt. Meer info over zwarte en donderblauwe zonnepanelen.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs