Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Dat is goed voor je energierekening én het milieu. Maar hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je jaarlijkse stroomverbruik mee op te wekken? Dat hangt af van je energieverbruik, maar ook van het vermogen van de zonnepanelen en de ruimte op je dak. Wil je zelf het benodigde aantal zonnepanelen op je dak berekenen? Je vindt alle info in dit artikel!

Ga snel naar:
Aantal zonnepanelen berekenen
Kosten zonnepanelen
Belangrijke aandachtspunten
Vraag gratis je offertes aan

 

Welke factoren heb ik nodig voor de berekening?

Ben je benieuwd hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor jouw woning, bedrijf, horecazaak, …? Dit aantal hangt af van 3 belangrijke factoren:

  • FACTOR 1 = jaarlijks stroomverbruik van je gezin/onderneming: idealiter wek je met je zonnepanelen evenveel elektriciteit op als je elektriciteit verbruikt. Daarvoor moet je dus nagaan wat je jaarlijkse stroomverbruik is in kWh.
  • FACTOR 2 = het totale vermogen van je zonnepanelen: wil je weten welk totale vermogen je zonnepanelen-installatie moet hebben om je jaarlijkse energieverbruik te dekken? Dat is een fluitje van een cent: doe gewoon onze gratis opbrengstscan.
  • FACTOR 3 = het piekvermogen per paneel: het piekvermogen in Wattpiek (Wp) geeft aan hoeveel elektriciteit een zonnepaneel in ideale omstandigheden opwekt. Er zijn panelen met een piekvermogen van 360 Wp, maar ook met een piekvermogen van bv. 400 Wp.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen nodig zijn op jouw dak? Laat dat aantal panelen berekenen door een erkende installateur. Je vraagt bij voorkeur voorstellen aan bij verschillende plaatsers. Zo kan je niet alleen het voorgestelde aantal zonnepanelen, maar ook prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang gratis voorstellen van installateurs actief in je buurt via onze offerteservice. Wil je zelf het aantal zonnepanelen berekenen? Dat kan hieronder!

 

Aantal zonnepanelen berekenen

Om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je dus inzicht hebben in je jaarlijkse stroomverbruik. Het vereiste totale vermogen van je installatie kan je berekenen met onze opbrengstscan en dat vermogen deel je dan door het piekvermogen per paneel. Hieronder bespreken we kort deze verschillende factoren:

 

FACTOR 1 = jaarlijks stroomverbruik

JAARLIJKS VERBRUIK (kWh) = ± 1.000 kWh x aantal personen

Voorbeeld (gezin 4 personen): 1.000 kWh x 4 = 4.000 kWh

 

Elke persoon binnen een gezin verbruikt gemiddeld 1.000 kWh per jaar. Let op: dit is slechts een schatting. Wil je exact weten wat je jaarlijkse stroomverbruik is? Kijk dan gewoon naar de eindafrekening van je elektriciteitsleverancier. Daar vind je het precieze aantal verbruikte kWh van het voorgaande jaar terug. In ons voorbeeld gaan we uit van een verbruik van 4.000 kWh voor een gezin van 4 personen. Maar heeft zo’n gezin dan een zonnepanelen-installatie met een vermogen van 4.000 kWh nodig? Zo simpel is het jammer genoeg niet. Hoe dat komt, leggen we hieronder uit.

 

FACTOR 2 = totale vermogen van je zonnepanelen

De omstandigheden voor zonnepanelen zijn niet altijd ideaal. Daardoor kunnen ze niet altijd elektriciteit opwekken volgens hun piekvermogen in Wattpiek (Wp). Om dat verlies te compenseren, moet het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie hoger liggen dan je jaarlijkse energieverbruik. Wil je graag dat totale vermogen berekenen op basis van jouw energieverbruik, de hellingshoek van je panelen en de oriëntatie van jouw dak? Dat kan snel en eenvoudig via onze gratis opbrengstscan.

 

CONCLUSIE: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

BENODIGDE AANTAL ZONNEPANELEN = totaal vermogen (Wp) ÷ vermogen per paneel (Wp)

Voorbeeld 1 (gezin 4 personen): 4.706 Wp ÷ 400 Wp = 12 zonnepanelen

Voorbeeld 2 (gezin 4 personen): 4.706 Wp ÷ 360 Wp = 13 zonnepanelen

 

Om het vereiste aantal zonnepanelen te berekenen, moet je nu gewoon het totale vermogen van je installatie delen door het piekvermogen per paneel. In dit voorbeeld gaan we uit van een totaal vermogen van 4.706 Wp. Kiest het gezin voor zonnepanelen met een piekvermogen van 400 Wp? Dan hebben ze 12 zonnepanelen nodig (4.706 ÷ 400 Wp). Gaan ze echter voor zonnepanelen met een lager piekvermogen van 360 Wp? Dan gaat het om een installatie met 13 zonnepanelen (4.706 ÷ 360 Wp).

LET OP: welk piekvermogen je zonnepanelen uiteindelijk moeten hebben, hangt af van onder meer het soort paneel en het merk. Het loont dus zeker om de voorgestelde zonnepanelen van verschillende installateurs met elkaar te vergelijken. Heb je bv. minder plaats op je dak? Dan kan het nodig zijn om te kiezen voor panelen met een groter piekvermogen. Zo bereik je met minder panelen het vereiste totale vermogen. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Kosten zonnepanelen

Weet je hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt en hoeveel panelen je nodig hebt? Dan kan je ook nagaan hoeveel je zonnepanelen-installatie ongeveer zal kosten. In de onderstaande prijzentabel zetten we enkele richtprijzen op een rij. We gaan daarbij uit van zonnepanelen met een piekvermogen van 400 Wattpiek (Wp):

Aantal personen Gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik Vereist vermogen zonnepanelen installatie Aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde prijs installatie
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.500 kWh2.941 Wp7€ 4.100 - 7.300
23.000 kWh3.529 Wp9€ 5.000 - 8.800
33.500 kWh4.118 Wp10€ 5.600 - 10.200
44.000 kWh4.706 Wp12€ 6.600 - 11.700
54.500 kWh5.294 Wp13€ 7.500 - 13.000
65.000 kWh5.882 Wp15€ 8.200 - 14.500

Benieuwd naar het aantal zonnepanelen + de kosten voor jouw woning? Dit zijn slechts richtprijzen. Vraag daarom zeker verschillende prijsvoorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook voorgestelde zonnepanelen en omvormers, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

hoeveel zonnepanelen nodig

Belangrijke aandachtspunten

Naast het aantal zonnepanelen zijn er nog belangrijke aandachtspunten als je een zonnepanelen-installatie wil laten plaatsen. Welke vragen moet je je nog stellen? Enkele belangrijke zaken op een rij:

 

1. Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Een standaard zonnepaneel heeft een formaat van 1,65 m². Heb je bv. 13 zonnepanelen nodig? Dan komt dat neer op een oppervlakte van ongeveer 21 m². Let op: als sommige delen van je dak in de schaduw liggen (bv. door bomen of een schoorsteen) leg je daar liever geen zonnepanelen. Heb je te weinig plaats op je dak om het vereiste vermogen van je installatie te bereiken? Kies dan voor panelen met een hoger piekvermogen. Zo heb je minder panelen op je dak nodig. Wil je aan de hand van concrete tips een helder beeld krijgen van het legplan van zonnepanelen op je dak? Dan kan je eenvoudig zelf aan de slag gaan met onze legplan-designsheets.

TIP: uiteraard vraag je best ook advies aan je installateur voor het ideale legplan van je zonnepanelen. Zij kunnen vaak met speciale software, zoals Google Sunroof, op afstand zien hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Je vergelijkt daarbij best de legplannen van verschillende installateurs. Zo kan je een weloverwogen keuze maken op maat van jouw dak. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende plaatsers.

 

2. Welk vermogen voor mijn omvormer?

Een omvormer zet de geproduceerde gelijkstroom van je zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom. Voor een optimale werking en rendement van dit apparaat is het belangrijk dat het vermogen van de omvormer goed afgestemd is op het vermogen van je zonnepanelen. Die juiste dimensionering hangt af van jouw situatie: zoninstraling, oriëntatie en hellingshoek van je zonnepanelen, … Benieuwd naar het optimale vermogen voor je omvormer? Vraag dan gratis voorstellen aan bij installateurs actief in je buurt.

 

3. Hoe haal ik een optimaal rendement met mijn zonnepanelen?

Weten welk aantal zonnepanelen je nodig hebt, is 1 ding. Maar uiteraard wil je met die zonnepanelen ook een optimaal rendement bereiken. Daarbij spelen verschillende elementen een rol. Zo moeten je zonnepanelen zo zuidelijk mogelijk gericht zijn en de juiste hellingsgraad hebben (idealiter 35 à 38 graden). Ook het soort zonnepaneel, de hoeveelheid schaduw, het jaarlijks reinigen van je zonnepanelen, … beïnvloeden het rendement van je installatie.

 

Laat je adviseren door een erkende installateur

Wil je 100% zeker zijn van een zonnepanelen-installatie op maat van jouw energieverbruik en met een optimaal rendement? Doe dan zeker een beroep op een erkende installateur voor advies op maat. Hij berekent precies de hoeveelheid zonnepanelen die op jouw dak past, maar dat is niet alles. Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing en werkt enkel met kwalitatieve zonnepanelen en omvormers. Bovendien kom je ook in aanmerking voor verschillende subsidies en financiële voordelen. Ontvang gratis voorstellen op maat bij installateurs actief in je buurt.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs