Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen dakkapel

Heb je de ruimte onder je dak aanzienlijk vergroot dankzij een dakkapel? En wil je bovenop die dakkapel zonnepanelen plaatsen? Dan moet die dakkapel daarvoor geschikt zijn. Wanneer is het mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen en wanneer niet? En hoeveel betaal je gemiddeld voor zonnepanelen op een dakkapel? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Zonnepanelen op of rond dakkapel?
Gemiddelde kosten zonnepanelen
FAQ zonnepanelen dakkapel
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Kunnen zonnepanelen op een dakkapel?

Je kan zonnepanelen plaatsen op een dakkapel, maar dan moet die constructie wel aan enkele voorwaarden voldoen. In dit artikel lees je meer over deze 2 mogelijkheden:

 1. Zonnepanelen rond je dakkapel: dit is de beste keuze wanneer je dakkapel verouderd en niet stevig genoeg is. Laat je dakkapel dus zeker eerst checken door een vakman. Door panelen rond je dakkapel te leggen, kan je doorgaans je stroomverbruik al dekken. Lees hier verder over deze optie.
 2. Zonnepanelen op dakkapel: dit is enkel mogelijk als je dakkapel dat extra gewicht kan dragen. Het kan bv. gaan om een nieuwe (prefab) dakkapel, incl. zonnepanelen. Maar ook op een bestaande dakkapel kan je in bepaalde gevallen extra panelen plaatsen. Lees hier verder over deze optie.

Zonnepanelen op dakkapel plaatsen? Laat je dan adviseren door een installateur. Die inspecteert je dakconstructie en maakt een grondige analyse. Zo ben je zeker van een installatie met een hoog rendement. Interesse? Vul dan het offerteformulier in en ontvang offertes op maat van je project.

 

Zonnepanelen op of rond je dakkapel?

Wil je zonnepanelen plaatsen? En beschik je over een dakkapel? Dan wil je vast weten of het mogelijk is om zonnepanelen bovenop die dakopbouw te plaatsen. Wanneer is het een goed idee? En wanneer niet? We overlopen het hieronder:

OPTIE 1: zonnepanelen rond je dakkapel

dakkapel zonnepanelen

Is je dakkapel niet geschikt om zonnepanelen op te plaatsen? Kies er dan voor om zonnepanelen rond je dakkapel te plaatsen. Waar moet je op letten wanneer je voor deze optie kiest?

 

1. Dakconstructie & hellingsgraad

Een ongeschikte dakkapel hoeft geen spelbreker te zijn in het plaatsen van een zonnepanelen installatie. Hoe stevig is de (rest van) de dakconstructie? Heb je een plat of hellend dak? En zo ja, wat is de hellingsgraad, de dakoriëntatie, …? Op basis van deze informatie berekent een installateur hoeveel zonnepanelen je werkelijk nodig hebt, wat het rendement is van je installatie, … Zo ben je zeker van een zonnepanelen installatie op maat.

 

2. Schaduw van de dakkapel zelf

Laat je het aantal zonnepanelen berekenen door een installateur? Dan maakt hij ook een legplan op basis van alle gegevens uit de dakinspectie. Daarin zijn ook alle mogelijke schaduwzones opgenomen. Wanneer je zonnepanelen rond de dakkapel legt, kan het zijn dat die op bepaalde tijdstippen in de schaduw liggen. In dit geval kiest een vakman voor zonnepanelen met optimizers om rendementsverlies te vermijden.

 

TIP: wil je weten hoe je het beste rendement haalt? Ontvang een gratis berekening via onze opbrengstscan. Bespreek je liever de mogelijkheden met een professional? Vul dan het aanvraagformulier in en wij brengen je in contact met 2 à 3 zonnepanelen experts actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

OPTIE 2: zonnepanelen op je dakkapel

zonnepanelen dakkapel

Installeer je enkel zonnepanelen op de dakkapel? Of wil je je huidige installatie uitbreiden? Ga vooraf dan eerst na of je dakkapel stevig genoeg is. Is dat het geval? Waarop moet je dan letten als je zonnepanelen op de dakkapel plaatst?

 

1. Staat van de dakkapel

De staat waarin je bestaande dakkapel verkeert, is van cruciaal belang. Is de constructie onstabiel? Of niet voorzien op bijkomend gewicht? Dan begin je er beter niet aan. Kies je voor een nieuwe (prefab) dakkapel? Geef dan aan de fabrikant mee dat je bovenop de dakkapel zonnepanelen wil. Die is dan volledig berekend op het gewicht van de zonnepanelen.

 

2. Gewicht & ballast

Heeft je dakkapel een plat dak? Dan komt er behoorlijk wat gewicht bij. De zonnepanelen worden verstevigd zodat ze niet omver kunnen waaien bij een harde windstoot. In totaal kan dat wel zo’n 200 kg extra gewicht zijn. Gaat het over een dakkapel met een hellend dak? Dan is die ballast niet nodig. In dit geval reken je gemiddeld 20 à 25 kg per paneel. Een gewicht waartegen je dakconstructie misschien wel beter bestand is.

 

3. Oriëntatie dakkapel

De zonnepanelen op je dakkapel hebben niet alleen een bepaald gewicht. Ze hebben natuurlijk ook voldoende zonlicht nodig om stroom op te wekken. Daarvoor zijn de dakoriëntatie en -helling cruciale elementen. Een noordoostelijk gericht dak met een hellingsgraad van 15° heeft een lagere opbrengst, terwijl zuidelijk georiënteerde zonnepanelen met een dakhelling van 45° de hoogste opbrengst hebben.

 

4. Afmetingen van de dakkapel

Op een dakkapel zal je nooit voldoende zonnepanelen kunnen plaatsen om je volledige huishouden van elektriciteit te voorzien. Daarvoor moet je ook panelen rond de dakkapel plaatsen. Stel jezelf op voorhand de vraag hoeveel stroom je wil opwekken. Op basis daarvan berekent een vakman hoeveel zonnepanelen op je dakkapel je nodig hebt.

 

Plaats ik mijn zonnepanelen nu op mijn dakkapel of niet?

Dat hangt af van de stevigheid van de dakkapel, de beschikbare vrije dakoppervlakte en de hoeveelheid stroom die je wil opwekken. Schakel in elk geval een ervaren installateur in. Die maakt een uitgebreide dakanalyse en beantwoordt al jouw vragen. Gedurende de inspectie bekijkt hij de stevigheid van je dakconstructie en -kapel, de schaduwval, de windsterkte, de oriëntatie en hellingsgraad van het dak, …

Vertrouw op een installateur! Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen advies over jouw zonnepanelen installatie. Start hier je aanvraag.

 

Zonnepanelen dakkapel: kosten

Zonnepanelen op of rondom je dakkapel? De prijs voor een installatie hangt sterk af van de grootte van de installatie, het totale vermogen, het aantal panelen dat je nodig hebt, … Doorgaans zien de prijzen voor een installatie er als volgt uit:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruik Vereist aantal panelen (400 Wp)Gemiddelde prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh7€ 3.500
33.500 kWh10€ 5.000
65.000 kWh15€ 8.000

LET OP: dit zijn richtprijzen! In realiteit verschillen ze van situatie tot situatie. Op zoek naar persoonlijk advies? En ontvang je graag een offerte op maat van jouw zonnepanelen installatie? Neem dan contact op met een installateur actief in je regio.

 

Druk de kosten met financiële voordelen

Zonnepanelen blijven een behoorlijke investering. Gelukkig kan je een beroep doen op diverse premies en subsidies. Zo kan je in Nederland genieten van de salderingsregeling of de aankoop van je zonnepanelen subsidiëren met de Energiebespaarlening. Ontdek meer over de subsidies voor zonnepanelen in Nederland & België!

 

FAQ zonnepanelen dakkapel

Plaats je je zonnepanelen nu op je dakkapel of niet? Een installateur zoekt het graag verder voor je uit. Via onze offertedienst matchen we je met de ideale vakman actief in je regio. In de tussentijd vind je hieronder alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen over een dakkapel en zonnepanelen:


  • Kunnen zonnepanelen op een dakkapel lekkages veroorzaken?
   Ja. Alle dakwerken die onvoorzichtig worden uitgevoerd, kunnen daklekkages veroorzaken. De oorzaken kunnen een beschadiging zijn in de waterkerende dakfolie onder de dakkapel, verouderde dakpannen, te weinig dakhaken bij het bevestigen van de zonnepanelen, … Wil je lekkages voorkomen? Werk dan samen met een betrouwbare dakdekker en een erkende zonnepanelen installateur. Vul het contactformulier in.


  • Kunnen buren bezwaar aantekenen tegen zonnepanelen op je dakkapel?
   Voor het plaatsen van een dakopbouw of een dakkapel aan de voorkant van je woning moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Zo kan je volledig legaal je bouwwerken uitvoeren. Maar ondervindt een buurman hinder van je dakkapel door bv. schaduwval op zijn zonnepanelen? Dan kan die naar de vrederechter stappen. Overleg op voorhand dus eerst goed met je buren over de bouwplannen.


  • Kan ik eenvoudig mijn zonnepanelen verplaatsen voor een dakkapel?
   Dat is geen probleem voor de juiste installateur. Die gaat na hoeveel panelen hij moet verwijderen om veilig de dakkapel te plaatsen. Nadien plaatst hij de panelen gewoon terug. Soms is nieuw of aangepast montagemateriaal vereist. Laat het verwijderen en herplaatsen van je zonnepanelen steevast uitvoeren door een vakman. Vul gratis de contactaanvraag in.


  • Bestaat een dakkapel met geïntegreerde zonnepanelen?
   Ja. LUXboX is de ontwikkelaar van dit innovatieve product: een dakkapel op maat met geïntegreerde zonnepanelen. De panelen bedekken wel 60% van de totale oppervlakte van de dakopbouw. Zo geniet je zowel van meer leefruimte, daglicht als zelf opgewekte groene stroom. In Nederland kan je zelfs een LUXboX Dakkapel Solar aankopen aan slechts 9% btw, op voorwaarde dat je voldoet aan alle vereisten voor de btw-teruggaaf.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs