Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen aansluiten

Wanneer je zonnepanelen laat installeren, wil je uiteraard dat ze optimaal presteren. Een correcte aansluiting van je zonnepanelen in de meterkast is essentieel voor een veilige en efficiënte werking van je installatie. In dit artikel lees je wat er allemaal komt kijken bij het aansluiten van zonnepanelen. Je vindt hier ook het antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Hoe zonnepanelen aansluiten?
1-fase groepenkast vs 3-fase groepenkast
Maximale aansluitwaarde zonnepanelen
Kosten zonnepanelen aansluiten
Enkele veelgestelde vragen

 

Hoe zonnepanelen aansluiten? Stappenplan

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, worden zonnepanelen niet rechtstreeks aangesloten op de meterkast. Hoe gaat een zonnepanelen installateur precies te werk bij het aansluiten van je zonnepanelen? Een overzicht:

  1. STAP 1: Voorbereiding

    Indien nodig wordt er een extra groep aangemaakt in de meterkast waarop de zonnepanelen aangesloten kunnen worden. Er wordt daarbij ook gecontroleerd of de elektrische installatie nog voldoet aan de huidige eisen.

  2. STAP 2: Zonnepanelen installeren

    Vervolgens zorgt de installateur voor een correcte plaatsing van de zonnepanelen op basis van een vooraf opgemaakt legplan.

  3. STAP 3: Zonnepanelen aansluiten op omvormer

    De zonnepanelen worden met een gelijkstroomkabel aangesloten op de omvormer. De omvormer zet vervolgens de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom, die je kan gebruiken in jouw woning.

  4. STAP 4: Omvormer aansluiten op meterkast

    Tot slot wordt de omvormer aangesloten op een vrije groep in de meterkast met behulp van een wisselstroomkabel. De omvormer wordt ook aangesloten op een eigen aardlekschakelaar, die beveiligt tegen kortsluiting, lekstroom en overbelasting.

BELANGRIJK: zonnepanelen installeren en aansluiten is specialistenwerk. Schakel daarom altijd een ervaren zonnepanelen installateur in om je pv-panelen aan te sluiten. Vind een expert in jouw buurt.

 

omvormer zonnepanelen aansluiten

 

1-fase groepenkast vs 3-fase groepenkast

De meterkast, ook wel groepenkast genoemd, verdeelt de stroom naar de verschillende delen van je woning en beschermt je installatie tegen overbelasting en kortsluiting. Er zijn verschillende soorten groepenkasten, waarvan de meest voorkomende de 1-fase groepenkast en de 3-fase groepenkast zijn.

Wanneer je zonnepanelen wilt aansluiten in je woning, is het belangrijk om te weten welke groepenkast je precies hebt. Het aantal zonnepanelen dat je kan aansluiten, hangt namelijk af van het type groepenkast (1 fase of 3 fase), de capaciteit van die groepenkast en de omvormer. Om te weten of je een 1-fase of een 3-fase aansluiting hebt, raadpleeg je best je energierekening of neem je contact op met de netbeheerder.

 

Maximale aansluitwaarde zonnepanelen

Het maximale vermogen van je zonnepanelen installatie is afhankelijk van je aansluiting:

  • 1-fase aansluiting: de hoofdzekering kan 25, 35 of 40A zijn. De zekering in de groepenkast moet een factor 1,6 lager zijn dan de hoofdzekering. Heb je bv. een hoofdzekering van 40A, dan is de maximale groepenkastzekering 40A : 1,6 = 25A. Op die groep kan je dan een zonne-installatie aansluiten (lees: omvormer) van 25A x 230V = 5,75 kW. Het vermogen van de omvormer bepaalt dus wat je maximaal kan aansluiten.
  • 3-fase aansluiting: voor woningen gaat het hier meestal om 3x25A. Dit betekent dat je per fase 25A : 1,6 = 16A kan aansluiten. Kies je voor een 3-fase omvormer, dan kan je maximaal 3 x 16A x 230V = 11,04kW aansluiten.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de maximale aansluitwaarde per hoofdaansluiting. Je ziet ook meteen hoeveel zonnepanelen van 400 Wp je kan aansluiten:

HoofdaansluitingMaximale
groepzekering
Maximaal vermogen
installatie
Aantal zonnepanelen
(400 Wp)
1 x 25A16A3.680 Watt9
1 x 35A25A5.750 Watt14
1 x 40A25A5.750 Watt14
3 x 25A3 x 16A3 x 3.680 Watt27
3 x 35A3 x 25A3 x 5.750 Watt43
3 x 40A3 x 32A3 x 7.360 Watt55
3 x 63A3 x 40A3 x 9.200 Watt69
3 x 80A3 x 50A3 x 11.500 Watt86

 

Kosten zonnepanelen aansluiten

Een extra groep aanleggen kost gemiddeld € 250 (excl. btw). De kosten voor het installeren en aansluiten van zonnepanelen varieert sterk naargelang het aantal panelen, de capaciteit van die panelen, het rendement… Voor een standaard zonnepaneel installatie betaal je gemiddeld € 4.000 tot 14.500 (excl. btw, incl. plaatsing).

Benieuwd naar een prijs op maat voor het installeren en aansluiten van zonnepanelen? Vergelijk vrijblijvend offertes van meerdere zonnepanelen installateurs via onze offerteservice.

 

Veelgestelde vragen over aansluiting zonnepanelen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over het aansluiten van zonnepanelen:



  • Hoeveel zonnepanelen kunnen er op 1 groep?

    Het is de omvormer die bepaalt hoeveel zonnepanelen je kan aansluiten op 1 vrije groep, met name het ampèrage van de omvormer. Via de volgende formule kan je berekenen hoeveel vermogen aan zonnepanelen je mag aansluiten op een vrije groep: Vermogen = Spanning x Ampèrage.

    REKENVOORBEELD 1: je hebt een groep van 16A en wilt weten hoeveel zonnepanelen van 400 Wp je hierop mag aansluiten. Het maximale vermogen bedraagt dan 230V x 16A = 3680 Watt. Je mag op deze groep 9 panelen van 400 Wp aansluiten (3680 : 400 = 9,2).

    REKENVOORBEELD 2: je wilt 14 zonnepanelen van 400 Wp installeren en wilt weten hoe groot je groep hiervoor moet zijn. Het nodige ampèrage van de vrije groep is (14 x 400 Wp) : 230V = 24,32A. Je zal in dit geval dus een groep van 25A nodig hebben.



  • Kan ik mijn hoofdzekering verzwaren?
    Wil je meer zonnepanelen aansluiten dan je aansluiting toestaat? Dan kan je natuurlijk altijd de hoofdzekering laten verzwaren. Heb je bv. een aansluiting van 1x25A, dan kan je meestal zonder extra kosten jouw aansluiting verzwaren naar 1x35A. Het verder verzwaren naar 3 fasen is mogelijk, maar jouw netbeheerder kan hiervoor wel extra kosten in rekening brengen.


  • Kan je zonnepanelen aansluiten op een bestaande groep?
    Zonnepanelen moeten altijd aangesloten worden op een aparte groep in de meterkast. Heb je geen vrije groep meer beschikbaar en kan je je elektrische installatie niet uitbreiden? Dan kan een PV-verdeler uitkomst bieden. Een PV verdeelkast is een compacte meterkast die een bestaande groep opdeelt in 2 groepen. Een PV-verdeler is vooral aangewezen voor kleinere zonnepaneelinstallaties aangezien er een beperking is op de maximale stroomsterkte die een enkele groep levert.


  • Kan je zonnepanelen aansluiten op een oude meterkast?

    In theorie kan je zonnepanelen aansluiten op een oude meterkast, op voorwaarde dat je ze kan aansluiten op een aparte groep. Daar zit vaak al het probleem; in veel oude meterkasten is er geen vrije groep meer of geen plaats om een extra groep aan te leggen. In veel oude meterkasten ontbreken ook vaak moderne veiligheidsvoorzieningen, zoals aardlekschakelaars. Wil je je zonnepanelen veilig gebruiken, dan sluit je ze daarom best niet aan op een oude meterkast.

    Bovendien hebben woningen met een oude meterkast vaak een 1-fase aansluiting. Met een gemiddelde zonnepaneleninstallatie kom je al snel aan een opbrengst van meer dan 5.000 kWh, waardoor je jouw aansluiting beter laat vervangen door een 3-fase aansluiting. Ook met het oog op toekomstige verduurzamingsplannen (installatie van warmtepomp, laadpaal…) is een 3-fase aansluiting aangeraden.



  • Heb je een slimme meter nodig om zonnepanelen aan te sluiten?

    In Nederland is een slimme meter verplicht sinds 2023 als je zonnepanelen wilt aansluiten. Ook in Vlaanderen is een slimme of digitale meter verplicht wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. Heb je nog een analoge meter, dan wordt deze meter automatisch vervangen na de installatie van de zonnepanelen.



  • Kan je zelf zonnepanelen aansluiten op je meterkast?

    In theorie kan je zelf je zonnepanelen aansluiten op je meterkast als je verstand hebt van elektriciteitswerken. Toch wordt dit sterk afgeraden en laat je zowel de plaatsing als de aansluiting van je zonnepanelen beter over aan een ervaren vakspecialist. Hij voert de installatie uit volgens het boekje, waardoor jij zeker bent van een veilige en optimale werking van je zonnepanelen installatie.

    TIP: via het onderstaande offerteformulier vind je snel en eenvoudig verschillende zonnepaneel installateurs in jouw buurt:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs