Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Zonnepanelen kopen

Top 6 waar je op moet letten

Zonnepanelen kopen, waar moet je op letten om uiteindelijk zo veel mogelijk energie te kunnen besparen? Zonnepanelen.net stelde 6 tips voor je op voor de aanschaf van zonnepanelen, zodat je goed voorbereid de juiste keuze voor jouw zonnepanelen kan maken.

zonnepanelen kopen 1 Verschillende zonnepaneelsystemen

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om te kijken naar de soorten, prijs en hoeveel panelen je daadwerkelijk nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld mono of poly zonnepanelen kopen? Bij een poly donkerblauw zonnepaneel heb je te maken met een aluminium rand. Sommige mensen vinden dit minder mooi dan de volledig zwarte mono zonnepanelen.

Er is overigens ook een technisch verschil tussen de twee soorten zonnepanelen. De zwarte zonnepanelen bevatten monocellen, de donkerblauwe zonnepanelen bevatten polycellen. Daarnaast kan je ook kiezen voor de dunne film zonnepanelen, ook wel CIS-panelen genoemd. Voor dunne film zonnepanelen is meer dakoppervlak nodig, maar kan het rendement soms weer iets hoger zijn (zie Solar Frontier zonnepanelen).

2 Efficiency van het zonnepaneel

Uiteindelijk wil je het maximale rendement uit de zonnepanelen halen om zoveel mogelijk energie te kunnen besparen. Daarom is een van de belangrijkste eigenschappen van een zonnepaneel de efficiency. Er zijn zonnepanelen met een efficiency van 17%, maar ook met 15%. Kies altijd zonnepanelen met een hoge efficiency. Via onze zonnepanelen-vergelijker kan je gemakkelijk zien welke zonnepanelen de hoogste efficiency hebben. Zo kan je goed geïnformeerd zonnepanelen vergelijken en bepalen wat de juiste zonnepanelen koop voor je is.

3 Capaciteit van het zonnepaneel

De capaciteit van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek, afgekort Wp. Een zonnepaneel kopen met een capaciteit van bijvoorbeeld 280 Wp levert meer op dan een zonnepaneel van 240 Wp. Maar dat laatste is ook goedkoper. Als je een beperkt dakoppervlak heeft, wil je zonnepanelen kopen met een hoge capaciteit. Kijk in dat geval naar de eigenschap “capaciteit per m2” in onze .

Hoe hoger de capaciteit waarde, hoe meer rendement je uit jouw dakoppervlak haalt en des te meer energie je kan besparen met zonnepanelen. Maar let op: een 285Wp paneel van het ene merk brengt niet altijd meer op dan een 270Wp van een ander merk. Vanuit ons weten wij bijvoorbeeld dat een AEG paneel van 260WP meer levert dan een Suntech paneel van 270WP.

4 De kosten van een zonnepaneel

Als je zonnepanelen gaat aanschaffen, kijk je natuurlijk naar de prijs. Kijk bij zonnepanelen aanschaffen NIET naar de prijs per zonnepaneel, maar naar de prijs per capaciteitseenheid (Wp). Een zonnepaneel van 300Wp dat € 230,- kost is efficiënter dan een zonnepaneel van 280 Wp dat € 220,- kost. Het eerste zonnepaneel kost namelijk € 0,77 per Wp en de tweede € 0,79 per Wp.

brochure preview
Gratis e-Brochure

"Wat kosten zonnepanelen? Marktscan 2022"

Bedankt voor je aanvraag voor de e-Brochure!

Je ontvangt de e-Brochure direct in de inbox van je e-mail.

Wil je ook meteen offertes voor Zonnepanelen vergelijken? Offertes aanvragen

5 Testen van zonnepanelen

Koop bij voorkeur geen zonnepanelen die door geen enkel testinstituut zijn beoordeeld. Het betreft hier meestal B-merken. Het zijn zonnepanelen die zijn geassembleerd door vrijwel onbekende fabrikanten. Alle onderdelen zijn namelijk los te koop, kijk maar eens op Alibaba. Die zonnepanelen worden in de markt heel goedkoop aangeboden en lokken mensen die hun aankoop slechts alleen op de prijs baseren. Op onze is te zien welke zonnepanelen wél en welke niet getest zijn. Zijn er geen testen aanwezig, dan is het raadzaam om dat type zonnepaneel niet te kopen.

zonnepanelen afmetingen

6 Afmeting van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er ruwweg in 3 formaten. Standaard zonnepanelen (ca. 165x100cm), grote zonnepanelen (ca. 195x100cm) en kleine zonnepanelen (ca. 150x100cm). CIS zonnepanelen zijn meestal nog kleiner (125 x 100 cm). Het is vaak puzzelen om te bepalen welk formaat zonnepanelen je het handigst kan kopen. Gebruik hiervoor een tool, bijvoorbeeld ons legplan. Met ons legplan kan je eenvoudig zelf het dak intekenen en schuiven met de formaten. Over het algemeen is het handig om grote zonnepanelen te kopen indien er een groot dakoppervlakte beschikbaar is. Grote zonnepanelen hebben een hoge efficiency en meer capaciteit. Maar als dit net niet lekker past, dan kan je beter zonnepanelen bestellen met een standaard formaat. Kleine zonnepanelen kopen is alleen mogelijk indien je bewust kiest voor dunne film zonnepanelen (CIS).

Dus voordat je zonnepanelen gaat kopen is het verstandig om eerst een aantal stappen door te lopen om te bepalen welke zonnepanelen het meest passen bij jouw situatie. Er zijn een aantal verschillende soorten zonnepanelen zoals: zwarte mono en blauwe poly panelen. Maar je kan ook kiezen uit dunne film zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook aantal technische punten die erg belangrijk zijn voordat je een keuze gaat maken. Wij adviseren je om te kijken naar de capaciteit en de afmetingen van een paneel. De capaciteit van een zonnepaneel is namelijk van essentieel belang, want met onvoldoende capaciteit kan je niet het gewenste rendement behalen. Ook de afmetingen zijn erg belangrijk, want je wil natuurlijk wel zonnepanelen die perfect geschikt zijn voor jouw dak.

Weet je nog niet of zonnepanelen interessant zijn voor jouw situatie? Vraag dan vrijblijvend de gratis opbrengstscan aan! Hierin geven wij je advies over een eventueel zonnepanelen systeem bij jou op het dak.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs