Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen kopen 2024: waarop letten?

Waarop moet je letten als je zonnepanelen wil kopen in 2024? In dit artikel delen we 6 handige tips voor de aanschaf van zonnepanelen, ontdek je de belangrijkste valkuilen en vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond het kopen van zonnepanelen. Zo kan je goed voorbereid de juiste keuze maken.

 

Zonnepanelen kopen: 6 tips
1. Soort zonnepanelen
2. Vermogen zonnepanelen
3. Rendement zonnepanelen
4. Prijs zonnepanelen
5. Hoeveel zonnepanelen + afmetingen
6. Merk zonnepanelen
CONCLUSIE: welke zonnepanelen kiezen?

Lees ook dit:
Valkuilen bij de aanschaf van zonnepanelen
Subsidies & financiële voordelen
Zelf zonnepanelen kopen of installateur?
FAQ rond zonnepanelen kopen

 

 

Zonnepanelen kopen in 3 stappen:

 1. Zonnepanelen offertes aanvragen

  Via de offerteservice van Solvari ontvang je gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat van zonnepanelen installateurs actief in jouw buurt. Beschrijf bij je aanvraag je project en laat ons weten hoe je jouw woning wil verbeteren.

 2. Advies & offertes vergelijken

  De zonnepanelen installateurs die we matchen aan jouw aanvraag, nemen contact met je op om jouw project verder te bespreken en bezorgen je een offerte op maat. Het kan dat een installateur vraagt om bij je langste komen. Zo kan hij je situatie (staat van het dak, type dak, verbruik, …) beter beoordelen. Nu je verschillende offertes ontvangen hebt, is het aan jou om ze goed te vergelijken. Tips lees je hieronder.

 3. Akkoord geven & installatie

  Heb je beslist met welke zonnepanelen installateur je wil samenwerken? Neem dan contact met hem op en geef je akkoord.

 

Start je gratis aanvraag

 

 

Zonnepanelen kopen: 6 tips

Wil je zonnepanelen kopen, hou dan zeker rekening met deze 6 tips op vlak van: 

 

1. Soort zonnepanelen

Als je zonnepanelen koopt, heb je de keuze uit verschillende soorten. Doorgaans gaat het hierbij om monokristallijne panelen. Dit zijn zwarte zonnepanelen en bevatten monocellen.

Daarnaast kan je ook kiezen voor dunne film zonnepanelen, ook wel CIS-panelen genoemd. Hiervoor is meer dakoppervlak nodig, maar ligt het rendement soms hoger. Deze panelen worden echter nauwelijks gebruikt.

Conclusie: welk soort zonnepanelen kopen?

Hierop kan een ervaren zonnepanelen installateur je het beste antwoord geven. Hij houdt rekening met jouw voorkeuren, het type dak en de oriëntatie, … en bepaalt zo welke zonnepanelen het meest geschikt zijn. Kom in contact met installateurs.

 

2. Vermogen zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek, afgekort Wp. Dat vermogen geeft aan hoeveel stroom een paneel opwekt in ideale omstandigheden.

Voor een optimale opbrengst is het essentieel dat het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie berekend is volgens jouw situatie (jaarlijkse stroomverbruik, dakoriëntatie, …). Als je een beperkt dakoppervlak hebt, wil je bv. zonnepanelen kopen met een hoog vermogen. Dan kan je minder zonnepanelen plaatsen, terwijl die toch voldoende opbrengen. Hoe hoger het vermogen, hoe meer rendement je namelijk uit je dakoppervlak haalt en hoe meer energie je bespaart dankzij je zonnepanelen.

LET OP: een paneel met een bepaald vermogen van het ene merk brengt niet altijd even veel op als een paneel met hetzelfde vermogen van een ander merk. Zo weten we bijvoorbeeld dat een AEG paneel van 260 Wp meer stroom levert dan een Suntech paneel van 270 Wp.

Conclusie: wat is het ideale vermogen voor mijn zonnepanelen?

Dat laat je best berekenen door een vakman. O.b.v. jouw dakoppervlak en -oriëntatie bepaalt hij hoeveel zonnepanelen je kan leggen en welk vermogen nodig is om je stroomverbruik te dekken. Ontvang vrijblijvend advies van installateurs.

 

3. Rendement zonnepanelen

Uiteindelijk wil je het maximale rendement uit je zonnepanelen halen om zoveel mogelijk energie te besparen. Daarom is het rendement van de belangrijkste eigenschappen van een zonnepaneel. Dat rendement noemen we soms ook efficiency. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen ligt tussen 15% en 22%. Dit wil zeggen dat een zonnepaneel tussen 15% en 22% van het opgevangen zonlicht kan omzetten in elektriciteit. We raden dus aan om zonnepanelen te kopen met een hoge efficiency.

LET OP: het rendement hangt ook af van het aantal zonuren. Gelukkig zijn Nederland en België landen bij uitstek voor zonne-energie. Het aantal zonuren is zeker voldoende om genoeg energie op te wekken.

Conclusie: hoe ben ik zeker van zonnepanelen met een hoog rendement?

Vergelijk verschillende offertes en ga daarbij na in welk voorstel de zonnepanelen het hoogste rendement hebben. Maar let op, hou ook rekening met andere factoren zoals het aantal zonnepanelen, de afmetingen, … die voorgesteld worden. Die hebben ook invloed op de uiteindelijke opbrengst. Vraag hier zeker naar bij de installateur. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat.

 

4. Prijs zonnepanelen

Ga je zonnepanelen aanschaffen, dan is de prijs natuurlijk een belangrijke keuzefactor. Kijk daarbij niet alleen naar de prijs per zonnepaneel, maar ook naar de prijs per Wp. Wp is het energievermogen dat een zonnepaneel opwekt door zonlicht om te zetten. Gemiddeld ligt de prijs per Wp tussen € 1,40 – 2,50.

Interessanter om te weten zijn de kosten van een volledige zonnepanelen installatie. Reken op gemiddeld € 4.100 tot € 14.500 (incl. installatie, excl. btw) of meer. De precieze prijs voor zonnepanelen hangt af van het type installatie (vermogen, aantal zonnepanelen, …), dat op zijn beurt afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie (aantal gezinsleden, verbruik, …).

Conclusie: wat kosten zonnepanelen in mijn situatie?

Een installateur zorgt voor een precieze prijsberekening op maat van jouw verbruik, gezinssituatie, … Start hier je gratis aanvraag.

5. Hoeveel zonnepanelen + afmetingen

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik, het vermogen van de zonnepanelen, je dakoppervlakte, … Zonnepanelen zijn bovendien beschikbaar in verschillende formaten:

 • grote zonnepanelen: ca. 195 x 100 cm
 • standaard zonnepanelen: ca. 165 x 100 cm
 • kleine zonnepanelen: ca. 150 x 100 cm
 • CIS zonnepanelen: ca. 125 x 100 cm

Heb je een groot dakoppervlak? Dan is het aangeraden om grote zonnepanelen te kopen. Deze hebben namelijk een hoog rendement en een groter vermogen, waardoor je in totaal minder zonnepanelen zal moeten leggen. Vaak is dit echter niet mogelijk en is het puzzelen om de ideale afmetingen van je zonnepanelen te bepalen.

Conclusie: hoeveel zonnepanelen met welke afmetingen heb ik nodig?

Een zonnepanelen installateur maakt voor jou een legplan op en bepaalt wat de ideale afmetingen zijn en hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

6. Merk zonnepanelen

Wil je zeker zijn van een hoogwaardige installatie, dan kies je maar beter voor zonnepanelen van een van de gekende A-merken. Deze zijn dan wel duurder in aanschaf, ze hebben ook een betrouwbare kwaliteit en gaan doorgaans langer mee dan goedkopere, minder gekende merken. Voorbeelden dan kwalitatieve zonnepanelen merken zijn o.a. Solarwatt, SunPower, Trina Solar, …

Conclusie: welk zonnepanelen merk koop ik best?

Let er op dat niet elke zonnepanelen installateur dezelfde merken aanbiedt. Wil je zonnepanelen aanschaffen, dan doe je er goed aan om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

CONCLUSIE: welke zonnepanelen kiezen?

Om te weten welke zonnepanelen je best koopt, is het belangrijk om bovenstaande factoren goed tegenover elkaar af te wegen. Zo moet je niet alleen rekening houden met het gewenste vermogen en rendement van je zonnepanelen, maar ook met het type dak dat je hebt, de grootte van je dak, je dakoriëntatie, je beschikbare budget, persoonlijke voorkeuren zoals merk, type zonnepaneel, …

Ons advies? Bespreek je wensen en voorkeuren met een professionele installateur. Zo kunnen jullie samen bekijken wat de beste installatie is voor jouw situatie en kan je zonnepanelen kopen op maat van jouw woning, verbruik, … Kom in contact met installateurs actief in jouw buurt (zowel in Vlaanderen als Nederland).

 

Lees onder de foto meer over de valkuilen, voordelen van een vakman en FAQ:

zonnepanelen kopen vergelijken

 

Valkuilen bij de aanschaf van zonnepanelen

Ga je zonnepanelen aanschaffen? Zorg dan dat je goed voorbereid bent zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zo houd je maar beter rekening met onderstaande valkuilen:

 1. Dak ongeschikt

  De eerste vraag die je je moet stellen wanneer je zonnepanelen wilt kopen, is of je dak hiervoor wel geschikt is. Zo moet je dak in goede staat zijn en moet het voldoende gewicht kunnen dragen, moet het dak zuidgericht zijn en mag er niet te veel schaduw op vallen voor een optimaal rendement, …

 2. Garantieregeling

  Vraag vóór de installatie goed na welke garantieregeling er geldt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er een zonnepaneel stuk gaat? Hoe lang geldt de garantie? Het zijn allemaal vragen waar je idealiter voor de installatie een duidelijk antwoord op hebt.

 3. Aanpassing elektriciteitskast

  Hou er rekening mee dat er doorgaans aanpassingen moeten gebeuren aan je elektriciteitskast wanneer je zonnepanelen laat installeren.

 4. Onderhoud zonnepanelen

  Om een dalend rendement van je zonnepanelen te voorkomen, is een regelmatig onderhoud belangrijk. Het is ook aangeraden om je panelen jaarlijks te (laten) reinigen.

 5. Investering in thuisbatterij

  Met de afschaffing van de terugdraaiende teller in België, wordt de investering in een thuisbatterij interessanter. In Nederland blijft de salderingsregeling overeind, maar hogere terugleverkosten kunnen hieraan vasthangen.

  Hoewel de aanschafkosten van je installatie met een thuisbatterij hoger uitvallen, is het aangeraden om je thuisbatterij samen met je zonnepanelen te laten plaatsen. Zo voorkom je extra installatiekosten in de toekomst en aanpassingen aan je installatie door het plaatsen van een extra omvormer.

 

Subsidies & financiële voordelen als je zonnepanelen koopt

Zonnepanelen plaatsen vergt een flinke investering. Kan je de kosten drukken met subsidies of andere financiële voordelen? Hieronder vind je een overzicht van de financiële maatregelen in Nederland en België:

 

Financiële voordelen & subsidies zonnepanelen in Nederland

In Nederland is er geen landelijke subsidie voor zonnepanelen, maar je kan als particulier wel gebruik maken van de volgende maatregelen om je investering sneller terug te verdienen:

 • Salderingsregeling: je krijgt een vergoeding voor de stroom die je zelf niet gebruikt en teruglevert op het net. Die vergoeding ligt even hoog als de prijs die je betaalt voor stroom die je van het net haalt. De Nederlandse overheid was van plan om vanaf 2025 de salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen. Dit voorstel is afgekeurd, dit betekent dat je kan blijven genieten van deze voordelige regeling.
 • Btw-nultarief: wie na 1 januari 2023 zonnepanelen kocht of wil kopen, betaalt hierop geen btw meer. Je hoeft de btw dan ook niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.
 • Energiebespaarlening: wil je graag investeren in duurzame energie maar ontbreekt het je aan financiële middelen? Dan kan je de Energiebespaarlening aangaan tegen een voordelige rentevoet.
 • Lokale subsidies: sommige gemeentes of provincies bieden lokale subsidies of andere voordelen aan. Het loont dus zeker de moeite om hiernaar te informeren bij je gemeente voor je zonnepanelen koopt.

 

Financiële voordelen & premies zonnepanelen in België

In België kan je gebruik maken van deze financiële voordelen om de prijs van zonnepanelen te drukken:

 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar en laat je zonnepanelen plaatsen? Dan betaal je slecht 6% btw in plaats van 21% op zowel de materiaal- als arbeidskosten.
 • Mijn VerbouwLening: afhankelijk van jouw inkomen kan je bij de Vlaamse overheid de Mijn VerbouwLening afsluiten om je zonnepanelen te financieren.
 • Retroactieve investeringspremie: onder bepaalde voorwaarden kan je de retroactieve investeringspremie aanvragen als je financieel getroffen bent door de afschaffing van de terugdraaiende teller.

Zelf zonnepanelen kopen of installateur inschakelen?

Om de kosten te drukken, kan je je zonnepanelen zelf kopen en installeren. De installatie van zonnepanelen is echter een complexe klus die vakkennis en expertise vereist. Je doet dus maar beter een beroep op een ervaren professional. Zo kan je niet alleen rekenen op een professionele installatie, maar geniet je ook van:

 • Volledige organisatie: een zonnepanelen installateur neemt alles voor zijn rekening. Van de aanschaf van de zonnepanelen en het overige materiaal over de installatie tot de afhandeling van de documenten achteraf, jij hoeft je zelf niks meer aan te trekken.
 • Verlaagd btw-tarief: wanneer je een zonnepanelen installateur inschakelt, profiteer je van het verlaagd btw-tarief. In Nederland geldt sinds 2023 het btw-nultarief, in België betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten (als je in aanmerking komt). Dankzij deze gunstige regeling komt het nog amper voordeliger uit om zelf je zonnepanelen te installeren.
 • Garantie: laat je je zonnepanelen plaatsen door een professional, dan ben je beschermd door de wettelijke garantie. Plaats je je zonnepanelen zelf maar schort er iets aan de installatie of gaat er een paneel stuk? Dan moet je zelf opdraaien voor de kosten.
 • Administratieve afhandeling: nadat je zonnepanelen geplaatst zijn, kan de installateur je installatie registreren bij de netbeheerder, de elektriciteitskeuring aanvragen of andere administratieve taken voor je afhandelen. Plaats je je zonnepanelen zelf, dan moet je dat allemaal zelf in orde maken.

Zonnepanelen laten installeren? Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 installateurs actief in jouw regio via onze gratis offerteservice.

FAQ zonnepanelen kopen

Heb je nog vragen over zonnepanelen? Een professionele installateur beantwoordt gericht al jouw vragen. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond zonnepanelen kopen: • Waarom zonnepanelen kopen?
  Zonnepanelen waren altijd al een goede investering, maar door de stijgende energieprijzen leveren ze nu nóg meer voordeel op. Door zonnepanelen aan te schaffen, bespaar je aanzienlijk op je energierekening en maak je gebruik van zelf opgewekte, groene energie, wat dan weer uitstekend is voor het milieu. Bovendien zorgen zonnepanelen ook voor een waardevermeerdering van jouw woning. Niet onbelangrijk om te weten als je van plan bent om je woning ooit te verkopen.


 • Losse zonnepanelen kopen of zonnepanelen set kopen?

  Koop je nu best losse zonnepanelen of een zonnepanelen set? Koop je een zonnepanelen set, dan kies je vooral voor je gemak. Je koopt namelijk in één keer alles aan wat je nodig hebt en hoeft zelf niet meer na te denken over je installatie.

  Wanneer je zonnepanelen los koopt, heb je de mogelijkheid om je installatie volledig op maat samen te stellen. De keuze tussen losse zonnepanelen kopen of een zonnepanelen set kopen hangt dus voornamelijk af van jouw eigen voorkeur: kies je voor je gemak of kies je voor een installatie op maat? • Waar zonnepanelen kopen?

  Wil je zelf zonnepanelen aanschaffen, dan kan je deze online kopen. Ook bij sommige installateurs kan je hiervoor terecht. Zij bezorgen je dan de gevraagde zonnepanelen en het nodige materiaal om de installatie tot een goed einde te brengen.

  De gemakkelijkste manier om zonnepanelen te kopen is echter door de volledige installatie over te laten aan een professional. Nadat jij je akkoord hebt gegeven en je bestelling hebt geplaatst, neemt de installateur het volledig van je over.

  Werk je samen met een zonnepanelen installateur, dan geniet je in Nederland en Vlaanderen bovendien van enkele financiële voordelen voor zonnepanelen. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van 2 à 3 professionals in jouw buurt via ons offerteformulier. • Kan ik zelf zonnepanelen kopen en installeren?

  Ben je technisch aangelegd, dan kan je eventueel zelf je zonnepanelen kopen en installeren. Toch is het aangeraden om altijd samen te werken met een gecertificeerde installateur. Die heeft niet alleen de juiste kennis en expertise in huis om je zonnepanelen correct te plaatsen en aan te sluiten, het is ook een voorwaarde om aanspraak te maken op eventuele subsidies of andere financiële voordelen. • Kan ik mijn stroomverbruik volledig dekken als ik zonnepanelen aanschaf?

  Het is belangrijk dat het vermogen van je zonnepaneleninstallatie goed is afgestemd op je stroomverbruik. Dit wil echter niet zeggen dat je je volledige stroomverbruik kan dekken met de opbrengst van je zonnepanelen. Doorgaans verbruik je ongeveer 30% van je eigen opgewekte stroom. Met een thuisbatterij kan je dat percentage verhogen tot ongeveer 70%.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs