Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Zonnepanelen kopen

Top 6 waar je op moet letten

Zonnepanelen kopen, waar moet u op letten om uiteindelijk zo veel mogelijk energie te kunnen besparen? Zonnepanelen.net stelde voor u 6 tips op voor de aanschaf van zonnepanelen, zodat u goed voorbereid de juiste keuze voor uw zonnepanelen kunt maken.

Zonnepanelen kopen

1 Verschillende zonnepaneelsystemen

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om te kijken naar de soorten, prijs en hoeveel panelen u daadwerkelijk nodig heeft. Wilt u bijvoorbeeld mono of poly zonnepanelen kopen? Bij een poly donkerblauw zonnepaneel heeft u te maken met een aluminium rand. Sommige mensen vinden dit minder mooi dan de volledig zwarte mono zonnepanelen.

Er is overigens ook een technisch verschil tussen de twee soorten zonnepanelen. De zwarte zonnepanelen bevatten monocellen, de donkerblauwe zonnepanelen bevatten polycellen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor de dunne film zonnepanelen, ook wel CIS-panelen genoemd. Voor dunne film zonnepanelen is meer dakoppervlak nodig, maar kan het rendement soms weer iets hoger zijn (zie Solar Frontier zonnepanelen).

2 Efficiency van het zonnepaneel

Uiteindelijk wil je het maximale rendement uit de zonnepanelen halen om zoveel mogelijk energie te kunnen besparen. Daarom is een van de belangrijkste eigenschappen van een zonnepaneel de efficiency. Er zijn zonnepanelen met een efficiency van 17%, maar ook met 15%. Kies altijd zonnepanelen met een hoge efficiency. Via onze zonnepanelen-vergelijker kunt u gemakkelijk zien welke zonnepanelen de hoogste efficiency hebben. Zo kunt u goed geïnformeerd zonnepanelen vergelijken en bepalen wat de juiste zonnepanelen koop voor u is.

3 Capaciteit van het zonnepaneel

De capaciteit van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek, afgekort Wp. Een zonnepaneel kopen met een capaciteit van bijvoorbeeld 280 Wp levert meer op dan een zonnepaneel van 240 Wp. Maar dat laatste is ook goedkoper. Als u een beperkt dakoppervlak heeft, wilt u zonnepanelen kopen met een hoge capaciteit. Kijk in dat geval naar de eigenschap “capaciteit per m2” in onze .

Hoe hoger de capaciteit waarde, hoe meer rendement u uit uw dakoppervlak haalt en des te meer energie u kunt besparen met zonnepanelen. Maar let op: een 285Wp paneel van het ene merk brengt niet altijd meer op dan een 270Wp van een ander merk. Vanuit ons weten wij bijvoorbeeld dat een AEG paneel van 260WP meer levert dan een Suntech paneel van 270WP.

4 De kosten van een zonnepaneel

Als u zonnepanelen gaat aanschaffen, kijkt u natuurlijk naar de prijs. Kijk bij zonnepanelen aanschaffen NIET naar de prijs per zonnepaneel, maar naar de prijs per capaciteitseenheid (Wp). Een zonnepaneel van 300Wp dat € 230,- kost is efficiënter dan een zonnepaneel van 280 Wp dat € 220,- kost. Het eerste zonnepaneel kost namelijk € 0,77 per Wp en de tweede € 0,79 per Wp.

Gratis eBrochure:

‘Wat kosten zonnepanelen? Marktscan 2021’

Wekelijks nuttige tips over zonnepanelen en
deze Gratis eBrochure in je mailbox: Ja, stuur mij meer informatie over zonnepanelen. Het eerste bericht bevat deze eBrochure.

Wat kosten zonnepanelen? Marktscan 2021

 

5 Testen van zonnepanelen

Koop bij voorkeur geen zonnepanelen die door geen enkel testinstituut zijn beoordeeld. Het betreft hier meestal B-merken. Het zijn zonnepanelen die zijn geassembleerd door vrijwel onbekende fabrikanten. Alle onderdelen zijn namelijk los te koop, kijk maar eens op Alibaba. Die zonnepanelen worden in de markt heel goedkoop aangeboden en lokken mensen die hun aankoop slechts alleen op de prijs baseren. Op onze is te zien welke zonnepanelen wél en welke niet getest zijn. Zijn er geen testen aanwezig, dan is het raadzaam om dat type zonnepaneel niet te kopen.

6 Afmeting van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er ruwweg in 3 formaten. Standaard zonnepanelen (ca. 165x100cm), grote zonnepanelen (ca. 195x100cm) en kleine zonnepanelen (ca. 150x100cm). CIS zonnepanelen zijn meestal nog kleiner (125 x 100 cm). Het is vaak puzzelen om te bepalen welk formaat zonnepanelen u het handigst kunt kopen. Gebruik hiervoor een tool, bijvoorbeeld ons legplan. Met ons legplan kunt u eenvoudig zelf het dak intekenen en schuiven met de formaten. Over het algemeen is het handig om grote zonnepanelen te kopen indien er een groot dakoppervlakte beschikbaar is. Grote zonnepanelen hebben een hoge efficiency en meer capaciteit. Maar als dit net niet lekker past, dan kunt u beter zonnepanelen bestellen met een standaard formaat. Kleine zonnepanelen kopen is alleen mogelijk indien u bewust kiest voor dunne film zonnepanelen (CIS).

Dus voordat u zonnepanelen gaat kopen is het verstandig om eerst een aantal stappen door te lopen om te bepalen welke zonnepanelen het meest passen bij uw situatie. Er zijn een aantal verschillende soorten zonnepanelen zoals: zwarte mono en blauwe poly panelen. Maar u kunt ook kiezen uit dunne film zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook aantal technische punten die erg belangrijk zijn voordat u een keuze gaat maken. Wij adviseren u om te kijken naar de capaciteit en de afmetingen van een paneel. De capaciteit van een zonnepaneel is namelijk van essentieel belang, want met onvoldoende capaciteit kunt u niet het gewenste rendement behalen. Ook de afmetingen zijn erg belangrijk, want u wilt natuurlijk wel zonnepanelen die perfect geschikt zijn voor uw dak.

Weet u nog niet of zonnepanelen interessant zijn voor uw situatie? Vraag dan vrijblijvend de gratis opbrensgstscan aan! Hierin geven wij u advies over een eventueel zonnepanelen systeem bij u op het dak.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.