Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prosumententarief

Sinds juli 2015 betalen Vlaamse eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller het prosumententarief. Dat tarief is ingevoerd om mensen met en zonder zonnepanelen gelijk te stellen. Hoeveel bedraagt dit tarief voor zonnepanelen-eigenaars precies? En hoe zit het dan met de digitale meter? Je leest er alles over in dit artikel. Daarnaast beantwoorden we ook enkele veelgestelde vragen over dit tarief.

Ga snel naar:
Voor wie geldt het prosumententarief?
Hoeveel bedraagt het tarief?
Veelgestelde vragen prosumententarief
Vergelijk offertes voor zonnepanelen

 

 

Wat is het (Vlaamse) prosumententarief?

Het prosumententarief is de vergoeding die mensen met zonnepanelen én een terugdraaiende teller betalen om gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Dit tarief is geldig sinds 2015 en moet een onevenwicht wegwerken tussen prosumenten (met zonnepanelen) en gewone consumenten (zonder zonnepanelen). Om het net te gebruiken, betalen gewone consumenten namelijk een bedrag op basis van de hoeveelheid afgenomen elektriciteit. Bij prosumenten is dat bedrag niet berekend op basis van hun werkelijke afname omdat hun teller kan terugdraaien dankzij hun panelen.

prosumententarief

 

Wie moet het prosumententarief betalen?

Het prosumententarief is bedoeld voor mensen met een zonnepanelen-installatie en een terugdraaiende teller. Een woordje uitleg:

 • Prosumenten: onder prosumenten begrijpen we alle gebruikers van het net die zelf stroom kunnen opwekken en die gebruiken. Wanneer ze met hun eigen installatie meer stroom opwekken dan verbruiken, wordt de stroom op het net gezet en krijgen zij hiervoor een vergoeding. Wanneer ze meer verbruiken dan ze opwekken, nemen ze opnieuw stroom af van het net.
 • Terugdraaiende teller: zonnepanelen-installaties die geplaatst werden voor 2021 werken doorgaans nog met een terugdraaiende teller. Zo’n systeem heeft slechts 1 teller die zowel de elektriciteit registreert die je op het net plaatst als de elektriciteit die je eraf haalt. De netbeheerder leest die teller dan jaarlijks uit. Zo kan de teller op nul komen te staan wanneer je evenveel elektriciteit van het neemt als erop zet.

Omdat prosumenten met een terugdraaiende teller het net wel gebruiken, maar op die manier dus niet betalen voor hun werkelijke afname van het net, is het prosumententarief ingevoerd.

 

Waarom zonnepanelen plaatsen interessanter is dan ooit…

Ondanks de invoering van het prosumententarief is zonnepanelen plaatsen nog steeds interessanter dan ooit. Als je vandaag zonnepanelen plaatst, zal je installatie namelijk een digitale meter hebben en moet je het prosumententarief niet meer betalen. Je betaalt dan enkel voor de elektriciteit die je werkelijk afneemt van het net. Bovendien kan je je investering vandaag in gemiddeld minder dan 8 jaar terugverdienen vanwege de hoge stroomprijzen. Zonnepanelen blijven dus nog steeds een investering die loont!

Zonnepanelen laten plaatsen? Schakel een erkende installateur in en geniet van een vlotte plaatsing. Vergelijk vrijblijvend offertes van experts in jouw regio via onze offerteservice.

 

Hoeveel bedraagt het prosumententarief?

Het prosumententarief bedraagt gemiddeld tussen € 150 en € 420 per jaar. Dat bedrag verschilt per prosument. Er zijn 2 factoren die bepalen hoeveel jij zal moeten betalen:

 • Netgebied: het prosumententarief verschilt afhankelijk van het netgebied waar je woont. De prijzen per netgebied kan je nagaan op de website van VREG of de Vlaamse overheid.
 • Maximale vermogen omvormer: de tweede bepalende factor is het maximale vermogen van de omvormer van je zonnepanelen-installatie. Het vermogen is namelijk de beste indicator om te weten in welke mate je gebruik zal maken van het net. Hoe groter het vermogen, hoe meer het prosumententarief zal bedragen. In het geval je meerdere omvormers hebt, tel je alle vermogens op.

Met die 2 factoren kan je dan eenvoudig het prosumententarief berekenen dat jij zal moeten betalen. Dat doe je door het maximale vermogen van je omvormer te vermenigvuldigen met het bedrag voor jouw netgebied. Als we als voorbeeld in 2022 het prosumententarief berekenen voor een prosument in het netgebied van Fluvius Antwerpen voor een installatie met een omvormer vermogen van 2,9 kW, dan krijgen we volgende berekening: 2,9 kW x € 57,46 = € 166,63. Het tarief bedraagt in dat geval dus € 166,63 op jaarbasis.

 

Veelgestelde vragen over het prosumententarief

Heb je nog vragen over het prosumenten tarief en wat dit precies betekent voor jou? Hieronder geven we het antwoord op enkele veelgestelde vragen.  • Betaal ik met een digitale meter ook een prosumententarief?
   Nee. Bij een zonnepanelen-installatie met een digitale meter worden je netkosten berekend op basis van de elektriciteit die je werkelijk van het net afneemt. Je krijgt wel een lagere vergoeding voor het teveel aan stroom dat je produceert en vervolgens op het net zet. Om die redenen moet je geen prosumententarief betalen met een digitale meter.


  • Wanneer wordt het prosumententarief afgeschaft?
   Dit tarief zal pas vervallen wanneer alle zonnepanelen-installaties werken met een digitale meter. Als je momenteel een terugdraaiende teller hebt die minder dan 15 jaar oud is en voor 1 januari 2021 geïnstalleerd werd, kan je deze nog tot 1 januari 2025 behouden. Daarbij is het ook de bedoeling dat tegen eind 2029 alle woningen in Vlaanderen een digitale meter hebben. Als jij zelf voor 2025 een digitale meter laat installeren, valt het prosumententarief voor jou meteen weg.


  • Hoe & wanneer moet ik het prosumententarief betalen?
   De netbeheerder berekent het prosumententarief dat jij moet betalen sinds 1 juli 2022 per maand. Deze kijkt dan per maand naar de spreiding van de normale uren zonneschijn om het tarief voor die maand te berekenen. Maar de verrekening ervan voor jou gebeurt nog steeds bij de jaarafrekening. Er verandert voor jouw jaarafrekening dus weinig, enkel de berekening erachter verloopt anders.


  • Kan ik het prosumententarief vermijden?
   Nee, als je een zonnepanelen-installatie hebt met een terugdraaiende teller zal je sowieso een prosumententarief moeten betalen. Je kan er wel voor zorgen dat je minder moet betalen door minder stroom van het net af te nemen. Dat doe je door je zelfverbruik te verhogen door bijvoorbeeld huishoudtoestellen overdag te laten draaien of te investeren in een thuisbatterij.


  • Betaal ik als huurder een prosumententarief?
   Dat hangt af van wie de opgewekte stroom gebruikt. Huur jij een woning met een zonnepanelen-installatie én terugdraaiende teller, en gebruik je ook zelf de opgewekte stroom? Dan betaal jij het zonnepanelen prosumententarief. Het zal altijd degene zijn die voordeel haalt uit de terugdraaiende teller die het tarief moet betalen.


  • Is er ook een prosumententarief in Nederland?
   Nee, in Nederland betaal je geen prosumententarief. Je betaalt daarentegen wel een eenmalig forfait voor de energie die je opwekt met je zonnepanelen. Dat is een vast bedrag dat berekend wordt op basis van het vermogen van je zonnepanelen-installatie. Meestal wordt dit forfait in mindering gebracht wanneer je je btw voor de installatie van je zonnepanelen terugvraagt.

 

Laat nu je zonnepanelen plaatsen en betaal geen prosumententarief!

Als je vandaag zonnepanelen laat installeren, krijg je ook een digitale meter geplaatst. Dat betekent dat je geen prosumententarief moet betalen aangezien je netkosten berekend zijn op basis van je werkelijke afname. Bovendien is de terugverdientijd van zonnepanelen vandaag korter dan ooit en betaal je maar 6% btw als je je zonnepanelen laat plaatsen door een erkende installateur (als je woning minstens 10 jaar oud is).

Vergelijk vrijblijvend offertes! Door onderstaand offerteformulier in te vullen, ontvang je offertes van meerdere installateurs in jouw buurt. Zo kan je voorstellen vergelijken en vind je zeker de meest geschikte installateur voor jouw zonnepanelen:

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs