Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepannen, top 5 vragen over dakpannen met zonnecellen

zonnepannen Zonnepannen (dakpannen met zonnecellen) op het dak in plaats van zonnepanelen. Iedereen is het er over eens: zonnepannen, ook wel zonnedakpannen genoemd, ogen veel mooier. De daklijnen behouden hun prachtige aanzicht, veel mooier dan zonnepanelen die soms nog wel eens als mozaïek op een dak gelegd worden. Zijn zonnepannen al interessant om te kopen? Of is de tijd er nog niet rijp voor. Wat zijn de verschillen met zonnepanelen? Hier een TOP 5 van belangrijkste vragen over zonnepannen.

 

1. Wat kosten zonnepannen ten opzichte van zonnepanelen?

Ze zien er dan wel mooier uit, echter zijn ze veel kostbaarder. De prijs van een zonnepanneninstallatie is een factor 3 keer hoger dan een zonnepanelen-installatie. Dat betekent dus eveneens dat de terugverdientijd niet 7 jaar is, maar opeens 20 jaar. Een zonnepan is natuurlijk wel tegelijkertijd een dakpan. Voor nieuwbouw bespaart men dus op de aanschaf van dakpannen. Hieronder een overzicht van kostenverschil tussen zonnepannen en zonnepanelen:

 

Zonnepanelen Zonnepannen
Installatie  € 4.500  € 13.500
Dakpannen, 500 stuks  € 1.000  € –
Totaal  € 5.500  € 13.500

Aanschafskosten uitgaande van een 3500 WP installatie

 

2. Heb ik meer dakoppervlakte nodig met zonnepannen?

Zonnepannen hebben meer dakoppervlakte nodig voor eenzelfde capaciteit. Dat komt omdat niet de gehele dakpan voorzien kan worden van zonnecellen (of dunne film). Een vierkante meter met zonnepannen heeft een capaciteit van circa 110 WP. Een vierkante meter met gangbare zonnepanelen heeft een capaciteit van circa 150WP. Afhankelijk van het dak heeft men circa 25% meer dakoppervlakte nodig. Daken die veel hoeken of schuine lijnen hebben kunnen daarentegen met zonnepannen beter uitgevuld worden waardoor het verschil minder wordt.

 

3. Type zonnepannen, zijn er verschillen?

Op dit moment zijn er 2 typen. De kristallijne- en de dunne film zonnepannen. De kristallijne uitvoeringen maken gebruik van silicium, dunne film uitvoeringen van koper, indium en selenide. Dunne film zonnepannen  hebben een lagere capaciteit dan de kristallijne modules waardoor meer dakoppervlakte nodig is, maar zijn mooier van kleur (diep zwart)

 

4. Heb ik een andere omvormer nodig?

Nee, zonnepannen kunnen op dezelfde omvormers aangesloten worden als zonnepanelen. Net als bij zonnepanelen worden de pannen in een lus (string) met elkaar verbonden om deze vervolgens aan te sluiten op een omvormer.

 

5. Zijn er verschillende afmetingen?

Inmiddels komen er verschillende zonnepannen (zonnedakpannen) op de markt. De meest bekende zijn de zonnepannen die hetzelfde formaat hebben als dakpannen (37 x 27 cm). De capaciteit van een individuele zonnepan bedraagt circa 8W. Er zijn ook lange zonnepannen die in een rij van dakpannen geplaatst kunnen worden. Een zonnepan met een lengte van bijvoorbeeld 100 cm heeft dan een capaciteit van circa 50W.

 

  Zonnepannen   Zonnepannen_breed

Zonnepan ter grootte van één dakpan (links), zonnepan ter grootte van meerdere dakpannen (rechts)

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs