Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PVT zonnepanelen

PVT zonnepanelen zijn een interessante combinatie van traditionele zonnepanelen en de zonnecollectoren van een zonneboiler. Ze wekken niet alleen stroom, maar ook warmte op. Maar wat zijn nog andere voordelen van PVT zonnepanelen? Welke soorten zijn er? Welk prijskaartje hangt eraan? En wanneer is het interessant om dit type panelen te plaatsen? Het antwoord op die vragen lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten PVT zonnepanelen
Voordelen en nadelen
Prijs PVT zonnepanelen
Aandachtspunten bij installatie
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat zijn PVT zonnepanelen?

PVT zonnepanelen, of hybride zonnepanelen, combineren de kracht van traditionele zonnepanelen en de zonnecollectoren van een zonneboiler. Zo wekken ze zowel elektriciteit als warmte op. Het paneel zelf bestaat uit een standaard zonnepaneel waarachter een collector en kanalen zitten. Het is vooral interessant om dit type panelen te plaatsen wanneer:

 • je dak te klein is om zowel zonnepanelen als zonnecollectoren te plaatsen.
 • je maximaal energie wil opwekken met een beperkte oppervlakte.
 • je huishouden veel warm water verbruikt. Door consistent warm water te verbruiken, koelen de panelen beter af.

Interesse om PVT panelen te plaatsen? Schakel de hulp in van een erkend installateur! Deze bespreekt met jou de mogelijkheden en geeft je advies op maat. Vergelijk ook meerdere voorstellen om zeker te zijn van de beste investering. Ontvang vrijblijvend verschillende offertes.

pvt zonnepanelen

 

Soorten PVT zonnepanelen

Binnen de PVT zonnepanelen onderscheiden we 2 grote types panelen: de klassieke PVT panelen en de relatief nieuwe warmtepomppanelen. We gaan even dieper in op beide soorten:

 

1. Klassieke PVT zonnepanelen

Klassieke PVT zonnepanelen wekken zowel elektriciteit als warmte voor sanitair water op. Ze combineren de werking van een klassieke zonneboiler en zonnepanelen, en zijn steeds verbonden met een opslagvat.

 • Wekken elektriciteit en warmte voor sanitair water op
 • Kunnen in de zomer meer stroom opwekken dan klassieke zonnepanelen
 • Zijn ook geschikt voor minder goed geïsoleerde woningen

Een geschikte keuze als… je een relatief klein dak hebt, geen plek hebt voor zowel zonnepanelen als een zonneboiler, zoveel mogelijk energie uit een zo klein mogelijk oppervlak wil halen, …

 

2. Warmtepomppanelen

Deze PVT panelen zorgen net als de klassieke PVT panelen voor elektriciteit en warm sanitair water, maar daarbovenop ook voor de verwarming van je woning. Ze zijn verbonden met een warmtepomp en achter het warmtepomppaneel bevindt zich een warmtewisselaar met koperen leidingen. De vloeistof die daar door stroomt (glycol) warmt op door de omgeving. Die warmte gaat dan naar de warmtepomp voor de verwarming van je woning. Het grote voordeel van zo’n warmtepomppaneel is dat het warmte kan onttrekken bij temperaturen tot -7 °C.

 • Wekken elektriciteit en warmte voor sanitair water en je warmtepomp op
 • Renderen zowel in de zomer als de winter en zowel ’s nachts als overdag
 • Zijn geschikt voor elk daktype

Een geschikte keuze als… je in je woning werkt met lage temperatuursverwarming, je woning goed geïsoleerd is,  je ruimte hebt voor de warmtepomp en omvormer, …

 

Welk soort PVT zonnepanelen kies ik het best?

Twijfel je welk type PVT zonnepaneel nu de beste keuze is voor jou? Dat hangt natuurlijk volledig af van jouw woning en wensen. Een erkend installateur kan je daarbij helpen. Hij verkent jouw situatie en adviseert je over de mogelijkheden en prijzen. Via onze offerteservice kan je ook adviezen van meerdere specialisten in jouw buurt vergelijken. Start je offerteaanvraag hier.

 

Voordelen en nadelen van PVT zonnepanelen

Wat zijn nu de voordelen van zulke PVT panelen? En zijn er ook nadelen aan deze relatief nieuwe systemen? We overlopen beide hieronder:

 

PVT panelen voordelen

 • Hoge energieopbrengst: omdat je met dit type panelen zowel elektriciteit als warmte opwekt, ligt de totale energieopbrengst tot wel 40% hoger dan bij traditionele zonnepanelen.
 • Gasvrij verwarmen: als je je PVT zonnepanelen combineert met een warmtepomp, kan je je woning volledig gasvrij verwarmen. Gezien de huidige sterk stijgende energieprijzen, bespaar je dus heel wat op je energierekening dankzij dit systeem.
 • Volle benutting dakoppervlakte: omdat je collectoren en panelen met elkaar geïntegreerd zijn, nemen ze veel minder plek in op je dak. Je dak ligt dus minder vol en ziet er beter uit. Daarom zijn deze panelen ook ideaal voor daken met minder beschikbaar oppervlakte.
 • Kan ook koelen: in combinatie met een warmtepomp kunnen deze hybride panelen ook koelen. Het systeem werkt dan eigenlijk omgekeerd: de warmtepomp haalt de warmte uit je woning en voert ze af naar buiten via de panelen.

 

PVT panelen nadelen

 • Niet goedkoop: voor een PVT paneel betaal je meer dan voor een installatie met traditionele zonnepanelen. Verderop in dit artikel lees je meer over de prijs van een PVT zonnepaneel. 
 • Collectoren en panelen zijn verbonden: als de collector van een paneel beschadigd raakt, zal dat ook een effect hebben op het paneel zelf. En dat geldt ook in de omgekeerde richting.
 • Relatief nieuwe techniek: tot slot zijn hybride zonnepanelen ook nog vrij nieuw. Je komt zulke zonnepanelen nog niet vaak tegen en ook de efficiëntie ervan moet zich dus nog bewijzen.

Prijs PVT zonnepanelen

De prijs van je PVT panelen hangt uiteraard samen met verschillende factoren: het merk van je panelen, het aantal en soort panelen, het type dak, de eventuele aansluiting met een warmtepomp… Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van € 900 per m² (excl. btw en installatie). Een volledig systeem van 6 PVT panelen met warmtepomp zal je ongeveer tussen de € 20.000 en 25.000 (excl. btw, incl. installatie) kosten.

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je de exacte prijs kennen voor een PVT installatie? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend meerdere offertes van erkende installateurs en kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Vul het offerteformulier in.

 

Druk de kosten van je PVT installatie met subsidies

Laat je bij je keuze voor PVT zonnepanelen niet afschrikken door de prijs, want er zijn ook verschillende subsidies waar je aanspraak op kan maken. Doe daarbij zeker een beroep op een professionele installateur. Deze informeert je graag over de mogelijke financiële voordelen en helpt je bij de aanvraag ervan. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

 

pvt panelen

Aandachtspunten bij PVT zonnepanelen

Heb je interesse om PVT zonnepanelen te plaatsen? Dan zijn er nog enkele aandachtspunten waar je op voorhand best rekening mee houdt. We zetten ze even op een rijtje:

 • Afstemming met verwarmingssysteem: als je warmtepomppanelen plaatst, is het belangrijk dat je woning werkt met verwarmingstoestellen op lage temperatuur. Dat zijn bijvoorbeeld radiatoren op lage temperatuur of vloerverwarming.
 • Omvormer: het is belangrijk om voor je zonnepanelen de juiste omvormer te kiezen. Het vermogen van beiden moet op elkaar afgestemd zijn.
 • Gewicht: het dak van je woning moet in goede staat zijn en het gewicht van de panelen kunnen dragen. Ook je dakbedekking zelf moet nog in orde zijn.
 • Dakhelling: heb je een schuin dak? Dan moet de helling van je dak tussen de 20 en 40 graden liggen. Een dak met een helling van 30 graden zorgt voor het meest optimale rendement van je hybride panelen.
 • Isolatie: vooral wanneer je warmtepomppanelen plaatst, is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Zo kan je je woning efficiënter verwarmen met je PVT zonnepanelen.
 • Voldoende ruimte nodig: afhankelijk van het type panelen dat je kiest, hou je best ook rekening met de ruimte die nodig is om een warmtepomp en voorraadvat te plaatsen.

 

TIP: neem contact op met een erkend installateur!

Een professionele installateur houdt op voorhand rekening met alle aandachtspunten en bekijkt wat mogelijk is voor jouw situatie. Bovendien kan je via onze offerteservice verschillende voorstellen en adviezen vergelijken. Vul het offerteformulier in.

 

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over PVT zonnepanelen? Hieronder zetten we alvast enkele van de meest gestelde vragen op een rijtje. En vind je het antwoord op jouw vraag niet? Neem dan zeker contact op met een specialist. • Wat is de levensduur van een installatie met PVT panelen?
  PVT zonnepanelen gaan ongeveer 25 tot 30 jaar mee. De omvormer zal je wel al na 10 à 15 jaar moeten vervangen. Als je kiest voor een systeem met warmtepomp moet je ook de compressor daarvan na 10 à 15 jaar vervangen.


 • Wat is de terugverdientijd van mijn PVT zonnepanelen?
  De terugverdientijd van je PVT zonnepanelen ligt tussen de 10 en 25 jaar. De marge is hier vrij groot omdat de terugverdientijd beïnvloed wordt door heel wat verschillende factoren. Denk maar aan de configuratie, het type panelen, energieprijzen, zonuren, de warmtebehoefte…


 • Hoeveel energie bespaar ik met een PVT paneel?
  De exacte hoeveelheid energie die je bespaart met hybride zonnepanelen hangt natuurlijk af van verschillende factoren zoals het merk van je panelen, de soort en het aantal panelen, de oriëntatie… Gemiddeld kan je per vierkante meter 100 kWh en 40-70 m³ gas besparen per jaar.


 • Is een warmtepomppaneel rendabeler dan een zonnecollector?

  Een traditionele zonnecollector zal meer warmte renderen dan het collectorgedeelte van een warmtepomppaneel. Bovendien gaat de warmte bij een warmtepomppaneel eerst via de warmtepomp die de warmte omzet in warm water. Dat kost meer energie dan een zonneboiler.

  Daartegenover staat wel dat warmtepomppanelen beter presteren in de winter. Een zonnecollector zal niet goed meer renderen bij lagere temperaturen, terwijl een warmtepomppaneel tot -7 °C nog warmte kan onttrekken. • Hoe kan een warmtepomppaneel ook in de winter verwarmen?
  De warmtepomp kan tot bij temperaturen van -7 °C warmte uit de buitenlucht onttrekken via de warmtewisselaar. Er zijn in de winter dus wel minder zonuren, maar de thermische zonne-energie blijft voldoende voor een goede werking van de warmtepomp. Moest de temperatuur lager gaan dan dat, kan de warmtepomp nog elektrisch bijverwarmen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs