Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Enphase omvormer

Is je oude omvormer aan vervanging toe? Of zoek je een geschikte omvormer voor je nieuwe zonnepanelen installatie? Overweeg dan zeker om micro-omvormers van Enphase te installeren. Uit welke Enphase micro-omvormers kan je kiezen? Wat zijn de voordelen van dit merk? Wat kost een Enphase omvormer? En waarom schakel je een gespecialiseerde Enphase installateur in? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Modellen Enphase omvormers
Micro-omvormers vs. centrale string omvormer
Voordelen Enphase omvormer 
Enphase omvormers prijs
Waarom Enphase installateur inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Wat is Enphase?

Enphase is een Amerikaanse onderneming die werd opgericht in 2006 en gespecialiseerd is in de productie van micro-omvormers voor zonnepanelen. De firma is wereldwijd actief en leverde al meer dan 52 miljoen micro-omvormers in 145 landen. Naast micro-omvormers produceert Enphase ook thuisbatterijen en slimme beheersystemen.

Interesse in zonnepanelen met Enphase omvormers? Een Enphase installateur informeert je graag over de mogelijkheden. Via onze offerteservice brengen we je in contact met erkende installateurs actief in jouw buurt. Vul het offerteformulier in.

 

Modellen Enphase omvormers

Enphase heeft verschillende micro-omvormers waaruit je kan kiezen. We zetten hieronder de Enphase modellen met hun belangrijkste eigenschappen op een rij:

 

1. Enphase IQ 7 micro-omvormer

Deze micro-omvormer heeft een maximaal vermogen van 250 VA en is vooral geschikt voor zonnepanelen met 60 cellen en een vermogen van 235 tot 350 Watt. Enphase IQ 7 omvormers hebben een spanningsbereik van 16 tot 48 V en zijn de eerste van de zevende generatie micro-omvormers van Enphase. Deze reeks omvormers zijn erg betrouwbaar en leveren goede resultaten.

 

2. Enphase IQ 7x micro-omvormer

Een Enphase IQ 7X micro-omvormer is ideaal voor zonnepanelen met 96 cellen en een vermogen van 235 tot 440 Watt. Het maximale vermogen van de micro-omvormer zelf is 320 VA en het spanningsbereik ligt tussen 25 en 79,5 V. Ook dit model maakt deel uit van de zevende generatie Enphase micro-omvormers, maar past dus beter bij grotere zonnepanelen-installaties dan de Enphase IQ 7 micro-omvormer.

 

3. Enphase IQ 7+ micro-omvormer

De Enphase IQ 7+ micro-omvormer is toepasbaar bij zonnepanelen met 60 of 72 cellen of 120 of 144 halve cellen, en een vermogen van 235 tot 440 Watt. De omvormer heeft een piekvermogen van 295 Watt en een spanningsbereik van 16 tot 60 V. De omvormer is net als de andere micro-omvormers in deze serie erg robuust, betrouwbaar en efficiënt.

 

4. Enphase IQ 7A micro-omvormer

Tot slot is er nog de Enphase IQ 7A micro-omvormer, de best presterende van de zevende generatie Enphase micro-omvormers. Deze omvormer werkt bij zonnepanelen met 60, 66 en 72 cellen en een vermogen tussen 350 en 460 W. Het piekvermogen van de Enphase IQ 7A omvormer is 366 VA en het spanningsbereik ligt tussen 18 en 58 V. Door zijn goede prestaties en hoge efficiëntie is deze omvormer tegelijkertijd de duurste van de reeks.

 

Welke Enphase micro-omvormer kiezen?

Welke Enphase micro-omvormer nu het meest geschikt is, hangt vooral af van je persoonlijke situatie. Kijk daarbij naar je eigen zonnepanelen-installatie en het soort zonnepanelen die je liet of zal laten plaatsen. Afhankelijk daarvan kan je dan de geschikte micro-omvormers kiezen.

Advies nodig? Een erkende installateur kan je verder informeren en adviseren op basis van je persoonlijke situatie, voorkeuren en budget. Vind een installateur in jouw buurt.

 

Micro-omvormers vs. centrale string omvormer

Wat is nu het verschil tussen micro-omvormers en een centrale string omvormer? We zetten hieronder de belangrijkste verschillen op een rij:

 • Onderlinge werking zonnepanelen: bij een zonnepanelen-installatie met centrale string omvormer is de opbrengst van 1 zonnepaneel afhankelijk van de opbrengst van de andere panelen. Gaat 1 paneel kapot of brengt het minder op door schaduw, vuil, …? Dan heeft dit ook een effect op de rest van de installatie. Bij een systeem met micro-omvormers zijn de efficiëntie en opbrengst van de individuele zonnepanelen onafhankelijk van elkaar.
 • Veiligheid: wanneer je kiest voor een centrale string omvormer loopt er tot wel 1000 volt aan gelijkstroom over je dak. Bij een installatie met micro-omvormers is de gelijkstroom die omgezet wordt nooit hoger dan 60 volt. Dat maakt het systeem dus ook veiliger.
 • Duur van installatie: een centrale string omvormer duurt langer om te installeren dan een installatie met Enphase micro-omvormers. Daardoor bespaar je bij de installatie ook op arbeidskosten.

 

Enphase omvormer

 

Voordelen Enphase omvormer

Naast de veiligheid, makkelijke installatie en onafhankelijke onderlinge werking van een zonnepanelen-installatie met micro-omvormers, biedt een omvormer van Enphase nog een aantal extra voordelen. We zetten ze hieronder in een overzicht:

 • Goed rendement, zelfs bij weinig zonlicht: Enphase micro-omvormers werken met Burst Mode technologie. Daardoor kunnen ze ook in situaties met minder zonlicht zoals schaduwval of bewolking, toch nog veel energie omzetten.
 • Systeem makkelijk uit te breiden: een zonnepanelen-installatie met Enphase micro-omvormers kan je erg gemakkelijk uitbreiden. Als je dus meer zonnepanelen wil laten bijplaatsen, is dit erg eenvoudig.
 • Lage vervangingskosten: als de omvormer van je zonnepanelen-installatie defect is, kunnen de kosten voor de vervanging sterk oplopen bij centrale string omvormers. Werk je met Enphase micro-omvormers? Dan hoef je alleen die ene kapotte omvormer te vervangen.
 • Lange levensduur: Enphase micro-omvormers hebben een erg lange levensduur. Doordat ze minder zwaar belast worden dan centrale string omvormers, kunnen ze tot wel 25 à 30 jaar meegaan.
 • Garantieregeling: de garantieduur van omvormers verschilt per merk. Bij Enphase hebben de micro-omvormers een garantie van 25 jaar. Dat is dus gemiddeld even lang als de verwachte levensduur van de omvormers.

 

TIP: combineer je Enphase omvormer met een Enphase thuisbatterij!

Door te kiezen voor zowel een micro-omvormer van Enphase als een thuisbatterij van Enphase, krijg je één geïntegreerd energiemanagementsysteem (EMS). Zo’n Enphase EMS systeem maakt het beheren van je elektriciteitsproductie en -verbruik veel eenvoudiger, omdat de verschillende onderdelen goed met elkaar kunnen samenwerken. Zo kan je dus nog slimmer en efficiënter omgaan met je groene energie.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een Enphase EMS systeem? Laat je verder informeren door een Enphase installateur in de buurt via onze offerteservice.

 

Enphase omvormer prijs

Voor een Enphase micro-omvormer ligt de prijs gemiddeld tussen € 100 en 190 (excl. btw en plaatsing). De exacte prijs hangt vooral af van het gekozen model. De Enphase IQ 7A is daarbij het duurste model, maar levert ook de beste prestaties.

TIP: het is aangeraden om je Enphase omvormers te laten installeren door een Enphase installateur. Je betaalt dan wel installatiekosten, maar je bent zeker van een snelle en correcte plaatsing van je omvormers. Via onze offerteservice kan je bovendien offertes van meerdere installateurs vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang prijsvoorstellen voor Enphase omvormers.

 

Waarom een Enphase installateur inschakelen?

Ben je op zoek naar een nieuwe omvormer? En heb je interesse om een Enphase omvormer aan te sluiten? Dan doe je best een beroep op een Enphase installateur. Zo geniet je alvast van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: Enphase installateurs kunnen je informeren over de verschillende Enphase micro-omvormers en helpen om het beste model voor jouw situatie te kiezen. Bovendien kan een installateur je ook informeren over het ideale vermogen van je zonnepanelen, het onderhoud van je installatie…
 • Snelle & correcte plaatsing: een Enphase vakspecialist heeft de nodige kennis en expertise om de micro-omvormers snel en correct te plaatsen. Hij zorgt daarbij ook voor een goede aansluiting tussen je zonnepanelen en de micro-omvormers, en tussen de micro-omvormers en je elektriciteitskast.
 • Expertise rond de Enphase technologie: heb je vragen over de combinatie van Enphase zonnepanelen en thuisbatterijen, over de Enphase monitoring…? Een Enphase installateur kan al je vragen over deze technologie beantwoorden.
 • Goede & snelle support: wil je je systeem uitbreiden? Zijn er problemen met een van je micro-omvormers? Of merk je plotseling een daling in de productie van je groene energie? Dan kan je snel terecht bij een Enphase installateur die je verder helpt.
 • Subsidies & financiële voordelen: enkel wanneer je je installatie laat plaatsen door een erkende installateur, profiteer je van bepaalde subsidies en financiële voordelen om de kosten te drukken.

Op zoek naar een Enphase installateur? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes van meerdere installateurs in jouw buurt. Zo kan je gericht prijzen, voorstellen, adviezen en omvormers vergelijken, en een doordachte keuze maken. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in:

Prijzen voor zonnepanelen met een Enphase omvormer met andere merken vergelijken?

 

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs