Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten zonnepanelen

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar die allemaal hetzelfde doel hebben, namelijk het omzetten van zonlicht in energie. Daardoor is het niet altijd eenvoudig om de geschikte zonnepanelen te kiezen. In dit artikel geven we een overzicht van de meest voorkomende typen zonnepanelen, gaan we dieper in op de prijs, de mogelijke uitvoeringen en systemen, en geven we tips om zonnepanelen te kiezen.

 

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

1. Monokristallijne zonnepanelen
2. Glas-glas zonnepanelen
3. Polykristallijne zonnepanelen
4. Dunne film zonnepanelen

Lees ook:
Prijzen zonnepanelen soorten
Zonnepanelen systemen
Mogelijke uitvoeringen zonnepanelen
Hoe soorten zonnepanelen vergelijken?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

1. Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen worden, zoals de naam aangeeft, gemaakt van één kristal. Voor de productie wordt silicium gesmolten en gecontroleerd afgekoeld zodat de kristallen in eenzelfde richting liggen. Daardoor ontstaat er 1 geheel en zien de zonnecellen er netjes en geordend uit. Monokristallijne zonnepanelen zijn meestal zwart en hebben een hoger rendement dan polykristallijne panelen.

 

Voor- en nadelen

 • Ideaal voor daken met kleine oppervlaktes
 • Hoog rendement, ook bij bewolking of met een beperkt aantal zonnepanelen
 • Strakke en moderne uitstraling
 • Duurder dan polykristallijne zonnepanelen
 • Productieproces is niet zo milieuvriendelijk

 

Prijs monokristallijne zonnepanelen

De prijs voor monokristallijne zonnepanelen ligt tussen € 500 en 650 per paneel. Voor een installatie met 10 panelen komt dat neer op een totaalprijs van ongeveer € 6.500 à 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing en omvormer). Die prijs varieert wel afhankelijk van het gekozen merk, de bereikbaarheid van je dak, de gekozen uitvoering… Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

2. Glas-glas zonnepanelen

Dit is een vrij nieuwe soort zonnepanelen die steeds vaker voorkomt. Glas-glas zonnepanelen bestaan uit zonnecellen met zowel aan de voorkant als de achterkant een laag gehard glas. Dat in tegenstelling tot de glas-folie zonnepanelen die enkel aan de voorkant glas hadden en aan de achterkant een kunststof folie. De zonnecellen worden bij glas-glas zonnepanelen dus beter beschermd en gaan dan ook langer mee.

 

Voor- en nadelen

 • Opbrengst ligt tussen 5 en 25% hoger dan bij andere zonnepanelen
 • Levensduur van tot wel 40 à 50 jaar door de dubbele glaslaag
 • Tragere degradatie, glas-glas zonnepanelen behouden na 30 jaar nog 87% van hun piekvermogen
 • Strakke uitstraling, bij zwarte daken zijn de panelen zelfs amper zichtbaar
 • Duurder dan de glas-folie panelen
 • Zwaarder dan andere soorten zonnepanelen en daardoor moeilijker te plaatsen

 

Prijs glas-glas zonnepanelen

Voor glas-glas zonnepanelen betaal je gemiddeld € 850 à 950 per paneel. De prijs ligt daarbij ongeveer 20% hoger dan voor traditionele zonnepanelen. Voor een installatie met 10 zonnepanelen komt dat neer op een totaalprijs tussen € 8.500 en 14.000 (excl. btw en incl. omvormer en plaatsing). Voor glas-glas panelen zonder frame ligt die prijs 30 à 50% hoger dan traditionele zonnepanelen. Dat komt neer op ongeveer € 900 à 1.050 per paneel. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

3. Polykristallijn zonnepanelen

Bij polykristallijne zonnepanelen wordt ook silicium gesmolten, maar gebeurt de afkoeling van de kristallen minder gecontroleerd dan bij monokristallijne zonnepanelen. Daardoor liggen de kristallen ongeordend door elkaar. Polykristallijne zonnepanelen zijn vooral bekend om hun diep blauwe kleur. Ze waren vroeger de populairste soort zonnepanelen, maar worden vandaag minder verkocht door hun lager rendement.

 

Voor- en nadelen

 • Goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen
 • Duurzamer productieproces waarbij minder silicium verspild wordt
 • Meer zonnecellen per paneel dan bij monokristallijne panelen (door rechte hoeken)
 • Lager rendement door de structuur van de zonnecellen
 • Met polykristallijne panelen heb je meer oppervlakte nodig voor hetzelfde rendement

 

Prijs polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen kosten gemiddeld € 150 à 450 per paneel. Voor een installatie met 10 zonnepanelen komt dat neer op een totaalprijs van ongeveer € 4.600 à 8.500 (excl. btw en incl. omvormer en plaatsing). De prijs kan wel verschillen naargelang het merk van de panelen, het gewenste vermogen, de gekozen uitvoering, de bereikbaarheid van je dak… Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

4. Dunne film zonnepanelen

Voor deze zonnepanelen wordt amorf silicium gebruikt. Daarom staan dunne film zonnepanelen ook bekend als amorf zonnepanelen. Het grote verschil met poly- of monokristallijne zonnepanelen is dat er bij deze soort geen kristallen in zitten, waardoor de panelen buigzaam zijn. Daardoor kan je ze dus ook op gebogen oppervlaktes plaatsen. Deze zonnepanelen komen echter niet zo vaak voor op daken van woningen vanwege hun lage rendement.

 

Voor- en nadelen

 • Goedkoopste soort zonnepanelen
 • Buigzaam en dus op meer oppervlaktes toe te passen
 • Milieuvriendelijker productieproces dan bij monokristallijne zonnepanelen
 • Strakke, zwarte look
 • Kortere levensduur van ongeveer 15 jaar
 • Snellere degradatie doordat de panelen minder sterk zijn

 

Prijs dunne film zonnepanelen

Voor dunne film zonnepanelen betaal je gemiddeld € 150 à 350 per paneel. Voor een installatie met 10 zonnepanelen komt dat neer op een totaalprijs van ongeveer € 4.000 à 8.000 (excl. btw en incl. plaatsing en omvormer). Die prijs verschilt natuurlijk ook afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen, de gekozen omvormer, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing… Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Welke soort zonnepanelen kiezen?

Wat nu de meest geschikte soort zonnepanelen is, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. Monokristallijne zonnepanelen worden vandaag het meest geplaatst vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en het hoog rendement. Ook glas-glas zonnepanelen zijn steeds populairder en gaan erg lang mee. Verschillende factoren zoals de gewenste uitstraling, het soort dak, de gewenste opbrengst, je budget.. zullen dus je keuze bepalen.

Advies op maat nodig? Een professionele installateur kan je verder informeren en adviseren over de verschillende zonnepanelen. Vind een installateur in de buurt.

 

Prijzen zonnepanelen soorten

De prijs voor zonnepanelen ligt dus gemiddeld tussen € 150 en 950 per paneel. Niet alleen de zonnepaneel soorten maar ook het vermogen, het merk, de uitvoering van de zonnepanelen, de omvormer… spelen een rol in de uiteindelijke totaalprijs voor je installatie. In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen voor zonnepaneleninstallaties:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruik Vereist aantal panelen (400 Wp)Gemiddelde prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh7€ 3.500
33.500 kWh10€ 5.000
65.000 kWh15€ 8.000

LET OP: de prijzen hierboven zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de installatiekosten ook verschillen van installateur tot installateur. Daarom is het aangeraden om offertes bij meerdere installateurs aan te vragen. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

zonnepanelen soorten

Zonnepanelen systemen

Naast verschillende soorten zonnepanelen, zijn er ook verschillende systemen voor zonnepanelen waaruit je kan kiezen. We maken daarbij onderscheid tussen 2 grote soorten zonnepaneel systemen:

 • Autonome zonnepanelen systemen: autonome of off-grid systemen staan los van het elektriciteitsnetwerk. De energie die je opwekt met je zonnepanelen wordt hierbij lokaal opgeslagen in accu’s, die de energie opnieuw afgeven wanneer jij deze nodig hebt. Je zet dus geen elektriciteit meer op het net en je bent eigenlijk volledig onafhankelijk van het net. Dat kan ook een nadeel zijn bij bv. een defect van je zonnepanelen. Deze systemen zijn vooral geschikt voor afgelegen plekken zoals een vakantiehuisje, boot of caravan.
 • Netgekoppelde zonnepanelen systemen: dit is het vaakst voorkomende systeem. Hierbij gebruik je zelf je opgewekte energie en plaats je de energie die je niet gebruikt op het elektriciteitsnet. Heb je stroom nodig op momenten wanneer je panelen niets opbrengen? Dan moet je stroom afnemen van het net. Het voordeel hiervan is dat je steeds van stroom voorzien bent. Het nadeel is dan weer dat je (deels) afhankelijk bent van de fluctuerende energieprijzen. Zonnepaneelsystemen die je op het net aansluit, zijn vooral geschikt voor de standaard toepassing op woningen, kantoren en andere bedrijfsruimten.

Mogelijke uitvoeringen zonnepanelen

Als je de soort zonnepanelen en het zonnepanelen systeem gekozen hebt, kan je ook nog kiezen tussen verschillende uitvoeringen. We zetten enkele mogelijke opties op een rij:

 1. Kleur

  De kleur van je zonnepanelen heeft een belangrijk effect op de uitstraling van je dak. De meeste zonnepanelen zijn zwart of blauw. Er bestaan ook all-black zonnepanelen waarbij ook het frame van de panelen volledig zwart is. Dat ziet er mooi uit, maar leidt wel tot een lagere opbrengst omdat de panelen sneller opwarmen. Verder zijn er ook nog rode, groene en transparante zonnepanelen, maar deze komen minder vaak voor en zijn meestal duurder.

 2. Vast vs. oprolbaar

  De meeste typen zonnepanelen zijn harde platen die vast gemonteerd worden op het dak van een woning of gebouw. Er bestaan echter ook flexibele of oprolbare zonnepanelen. Die bestaan uit een folie die bedekt is met zonnecellen en die je dus makkelijk kan opvouwen en verplaatsen. Daardoor zijn oprolbare zonnepanelen erg geschikt voor mobiele toepassingen zoals een boot of een caravan. Het aanbod aan flexibele zonnepanelen is wel beperkt.

 3. Geïntegreerde zonnepanelen

  Een nadeel van zonnepanelen is dat ze vaak de uitstraling van je dak veranderen. Een mogelijke oplossing hiervoor zijn geïntegreerde zonnepanelen. Dat zijn zonnepanelen die tussen je dakbedekking geplaatst worden, waardoor ze ongeveer op dezelfde hoogte komen als je dakbedekking. Vooral wanneer je een zwart dak hebt en kiest voor zwarte zonnepanelen, zijn deze amper zichtbaar. De zonnepanelen kunnen ook in het dak geïntegreerd worden. Ze dienen dan meteen ook als dakbedekking.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een erkende installateur kan je verder informeren over welke uitvoeringen mogelijk zijn en geeft je zonnepanelen advies op basis van jouw situatie en wensen. Vind een expert in de buurt.

 

 

Lees onder de foto meer over hoe zonnepanelen te vergelijken.

soorten zonnepanelen

 

Hoe soorten zonnepanelen vergelijken?

Hoe kies je nu de meest geschikte zonnepanelen? Het is aangeraden om verschillende soorten zonnepanelen te vergelijken. Hou daarbij zeker rekening met verschillende factoren:

 • Beschikbare ruimte: de keuze voor je zonnepanelen wordt deels bepaald door de beschikbare ruimte op je dak. Is die ruimte erg beperkt? Dan ga je best voor zonnepanelen met een hoog rendement zoals monokristallijne zonnepanelen. Heb je voldoende plaats ter beschikking? Dan kan je ook kiezen voor goedkopere zonnepanelen met een lager piekvermogen.
 • Dakoriëntatie: is je dak volledig naar het zuiden gericht? Dan zijn monokristallijne zonnepanelen een goede keuze aangezien deze het best presteren bij direct zonlicht. Is je dak zuidwestelijk of zuidoostelijk georiënteerd? Dan zijn polykristallijne zonnepanelen ook een goede optie.
 • Budget: uiteraard speelt ook je eigen budget een rol bij de keuze voor zonnepanelen. Kies daarbij niet zomaar voor de goedkoopste optie, maar voor zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Vergelijk daarom altijd goed verschillende types zonnepanelen.
 • Aantal zonnepanelen & vermogen: denk op voorhand ook zeker na over het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Dat aantal zal vooral afhangen van je dakoppervlakte en je energieverbruik, maar ook van het vermogen van je zonnepanelen. Heb je bijvoorbeeld weinig dakoppervlakte maar wel een hoog energieverbruik? Dan kies je best voor een beperkt aantal zonnepanelen met een hoog vermogen.
 • Merk: er zijn ook verschillende zonnepanelen merken. Onder andere SunPower, Solarwatt, Longi Solar, Trina Solar, Canadian Solar hebben elk hun assortiment aan zowel netgekoppelde als autonome systemen, variërend in rendement en grootte. Vergelijk dus zeker verschillende merken om een doordachte keuze te maken.
 • Garantie: vraag tot slot op voorhand ook even na wat de garantieregeling voor de zonnepanelen is. Dat is belangrijk voor het geval er zich een storing of defect voordoet met je zonnepanelen. Ga ook zeker na hoelang de garantie geldig blijft en vergelijk verschillende garantieregelingen voor je een keuze maakt.

 

Ontvang zonnepanelen advies op maat van een installateur!

De keuze voor zonnepanelen is geen eenvoudige en er is een erg breed aanbod aan mogelijkheden. Daarom is het aangeraden om advies te vragen bij een zonnepanelen installateur. Deze luistert naar jouw wensen en voorkeuren en inspecteert jouw dak, om op die manier gepast advies te kunnen geven. Zo ben je zeker dat je de juiste keuze maakt en de zonnepanelen kiest die het beste bij jou passen. Vul dus zeker onderstaande offerteformulier in en ontvang advies op maat:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs