Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

String omvormer

Komen al je zonnepanelen in dezelfde richting te liggen? En valt er geen schaduw op je dak? Dan kies je het best voor een string omvormer in plaats van losse micro omvormers per paneel. Hoe werkt zo’n string omvormer en wat is de gemiddelde kostprijs? En welke valkuilen moet je vermijden om zeker te zijn van een optimale werking van je installatie? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs string omvormer
Risico’s & valkuilen
Mogelijke alternatieven
FAQ string omvormer
Vraag gratis offertes aan

 

 

Wat is een string omvormer voor je zonnepanelen?

Bij een string omvormer zijn de zonnepanelen in 1 of meerdere series aangesloten op een centrale omvormer. Het kan bv. gaan om 2 strings van 6 panelen op 1 omvormer. Kortom, de panelen zijn in serie aan elkaar gekoppeld en die strings zijn op hun beurt met een kabel aangesloten op de string omvormer. Dit is het meest gekozen type omvormer en vooral een goede keuze als…

 • je zonnepanelen allemaal dezelfde oriëntatie t.o.v. de zon hebben.
 • elk paneel van je installatie optimaal kan presteren.
 • er geen schaduw valt op 1 of meerdere panelen.
 • je wil gaan voor de meest budgetvriendelijke optie.

Wil je zonnepanelen met een string omvormer plaatsen? Vraag dan zeker naar de mogelijkheden bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Die helpen je graag bij het maken van de beste keuze op maat van jouw situatie. Start je aanvraag hier.

string omvormer

 

Voor- en nadelen van string omvormers

Naast een string omvormer kan je ook kiezen voor een micro omvormer per 1 of 2 panelen. Wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n centrale omvormer ten opzichte van verschillende micro omvormers? We wegen ze kort tegen elkaar af:

 

Voordelen string omvormers

 • Goedkoper: met een omvormer met bv. 2 strings heb je slechts 1 toestel nodig. Zo’n centrale omvormer komt dus goedkoper uit dan verschillende micro omvormers per paneel.
 • Hoog rendement: kies je voor een hoogwaardige string omvormer van een goed merk (SolarEdge string omvormer, SMA string omvormer, …)? Dan ben je zeker van een toestel dat de gelijkstroom van je panelen efficiënt omzet naar wisselstroom. Bij SolarEdge omvormers bedraagt dat rendement bv. 99%.
 • Kleinere kans op storingen: een string omvormer is een relatief eenvoudig toestel met weinig verschillende onderdelen. Daardoor blijft de kans op defecten beperkt. Is er toch een probleem met je omvormer? Dan kan je voor een goede support altijd terecht bij je erkende installateur.
 • Makkelijk te vervangen: de gemiddelde levensduur van een string omvormer ligt lager dan die van zonnepanelen (ongeveer 8 à 12 jaar). Presteert zo’n centrale omvormer niet optimaal meer? Dan kan een erkende installateur die snel en eenvoudig vervangen door een nieuw toestel.
 • Brede keuze: een string omvormer is het meest gebruikte systeem voor zonnepanelen. Daardoor is het aantal uitvoeringen ook erg uitgebreid. Je kan kiezen voor string omvormers van tal van kwalitatieve merken met vele verschillende vermogens. Het is essentieel dat het vermogen van die string omvormer goed is afgestemd op het totale vermogen van je panelen.

 

Nadelen string omvormers

 • 1 paneel kan de andere beïnvloeden: heeft 1 paneel een lagere opbrengst door bv. schaduwval? Dan heeft die zwakste schakel een invloed op de volledige string van zonnepanelen. Daarom is een string omvormer vooral een goede keuze bij panelen met dezelfde oriëntatie en zonder schaduwval.
 • Geen monitoring per paneel: met micro omvormers per paneel kan je de opbrengst van elk paneel afzonderlijk opvolgen. Bij een centrale omvormer is zo’n monitoring op paneelniveau niet mogelijk. Er bestaan wel apps om de productie van groene stroom van je volledige installatie op te volgen.
 • Moeilijker om je installatie uit te breiden: een string omvormer vervangen gaat snel, maar je zonnepanelen-installatie uitbreiden is arbeidsintensiever. Dat gaat dan weer vlotter als je een systeem met micro omvormers per paneel hebt.

 

Prijs string omvormer

De kosten voor een string omvormer hangen in de eerste plaats af van het vereiste vermogen (op maat van je panelen). Ook het merk speelt een rol. Gemiddeld mag je rekenen op een string omvormer prijs van 750 à 1.200 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Bij een volledige zonnepanelen-installatie maken die kosten deel uit van de totale eindprijs op je factuur. Enkele richtprijzen voor een string omvormer + zonnepanelen:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde jaarlijkse opbrengst van de installatieGemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.500 kWh2.941 Wp72.380 kWh€ 4.100 à 7.300
23.000 kWh3.529 Wp93.060 kWh€ 5.000 à 8.800
33.500 kWh4.118 Wp103.400 kWh€ 5.600 à 10.200
44.000 kWh4.706 Wp124.080 kWh€ 6.600 à 11.700
54.500 kWh5.294 Wp134.420 kwh€ 7.500 à 13.000
65.000 kWh5.882 Wp155.100 kWh€ 8.200 à 14.500

BELANGRIJK: de kosten voor zonnepanelen met een string omvormer kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis prijsvoorstellen aan bij 2 à 3 erkende installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

2 strings op 1 omvormer

 

Risico’s & valkuilen bij string omvormers

Wil je zeker zijn van een optimale werking van je zonnepanelen-installatie? Dan is een kwalitatieve, correct geplaatste string omvormer op maat essentieel. De volgende valkuilen moet je zeker vermijden:

 

1. Vermogen van de string omvormer is niet goed afgestemd op de panelen

Het vermogen van je string omvormer moet volledig op maat zijn van het totale vermogen van je zonnepanelen. Heb je bv. een omvormer nodig voor een installatie van 5.000 Wp of van 3.500 Wp? Belangrijk: het vermogen van zo’n centrale omvormer mag ongeveer 10 à 20% lager liggen dan het vermogen van je panelen. Dat komt omdat zonnepanelen niet constant stroom produceren op hun volle capaciteit.

Hoe kies ik het juiste vermogen? Een erkende installateur kan het vermogen van je panelen en je string omvormer precies berekenen op maat van jouw situatie. Ontvang gratis advies op maat.

 

2. String omvormer is geïnstalleerd op de verkeerde plaats

Voor een optimale werking van je string omvormer speelt ook de locatie van het toestel een rol. Zo mag de afstand tot je meterkast niet te groot zijn om een verlies van wisselstroom te vermijden. Daarnaast moet de string omvormer ook z’n geproduceerde warmte goed kwijt kunnen. Hoe beter die koeling van je omvormer, hoe hoger het rendement.

Hoe ben ik zeker van de beste locatie? Een erkende installateur analyseert jouw woning en kiest de meest geschikte plaats voor je string omvormer. Ontvang gratis advies op maat.

 

3. Micro omvormers zijn een betere keuze voor mijn situatie

Hebben je zonnepanelen verschillende oriëntaties? Of zorgen bomen voor schaduw op 1 of meer van je panelen? Dan kies je doorgaans beter voor micro omvormers per paneel in plaats van een centrale omvormer met 1, 2 of meerdere strings. Met zulke micro omvormers ben je zeker van een optimale opbrengst van elk paneel (zonder een invloed van andere panelen).

Hoe kies ik het juiste type omvormer? Een erkende installateur maakt een legplan op maat van je situatie. Op basis daarvan kiest hij ook het meest geschikte soort omvormer. Ontvang gratis advies op maat.

 

4. Goede monitoring van mijn zonnepanelen is niet mogelijk

Natuurlijk wil je graag weten hoeveel groene stroom je panelen jaarlijks, maandelijks en zelfs dagelijks opbrengen. Die monitoring gebeurt via de string omvormer. Je kiest daarom best voor een toestel dat gekoppeld is aan een app op je smartphone of tablet (bv. SolarEdge, SMA, …). Zo krijg je een goed inzicht in je productie van groene stroom, kan je een plotse daling van die opbrengst sneller detecteren, …

Hoe ben ik zeker van een goede monitoring? Door de voorstellen van verschillende erkende installateurs gericht te vergelijken om zo de beste keuze te maken. Ontvang gratis advies op maat.

 

Mogelijke alternatieven voor string omvormer

Naast een string omvormer bestaan er nog 2 andere types: micro omvormers en power optimizers. Hoe werken deze alternatieven en wanneer zijn ze een goede keuze? We zetten het kort op een rij:

 

ALTERNATIEF 1: micro omvormers

Een micro omvormer dekt niet het vermogen van 1 of meerdere series van panelen, maar van 1 of 2 panelen. Je hebt dus meerdere micro omvormers nodig voor je zonnepanelen-installatie. Op die manier ben je wel zeker dat je een maximale opbrengst van groene stroom haalt uit elk individueel zonnepaneel. Een paneel met schaduwval kan bv. de productie van andere panelen niet negatief beïnvloeden.

Een goede keuze als… je zonnepanelen verschillende oriëntaties hebben, er schaduw valt op 1 of meerdere zonnepanelen, …

 

ALTERNATIEF 2: power optimizers

Power optimizers zijn eigenlijk geen alternatief voor een centrale string omvormer. Je kan ze wel onderaan elk paneel laten plaatsen in combinatie met een string omvormer. Zo ben je zeker van een maximale opbrengst per individueel paneel. In die zin lijken power optimizers dus op micro omvormers, maar met het verschil dat ze niet voor de omzetting naar wisselstroom zorgen. Daarvoor zorgt de string omvormer.

Een goede keuze als… je een grotere opbrengst uit je zonnepanelen wil halen, de prestaties van elk individueel paneel wil monitoren, …

 

Welke soort omvormer kies ik best voor mijn zonnepanelen?

Dat hangt vooral af van jouw specifieke situatie en wensen. Zullen er zonnepanelen aan beide zijden van je dak liggen of niet? Is er risico op schaduwval op 1 of meerdere panelen? Of wil je graag de opbrengst van elk individueel paneel monitoren? Al deze factoren spelen een rol bij de keuze voor het meest aangewezen type omvormer.

Vrijblijvend voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

FAQ string omvormer

Met al je vragen rond de beste omvormer voor je zonnepanelen kan je terecht bij een erkende installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen:  • Kies ik beter voor een string omvormer of micro omvormer?

   Dat hangt volledig van jouw situatie af. Heb je bv. een groot, plat dak gericht op het zuiden zonder schaduw? Dan heb je geen micro omvormers nodig en volstaat een omvormer met 1 of meerdere strings. Zo’n string omvormer komt ook goedkoper uit. Is er wel een risico dat 1 of meerdere panelen minder opbrengen dan andere? Dan is een systeem met micro omvormers wel het overwegen waard.

   TIP: een erkende installateur analyseert jouw situatie en geeft je dan advies op maat voor de beste omvormer voor je zonnepanelen. Vraag gratis offertes aan bij meerdere experts actief in je buurt.  • Kies ik beter voor een string omvormer of optimizers?
   Belangrijk: je kan niet voor het ene of het andere kiezen. Ofwel kies je alleen voor een centrale string omvormer, ofwel kies je voor een string omvormer in combinatie met optimizers per paneel. Het merk SolarEdge is bv. gespecialiseerd in de combinatie van zo’n centrale omvormer met optimizers. Die optie is uiteraard duurder, maar je bent wel zeker van een maximale opbrengst van groene stroom.


  • Kan ik meerdere strings op een omvormer aansluiten?
   Zeker. Op zo’n centrale omvormer kan je bv. zonnepanelen in 1 of 2 strings aansluiten. Hoeveel strings mogelijk zijn bij een string omvormer hangt af van het type. Bij grotere installaties kan het nodig zijn om meerdere centrale string omvormers te gebruiken. Voor advies op maat van jouw situatie kan je terecht bij een erkende installateur actief in je buurt.


  • Uit welke merken van string omvormers kan ik kiezen?
   Er bestaan tal van kwalitatieve merken van string omvormers. SolarEdge en SMA zijn de bekendste, maar daarnaast zijn er ook nog centrale omvormers van Growatt, Goodwe, Enphase, … Belangrijk: als je samenwerkt met een erkende installateur, ben je sowieso zeker van een hoogwaardige string omvormer. Wil je verschillende merken vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs