Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

In 3 stappen BTW aftrek voor zonnepanelen regelen

Hoe vorder ik de BTW zonnepanelen terug? Volg onderstaande stappen. Het is vrij eenvoudig.

BTW zonnepanelen teruggave berekenen. Je kan als particulier BTW terug ontvangen van jouw investering in zonnepanelen.

Het gaat hierbij om 21% BTW over het materiaal en installatiekosten. Je mag namelijk gezien worden als ondernemer. Dit betekent dat je de BTW over de investering mag terugvragen, maar BTW moet betalen over de opgewekte stroom. Echter, de BTW over de opgewekte stroom is een heel laag bedrag zodat je hiermee onder de kleineondernemersregeling valt. Deze BTW hoef je in de opvolgende jaren niet te betalen, mits je de juiste weg volgt.

Let op: door een wijziging moet de BTW op de aanschaf van zonnepanelen binnen 6 maanden na aanschaf (installatie/factuurdatum) uiterlijk worden ingediend.

Ben je een woningeigenaar, aangesloten bij een VvE? Lees meer over de BTW teruggave voor een VVE.

 

BTW teruggave service

 

BTW zonnepanelen, het 3 stappen-plan

Stap 1: Meld je aan als ondernemer bij de belastingdienst en vraag direct ontheffing van administratieve verplichtingen voor het jaar na aanschaf.

Vul het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders Belastingdienst van de belastingdienst in. Je hebt je dan als ondernemer aangemeld en dient uw rekeningnummer door te geven. Vervolgens hoef je alleen nog de BTW aangifte zelf te doen. Let op: in het jaar dat u de zonnepanelen heeft aangeschaft dien je wel de administratieve verplichting uit te voeren.

Stap 2: Ontvangst bevestiging van de belastingdienst

Binnen een aantal werkdagen ontvang je van de belastingdienst een bericht dat je als ondernemer bent aangemerkt. Een aantal dagen later ontvang je van de belastingdienst de gebruikersnaam en toegangscode om jouw aangifte van BTW te verzorgen.

Stap 3: Aangifte doen van BTW

Let op dat je aangifte doet van de BTW over de totaalfactuur van jouw aanschaf wanneer je deze hebt betaald. Deelfacturen van jouw zonnepanelen kunnen problemen bij de Belastingdienst opleveren.

Met de gebruikersnaam en toegangscode kan je nu aangifte doen van omzetbelasting. de belastingdienst geeft aan voor welke termijnen je de aangifte dient te verzorgen. Met de aangifte(s) vorder je de BTW op jouw investering terug. In sommige gevallen ontvang je van de belastingdienst een aangifteformulier waarna je de aangifte schriftelijk doet. Je moet in het jaar van de aanschaf van de zonnepanelen wel BTW gaan betalen over de opgewekte stroom, maar dat is een te verwaarlozen bedrag. De belastingdienst heeft hiervoor zogenaamde forfaits opgesteld zodat je niet hoeft te berekenen hoeveel kWh je precies hebt opgewekt en hoeveel BTW het hier betreft:

Opwekvermogen in Wattpiek per jaarForfait
0 - 1.000€ 20
1.001 - 2.000€ 40
2.001 - 3.000€ 60
3.001 - 4.000€ 80
4.001 - 5.000€ 100
5.001 - 6.000€ 120
6.001 - 7.000€ 140
7.001 - 8.000€ 160
8.001 - 9.000€ 180
9.001 - 10.000€ 200

Stel je hebt een installatie van 2500 WP waarvoor je € 5.000 excl BTW heeft betaald. Dan dien je per jaar € 60,- af te dragen aan BTW over de opgewekte stroom. Dit is ongeacht het moment waarop je de panelen aanschaft en ook direct in zijn geheel verwerkt op de eerste aangifte als verschuldigd belasting. De rest van dat jaar kan je dan een nihil aangifte indienen.

Maar je krijgt de BTW terug over jouw investering en daar gaat het je natuurlijk om.

Jouw aangifte ziet er in het eerste kwartaal dat als volgt uit:

BTW aangifte zonnepanelen

 

Gemakshalve is er van uitgegaan dat je € 1.050,- aan BTW heeft betaald, zijnde 21% van € 5.000,-.  Maar als je andere onderdelen voor de installatie heeft gekocht, kan je het BTW-component hierbij optellen (bij de aangifte hoeft je alleen de werkelijk betaalde BTW in te vullen in het veld ‘Voorbelasting’). Het BTW-bedrag staat vermeld op de factuur die je van jouw leverancier hebt ontvangen. Let op: je dient een officieel factuur te hebben, de orderbevestiging is niet voldoende, ook al staat daar de BTW op vermeld. Het bedrag van € 286 onder 1a wordt berekend door  (€ 60 / 21) * 100, waarbij 21 staat voor ‘21% BTW’.

Voor de overige kwartalen die in hetzelfde jaar volgen dien je de volgende aangifte te doen:

BTW-zonnepanelen-aangifte_vervolg

 

ZZP-ers en BTW teruggave

Ben je al zelfstandige (ZZP-er) en heb je een dusdanige omzet dat je niet meer onder de kleineondernemersregeling valt, dan kan je de BTW op jouw investering eveneens terugvorderen, echter is het de vraag of dat slim is. De aangifte zou dan immers via jouw reguliere aangifte van omzetbelasting moeten plaatsvinden. Je dient namelijk elk jaar het forfait aan de belastingdienst te betalen. Voor de lange termijn is het dan slimmer om de BTW op uw zonnepanelen niet te gaan terugvorderen.

Wellicht zijn er mogelijkheden om de aangifte via jouw partner (medewoner) te laten doen. Voorwaarde is dat de energierekening en de factuur van de zonnepanelenleverancier dan ook op de naam van de partner moet staan.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs