Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Btw teruggave zonnepanelen aanvragen in 3 stappen

Woon je in Nederland en heb je vóór 2023 zonnepanelen laten installeren? Dan kon je tot 1 juli 2023 de 21% btw op je zonnepanelen terugvragen via een btw-aangifte. Let op: op zonnepanelen die na 1-01-2023 zijn geplaatst hoef je voortaan geen btw meer te betalen. Je hoeft de btw dus ook niet meer terug te vragen.

Ga snel naar:
Btw teruggave zonnepanelen in Nederland
Btw-regeling zonnepanelen in België

Btw teruggave zonnepanelen in Nederland

UPDATE: vanaf 1-01-2023 btw-nultarief op zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 geldt het btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Aangezien je geen btw meer hoeft te betalen bij de aanschaf van zonnepanelen, hoef je die dus ook niet meer terug te vragen bij de belastingdienst. Ontdek hier alle up-to-date info over de btw op zonnepanelen.

 


 

Wanneer btw terugvragen op zonnepanelen?

Tot 1 juli 2023 kon je de btw op zonnepanelen terugvragen voor installaties met een factuurdatum vóór 1 januari 2023. Onderstaande info is dus niet meer van toepassing:

 

Stappenplan btw zonnepanelen terugvragen

Je kan als particulier btw terug ontvangen van jouw investering in zonnepanelen. Het gaat hierbij om 21% btw op het materiaal en de installatiekosten. Je mag namelijk gezien worden als ondernemer. Dit betekent dat je de btw op de investering mag terugvragen, maar btw moet betalen op de opgewekte stroom. Dit is echter een heel laag bedrag zodat je hiermee onder de kleineondernemersregeling valt. Deze btw hoef je in de volgende jaren niet te betalen, mits je de juiste weg volgt.

Ben je een woningeigenaar, aangesloten bij een VvE? Lees meer over de BTW teruggave voor een VVE.

 

BTW teruggave service

 

Als particulier volg je de volgende stappen om de btw op je zonnepanelen terug te vragen:

 1. Meld je aan als ondernemer bij de belastingdienst

  Vul het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders Belastingdienst van de belastingdienst in. Je hebt je dan als ondernemer aangemeld en kan nu ontheffing aanvragen van administratieve verplichtingen voor het jaar na aanschaf. Je moet ook je rekeningnummer doorgeven. Vervolgens hoef je alleen nog de btw-aangifte zelf te doen. Let op: in het jaar dat je de zonnepanelen hebt aangeschaft, dien je wel de administratieve verplichting uit te voeren.

 2. Krijg een ontvangstbevestiging van de belastingdienst

  Binnen een aantal werkdagen ontvang je van de belastingdienst een bericht dat je als ondernemer bent aangemeld. Een aantal dagen later ontvang je van de belastingdienst de gebruikersnaam en toegangscode om jouw btw-aangifte te verzorgen.

 3. Doe aangifte van btw

  Met de gebruikersnaam en toegangscode kan je nu aangifte doen van omzetbelasting. De belastingdienst geeft aan voor welke termijnen je de aangifte dient te verzorgen. Met de aangifte(s) vorder je de btw op jouw investering terug. In sommige gevallen ontvang je van de belastingdienst een aangifteformulier waarna je de aangifte schriftelijk doet.

  Let op dat je aangifte doet van de btw over de totaalfactuur van jouw aanschaf wanneer je deze hebt betaald. Deelfacturen van jouw zonnepanelen kunnen problemen bij de belastingdienst opleveren.

 

Je moet in het jaar van de aanschaf van de zonnepanelen wel btw gaan betalen op de opgewekte stroom, maar dat is een te verwaarlozen bedrag. De belastingdienst heeft hiervoor zogenaamde forfaits opgesteld zodat je niet hoeft te berekenen hoeveel kWh je precies hebt opgewekt en hoeveel btw het hier betreft:

Opwekvermogen in Wattpiek per jaarForfait
0 - 1.000€ 20
1.001 - 2.000€ 40
2.001 - 3.000€ 60
3.001 - 4.000€ 80
4.001 - 5.000€ 100
5.001 - 6.000€ 120
6.001 - 7.000€ 140
7.001 - 8.000€ 160
8.001 - 9.000€ 180
9.001 - 10.000€ 200

Een voorbeeld: je hebt een installatie van 2500 WP waarvoor je € 5.000 excl. btw hebt betaald. Dan dien je per jaar € 60 af te dragen aan btw op de opgewekte stroom. Dit is ongeacht het moment waarop je de panelen aanschaft en ook direct in zijn geheel verwerkt op de eerste aangifte als verschuldigde belasting. De rest van dat jaar kan je dan een nihil aangifte indienen.

Maar je krijgt de btw terug over jouw investering en daar gaat het je natuurlijk om.

Jouw aangifte ziet er in het eerste kwartaal dat als volgt uit:

BTW aangifte zonnepanelen

 

Gemakshalve is er van uitgegaan dat je € 1.050 aan btw hebt betaald, zijnde 21% van € 5.000.  Maar als je andere onderdelen voor de installatie hebt gekocht, kan je de btw-component hierbij optellen (bij de aangifte hoef je alleen de werkelijk betaalde btw in te vullen in het veld ‘Voorbelasting’). Het btw-bedrag staat vermeld op de factuur die je van jouw leverancier hebt ontvangen. Let op: je dient een officiële factuur te hebben, de orderbevestiging is niet voldoende, ook al staat daar de btw op vermeld. Het bedrag van € 286 onder 1a wordt berekend door  (€ 60 / 21) * 100, waarbij 21 staat voor ‘21% BTW’.

Voor de overige kwartalen die in hetzelfde jaar volgen dien je de volgende aangifte te doen:

BTW-zonnepanelen-aangifte_vervolg

 

Zonnepanelen btw terugvragen als zzp

Ben je al zelfstandige (zzp-er) en heb je een dusdanige omzet dat je niet meer onder de kleineondernemersregeling valt, dan kan je de btw op jouw investering eveneens terugvorderen. Het is echter de vraag of dat slim is. De aangifte zou dan immers via jouw reguliere aangifte van omzetbelasting moeten plaatsvinden. Je dient namelijk elk jaar het forfait aan de belastingdienst te betalen. Op lange termijn is het dan slimmer om de btw op je zonnepanelen niet terug te vorderen.

Wellicht zijn er mogelijkheden om de aangifte via jouw partner (medewoner) te laten doen. Voorwaarde is dat de energierekening en de factuur van de zonnepanelenleverancier dan ook op de naam van de partner moet staan.

 

Andere financiële voordelen zonnepanelen in Nederland

Naast de btw teruggave maak je ook aanspraak op andere financiële voordelen en subsidies wanneer je als particulier zonnepanelen laat plaatsen, waaronder:

 • Salderingsregeling: je krijgt een vergoeding wanneer je zelfopgewekte stroom teruglevert aan het net.
 • Energiebespaarlening: dankzij de Energiebespaarlening kan je je investering in groene stroom voordelig financieren.
 • Lokale subsidies: sommige gemeentes en provincies bieden lokale subsidies aan voor zonnepanelen.

Btw-regeling zonnepanelen in België

Woon je in België en laat je zonnepanelen plaatsen? Dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en installatiekosten wanneer je woning ouder is dan 10 jaar. Op deze manier wil de overheid woningeigenaren stimuleren om hun woning te verduurzamen.

 

Andere financiële voordelen zonnepanelen in België

Naast het verlaagd btw-tarief maak je in België ook nog aanspraak op een aantal premies en andere financiële voordelen wanneer je zonnepanelen laat plaatsen:

 • Mijn VerbouwLening: prioritaire doelgroepen die de Vlaamse overheid heeft bepaald, kunnen een goedkope lening aangaan om hun zonnepaneleninstallatie te financieren.
 • Retroactieve investeringspremie: heb je zonnepanelen laten installeren en ben je financieel getroffen door de afschaffing van de terugdraaiende teller? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden de retroactieve investeringspremie aanvragen.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs