Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PV panelen, wat zijn dit?

PV panelen is een term die in de wereld van zonnepanelen veel gebruikt wordt. Het is eigenlijk de technische benaming voor zonnepanelen, zonnepanelen die door middel van zonlicht stroom opwekken.

 

Waar staat ‘PV panelen’ voor?

PV is de afkorting van ‘Photo Voltaic’.  ‘Photo’ staat hier voor licht en ‘voltaic’ staat hier voor stroom. Is er dan een verschil met zonnepanelen? Nee, het is slechts een andere benaming. Niet meer en niet minder.

pv panelen

 

Verschillende PV systemen

We kennen 2 typen PV systemen:

  • Netgekoppelde PV systemen
  • Off grid PV systemen

Netgekoppelde PV systemen

PV systemen, ofwel zonnepaneleninstallaties worden in Nederland over het algemeen aangesloten op het net. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een omvormer omdat we in huis gebruik maken van wisselstroom en de PV panelen daarentegen gelijkstroom opwekken. Op het moment dat de zonnepanelen geen stroom opwekken betrekken we stroom van het net. Op momenten dat het zonnig is en er minder verbruik is dan de opwekking dan leveren we terug aan het net.

‘Off grid’ PV systemen

Off grid systemen werken los van het net. Men gebruik hierbij een accu waarin de opgewekte stroom wordt opgeslagen. Ze worden vaak gebruikt voor de wat kleinere toepassingen zoals een caravan, boot of tuinhuisje.

 

Kosten van PV panelen

De kosten van PV panelen is van vele factoren afhankelijk. Allereerst hebben ze een bepaalde capaciteit die uit wordt gedrukt in Wattpiek. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de capaciteit is, hoe hoger de kosten van PV panelen zijn. Om een idee te krijgen wat die capaciteit betekent is er voor Nederland een stelregel dat 1 Wattpiek over een heel jaar ongeveer 0,9 kilowattuur (kWh) levert. Een PV paneel heeft heden ten dage een capaciteit tussen 270 en 375 Wattpiek. Het betekent dat er ongeveer 10 to 14 PV panelen nodig zijn om het verbruik van een gemiddeld huishouden te kunnen opwekken. De kosten voor gehele installatie met PV panelen liggen over het algemeen tussen € 1,00 en € 1,50 per Wattpiek. Voor een gemiddelde huishouden betekent dit een bedrag van circa € 4.000 tot € 6.000.

 

Soorten PV panelen

PV panelen zijn er pakweg in 4 varianten:

Wil je mooie zwarte panelen dan heb je een keuze voor monkristallijne of dunne film panelen. De polykristallijne panelen hebben een blauwe kleur en worden als minder mooi beschouwd. Zwarte varianten zijn helaas wel iets duurder.

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs