Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie

U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren

Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Aarden zonnepanelen, is dat nodig?

aarden-zonnepanelen

Moet ik zonnepanelen aarden? Ja. Sinds 1 januari 2017 is het verplicht. In het verleden werden zonnepaneleninstallaties de ene keer wel geaard en de andere keer niet. Het aarden van de zonnepanelen was toen erg afhankelijk van de installateur, maar aangezien dat extra moeite kostte werd het meestal niet gedaan.

 

Zonnepanelen aarden is toch niet nodig?

De zonnepanelen zelf zijn dubbel geïsoleerd en daarom is het aarden hiervan niet nodig. De metalen constructie waarop de zonnepanelen liggen dienen wél geaard te worden. Eén van de redenen is dat de DC-kabels via kabelbinders aan de metalen constructie worden gelust. Indien de kabels verouderen dan kan dat uiteindelijk tot sluiting leiden met de metalen contstructie. Dit kan tot een levensgevaarlijke situatie leiden.

In sommige gevallen schrijft de fabrikant van zonnepanelen voor om te aarden. De positieve of negatieve laag van het paneel wordt dan beschermd tegen spanningserosie. Dit voorkomt de zogenaamde degeneratie, het zogenaamde aftakelingsproces van het zonnepaneel.

 

Hoe moet ik zonnepanelen aarden

In de nieuwe NEN1010 wordt een zonnepanelen installatie als geheel gezien als een ‘vreemd geleidend deel’. In dat geval is het verplicht om de zonnepanelen te aarden. Het betekent dat de zonnepanelen via de omvormer geaard moeten worden. Het betekent dat er naast de DC-kabels ook een aardingskabel naar de omvormer loopt. Deze aardingskabel wordt de vereffeningsleiding genoemd. Bij de omvormer dient een zogenaamde aardrail te worden geplaatst waar de vereffeningsleiding op aangesloten dient te worden. Ook de omvormer dient met eenzelfde vereffeningskabel op de aardrail te worden aangesloten. Uiteindelijk dient de aardrail op de hoofdaarde van het gebouw aangesloten te worden.

 

Wijze van aarden

De metalen constructie is in sommige gevallen geanodiseerd, bijvoorbeeld indien het om zwarte rails gaat. In dat geval is er een laagje op het aluminium dat te zien is als isolatie. Daarvoor moeten speciale boutjes gebruikt worden die als het ware in het aluminium vreten en zodoende contact maken met de metalen constructie.

 

Heb ik met zonnepanelen meer kans op blikseminslag?

Nee, er zijn voldoende onderzoeken die hebben aangetoond dat de kans op blikseminslag met zonnepanelen niet wordt vergroot. Maar als u twijfelt is het altijd raadzaam om een bliksembeveiligingsbedrijf in te schakelen.

 

 

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.