Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Onderhoud zonnepanelen

Om een optimaal rendement te garanderen, hebben zonnepanelen regelmatig een onderhoud nodig. Wat houdt zo’n onderhoud in? Wanneer en hoe vaak laat je zo’n onderhoud aan je zonnepanelen best uitvoeren? En hoeveel kost het? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe zonnepanelen onderhouden?
Wanneer onderhoud nodig?
Welke zonnepanelen onderdelen controleren?
Onderhoud zonnepanelen kosten
Tips optimaal onderhoud van zonnepanelen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom zonnepanelen onderhouden?

Een regelmatig onderhoud van je zonnepanelen is belangrijk om de volgende redenen:

 • Optimaal rendement behouden: stof en vuil kunnen het rendement van je zonnepanelen tot wel 3% doen dalen. Om zeker te zijn dat je zonnepanelen optimaal renderen, laat je ze dus best regelmatig onderhouden.
 • Levensduur van de installatie verlengen: door regelmatig een onderhoud uit te voeren, kom je sneller schade, slijtage en defecten op het spoor die anders onopgemerkt zouden blijven. Wanneer je deze problemen snel kan oplossen, zal je langer kunnen genieten van een optimaal werkende installatie.

Onderhoud aan je zonnepanelen laten uitvoeren? Doe hiervoor een beroep op een specialist. Door jouw zonnepanelen grondig te reinigen, laat hij jouw installatie optimaal renderen. Kom in contact met vakmensen in jouw buurt via de gratis offerteservice.

zonnepanelen onderhoud

 

Hoe zonnepanelen onderhouden?

Het mooie van zonnepanelen is dat er geen bewegende delen in zitten. Dit betekent dat er weinig onderhoud noodzakelijk is. Maar om ze optimaal te laten functioneren is het wel verstandig om af en toe een controle uit te voeren en de panelen schoon te houden:

 

Zonnepanelen schoonmaken

Het belangrijkste aan het onderhoud van zonnepanelen is dat ze regelmatig schoongemaakt worden. Zonnepanelen schoonmaken doe je door eerst grof vuil zoals bladeren, takken, … te verwijderen. Doe dit op regelmatige basis, aangezien vuil het rendement van je zonnepanelen sterk kan beïnvloeden.

Daarna kan je de zonnepanelen wassen met osmosewater en een zachte borstel of doek. Zijn de panelen niet goed bereikbaar? Gebruik dan een telescoopborstel met geïntegreerde wateraanvoer. Gebruik in geen geval agressieve schoonmaakmiddelen of schuursponsen.

BELANGRIJK: voor een optimaal resultaat laat je je zonnepanelen best schoonmaken door een professional. Vind een geschikte vakman in jouw buurt.

 

Technisch onderhoud van zonnepanelen

Merk je dat je zonnepanelen plots minder stroom opwekken zonder aanwijsbare reden? Dan is er misschien een technisch defect aan jouw installatie. In dat geval neem je best contact op met jouw zonnepanelen installateur voor een technische check.

Om helemaal zeker te zijn dat jouw installatie naar behoren werkt, kan je ook preventief op regelmatige basis (bv. elke 5 jaar) je zonnepanelen laten controleren door jouw installateur.

 

zonnepanelen reinigen

Wanneer hebben zonnepanelen een onderhoud nodig?

Hoe vaak laat je je zonnepanelen best schoonmaken? Doorgaans volstaat het om je zonnepanelen jaarlijks of tweejaarlijks te laten reinigen om hardnekkig vuil te verwijderen. Vaker is meestal niet nodig, aangezien ook de regen al een groot deel van het vuil wegspoelt. Je laat het onderhoud aan jouw zonnepanelen het best uitvoeren aan het begin van de lente. Vanaf dan wekken je zonnepanelen namelijk de grootste hoeveelheid stroom op.

 

TIP: zonnepanelen monitoren om opbrengst te controleren

Het is verstandig om met regelmaat de opbrengst van je zonnepanelen te monitoren en te controleren. Je kan de opbrengst van je zonnepanelen monitoren met een app. Heb je geen app die verbonden is met je zonnepanelen installatie? Dan kan je meestal ook op je omvormer of slimme meter de hoeveelheid stroom aflezen die je zonnepanelen opwekken.

Indien er een significante terugval in opbrengst is, los van de verandering van zoninstraling, kijk je best waar het probleem kan liggen. Kan je zelf geen oorzaak vinden? Dan is het verstandig om een technisch onderhoud te laten uitvoeren. Neem hiervoor contact op met je installateur.

 

Welke zonnepanelen onderdelen controleren?

Een zonnepanelen onderhoud beperkt zich niet enkel tot het schoonmaken van de panelen. Tijdens een grondige reinigingsbeurt controleert een vakman ook het volgende:

 • Mogelijke schade aan zonnepanelen: wanneer een vakman je zonnepanelen reinigt, zal hij de panelen tegelijkertijd ook controleren op eventuele schade.
 • Koppel- en verbindingsstukken: een vakman controleert ook steeds of de verbindingsstukken nog goed zijn aangedraaid en nog in goede staat zijn.
 • Frame: tijdens het schoonmaken van je panelen, neemt een vakman ook altijd het frame mee. Vertoont het frame sporen van slijtage? Dan laat je dit best vervangen aangezien een slecht onderhouden frame ook de levensduur van je zonnepanelen installatie beïnvloedt.
 • Omvormer: een omvormer heeft geen onderhoud nodig, maar heeft wel een kortere levensduur dan de zonnepanelen. Hou er dus rekening mee dat de omvormer na 10 tot 15 vervangen moet worden. De kosten voor een nieuwe omvormer ligt tussen de € 500 (kleine installatie) en € 1.500 (grote installatie).

 

technisch onderhoud zonnepanelen

Onderhoud zonnepanelen kosten

De kosten voor het onderhoud van je zonnepanelen kan je opdelen in 2 kostenposten:

 

1. Zonnepanelen schoonmaken kosten

Als je jouw zonnepanelen wil laten schoonmaken, dan bedragen de kosten meestal rond de € 2 tot 5 per zonnepaneel, afhankelijk van het aantal zonnepanelen. Daarbij komt dan nog een vaste kost van ongeveer € 40 à 50. Een zonnepanelen installatie met 16 zonnepanelen kost zo ongeveer € 70 à 130 (excl. btw) om te reinigen. Sommige vakmensen werken met een vaste prijs per reinigingsbeurt. In dat geval mag je rekenen op € 100 à 150 (excl. btw).

 

2. Kosten technische controle zonnepanelen

Overige kosten voor onderhoud zitten in de controle van je zonnepanelen waarbij er een check wordt gedaan of de zonnepanelen geen defecte cellen hebben en of de bekabeling nog in goede staat is. De kosten voor een technische controle variëren doorgaans van € 80 tot 100 (excl. btw). Het is verstandig om dit om de 5 jaar uit te laten voeren. De jaarlijkse kosten zijn daardoor beperkt.

Benieuwd naar een prijs op maat om jouw zonnepanelen te reinigen en controleren? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen van 2 à 3 vakmensen in jouw buurt. Zo kan je gericht prijzen vergelijken en de beste keuze maken. Start hier jouw aanvraag.

 

Tips voor een optimaal onderhoud van zonnepanelen

Wil je jaar na jaar genieten van een maximale opbrengst van jouw zonnepanelen? Hou dan rekening met onderstaande tips om jouw zonnepanelen zo goed mogelijk te onderhouden.

 1. Schakel een vakman in

  Zowel om je zonnepanelen te reinigen als voor het technisch onderhoud van je zonnepanelen is het aangeraden om samen te werken met een ervaren vakman. Hij weet namelijk waarop hij moet letten tijdens zo’n onderhoud, gebruikt de juiste producten en materialen, beschikt over het geschikte veiligheidsmateriaal, …

 2. Reinig je zonnepanelen op het juiste moment

  Zonnepanelen schoonmaken doe je best ’s ochtends of ’s avonds, wanneer de zon niet fel meer schijnt. Zo kan het water op je zonnepanelen streeploos opdrogen.

 3. Controleer zelf regelmatig je zonnepanelen

  Is je dak veilig toegankelijk? Controleer dan af en toe zelf je zonnepanelen en haal bladeren, takken en ander achtergebleven vuil weg van je panelen.

 4. Gebruik de juiste reinigingsproducten en -materialen

  Agressieve schoonmaakmiddelen, schuursponsen, … kunnen schade veroorzaken aan je zonnepanelen. Zorg er dus zeker voor dat je bij het schoonmaken van je zonnepanelen steeds de geschikte reinigingsproducten en -materialen gebruikt. Ook een hogedrukreiniger is uit den boze om je panelen te reinigen.

 5. Sluit een onderhoudscontract af

  Met een onderhoudscontract hoef je je nooit meer zorgen te maken om het onderhoud van jouw zonnepanelen. De vakman komt op afgesproken tijdstippen langs om jouw panelen te reinigen en te controleren. Zo krijgt jouw installatie altijd tijdig een onderhoud.

TIP: via onderstaand offerteformulier kom je vrijblijvend in contact met meerdere specialisten voor het onderhoud van jouw zonnepanelen. Vul hieronder je gegevens in en vind de geschikte vakman:

 

 

Zonnepanelen schoonmaken offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen