Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Onderhoud zonnepanelen

Onderhoud zonnepanelen Het mooie van zonnepanelen is dat er geen bewegende delen in zitten. Dit betekent dat er weinig onderhoud noodzakelijk is. Maar om ze optimaal te laten functioneren is het wel verstandig om af en toe een controle uit te voeren en de panelen schoon te houden. Zo zit het met onderhoud zonnepanelen.

Monitoren van zonnepanelen

Allereerst is het verstandig om met grote regelmaat de opbrengst van zonnepanelen te controleren. Indien er een significante terugval in opbrengst is, los van de verandering van zoninstraling, is het verstandig om te kijken waar het probleem kan liggen. Wellicht is schaduw een veroorzaker. Indien je zelf geen oorzaak kunt vinden is het verstandig om contact op te nemen met je installateur. Om te controleren of de opbrengst voldoende is kan je jouw zonnepanelen monitoren via onze prestatiecheck.

Kosten onderhoud zonnepanelen

De belangrijkste kosten zitten in het schoonmaken van zonnepanelen. Dit kan je natuurlijk in principe uitstekend zelf doen, mits de zonnepanelen gemakkelijk bereikbaar zijn. Er zijn bijvoorbeeld handige telescoopstelen op de markt om de zonnepanelen te reinigen zonder op het dag te hoeven klimmen. Als je jouw zonnepanelen wil laten schoonmaken dan bedragen de kosten meestal rond de € 2 tot 5,- per zonnepaneel, afhankelijk van het aantal zonnepanelen.  Overige kosten voor onderhoud zitten in de controle van je zonnepanelen waarbij er een check wordt gedaan of de zonnepanelen geen defecte cellen hebben en dat de bekabeling nog in goede staat is. Het is verstandig om dit om de 5 jaar uit te laten voeren. De jaarlijkse kosten zijn daardoor beperkt.

Onderhoud aan omvormer

Een omvormer heeft geen onderhoud nodig. Een omvormer heeft echter wel een kortere levensduur dan de zonnepanelen. Daardoor dien je er rekening mee te houden dat de omvormer na 10 tot 15 vervangen moet worden. De kosten voor een nieuwe omvormer ligt tussen de € 500 (kleine installatie) en € 1.500,- (grote installatie).

 

 

Zonnepanelen schoonmaken offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen