Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afmetingen zonnepanelen

Hoe groot is een zonnepaneel? Zonnepanelen zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. De afmeting van een zonnepaneel is een medebepalende factor voor de prijs en hoeveel zonnepanelen je op jouw dak kan plaatsen. In dit artikel geven we een overzicht van de mogelijke afmetingen van zonnepanelen en de prijzen per afmeting. We gaan ook even dieper in op hoeveel panelen je op je dak kan passen.

Ga snel naar:
Welke zonnepanelen afmetingen zijn er?
Zonnepanelen maten en prijzen
Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?
Veelgestelde vragen afmeting zonnepanelen
Vergelijk offertes van zonnepaneel installateurs

 

Welke afmetingen van zonnepanelen zijn er?

Zonnepanelen met zonnecellen hebben over het algemeen vaste afmetingen die afhankelijk zijn van de capaciteit van de zonnepanelen. Een overzicht van de mogelijke afmetingen van zonnepanelen:

 

1. Standaard afmeting zonnepanelen

Standaard zonnepanelen hebben een afmeting van 165 x 99 cm. Deze afmeting wordt over het algemeen gehanteerd voor zonnepanelen met een capaciteit tussen 260 en 370 Wp. Zonnepanelen met deze meest voorkomende afmeting hebben dus een oppervlakte van ongeveer 1,65 m². De dikte van de rand varieert tussen 3,5 en 5 cm.

 

2. Afmetingen grote zonnepanelen

De afmeting van grote zonnepanelen bedraagt 195 x 99 cm. Ze zijn dus net zoals standaard zonnepanelen ongeveer 1 meter breed, maar wel flink wat langer. Grote zonnepanelen hebben ook een groter vermogen. Deze afmeting wordt over het algemeen gehanteerd voor zonnepanelen met een capaciteit groter of gelijk aan circa 400 Wp. Deze zonnepanelen wekken dus meer stroom op, maar zijn ook moeilijker te hanteren. Daarom komen ze voornamelijk voor in de bedrijfscontext of voor grootschalige installaties.

 

3. Afmeting CIS of dunne film zonnepanelen

CIS zonnepanelen of dunne film zonnepanelen hebben vaak kleinere afmetingen dan standaard zonnepanelen en zijn meer vierkante zonnepanelen. De afmeting van dunne film zonnepanelen zijn verschillend per fabrikant, maar leunen aan tegen 126 x 100 cm voor een vermogen van 170 à 250 Wp.

 

4. Afmetingen kleine zonnepanelen

Tot slot kan je ook nog kiezen voor kleinere zonnepanelen, hoewel deze nog nauwelijks worden toegepast. Kleine zonnepanelen hebben afmetingen van 158 x 81 cm. Deze afmeting wordt over het algemeen gehanteerd voor zonnepanelen met een capaciteit tussen 190 en 245 Wp. Omdat zonnepanelen in een klein formaat veel minder gemaakt worden, betaal je vaak meer per kWh opbrengst. Ze zijn dus vooral aangewezen wanneer je dak te klein is om standaard zonnepanelen te plaatsen.

LET OP: de prijs van zonnepanelen hangt niet enkel af van de grootte ervan. Ook het vermogen en soort zonnepaneel dat je kiest, speelt een rol. Een zonnepaneel installateur geeft je advies op maat over de beste grootte van zonnepanelen voor jouw dak. Vergelijk adviezen en prijsvoorstellen op maat.

 

Zonnepanelen maten en prijzen

De prijs voor zonnepanelen ligt gemiddeld tussen 1,4 en 2,5 euro per Wp. Natuurlijk zijn er heel wat factoren die de totale prijs voor je installatie kunnen beïnvloeden, zoals het vermogen van je zonnepanelen, het merk, het aantal zonnepanelen… en natuurlijk de afmetingen. In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen per afmeting en vermogen van het zonnepaneel:

Soort zonnepaneelAfmetingGemiddeld vermogenPrijs per paneel (excl. plaatsing & btw)
Standaard165 x 99 cm260 à 370 Wp€ 200 à 550
Groot195 x 99 cm400 à 500 Wp€ 550 à 850
Dunne film126 x 100 cm170 à 250 Wp€175 à 400
Klein158 x 81 cm190 à 245 Wp€ 150 à 300

Benieuwd naar een totaalprijs voor jouw installatie? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij meerdere installateurs in jouw buurt. Zo kan je deze uitgebreid vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen van zonnepaneel installateurs.

 

afmetingen zonnepanelen

 

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen je nu op je dak kan leggen en welke afmetingen je best kiest, is afhankelijk van een aantal factoren zoals de oppervlakte van je dak en het vereiste vermogen. Een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen met standaard afmetingen neemt ongeveer 19,60 m² in beslag. Om een legplan te bepalen, zijn er echter wel een aantal zaken waar je best rekening mee houdt:

 1. Verticaal of horizontaal

  Als eerste kan je bekijken of je de zonnepanelen het beste liggend (landscape) of staand kunt plaatsen (portrait). De keuze zal vooraf hangen van de eventuele schaduwinval op je dak. Daarnaast komt het soms ook voor dat je meer zonnepanelen op je dak kan passen met een horizontale plaatsing i.p.v. een verticale of omgekeerd. Dat hangt af van jouw dak.

 2. No-Go-Zone

  Voor de plaatsing van zonnepanelen op je dak geldt een zogenaamde No-Go-zone. Dat is een zone tussen de dakrand en de zonnepanelen waar je geen zonnepanelen mag leggen. Die No-Go-Zone bestaat om er voor te zorgen dat je zonnepanelen niet van je dak kunnen waaien. Bij een schuin dak is deze zone ongeveer 20 centimeter. Bij een plat dak is dit afhankelijk van de hoogte van je zonnepanelen.

 3. Hellingshoek & oriëntatie

  Bij de plaatsing van zonnepanelen is een hellingshoek tussen 30 en 35 graden ideaal. Heb je een schuin dak met een hellingsgraad tussen 15 en 55 graden? Ook dan zal je een goed rendement uit je zonnepanelen kunnen halen. Bij een plat dak plaatst een installateur de zonnepanelen altijd op een hellende draagstructuur. Daarnaast zijn je zonnepanelen ook het best gericht naar het zuiden, maar ook met een zuidwestelijke of zuidoostelijke oriëntatie haal je voldoende rendement uit je zonnepanelen.

 4. Schaduwinval

  Ook mogelijke schaduw op je zonnepanelen is een belangrijk aandachtspunt. Schaduw doet het rendement van je zonnepanelen namelijk dalen. Let er daarom op dat je je zonnepanelen plaatst op een plek waar geen of weinig schaduw mogelijk is van andere gebouwen, hoge bomen, een schoorsteen…

 5. Daklicht, schoorsteen, airco-units… op het dak

  Tot slot moet je natuurlijk ook kijken waar op je dak je zonnepanelen kan leggen. Heb je bijvoorbeeld een dakraam? Staat er een airco-unit op je dak? Of is er een schoorsteen? Dan kan je op die plekken natuurlijk geen zonnepanelen leggen. Hou ook daarmee dus zeker rekening bij het bepalen van het aantal zonnepanelen voor je dak.

TIP: rekening houdende met bovenstaande aandachtspunten en met het gewenste vermogen kan je nu bepalen hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen en wat de meest geschikte afmetingen voor je pv-panelen zijn. Zo kan je dan een legplan maken voor jouw persoonlijke zonnepanelen installatie. Ook een erkende installateur kan je daarbij helpen. Laat een legplan maken door een installateur!

 

Veelgestelde vragen afmetingen zonnepanelen

Heb je nog vragen over het formaat van zonnepanelen? Neem dan zeker eens een kijkje bij het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Wat is het gewicht van zonnepanelen?
  Het gewicht van een zonnepaneel hangt af van een aantal factoren. De meeste panelen wegen gemiddeld tussen 20 en 25 kg per paneel (incl. bevestigingsmateriaal). Dat gewicht kan verschillen afhankelijk van de soort zonnepanelen, de afmetingen, het vermogen… Hou er ook rekening mee dat het gewicht van je installatie zwaarder is op een plat dak dan op een schuin dak, omdat de frames op een plat dak verstevigd zijn met ballast.


 • Hoeveel plaats heb ik nodig voor 10 zonnepanelen?
  Om 10 zonnepanelen te plaatsen, heb je ongeveer 16,5 m² nodig aan oppervlak op je dak. Dat oppervlak mag niet op minder dan 20 cm van de dakrand zijn en niet op plekken waar veel schaduwval is. Met 10 zonnepanelen geniet je van een vermogen van gemiddeld 4.000 Wp.


 • Wat zijn de afmetingen van een zonnepaneel van 400 Wp?
  Zonnepanelen van 400 Wp zijn groter dan de standaard zonnepanelen. De afmetingen zijn gemiddeld rond de 170 x 110 cm en de lengte kan oplopen tot 2 meter. Ze hebben een gemiddeld gewicht van 22,5 kg en hebben dus ook een goed rendement.


 • Mag ik verschillende formaten van zonnepanelen combineren?
  Het is niet aangewezen om verschillende formaten van zonnepanelen te combineren. Doe je dat wel, dan bepaalt het kleinste zonnepaneel met het laagste vermogen de totale opbrengst omdat zonnepanelen in serie staan. Je kan natuurlijk wel elk paneel voorzien van een optimizer. In dat geval staan de zonnepanelen parallel en kunnen ze wel allemaal optimaal renderen. Hou er echter ook rekening mee dat je een ander uitzicht zal hebben wanneer je verschillende formaten combineert.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs