Hét onafhankelijke adviesplatform voor zonnepanelen
Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)

Afmeting zonnepanelen, hoe groot zijn ze?

De afmeting van een zonnepaneel is een medebepalende factor hoeveel zonnepanelen u op uw dak kunt plaatsen. Het aantal zonnepanelen dat u op uw dak kunt plaatsen is enerzijds afhankelijk van de afmeting van de zonnepanelen, anderzijds van de situatie.

Zonnepanelen met zonnecellen hebben over het algemeen vaste afmetingen die afhankelijk zijn van de capaciteit van de zonnepanelen.

afmeting-zonnepanelen

 

Download volledige testrapport 2017

44 merken zonnepanelen
€ 17,50
NU GRATIS
+ gratis tips in uw mailbox

We onderscheiden daarbij:

1)      Standaard zonnepanelen, afmeting 165 x 99 cm. Deze afmeting wordt over het algemeen gehanteerd voor zonnepanelen met een capaciteit tussen 245 en 285 WP

2)      Grote zonnepanelen, afmeting 195 x 99 cm. Deze afmeting wordt over het algemeen gehanteerd voor zonnepanelen met een capaciteit groter of gelijk aan circa 300WP.

3)     CIS zonnepanelen meestal met kleinere afmetingen. Het meest verkochte Solar Frontier heeft een afmeting van 126 x 100 cm

Kleine zonnepanelen met afmetingen van  158 x 81 cm zijn eveneens op de markt maar worden nog nauwelijks toegepast.. Deze afmeting wordt over het algemeen gehanteerd voor zonnepanelen met een capaciteit tussen 190 en 205 WP.

De afmeting van dunne film zonnepanelen zijn enorm verschillend en per fabrikant weer anders. Marktleider Solar Frontier hanteert een afmeting van 126 x 100 cm voor haar 170WP paneel, terwijl Hanergy (bekend van Ikea) een afmeting hanteert van 120 x 80 cm voor haar 120WP paneel.

Uw legplan bepalen? Download onze hulptools om met de afmetingen van zonnepanelen het legplan op uw dak te bepalen.

De kleine zonnepanelen op basis van zonnecellen worden steeds minder toegepast. De prijs per wattpiek is namelijk  hoger dan bij grotere zonnepanelen. Dit zorgt voor een lager rendement. Kleine zonnepanelen worden daarom alleen nog toegepast voor daken waar de grotere zonnepanelen het dak niet kunnen opvullen.

Met de afmetingen van de zonnepanelen kunt u nu een eigen legplan maken. U kunt zo bekijken of u de zonnepanelen het beste liggend  (landscape) of staand kunt plaatsen (portrait). Voor schuine daken geldt dan nog een zogenaamde No-Go-zone: een ruimte van circa 20 centimeter tussen de zonnepanelen en de dakrand. Tezamen met de afmetingen van de zonnepanelen kunt u nu bepalen hoeveel zonnepanelen u op uw dak kunt leggen.

Voor platte daken geldt de No-Go zone plat dak, veroorzaakt door regelgeving en windbelasting. Wij hebben ook de handige tool afstand zonnepanelen plat dak berekenen.