Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afmeting van zonnepanelen, hoe groot zijn ze?

De afmeting van een zonnepaneel is een medebepalende factor voor de prijs en hoeveel zonnepanelen je op jouw dak kan plaatsen. Het aantal zonnepanelen dat je op jouw dak kan plaatsen is enerzijds afhankelijk van de afmeting van de zonnepanelen, anderzijds van de situatie.

Zonnepanelen met zonnecellen hebben over het algemeen vaste afmetingen die afhankelijk zijn van de capaciteit van de zonnepanelen.

afmeting zonnepanelen

 

We onderscheiden daarbij:

  1. Standaard zonnepanelen, afmeting 165 x 99 cm. Deze afmeting wordt over het algemeen gehanteerd voor zonnepanelen met een capaciteit tussen 245 en 285 WP.
  2. Grote zonnepanelen, afmeting 195 x 99 cm. Deze afmeting wordt over het algemeen gehanteerd voor zonnepanelen met een capaciteit groter of gelijk aan circa 300WP.
  3. CIS zonnepanelen meestal met kleinere afmetingen. Het meest verkochte Solar Frontier heeft een afmeting van 126 x 100 cm.
  4. Kleine zonnepanelen met afmetingen van  158 x 81 cm zijn eveneens op de markt maar worden nog nauwelijks toegepast.. Deze afmeting wordt over het algemeen gehanteerd voor zonnepanelen met een capaciteit tussen 190 en 205 WP.

De afmeting van dunne film zonnepanelen zijn enorm verschillend en per fabrikant weer anders. Marktleider Solar Frontier hanteert een afmeting van 126 x 100 cm voor haar 170WP paneel. Het is echter de vraag hoe lang deze panelen nog beschikbaar zijn. Solar Frontier heeft namelijk aangegeven te stoppen met de distributie in Europa.

Let op. De prijs van zonnepanelen wordt niet enkel bepaald door de grootte ervan. Ook het vermogen en soort zonnepaneel dat je kiest, speelt een rol.

Legplan maken zonnepanelen plat dak

Jouw legplan bepalen? Download onze hulptools om met de afmetingen van zonnepanelen het legplan op jouw dak te bepalen.

Met de afmetingen van de zonnepanelen kan je nu een eigen legplan maken. Je kan zo bekijken of je de zonnepanelen het beste liggend  (landscape) of staand kunt plaatsen (portrait). Voor schuine daken geldt dan nog een zogenaamde No-Go-zone: een ruimte van circa 20 centimeter tussen de zonnepanelen en de dakrand. Tezamen met de afmetingen van de zonnepanelen kan je nu bepalen hoeveel zonnepanelen je op jouw dak kan leggen.

Voor platte daken geldt de No-Go zone plat dak, veroorzaakt door regelgeving en windbelasting.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs