Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonne-energie

Dankzij zonne-energie maak je in huis gebruik van zelf opgewekte groene stroom én bespaar je tegelijk op je energierekening. Wat is zonne-energie precies? Hoe werkt het? En zijn er naast de vele voordelen ook nadelen aan verbonden? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe werkt zonne-energie?
Voor- en nadelen zonne-energie
Zonne-energie opslaan
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie die afkomstig is van de zon in de vorm van warmte en licht. Het is een vorm van duurzame energie, ook wel hernieuwbare energie genoemd. Dit is energie die nooit opraakt en waarvan je dus voor een onbeperkte tijd gebruik kunt maken. Het heeft ook geen negatieve invloed op het milieu. Door zonne-energie en het gebruik van de juiste systemen om dit op te wekken, kan je thuis veel besparen op je energiekosten.

Zonne-energie thuis gebruiken? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via onze gratis offerteservice.

zonne-energie opwekken

 

Hoe werkt zonne-energie?

Er zijn 2 mogelijkheden om zonlicht om te zetten in een andere vorm van energie: via zonnepanelen of via zonnecollectoren. Een overzicht:

 

1. Zonne-energie opwekken met zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit verschillende losse zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen of PV-cellen genoemd. Deze zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Elke zonnecel bestaat uit 2 lagen silicium. Het zonlicht zorgt ervoor dat er tussen deze 2 lagen elektrische stroom ontstaat. Deze elektrische stroom wordt gelijkstroom genoemd. Met behulp van een omvormer wordt de gelijkstroom omgezet naar wisselstroom, die je in huis kan gebruiken voor jouw huishoudelijke apparaten.

 

Kosten zonnepanelen

Wil je zonne-energie opwekken met zonnepanelen, dan mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 4.500 tot 12.500 euro (excl. btw, incl. plaatsing) voor een volledige zonnepanelen installatie. De exacte kosten voor zonnepanelen zijn afhankelijk van o.a. het aantal zonnepanelen, het vermogen, het merk en de kwaliteit van je panelen, je stroomverbruik, …

Interesse in een zonnepalen installatie? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van 2 à 3 zonnepanelen installateurs. Start hier jouw aanvraag.

 

2. Zonne-energie opwekken met zonnecollectoren

Dankzij zonnecollectoren kan je zonne-energie ook gebruiken om water te verwarmen. In tegenstelling tot zonnepanelen zetten zonnecollectoren zonne-energie niet om in elektriciteit, maar in warmte. Zonnecollectoren zijn panelen die bestaan uit een aantal buizen die gevuld zijn met een bepaalde vloeistof.

Deze vloeistof wordt door de zon verwarmd en komt via een speciale leiding bij het opslagvat van de zonneboiler terecht, waar het haar warmte afgeeft. Van daaruit wordt het verwarmde water verspreid naar je verwarmingsbuizen en waterleidingen.

In vele huishoudens is de verwarmingsinstallatie echter niet waterzijdig ingeregeld, waardoor er veel opgewekte warmte verloren gaat. Gelukkig heeft cv-inregelen.nl hier een oplossing voor bedacht. Zij hebben namelijk een inregelkit ontwikkeld waarmee je jouw cv-instalatie waterzijdig kunt inregelen zodat er geen warmte meer onnodig verloren gaat. Zo kan je optimaal genieten van de opgewekte warmte met behulp van de zon en een zonneboiler.

 

Kosten zonneboiler

De kosten voor een zonneboiler beginnen vanaf € 2.500 en kunnen oplopen tot € 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs is afhankelijk van o.a. het volume van de zonneboiler, het aantal zonnecollectoren, het merk, …

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een zonneboiler? Kom vrijblijvend in contact met meerdere installateurs in jouw regio en ontvang prijzen op maat van jouw project via onze gratis offerteservice.

 

salderen met zonnepanelen

Voor- en nadelen zonne-energie

Door slim gebruik te maken van zonne-energie geniet je van heel wat voordelen. Maar zijn er ook nadelen aan verbonden? Een overzicht:

Voordelen zonne-energie

  • Milieuvriendelijk: zonne-energie heeft geen negatieve impact op het milieu. Wil je 100% groene stroom gebruiken in je woning, dan is zonne-energie een uitstekende keuze.
  • Duurzaam: zonne-energie is een onuitputtelijke energiebron. In tegenstelling tot vervuilende, fossiele brandstoffen raakt deze bron dus nooit op.
  • Diverse toepassingen: je kan zonne-energie gebruiken voor verschillende toepassingen, namelijk om stroom op te wekken of om je sanitair of cv-water te verwarmen.
  • Lagere energierekening: door gebruik te maken van zonne-energie die je zelf opwekt, kan je je energierekening aanzienlijk verlagen.
  • Hogere waarde van je woning: zonnepanelen of een zonneboiler zorgen voor een betere energiescore van je woning, waardoor je woning meer waard is mocht je die ooit willen verkopen.

 

Nadelen zonne-energie

  • Grote investering: zonnepanelen of een zonneboiler laten plaatsen, vereist een behoorlijke financiële investering.
  • Niet voor elk dak geschikt: niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen of -collectoren. Zo zijn daken met veel schaduwval, een verkeerde oriëntatie of onvoldoende hellingsgraad minder geschikt voor zonne-energie.
  • Kan alleen overdag gebruikt worden: je kan alleen gebruik maken van zonne-energie als de zon ook effectief schijnt, dus enkel overdag. Na zonsondergang moet je alsnog de stroom die je verbruikt van het net halen, tenzij je de overtollig geproduceerde energie opslaat op een thuisaccu.
  • Aanpassingen nodig aan je elektriciteitsinstallatie: wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, moet je doorgaans aanpassingen laten doen aan je elektriciteitsinstallatie of meterkast, zoals een nieuwe groep bijplaatsen. Dit brengt extra kosten met zich mee.
  • Onderhoud: om een optimaal rendement te garanderen, moeten zonnepanelen en zonnecollectoren jaarlijks gereinigd worden.

 

Zonne-energie opslaan

Wil je het rendement van je zonne-installatie nog verhogen? Dan kan je de zonne-energie die je overdag niet gebruikt, opslaan in een thuisaccu in plaats van terug op het net te injecteren. Zo kan je ’s avonds en ’s nachts toch gebruik maken van gratis, zelf opgewekte stroom en hoef je die dus niet van het net te halen.

TIP: jouw zonnepanelen installateur adviseert je welk type thuisbatterij het meest geschikt is voor de opslag van zonne-energie en verzorgt ook de plaatsing. Kom in contact met installateurs in jouw regio.

FAQ over zonne-energie

Heb je specifieke vragen over zonne-energie? Je zonnepanelen of zonneboiler installateur geeft je graag meer informatie. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen:



  • Kan ik zonne-energie delen?
    Wek je op zonnige dagen meer energie op dan je nodig hebt? Dan wil je die energie misschien liever delen met buren of familie zonder zonnepanelen in plaats van de stroom terug te leveren aan het net. In Vlaanderen is het mogelijk om zonne-energie te delen met particulieren, ondernemingen, … In Nederland heb je een vergunning nodig om energie te leveren aan consumenten en mag je dus niet zomaar je overtollige stroom delen.


  • Kan zonne-energie bij elke woning?
    In principe kan je bij elke woning gebruikmaken van zonne-energie, al moet je dak wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo is je dak idealiter gericht op het zuiden, mag er geen schaduwval zijn op je dak door bv. bomen of omringende gebouwen, moet je dak in goede staat zijn en de juiste hellingsgraad hebben, … Is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, dan zijn er een aantal alternatieven om toch gebruik te maken van zonne-energie. Zo kan je de panelen nog altijd op een andere plaats installeren rond jouw woning, bv. in de tuin.


  • Bestaan er subsidies voor zonne-energie?
    Die bestaan zeker. Zowel Nederland als Vlaanderen voorzien enkele subsidies en andere financiële voordelen om de investering in zonne-energie te stimuleren. In Nederland maak je bv. aanspraak op de ISDE wanneer je zonnepanelen of een zonneboiler laat installeren.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs