Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen installeren: zelf of vakman?

Zonnepanelen installeren is één van de beste maatregelen die je kan nemen om je energierekening betaalbaar te houden. Kan je de installatie voor jouw rekening nemen of besteed je deze werken beter uit aan een ervaren zonnepanelen installateur? In dit artikel lees je meer over beide mogelijkheden, de kosten en de aandachtspunten.

Ga snel naar:
OPTIE 1: Zonnepanelen laten installeren
OPTIE 2: Zonnepanelen zelf installeren
CONCLUSIE: Zelf zonnepanelen installeren of installateur inschakelen?
Kosten zonnepanelen installeren
Valkuilen en aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend offertes

 

OPTIE 1: Zonnepanelen laten installeren door vakman

Ga je zonnepanelen leggen, dan laat je die best installeren voor een ervaren zonnepanelen installateur. Die beschikt niet alleen over de nodige vakkennis en expertise, maar biedt ook nog heel wat andere voordelen. Een overzicht van de kosten, voor- en nadelen wanneer je zonnepanelen laat plaatsen door een vakman:

 

Kosten zonnepanelen laten installeren

Een volledige installatie laten plaatsen door een professionele zonnepanelen installateur kost gemiddeld € 4.500 tot € 12.500 (excl. btw). De exacte prijs is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je laat leggen, het vermogen van de zonnepanelen installatie, … Deze factoren zijn allemaal afhankelijk van je specifieke situatie (verbruik, gezinsgrootte, …).

Benieuwd naar de exacte prijs voor zonnepanelen op maat van jouw situatie? Ontvang gratis offertes.

 

Voordelen zonnepanelen laten installeren

 • Advies op maat: een zonnepaneel installateur berekent op basis van jouw energieverbruik precies hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, welk vermogen de panelen moeten hebben, waar ze best geplaatst worden en in welke hellingsgraad ze moeten liggen, … Daarnaast bepaalt hij bv. ook of een thuisbatterij een interessante investering is voor jou.
 • Kwalitatieve materialen: een erkend installateur van zonnepanelen werkt enkel met merken van A-kwaliteit. Zo ben jij verzekerd van een zonnepanelen installatie van de beste kwaliteit.
 • Correcte plaatsing: een vakman kan je zonnepanelen snel én correct installeren, rekening houdend met de staat van je dak, schaduwval, … Zo ben je zeker van een veilige en efficiënte installatie van je zonnepanelen.
 • Administratieve afhandeling: een vakman neemt je alles uit handen en regelt alles voor jou. Hij stelt een legplan op, verzorgt de volledige installatie van je zonnepanelen, vraagt de elektriciteitskeuring aan en registreert de installatie bij je netbeheerder (in België).
 • Periodiek onderhoud: je zonnepanelen installateur neemt, indien je dat wil, ook het periodieke zonnepanelen onderhoud voor zijn rekening.
 • Financiële voordelen: enkel wanneer je samenwerkt met een erkend installateur kan je aanspraak maken op zonnepanelen subsidies en andere financiële voordelen. In België gaat het bv. om het verlaagd btw-tarief (de zonnepanelen premie is vervroegd stopgezet vanaf 1 januari 2024), in Nederland om het nultarief en de Energiebespaarlening.

 

Nadelen zonnepanelen laten installeren

 • Installatiekosten: aan een samenwerking met een zonnepaneel installateur hangen uiteraard installatiekosten vast. Daarvoor krijg je wel een correcte, snelle en efficiënte installatie van je zonnepanelen waarbij jij je nergens om hoeft te bekommeren.
 • Wachttijd: heb je beslist om zonnepanelen te leggen, dan wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk geplaatst worden. Door de drukke agenda van zonnepanelen installateurs moet je in de meeste gevallen wel enkele weken wachten voordat de installatie plaatsvindt.

 

Valkuilen en aandachtspunten

Door je zonnepanelen te laten installeren door een vakman ontneem je jezelf heel wat zorgen. Hou wel rekening met onderstaande aandachtspunten:

 • Kies voor een erkend zonnepanelen installateur: om zeker te zijn dat je zonnepanelen geplaatst worden volgens de regels van de kunst, kies je best voor een erkend zonnepaneel installateur.
 • Vergelijk meerdere voorstellen: de kosten voor het installeren van zonnepanelen kunnen verschillen van installateur tot installateur. Daarom doe je er goed aan om prijzen van verschillende installateurs te vergelijken. Zo kan je niet alleen hun prijzen, maar ook adviezen, voorstellen op vlak van vermogen, aantal zonnepanelen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes van 2 à 3 installateurs actief in jouw regio.

Verderop in het artikel vind je nog andere aandachtspunten en valkuilen waarmee je best rekening houdt als je zonnepanelen wil installeren.

 

OPTIE 2: Zonnepanelen zelf installeren

Ben je handig en heb je een grondige kennis van elektrotechniek? Dan kan je eventueel zelf zonnepanelen installeren. Wat zijn de kosten om zonnepanelen zelf te installeren en welke voor- en nadelen hangen vast aan doe-het-zelven? Een overzicht:

 

Kosten zonnepanelen zelf installeren

Door je zonnepanelen zelf te installeren, spaar je installatiekosten van een vakman uit. Dit komt al gauw neer op een besparing van € 750 à 2.000 (afhankelijk van het aantal zonnepanelen). Zo betaal je voor een volledige installatie € 3.750 tot 10.500 (excl. btw).

LET OP: de prijs van je zonnepanelen installatie is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Het aantal zonnepanelen, de afmetingen, het vermogen van de zonnepanelen, … is bij iedereen anders. Als doe-het-zelver heb je voldoende kennis nodig om hierbij de juiste keuzes te maken. Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Dan werk je beter samen met een vakman. Vergelijk gratis offertes van zonnepaneel installateurs.

 

Voordelen zonnepanelen zelf installeren

 • Besparing op de arbeidskosten: door zelf je zonnepanelen te installeren, bespaar je op de arbeidskosten. Hou er wel rekening mee dat je dan zelf al het nodige materiaal moet aankopen, waardoor de kosten snel oplopen. Daarbij betaal je als particulier bovendien het standaard 21% btw-tarief (in Vlaanderen geniet je van een verlaagd btw-tarief als je een installateur inschakelt). Door zelf zonnepanelen te installeren, is ook het risico op fouten groter, wat achteraf kan leiden tot onverwachte kosten.

 

Nadelen zonnepanelen zelf installeren

 • Geen financiële voordelen: plaats je zelf je zonnepanelen, dan kan je geen aanspraak maken op eventuele premies of andere financiële voordelen.
 • Risico op foute zonnepanelen installatie: hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Welke afmetingen hebben de zonnepanelen best? Wat is het vereiste vermogen van de zonnepanelen? … Het zijn allemaal belangrijke aandachtspunten als je zonnepanelen koopt. Als doe-het-zelver is het moeilijk om daar correct over te oordelen. Een installateur kan je op maat adviseren.
 • Risico op foutieve plaatsing: door gebrek aan kennis en expertise loop je door te doe-het-zelven een groter risico op een foutieve plaatsing van jouw zonnepanelen. Er komt dan ook heel wat bij kijken. Zo moet je eerst een draagstructuur voorzien waarop je de zonnepanelen kan plaatsen. Bovendien zijn zonnepanelen groot en kwetsbaar en moet je dus zeer voorzichtig te werk gaan tijdens de installatie. Daarnaast moet je ook rekening houden met tal van andere factoren voor een optimaal rendement, waaronder een correcte oriëntatie en hellingsgraad.
 • Geen garantie: is er een storing of defect aan jouw zonnepaneleninstallatie? Dan kan je helaas geen gebruik maken van de wettelijke garantie.

 

Valkuilen en aandachtspunten

Zonnepanelen installeren is een complexe klus die de nodige kennis vraagt. Enkele zaken waarmee je best rekening houdt:

 • Hou rekening met schaduwval: hou er rekening mee dat je zonnepanelen best op een schaduwvrije plaats geïnstalleerd worden. Het rendement van je zonnepanelen hangt nl. sterk af van de hoeveelheid direct zonlicht dat erop valt. Een installateur van zonnepanelen houdt rekening met alle factoren die het rendement van je panelen beïnvloeden en bepaalt zo de meest geschikte plaats voor je zonnepanelen.
 • Kies het juiste type zonnepaneel: er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Zo heb je naast mono- en polykristallijn zonnepanelen ook nog dunne film zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen. Elk type zonnepaneel heeft specifieke voor- en nadelen. Soms is het moeilijk om zelf te bepalen voor welk soort zonnepaneel je het best kiest. Een ervaren installateur van zonnepanelen kan je op basis van jouw woonsituatie het type paneel voorstellen dat aansluit op jouw noden.
 • Zorg voor een goed legplan: als je zonnepanelen wil installeren, moet je altijd eerst een legplan opmaken. Dit is een belangrijke leidraad tijdens de installatie en geeft aan waar en hoe (horizontaal of verticaal) je zonnepanelen geplaatst worden. Het is mogelijk om zelf een legplan op te stellen, maar idealiter laat je dit over aan een ervaren zonnepaneel installateur. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

CONCLUSIE: Zelf zonnepanelen installeren
of installateur inschakelen?

Zelfs wanneer je zelf best handig bent, is de klus uitbesteden aan een ervaren zonnepanelen installateur nog steeds voordelig. De meerkost voor arbeidsuren wordt gecompenseerd door financiële voordelen als het verlaagde btw-tarief (Vlaanderen) of het btw-nultarief (Nederland). Daarnaast geniet je dankzij een ervaren vakman ook van advies op maat en een correcte, kwalitatieve installatie.

Zonnepanelen laten plaatsen? Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met 2 à 3 erkende zonnepaneel installateurs actief in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.

 

 

Lees meer over de kosten en aandachtspunten onder de foto.

zonnepanelen installeren

 

Zonnepanelen installeren kosten

Wil je zeker zijn van een kwalitatieve zonnepanelen installatie die efficiënt werkt en zorgt voor een optimale opbrengst? Dan raden we aan om je zonnepanelen te laten installeren door een ervaren vakman.

Een standaard installatie van 16 zonnepanelen, waarmee je het verbruik voor een gemiddeld huishouden (4.000 kWh) kan opwekken, kost gemiddeld € 5.600 tot 8.800 (incl. omvormer en plaatsing, excl. btw). O.a. het aantal zonnepanelen, het vermogen van de panelen, het type zonnepaneel, het merk, … bepalen de totaalprijs van jouw zonnepaneleninstallatie.

TIP: vergelijk steeds meerdere prijsvoorstellen wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. De prijs voor zonnepanelen kan namelijk sterk verschillen van installateur tot installateur. Door goed te vergelijken kan je enkele tientallen tot honderden euro’s besparen. Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat.

 

Aandachtspunten bij de installatie van zonnepanelen

Een zuidgerichte oriëntatie, de hellingsgraad van je zonnepanelen, … het zijn allemaal factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je zonnepanelen plaatst. Maar waarop moet je nog letten? Een overzicht:

 1. Stevigheid van het dak

  Een volledige zonnepaneleninstallatie weegt gemakkelijk een paar honderd kilogram. Je laat dus best op voorhand de stevigheid van de dakconstructie controleren om zeker te zijn dat je dak de installatie kan dragen.

 2. Vergunning zonnepanelen

  Meestal heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen te installeren, al zijn er hierop uitzonderingen. Om helemaal zeker te zijn informeer je je hierover best bij je gemeente.

 3. Verzekering zonnepanelen

  Zonnepanelen worden gedekt door je brand- of opstalverzekering. Laat je zonnepanelen plaatsen, dan informeer je best altijd jouw verzekeraar om te vermijden dat je onderverzekerd zou zijn.

 4. Thuisbatterij

  Met de afschaffing van de terugdraaiende teller in België en de afbouw van de salderingsregeling in Nederland brengt de investering in een thuisaccu nog meer op. Dankzij een thuisbatterij verhoog je je verbruik van zelf opgewekte stroom van ongeveer 30% naar 70%, waardoor je minder (dure) stroom van het net moet halen.

 

TIP: een professionele installateur is op de hoogte van alle regelgevingen rond zonnepanelen en weet perfect waar hij tijdens de installatie op moet letten voor een optimaal rendement. Het is dan ook aangeraden om je zonnepanelen te laten installeren door een ervaren vakman. Via onderstaand offerteformulier kom je in contact met 2 à 3 erkende zonnepanelen installateurs in jouw regio:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs