Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Slimme meter: wetgeving, werking & prijs

Met een slimme meter kunnen jij en de netbeheerder je totale energieverbruik en -productie bekijken. In België moet je verplicht zo’n slimme meter hebben, maar in Nederland is de verandering niet verplicht. Wat zijn de grootste verschillen in België en in Nederland? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel.

Ga snel naar:
1. Slimme meter in Nederland
2. Slimme meter in België

 

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale meter die je elektriciteitsverbruik en -productie meet. Er zijn wel enkele verschillen op vlak van de werking van zo’n meter tussen Nederland en België:

  • Slimme meter in Nederland: de slimme meter is het digitale alternatief voor de traditionele gas- en elektriciteitsmeter. Dankzij een netwerkverbinding stuurt het systeem automatisch maandelijks je verbruik door naar je energieleverancier. Zo hoef je zelf geen meterstanden meer door te geven. Een ‘digitale meter’ daarentegen is in Nederland enkel een meter met een display en stuurt geen data door naar je apps of netbeheerder zoals een slimme meter.
  • Slimme meter in België: de slimme of digitale meter betekent in België wel hetzelfde en is een elektronische meter die je traditionele elektriciteits- of gasmeter vervangt. Net als een klassieke meter registreert een digitale meter je elektriciteits- of aardgasverbruik. Het verschil is dat een digitale meter communicatietechnologie bevat, waardoor je je verbruiksdata voor elektriciteit of gas kan verzenden en ontvangen.

Wil je meer info over de slimme meter? Doe een beroep op een erkende zonnepanelen-installateur. Die kan je verder informeren over je energieverbruik, de slimme meter en over de combinatie met zonnepanelen. Ontvang eenvoudig advies op maat via onze offertedienst.

slimme meter

 

1. Slimme meter in Nederland

Hoe zit het met de slimme meter in Nederland? Werkt zo’n energieteller automatisch en moet je binnenkort verplicht een slimme meter installeren? Lees meer over de wetgeving, werking, …

 

Werking slimme meter

Een slimme meter meet je elektriciteitsverbruik en/of gasverbruik. De meter geeft de meetstanden 12 keer per jaar automatisch door aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze meetstanden dan weer elke maand door aan de energieleverancier. Net als de stand aan het einde van het jaar. Je hebt bij een slimme meter dus 2 tellers: een aparte registratie van je afname en je injectie van elektriciteit op het net. Je meterstanden zijn via het mobiele GPRS netwerk versleuteld zodat de gegevens beschermd blijven.

 

Wetgeving slimme meter

In Nederland krijg je al enkele jaren een slimme meter aangeboden, maar je kan die weigeren. Je bent dus niet verplicht om een nieuwe slimme meter aan te schaffen. Zo heb je nog altijd de keuze:

  • Oude of digitale meter: is je traditionele meter nog niet aan vervanging toe? Dan kan je deze behouden. Als je zonnepanelen hebt en je oude meter werkt niet meer, kan je ook kiezen voor een standaard digitale meter. Deze energiemeter kan je data niet versturen naar de netbeheerder, waardoor je zelf nog je standen moet doorgeven.
  • Slimme meter: een communicerende, slimme meter is dus niet verplicht. Toch zal het de komende jaren niet veel verschil maken welke energiemeter je hebt. Vanaf 1 januari 2027 mogen zonnepaneelbezitters definitief niet meer salderen. Daarmee verdwijnt de mogelijkheid om teruggeleverde stroom weg te strepen tegen afgenomen stroom. Een terugdraaiende teller is daardoor niet meer voordelig. Zo kan je maar beter een slimme meter plaatsen en energie besparen met bv. een dynamisch contract of een app om je stroomverbruik bij te houden.

 

Prijs slimme meter

In Nederland moet je extra betalen wanneer je de slimme meter eerst weigerde en deze nadien wel wil installeren. Ook als je de slimme meter aanvraagt voor je aan de beurt bent bij de netbeheerder moet je betalen. Je betaalt dan voor een zogenaamde prioriteitsplaatsing.

De prijs loopt op tot maximaal € 72,60 (incl. btw en plaatsing). Als er in je woning of bedrijf geen gasmeter aanwezig is, kan je enkel een slimme elektriciteitsmeter laten plaatsen. Dan kost de plaatsing € 67,76 (incl. btw en plaatsing). Na de aanvraag wordt de meter normaal binnen 3 maanden geplaatst, tenzij dit om andere redenen niet meer mogelijk is.

Ontvang persoonlijk advies! Wil je snel een slimme meter met zonnepanelen laten plaatsen? Kom in contact met een erkende specialist via onze offertedienst.

 

Belangrijke aandachtspunten

Een slimme meter zal je de komende tijd bij meer en meer huishoudens zien. Welke zaken moet je nog meer weten over de nieuwe meter? Hier zijn een aantal belangrijke punten:

  • Energiefactuur: met de plaatsing van een slimme meter bespaar je nog geen energie. Maar door het maandelijkse verbruiks- en kostenoverzicht van de energieleverancier hou je je verbruik wel bij. Je kan makkelijker controleren of je verbruik niet onverwachts omhoog gaat. Ook met een dynamisch contract of onafhankelijke overzichten zoals de slimmemeterportal kan je makkelijk je stroomverbruik managen.
  • Zonnepanelen: ook met zonnepanelen ben je niet verplicht om een slimme meter te laten plaatsen, maar het kan zeker voordelig zijn. Zo heb je een beter overzicht en kan je met een dynamisch contract besparen. Ook met de afschaffing van de salderingsregeling zal een slimme meter even rendabel zijn.
  • P1 meter: hoe maak je je meter nu echt slim? Met de P1 poort aan je energiemeter kan je een apparaat aansluiten dat inzicht geeft in je energieverbruik. Dat maakt energie besparen makkelijker. Een energieverbruiksmanager geeft veel meer informatie dan de energiemeter in de meterkast.
  • Privacy: de digitale, slimme meters zijn beschermd door de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Privacy Gedragscode en de Privacy- en Security Eisen van Netbeheer Nederland. De netbeheerder kan dus niet zomaar naar je verbruik kijken of conclusies trekken over je woonsituatie.
  • Plaatsing: plaats je een slimme meter? Dan zal je je oude energiemeter eerst laten verwijderen en vervangen door de nieuwe. Informeer je bij een specialist en laat je meter op de correcte manier installeren. Na de plaatsing krijg je nog alle uitleg over de werking door de installateur.

 

2. Slimme meter in België

In België spreken we altijd van de digitale meter. En deze energiemeter is verplicht voor iedereen. Maar hoe werkt zo’n slimme meter juist en wat moet je zeker weten?

 

Werking slimme meter

Je kan kiezen uit een eenfasige of driefasige elektriciteitsmeter of een aardgasmeter om bij je thuis te installeren. In die digitale meter zit een moderne communicatiemodule, verbonden met het 4G-netwerk. De netwerkbeheerders gebruiken sterke beveiligingstechnieken die jouw data versleutelen en beschermen. De digitale gas- en elektriciteitsmeter communiceren draadloos via een Europese beveiligingsmethode. Zo moet je zelf niets meer doorsturen en gebeurt alles automatisch.

 

Wetgeving slimme meter

Sinds 1 juli 2019 plaatst netbeheerder Fluvius enkel nog digitale meters in Vlaanderen. Iedereen is verplicht om een digitale meter te installeren. Dus ook eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller. Uitstel is niet meer mogelijk.

 

Prijs slimme meter

Door de verplichting is de installatie van de digitale meter gratis in België. De kosten van de digitale meter zelf zijn inbegrepen. Heb je nog een oude elektriciteitsmeterkast? Als die andere afmetingen heeft dan 60 cm hoog en 25 breed, plaatst Fluvius een nieuwe meterkast.

Wil je persoonlijk advies voor zonnepanelen en een digitale meter? Een specialist geeft je advies op maat zodat je optimaal gebruik maakt van je zonne-energie. Start je aanvraag hier.

 

Belangrijke aandachtspunten

Welke zaken moet je nog meer weten over de nieuwe meter? Hier zijn een aantal belangrijke punten:

  • Energierekening: je volgt je energiekosten makkelijk op via een app of online toepassing van Fluvius. Daar kan je elke dag je stroomverbruik bekijken. Met een digitale meter kan je ook besparen door zogenaamde dynamische contracten. Het nachttarief geldt ook nog met een digitale meter. Je piekverbruik wordt ook belangrijker om je energiekosten te berekenen.
  • Zonnepanelen: de voorbije jaren werd automatisch een digitale meter geplaatst samen met zonnepanelen. Breid je een bestaande installatie uit of kies je voor een bijkomende installatie? Dan komt Fluvius binnen 90 dagen. Ook voor zonnepanelen die je voor 2021 hebt geplaatst, ben je verplicht om een digitale meter te installeren.
  • Gebruikspoorten: via deze gebruikerspoorten kan je slimme toepassingen aansluiten. Beide poorten zijn complementair en geschikt voor verschillende toepassingen. De P1-poort stuurt elke seconde de elektriciteitsdata rechtstreeks uit. Via de ‘snelle’ S1-poort worden ruwe data aan een bijzonder hoge frequentie ter beschikking gesteld aan een slimme app of thermostaat.
  • Plaatsing: door Fluvius ben je wellicht al gecontacteerd voor een digitale meter. Maar er zijn nog heel wat huishoudens die nog geen digitale meter hebben. Je kan ook zelf een afspraak maken als je de vorige keer niet kon of als je nog geen brief hebt gekregen.

 

Zonnepanelen en een slimme meter zijn voordelig!

Ook met een digitale meter zijn zonnepanelen een interessante investering. Dat komt omdat de nadelen van een digitale meter niet opwegen tegen de voordelen van een zonnepanelen-installatie. Je geniet sowieso van lagere stroomkosten en je kan je stroomverbruik beter bijhouden met een digitale meter.

Wil je graag meer weten over de voordelen van zonnepanelen? Neem dan contact op met meerdere erkende installateurs via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs