Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

De slimme meter, zonnepanelen en salderen

Sinds 2023 is een slimme meter verplicht voor al wie zonnepanelen in huis haalt. Maar is dat wel interessant in combinatie met de salderingsregeling? Een overzicht…

slimme_meter_groot Dankzij de salderingsregeling kan je jouw eigen verbruik verrekenen met de opgewekte zonnestroom. Lever je in de zomer dus 1.500 kWh terug aan het net? Dan mag je in de winter 1.500 kWh gratis stroom verbruiken!

De slimme meter registreert precies hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je aan het net teruglevert. Die nauwkeurigheid wordt door veel zonnepanelen eigenaars als financieel nadeel gezien. Of dat wel degelijk zo is, hangt dus sterk af van je eigen perspectief op de zaak.

Wat zijn nu de voordelen van een slimme meter? Allereerst gebeurt alles automatisch: het doorgeven van de meterstanden, het registeren van je verbruik, het meten van de opbrengst van je eigen stroomproductie,… Daarnaast ontvang je maandelijks een overzicht van je opgewekte en verbruikte stroom. Dit gedetailleerde overzicht kan je helpen om bewuster met je energieverbruik om te gaan. Installeer je daarbij een energieverbruik-app? Dan krijg je inzage in je verbruik doorheen de jaren en ontvang je handige besparingstips.

Heeft een slimme meter dan geen nadelen? Wel, ongeveer 9% van de Nederlandse bevolking is bezorgd om hun privacy. Doordat de meter softwarematig beheerd wordt, kan iemand met minder goede bedoelingen zomaar aan de haal gaan met persoonlijke gegevens. Toch is die angst niet helemaal gegrond. Consumenten zijn namelijk beschermd door de strenge privacywetgeving.

TIP: wil je niet dat de netbeheerder je verbruik zo nauwkeurig opmeet? Dan kan je je slimme meter administratief laten uitschakelen. In dit geval ontvang je geen tweemaandelijkse weergave van je verbruik en moet je jaarlijks zelf de meterstanden doorgeven zodat de leverancier je energierekening kan opstellen.

 

Wil je genieten van gratis groene stroom? Kies voor zonnepanelen!

Nu de afbouw van de salderingsregeling officieel is weggestemd, blijft de aanschaf van zonnepanelen financieel extra aantrekkelijk. Ook met slimme meter. Wil je graag meer weten over de voordelen van zonnepanelen? Ben je benieuwd hoeveel je kan besparen? Of had je nog twijfels omtrent de slimme meter? Neem dan contact op met een ervaren installateur. Hij vertelt je er graag alles over! Ontmoet een expert via het onderstaande formulier:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs