Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Slimme meters met zonnepanelen, niet altijd de slimste stap

Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar wie er zeker van wilt zijn dat er na 2025 nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doet er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen. Dan kan namelijk beter de oude meter gebruikt worden. Want die oude meter kan wel terugleveren, maar niemand kan registreren hoeveel er precies is teruggeleverd. En dat is voor de toekomst wel zo prettig.

slimme_meter_groot De salderingsregeling is een regeling die van toepassing is tot en met 2025. Het houdt in dat je jouw eigen verbruik kan verrekenen met opgewekte zonne-energie. Als de zon schijnt lever je terug en als het donker is gebruik je diezelfde stroom. Dat wordt dan tegen elkaar weggestreept.

Ook na 2025 kan je nog stroom ‘salderen’, maar dat percentage daalt wel jaarlijks met 9%. In dat geval krijg je minder geld voor teruggeleverde kilowatturen op zonnige dagen. En dan kan je beter een analoge meter hebben die terug kan tellen. Er kan dan door de netbeheerder namelijk niet precies geregistreerd worden of en wanneer er elektriciteit teruggeleverd wordt en later weer verbruikt is. Ze weten immers alleen de meterstanden die je zelf doorgeeft. En zodoende kan je met een analoge meter altijd blijven salderen, ook als de salderingsregeling is afgeschaft!

En er kleven nog meer nadelen aan de slimme meter. De slimme meter is door de netbeheerder op afstand uit te lezen. En ook al is dat bij wet verboden om deze gegevens continu uit te lezen, technisch is het wel mogelijk. En zodoende is het mogelijk dat onbevoegden op afstand jouw verbruik kunnen inzien en dus ook wanneer je op vakantie bent. Het beheer over de slimme meter verloopt softwarematig. En alles wat met software te maken heeft is te hacken. Wist je dat bij de uitrol van slimme meters in de USA  hackers al gaten hebben ontdekt?

Natuurlijk zijn er ook voordelen aan de slimme meter. De slimme meter is ook door jezelf uit te lezen, bijvoorbeeld met handige apps. Dan kan je jouw verbruik beter inzien en eenvoudig energiebesparende maatregelen nemen. Ook hoef je geen meterstanden meer door te geven. Dat is allemaal handig, maar of dat zwaarder weegt dan de nadelen is nog maar te bezien.

 

Tip: zonnepanelen en slimme meter

Ga je zonnepanelen aanschaffen en wil je weten of jouw meter terug kan draaien? Kijk naar ons overzicht van meters. Ons advies: als je een meter hebt die terug kan draaien, vervang deze niet door een slimme meter. Ook niet als er in de hele straat de energiemeters worden vervangen door slimme meters (je mag de vervanging namelijk weigeren). Wacht even af wat er met de salderingsregeling na 2025 gaat gebeuren. Mocht je overigens in een later stadium alsnog een slimme meter willen, dan is dat altijd mogelijk. Echter, er worden dan wel kosten in rekening gebracht, maar deze zijn meestal beperkt.

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs