Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Levertijd zonnepanelen 2023

Laatste update: 19 May 2023 — Wil jij graag zonnepanelen kopen? Goed idee, zo’n installatie is 1 van de meest rendabele, zuinige investeringen. Al moet je wel rekening houden met een bepaalde levertijd. Door een aantal factoren is de levertijd van zonnepanelen tegenwoordig niet te onderschatten. Hoe lang moet je ongeveer wachten op zonnepanelen? En hoe kies je dan de juiste installateur? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Wat bepaalt levertijd zonnepanelen?
Waarom zonnepanelen kiezen?
Hoeveel kosten zonnepanelen?
Hoe kies ik de juiste installateur?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Hoe lang is de gemiddelde levertijd voor zonnepanelen?

Omdat de levertijd van zonnepanelen afhankelijk is van verschillende factoren, varieert die uiteraard voortdurend. Gemiddeld mag je rekenen op 6 à 28 weken. Welke factoren de levertijd beïnvloeden en of het nog steeds de moeite waard is om te investeren in zonnepanelen, lees je hieronder.

Wil je graag levertijden van zonnepanelen vergelijken? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende leveranciers via onze offerteservice.

levertijd zonnepanelen installateur

 

Wat bepaalt de levertijd van zonnepanelen?

Een installateur kan je een schatting van de levertijd geven. Maar hoe bepaalt hij deze termijn? Er zijn een aantal factoren die de plaatsingsdatum beïnvloeden. We sommen er een aantal op:

 • Leverancier: elke professional heeft een verschillende planning en agenda, maar ook een andere capaciteit qua personeel. Onthoud daarnaast ook dat leveranciers die zonnepanelen met een korte levertijd aanbieden niet per sé goede leveranciers zijn.
 • Onderdelen: je hebt meer dan alleen zonnepanelen nodig voor de installatie. Zo heb je ook een omvormer, bekabeling en een draagstructuur nodig. Een lange levertijd van onderdelen kan heel de keten ophouden. Momenteel is vooral de levertijd van omvormers voor zonnepanelen lang.
 • Stijgende vraag: door de hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een nog interessantere investering. Het duurt namelijk minder lang om de aanschafprijs van je installatie terug te verdienen. Daarom is de vraag naar zonnepanelen sterk gestegen en is de levertijd ook langer.
 • Personeel: door de stijgende vraag naar zonnepanelen kunnen sommige leveranciers niet meer volgen. Daarom kiezen sommige bedrijven ervoor om uit te breiden en meer personeel aan te nemen, maar dat kost tijd. Ook dat heeft een invloed op de levertijd van zonnepanelen.
 • Omvang van de bestelling: wil je graag een grote zonnepanelen-installatie? Dan zal je waarschijnlijk langer moeten wachten dan iemand die slechts een kleine installatie nodig heeft. Ook de omvang van de bestelling kan dus een invloed hebben op de levertijd van zonnepanelen.

 

Waarom zonnepanelen kiezen?

Is het de moeite waard om te investeren in zonnepanelen? Ondanks de lange levertijd zijn er nog genoeg redenen om zonnepanelen te laten installeren. We sommen hieronder enkele voordelen op:

 • Lage energierekening: als je zonnepanelen laat installeren, hoef je minder of zelfs geen stroom af te nemen van het net. Daardoor bespaar je heel wat op je energierekening en ben je minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen.
 • Groene energie: met zonnepanelen geniet van je 100% groene, duurzame stroom. Zonnepanelen veroorzaken geen broeikasgassen en hebben dus ook geen CO2-uitstoot. Ook de productie van de installatie verloopt op een milieuvriendelijke manier.
 • Hogere waarde van je woning: zonnepanelen maken je woning energiezuinig en dat is gunstig voor je EPC-score en dus ook voor de waarde van je woning. Wil je je woning in de toekomst eventueel verkopen of verhuren? Dan is een goede EPC-score aantrekkelijk voor potentiële huurders en kopers.
 • Financiële voordelen: als je wil investeren in zonnepanelen, kom je in aanmerking voor een aantal subsidies en andere financiële voordelen. Zo verdien je je investering nog sneller terug.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Door de hoge energieprijzen zijn zonnepanelen voor veel mensen een goede investering. Maar daardoor kan de levertijd langer worden. Ben je alsnog geïnteresseerd om zonnepanelen te laten installeren? Dan vind je hieronder enkele richtprijzen:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde jaarlijkse opbrengst van de installatieGemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.500 kWh2.941 Wp72.380 kWh€ 4.100 à 7.300
23.000 kWh3.529 Wp93.060 kWh€ 5.000 à 8.800
33.500 kWh4.118 Wp103.400 kWh€ 5.600 à 10.200
44.000 kWh4.706 Wp124.080 kWh€ 6.600 à 11.700
54.500 kWh5.294 Wp134.420 kwh€ 7.500 à 13.000
65.000 kWh5.882 Wp155.100 kWh€ 8.200 à 14.500

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een prijsvoorstel op maat voor zonnepanelen? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van installateurs actief in jouw buurt!

 

levertijd zonnepanelen

 

Hoe kies ik de juiste installateur?

Om levertijden te beperken, is het belangrijk om met een professionele installateur in zee te gaan. Maar hoe kies je de juiste installateur? Hieronder vind je alvast enkele tips:

 • Gecertificeerde zonnepanelen installateur: een betrouwbare zonnepanelen installateur herken je aan het certificaat dat een beroepsbekwaamheid aantoont. In Nederland is dat het Zonnekeur-label en in België gaat het om het RESCert-label.
 • Merk: een ervaren installateur werkt meestal met een bepaald type en merk van zonnepanelen en omvormers. Als hierover een transparante communicatie bestaat, mag je ervan uitgaan dat het om kwaliteitsvolle onderdelen gaat en je een betrouwbare installateur te pakken hebt.
 • Reviews: het is steeds verstandig om op te zoeken wat andere klanten van een installateur vinden. Je kan gemakkelijk online reviews bekijken of naar referenties vragen. Een bekwame installateur zal niet aarzelen om te pronken met getuigenissen van tevreden klanten.
 • Overige service: het is altijd handig om te weten voor welke andere diensten je bij een installateur terecht kan. Kan je bij dezelfde persoon terecht voor het installeren van een thuisbatterij? Of voor het jaarlijkse onderhoud van je zonnepanelen?
 • Lokale installateur: het is aangeraden om een zonnepanelen installateur te kiezen die actief is in jouw regio. Op die manier bespaar je op verplaatsingskosten. Als je de levertijd zoveel mogelijk wil beperken, zoek je daarnaast een groot bedrijf met voldoende personeel.

 

Levertijden zonnepanelen vergelijken? Ontvang hier vrijblijvend offertes!

Wil je graag investeren in zonnepanelen? Dan wil je ze waarschijnlijk liever vroeger dan later. Om te weten bij welke installateur je terecht kan voor een snelle levering, vergelijk je offertes. Op die manier kan je niet alleen levertijden, maar ook materiaal- en verplaatsingskosten naast elkaar leggen.

Wil jij de levertijd van zonnepanelen vergelijken? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende installateurs via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs