Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- & adviesplatform
Bereken snel de mogelijke opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie. Je ontvangt:
  • Een opbrengstberekening op basis van je dak en locatie
  • Vrijblijvend tot 3 offertes op maat met berekening van terugverdientijd
  • Het GRATIS e-book ‘Hoe ben ik de verkoper de baas’
Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor België

Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor Nederland

Thuisaccu met zonnepanelen, word ik volledig onafhankelijk?

ThuisaccuVolledig onafhankelijk worden van het net? Vele fabrikanten lanceren op dit moment hun thuisaccu zodat opgewekte stroom niet in het net verdwijnt, maar netjes wordt opgeslagen in de accu. De meeste stroom wordt namelijk verbruikt in de morgen en in de avond. En dat zijn de momenten waarop de zonnepanelen het minste doen. Door opgewekte stroom op de dag op te slaan in de thuisaccu, kan men bijna onafhankelijk van het net worden.

 

Is een thuisaccu interessant met zonnepanelen?

In Nederland kennen we de salderingsregeling. Dit betekent dat opgewekte stroom dat overdag wordt teruggeleverd verrekend kan worden met stroom dat ’s avonds wordt verbruikt. In feite is het stroomnet dan te zien als accu. Zolang deze salderingsregeling zal bestaan is het voor de meeste Nederlanders niet interessant om een thuisaccu aan te schaffen, tenzij je gewoon streeft naar onafhankelijkheid. Maar mocht de salderingsregeling afgeschaft worden, dan wordt de thuisaccu zeker interessant. De terugverdientijd zal dan bepaald worden door het tarief dat voor teruglevering zal worden betaald.

 

Kan ik met een thuisaccu volledig onafhankelijk worden?

Helaas is het in ons klimaat niet mogelijk om volledig onafhankelijk te worden. Het grote probleem vormen de maanden november tot en met februari. De zonnepanelen leveren dan te weinig capaciteit om de thuisaccu voldoende op te laden. Met een accu zal een maximale onafhankelijkheid van circa 80% behaald kunnen worden.

 

Kan ik onafhankelijk worden indien ik een grote thuisaccu aanschaf?

Nee, de onafhankelijkheid wordt meer bepaald door de capaciteit van de zonnepanelen dan de capaciteit van de thuisaccu. Onderstaande figuur geeft aan dat je zelfs met een thuisaccu van 10 kWh en een zonnepanelencapaciteit van 10.000 WP maximaal 80% onafhankelijk kan worden. In dit voorbeeld moet dan wel iedere dag een gelijkmatige opbrengst zijn van de zonnepanelen. In de praktijk is dit in de donkere maanden niet het geval. Meestal komt men uit op 60% onafhankelijkheid maximaal. Maar ook dit hangt af van jouw specifieke situatie.

Onafhankelijkheid thuisaccu

 

Is de thuisaccu iets nieuws?

Vele fabrikanten zijn al lang bezig met een thuisbatterij. In Duitsland is deze accu al een enorme hit omdat de terugleververgoeding slechts circa 12 cent is (versus NL circa 23 cent).

Zo heeft Tesla op dit moment een thuisaccu met een capaciteit van 14,4 kWh. Benieuwd naar de kosten van een dergelijk thuisaccu? De prijs ligt rond de EUR 6.500. Eveneens zijn er merken die accu’s en geïntegreerde omvormers op de markt hebben gebracht.

Voor de term thuisaccu wordt ook vaak de termen stroomopslag, thuisbatterij of batterij voor thuisgebruik toegepast.

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs