Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu met zonnepanelen, word ik volledig onafhankelijk?

Volledig onafhankelijk worden van het net? Vele fabrikanten lanceerden de afgelopen jaren hun thuisaccu zodat opgewekte stroom niet in het net verdwijnt, maar netjes wordt opgeslagen in de accu. De meeste stroom wordt namelijk verbruikt in de morgen en in de avond. En dat zijn de momenten waarop de zonnepanelen het minste opleveren. Door opgewekte stroom overdag op te slaan in de thuisaccu, kan je bijna onafhankelijk van het net worden. Kom alles te weten over thuisaccu’s voor zonnepanelen in dit artikel.

Ga snel naar:
Volledig onafhankelijk met thuisaccu?
Accu zonnepanelen prijs
Soorten thuisaccu’s voor zonnepanelen
Hoe accu capaciteit berekenen?
Mogelijke valkuilen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Is een thuisaccu interessant met zonnepanelen?

 

Nederland

In Nederland kennen we de salderingsregeling. Dit betekent dat opgewekte stroom die je overdag teruggelevert, verrekend wordt met stroom die je ’s avonds verbruikt. In feite is het stroomnet dan te zien als accu. Zolang deze salderingsregeling bestaat, is het voor de meeste Nederlanders niet interessant om een thuisaccu aan te schaffen. Tenzij je gewoon streeft naar onafhankelijkheid. Maar met de afbouw van de salderingsregeling wordt de thuisaccu zeker interessant. De terugverdientijd wordt dan bepaald door het tarief dat voor teruglevering wordt betaald.

 

België

In België ligt de terugleververgoeding sinds de afschaffing van de terugdraaiende teller lager dan het stroomtarief. Je betaalt dus meer voor de stroom die je van het net haalt dan dat je krijgt voor de stroom die je op het net teruglevert. Daarom verbruik je best zo veel mogelijk van de stroom die je zelf hebt opgewekt. Een van de manieren om je zelfverbruik te verhogen, is met een thuisaccu.

Is een thuisaccu interessant voor mij? Daarover kan een zonnepanelen installateur je het best informeren. Kom in contact met professionals in jouw buurt.

 

Kan ik met een thuisaccu volledig onafhankelijk worden?

Helaas is het in ons klimaat niet mogelijk om volledig onafhankelijk te worden. De maanden november tot en met februari vormen daarbij het probleem. Zonnepanelen leveren dan te weinig capaciteit om de thuisaccu voldoende op te laden. Met een accu zal je een maximale onafhankelijkheid van circa 70% kunnen behalen.

Is een thuisbatterij kopen nu al interessant? Ja, toch wel! Zeker als je kijkt naar de piekende energieprijzen. Een thuisbatterij voor je zonnepanelen is de ideale manier om je zelfconsumptie te verhogen en je energiefactuur terug te dringen. Het is een slimme investering die je op termijn terugverdient. Benieuwd naar meer? Lees alles over de mogelijkheden, voordelen, prijzen, … van een thuisbatterij.

 

Kan ik onafhankelijk worden als ik een grote thuisaccu aanschaf?

Nee, de onafhankelijkheid wordt meer bepaald door de capaciteit van de zonnepanelen dan de capaciteit van de thuisaccu. Zelfs met een thuisaccu van 10 kWh en een zonnepanelencapaciteit van 10.000 WP kan je maximaal 70% onafhankelijk worden. Er moet dan wel iedere dag een gelijkmatige opbrengst zijn van de zonnepanelen. In de praktijk is dit in de donkere maanden niet het geval. Meestal komt men uit op 60% onafhankelijkheid maximaal. Maar ook dit hangt af van jouw specifieke situatie.

 

 

Is de thuisaccu iets nieuws?

Vele fabrikanten zijn al lang bezig met een thuisbatterij. In Duitsland is deze accu al een enorme hit omdat de terugleververgoeding er laag is. Zo heeft Tesla op dit moment een thuisaccu met een capaciteit van 14,4 kWh. Eveneens zijn er merken die accu’s en geïntegreerde omvormers op de markt hebben gebracht.

Voor de term thuisaccu worden ook vaak de termen stroomopslag, thuisbatterij of batterij voor thuisgebruik toegepast.

 

thuisaccu zonnepanelen

 

Accu voor zonnepanelen prijs

De kosten van een accu voor zonnepanelen bedragen gemiddeld € 1.000 per kWh (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs van een zonnepanelen accu is o.a. afhankelijk van de capaciteit van de accu, de kwaliteit, het merk, … Heb je al zonnepanelen en laat je pas achteraf een thuisaccu plaatsen? Dan zal je ook nog een extra omvormer moeten kopen, wat de prijs verder opdrijft.

Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen van de meest gekozen thuisaccu’s voor zonnepanelen:

Capaciteit thuisaccuGemiddelde thuisaccu kosten (excl. btw en incl. plaatsing)
Thuisaccu van 3 kWh€ 2.000 à 3.000
Thuisaccu van 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisaccu van 14 kWh€ 12.000 à 14.000

Wat kost een accu voor zonnepanelen in mijn situatie? Via onze gratis offerteservice ontvang je prijsvoorstellen van meerdere thuisaccu installateurs in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Kan ik de kosten drukken met een thuisaccu subsidie?

In Nederland is er momenteel geen landelijke subsidie voor thuisaccu’s. Wil je graag een thuisaccu kopen om je verbruik van zelf opgewekte stroom te verhogen, dan zal je het volledige bedrag zelf moeten financieren. Sinds 2023 geniet je wel van het btw-nultarief. Dankzij deze regeling hoef je geen btw meer te betalen wanneer je zonnepanelen laat plaatsen door een professionele installateur.

In België wordt de premie voor thuisbatterijen stopgezet. Thuisbatterijen die na 31 maart 2023 gekeurd zijn, komen niet meer in aanmerking voor de premie. Is je batterij nog gekeurd voor die datum? Dan kan je tot 9 maanden na de datum van indienstname de premie aanvragen. Vanaf 1 januari 2024 is het premieloket definitief gesloten.

 

Soorten thuisaccu’s voor zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten thuisaccu’s voor zonnepanelen, maar welke kies je nu best? Een overzicht van de mogelijkheden:

 • Lithium-ion accu: dit type accu komt het vaakst voor en wordt ook het vaakst geproduceerd door de bekendste fabrikanten van thuisbatterijen. Litium-ion accu’s danken hun populariteit aan hun grote opslagcapaciteit, lange levensduur en groot aantal laadcycli.
 • Zoutwateraccu: zoutwateraccu’s zijn relatief nieuw en zijn een milieuvriendelijker alternatief voor de andere soorten accu’s. Ze hebben de langste levensduur van alle types accu’s en kunnen volledig op- en ontladen zonder capaciteitsverlies.
 • Loodzuuraccu: zoek je een thuisaccu voor je zonnepanelen, dan worden loodzuuraccu’s minder aangeraden. Ze hebben een relatief korte levensduur en kunnen slechts gedeeltelijk ontladen worden. Hierdoor zijn ze minder interessant in combinatie met zonnepanelen.

 

Welke thuisaccu kopen?

Welke accu je best kiest voor de opslag van zonne-energie, hangt o.a. af van je budget, het aantal laadcycli dat je wenst, je voorkeuren voor een milieuvriendelijk alternatief, … Enkel een loodzuuraccu wordt afgeraden voor stroomopslag thuis wegens een te laag rendement en een te korte levensduur.

TIP: om te bepalen wat de beste accu is voor je zonnepanelen, laat je je best adviseren door een ervaren thuisbatterij installateur. Kom in contact met professionals in jouw buurt.

 

Hoe accu capaciteit berekenen?

Er bestaat een eenvoudige formule om snel te berekenen welke accu capaciteit je nodig hebt voor jouw zonnepaneleninstallatie: je vermenigvuldigt elke individuele kWp van je PV installatie met 1 à 1,5 kWh.

Voorbeeld: je zonnepanelen produceren 6 kWp aan stroom. Dan heb je een thuisaccu nodig met een capaciteit van 7 kWp x 1 à 1,5 kWh = 7 à 10,5 kWh. Je kiest in dit geval dan best voor een accu van 10 kWh.

BELANGRIJK: met bovenstaande formule maak je een inschatting van de nodige accu capaciteit. Om zeker te zijn van de juiste grootte van je thuisbatterij voor je zonnepanelen, laat je de accu capaciteit best berekenen door een ervaren installateur.

 

Thuisaccu installeren: mogelijke valkuilen

Waarop moet je letten wanneer je een thuisaccu voor zonnepanelen laat installeren? Enkele belangrijke aandachtspunten en valkuilen om te vermijden:

 • Extra omvormer nodig: laat je je thuisaccu pas na je zonnepanelen plaatsen? Dan heb je een extra omvormer nodig om de elektriciteit om te zetten. Dit brengt extra kosten met zich mee. Het is dus altijd voordeliger om je thuisaccu meteen samen met je zonnepanelen te laten plaatsen.
 • Over- of ondergedimensioneerde batterij: kies altijd voor een correct gedimensioneerde accu. Met een ondergedimensioneerde accu zal je een deel van je zelf opgewekte stroom niet kunnen opslaan op de accu en alsnog moeten terugleveren. Een overgedimensioneerde batterij zal je dan weer nooit volledig kunnen opladen omdat je zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken.
 • Te laag rendement: hou bij het kiezen van een thuisbatterij altijd rekening met het rendement. Kwalitatieve lithium-ion accu’s hebben een rendement van wel 95%, terwijl dit bij minder performante batterijen zoals loodzuuraccu’s soms slechts 50% bedraagt.
 • Te weinig laadcycli: goedkope thuisbatterijen hebben doorgaans veel minder laadcycli dan duurdere, kwalitatievere accu’s. Hierdoor hebben ze ook een kortere levensduur en zal je ze op termijn sneller moeten vervangen. Het loont dus altijd de moeite om te investeren in een kwalitatieve accu.

Interesse in een thuisaccu voor je zonnepanelen? Laat je steeds adviseren door een ervaren thuisbatterij installateur. Hij raadt je de meest geschikte accu aan, berekent voor jou de ideale accu capaciteit, … Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 vakmensen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs