Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu voor zonnepanelen

De meeste stroom wordt ’s ochtends en ’s avonds verbruikt. Dat zijn net de momenten waarop zonnepanelen het minste opleveren. Door de opgewekte stroom van je zonnepanelen op te slaan in een thuisaccu, zorg je ervoor dat deze stroom niet in het net verdwijnt en kan je je zelfverbruik flink verhogen. In dit artikel kom je alles te weten over de voordelen, werking, kosten… van thuisaccu’s voor zonnepanelen.

Ga snel naar:
Volledig onafhankelijk met thuisaccu?
Accu zonnepanelen prijs
Soorten thuisaccu’s voor zonnepanelen
Hoe accu capaciteit berekenen?
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes voor zonnepanelen en accu’s

 

Is een thuisaccu met zonnepanelen interessant?

Met een thuisaccu word je onafhankelijker van het net, kan je je maandelijkse energierekening doen dalen en haal je meer rendement uit je zonnepanelen.

In Vlaanderen betaal je sinds de afschaffing van de terugdraaiende teller meer voor de stroom die je van het net haalt dan dat je krijgt voor de stroom die je teruglevert. Een thuisaccu is in dat geval interessant omdat je zo meer verbruikt van de stroom die je zelf opwekt.

Is een thuisaccu interessant voor mij? Daarover kan een zonnepanelen installateur je het best informeren. Kom in contact met professionals in jouw buurt.

 

Volledig onafhankelijk van het net met een thuisaccu?

Helaas is het in ons klimaat niet mogelijk om volledig onafhankelijk van het net te worden. Vooral in de maanden november tot en met februari leveren zonnepanelen te weinig stroom om de thuisaccu voldoende op te laden. Met een accu zal je een maximale onafhankelijkheid van 60 à 70% kunnen behalen.

Is een thuisbatterij kopen nu al interessant? Ja, toch wel! Zeker als je kijkt naar de schommelende energieprijzen. Een batterij voor je zonnepanelen is de ideale manier om je zelfconsumptie te verhogen en je energiefactuur terug te dringen. Het is een slimme investering die je op termijn terugverdient. Benieuwd naar meer? Lees alles over de mogelijkheden, voordelen, prijzen, … van een thuisbatterij.

 

Kan ik onafhankelijk worden als ik een grote thuisaccu aanschaf?

Nee, de onafhankelijkheid wordt meer bepaald door de capaciteit van je zonnepanelen installatie dan de capaciteit van de thuisaccu. In de meeste gevallen kan je met een thuis accu een maximale onafhankelijkheid van 60 à 70% behalen. Er moet dan wel iedere dag een gelijkmatige opbrengst zijn van de zonnepanelen. In de praktijk is dit in de donkere maanden niet het geval.

 

thuisaccu zonnepanelen

 

Accu voor zonnepanelen prijs

De kosten van een accu voor zonnepanelen bedragen gemiddeld € 1.000 per kWh (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs van een zonnepanelen accu is o.a. afhankelijk van de capaciteit van de accu, de kwaliteit, het merk, … Heb je al zonnepanelen en laat je pas achteraf een thuisaccu plaatsen? Dan zal je ook nog een extra omvormer moeten kopen, wat de prijs verder opdrijft.

Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen van de meest gekozen thuisaccu’s voor zonnepanelen:

Capaciteit thuisaccuGemiddelde thuisaccu kosten (excl. btw en incl. plaatsing)
Thuisaccu van 3 kWh€ 2.000 à 3.000
Thuisaccu van 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisaccu van 14 kWh€ 12.000 à 14.000

Graag een exacte prijs voor zonnepanelen met accu? Via onze gratis offerteservice ontvang je prijsvoorstellen van meerdere thuisaccu installateurs in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Kan ik de kosten drukken met een thuisaccu subsidie?

In Nederland is er momenteel geen landelijke subsidie voor thuisaccu’s. Toch bestaat er een groot financieel voordeel. Je kan namelijk de btw op je thuisbatterij terugvragen bij de Belastingdienst. Kortom, een korting van 21% op je aankoop. Daarbovenop betaal je sowieso geen btw op je zonnepanelen zelf. Het is dus mogelijk om een zonnepanelen-installatie met accu te kopen aan 0% btw.

In België is de premie voor thuisbatterijen stopgezet. Thuisbatterijen die na 31 maart 2023 gekeurd zijn, komen niet meer in aanmerking voor de premie.

 

Soorten thuisaccu’s voor zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten thuisaccu’s voor zonnepanelen, maar welke kies je nu best? Een overzicht van de mogelijkheden:

 1. Lithium-ion accu

  Dit type accu komt het vaakst voor en wordt ook het vaakst geproduceerd door de bekendste fabrikanten van thuisbatterijen. Litium-ion accu’s danken hun populariteit aan hun grote opslagcapaciteit, lange levensduur en groot aantal laadcycli.

 2. Zoutwateraccu

  Zoutwateraccu’s zijn relatief nieuw en zijn een milieuvriendelijker alternatief voor de andere soorten accu’s. Ze hebben de langste levensduur van alle types accu’s en kunnen volledig op- en ontladen zonder capaciteitsverlies.

 3. Loodzuuraccu

  Zoek je een thuisaccu voor je zonnepanelen, dan worden loodzuuraccu’s minder aangeraden. Ze hebben een relatief korte levensduur en kunnen slechts gedeeltelijk ontladen worden. Hierdoor zijn ze minder interessant in combinatie met zonnepanelen.

 

Hoe accu capaciteit berekenen?

Er bestaat een eenvoudige formule om snel te berekenen welke accu capaciteit je nodig hebt voor jouw zonnepaneleninstallatie: je vermenigvuldigt elke individuele kWp van je PV installatie met 1 à 1,5 kWh.

Voorbeeld: je zonnepanelen produceren 6 kWp aan stroom. Dan heb je een thuisaccu nodig met een capaciteit van 7 kWp x 1 à 1,5 kWh = 7 à 10,5 kWh. Je kiest in dit geval dan best voor een accu van 10 kWh.

BELANGRIJK: met bovenstaande formule maak je slechts een inschatting van de nodige accu capaciteit. Om zeker te zijn van de juiste grootte van je batterij voor je zonnepanelen, laat je de accu capaciteit best berekenen door een ervaren installateur.

 

FAQ thuisaccu’s voor zonnepanelen

Met al je vragen over zonnepanelen en thuisaccu’s kan je steeds terecht bij een ervaren installateur. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Welke thuisbatterij kopen?

  Welke accu je best kiest voor de opslag van zonne-energie, hangt o.a. af van je budget, het aantal laadcycli dat je wenst, je voorkeuren voor een milieuvriendelijk alternatief, … Enkel een loodzuuraccu wordt afgeraden voor stroomopslag thuis wegens een te laag rendement en een te korte levensduur.

  TIP: om te bepalen wat de beste accu is voor je zonnepanelen, laat je je best adviseren door een ervaren thuisbatterij installateur. Kom in contact met professionals in jouw buurt. • Thuisaccu installeren: wat zijn de mogelijke valkuilen?

  Waarop moet je letten wanneer je een thuisaccu voor zonnepanelen laat installeren? Enkele belangrijke aandachtspunten en valkuilen om te vermijden:

  • Extra omvormer nodig: laat je je thuisaccu pas na je zonnepanelen plaatsen? Dan heb je een extra omvormer nodig om de elektriciteit om te zetten. Dit brengt extra kosten met zich mee. Het is dus altijd voordeliger om je thuis accu meteen samen met je zonnepanelen te laten plaatsen.
  • Over- of ondergedimensioneerde batterij: kies altijd voor een correct gedimensioneerde accu. Met een ondergedimensioneerde accu zal je een deel van je zelf opgewekte stroom niet kunnen opslaan op de accu en alsnog moeten terugleveren. Een overgedimensioneerde batterij zal je dan weer nooit volledig kunnen opladen omdat je zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken.
  • Te laag rendement: hou bij het kiezen van een thuisbatterij altijd rekening met het rendement. Kwalitatieve lithium-ion accu’s hebben een rendement van wel 95%, terwijl dit bij minder performante batterijen zoals loodzuuraccu’s soms slechts 50% bedraagt.
  • Te weinig laadcycli: goedkope thuisbatterijen hebben doorgaans veel minder laadcycli dan duurdere, kwalitatievere accu’s. Hierdoor hebben ze ook een kortere levensduur en zal je ze op termijn sneller moeten vervangen. Het loont dus altijd de moeite om te investeren in een kwalitatieve accu.

  Interesse in een thuisaccu voor je zonnepanelen? Laat je steeds adviseren door een ervaren thuisbatterij installateur. Hij raadt je de meest geschikte accu aan, berekent voor jou de ideale accu capaciteit, … Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 vakmensen in jouw buurt via onze offerteservice. • Zijn er andere manieren om mijn zelfverbruik te verhogen?
  Stroom opslaan in een zonne accu is één van de manieren om je zelfverbruik te verhogen. Je kan echter ook meer stroom verbruiken van je zonnepanelen door je elektrische apparaten in te schakelen wanneer de zon schijnt. Ben je overdag niet thuis? Dan kan je door gebruik te maken van slimme toestellen of timers je apparaten toch laten werken wanneer je zonnepanelen stroom opwekken.


 • Wat is de beste thuisbatterij voor zonnepanelen?

  Wat de beste thuisbatterij is, hangt erg af van jouw persoonlijke situatie. Zo spelen je energieverbruik, je budget, eventuele voorkeur voor een bepaald merk, aantal laadcycli, het gewenste type thuisaccu… allemaal een rol in het bepalen van de beste thuisaccu voor jouw zonnepanelen installatie.

  TIP: om zeker te zijn dat je de meest geschikte thuis accu kiest voor jouw situatie, laat je je best adviseren door een ervaren thuisbatterij installateur. • Is een thuisaccu ook interessant zonder zonnepanelen?
  Een thuisaccu kan je in principe ook ’s avonds en ’s nachts opladen met goedkopere netstroom aan daltarief. Met de besparing die dit jaarlijks oplevert, kan je de aanschafprijs van je thuisaccu echter nooit terugverdienen. Een thuisaccu zonder zonnepanelen is dus geen interessante investering.


 • Welke merken produceren thuisaccu’s?
  Vele fabrikanten zijn al lang bezig met de productie van thuisbatterijen. Er zijn ook merken die accu’s en geïntegreerde omvormers op de markt hebben gebracht. De meeste gekende merken van thuisbatterijen zijn Tesla, LG, SolarWatt, Trina Solar, Samsung…

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs