Hoe omvormers vergelijken?
Of het nu gaat om een nieuwe of bestaande zonnepanelen-installatie, de juiste omvormer kiezen is essentieel voor een optimale werking. Maar hoe kies je de juiste omvormer voor je zonnepanelen? Door te vergelijken! Hoe je het best omvormers vergelijkt op basis van verschillende factoren en tips om de beste te kiezen ontdek je hier.
1. Omvormers voor nieuwe zonnepanelen
2. Omvormers voor bestaande zonnepanelen
1. Omvormers vergelijken voor nieuwe zonnepanelen
Denk je eraan om een zonnepanelen-installatie te plaatsen? Naast de panelen zelf is het ook belangrijk om de beste omvormer voor je zonnepanelen te kiezen. Een omvormer zet de geproduceerde gelijkstroom van je panelen om naar bruikbare wisselstroom. Maar hoe kan je nu gericht verschillende omvormers vergelijken? Dat doe je best aan de hand van deze factoren:
Omvormers vergelijken:
FACTOR 1: volgens prijs
FACTOR 2: volgens vermogen
FACTOR 3: volgens type
FACTOR 4: volgens merk
FACTOR 5: volgens fasen (aansluiting elektriciteit)
FACTOR 6: volgens garantie
FACTOR 7: volgens monitoring
CONCLUSIE: welke omvormer kies ik best?
Volgens prijs
De gemiddelde prijs voor een omvormer voor zonnepanelen ligt tussen de 750 à 1.200 euro, excl. btw en incl. plaatsing. De exacte kosten voor een omvormer hangen vooral af van het vereiste vermogen, type omvormer, merk, … Hou hier rekening mee als je vergelijkt. Bij een volledige zonnepanelen-installatie zitten de kosten van de omvormer in de totaalprijs.
Let op: de goedkoopste omvormer is niet altijd de beste keuze. Hou ook rekening met andere factoren. Een omvormer met een hoger vermogen zal bv. duurder zijn, maar is misschien wel nodig voor een optimale werking van je zonnepanelen-installatie. Een installateur kan je hier het best over adviseren. Benieuwd naar de kosten voor een zonnepanelen-installatie met omvormer op maat? Vergelijk gratis offertes.
-
Volgens vermogen
Voor een optimale werking van je installatie moet het vermogen van je omvormer afgestemd zijn op het totale vermogen van je zonnepanelen. Heb je bv. een omvormer voor zonnepanelen van 5.000 Wp nodig of eerder voor 3.000 of 3.500 Wp?
Welk vermogen kies ik best? Het vermogen van de omvormer voor je zonnepanelen mag iets lager liggen dan het vermogen van de panelen (10 à 20%). Dat komt omdat de zon niet altijd vol schijnt en je panelen dus niet constant stroom produceren op vol vermogen. Een installateur kan het benodigde vermogen voor je omvormer en zonnepanelen precies berekenen op maat van jouw situatie. Start je aanvraag hier.
-
Volgens type
Er zijn 3 soorten omvormers. Bij een string omvormer worden de zonnepanelen in serie (bv. 2 series van 6 panelen) aangesloten. Je kan ook kiezen voor 1 micro-omvormer per paneel. Dat zorgt ervoor dat elk paneel optimaal presteert. Een Power optimizer werkt op een gelijkaardige manier. Er is wel nog een aparte centrale omvormer nodig.
Welk type omvormer kies ik best? Is er weinig schaduwval en hebben de zonnepanelen allemaal dezelfde oriëntatie? Dan is een string omvormer doorgaans de beste keuze. Is er sprake van schaduw of verschillende oriëntaties? Dan kan je met micro-omvormers of optimizers per paneel zorgen voor een optimale stroomproductie voor elk paneel.
-
Volgens merk
Er bestaan verschillende kwalitatieve merken van omvormers: SolarEdge omvormers, SMA omvormers, Growatt omvormers, Goodwe omvormers, …
Wat is het beste merk van omvormers? Dat bestaat niet. Elk project is anders en elke installateur heeft een voorkeur voor een bepaald merk. Vraag daarom voorstellen aan bij meerdere installateurs. Zo kan je de kwaliteit van de omvormer merken, herkomst (Duitsland, China, …), kosten, … naast elkaar leggen en de beste keuze maken tegen een correcte prijs. Vergelijk gratis offertes.
-
Volgens fasen
Een omvormer moet je aansluiten op je meterkast. Je aansluiting op het elektriciteitsnet kan daarbij 1- of 3-fasig zijn. Die fasen slaan op het aantal aders in je elektriciteitskabel die je woning binnenkomt. Ook omvormers bestaan in 1 of 3 fasen.
Kies ik best een 1-fasige of 3-fasige omvormer? Algemeen geldt dat je tot een vermogen van 5.000 Wp een 1-fasige omvormer kan kiezen (goedkoper). Heeft je installatie een vermogen groter dan 5.000 Wp? Dan kies je beter voor een 3-fasige omvormer.
-
Volgens garantie
Naast een garantie op de plaatsing van je zonnepanelen (min. 2 jaar) krijg je ook fabrieksgarantie op je panelen en omvormer. Voor de omvormer gaat het meestal om een garantie van 5 jaar, maar 10 jaar of meer is ook mogelijk (meestal met extra verzekering).
Let op: de garantieregelingen kunnen verschillen per merk en installateur. Hou hier dus rekening mee als je omvormers vergelijkt.
-
Volgens monitoring
Ben je benieuwd naar de jaarlijkse, maandelijkse of dagelijkse opbrengst van je zonnepanelen? Die monitoring gebeurt altijd via de omvormer van je zonnepanelen. Daarvoor bestaan verschillende opties: bluetooth, USB, Wifi, …
Hoe monitor ik mijn zonnepanelen het best? Dat hangt vooral af van je eigen wensen. Ga dus zeker na hoe je de opbrengst van je installatie kan monitoren via de omvormer. Bij een SMA omvormer of een SolarEdge omvormer kan je bv. een app downloaden op je tablet of smartphone. Zo kan je op elk moment en waar je ook bent de opbrengst van je panelen zien.
CONCLUSIE: wat is de beste omvormer voor mijn nieuwe zonnepanelen?
Daarvoor weeg je bovenstaande factoren best tegenover elkaar af. Hoe je de factoren beoordeelt en welke omvormer je uiteindelijk kiest, hangt vooral af van je persoonlijke situatie. Zaken die je keuze beïnvloeden:
- Elektriciteitsverbruik: je jaarlijkse verbruik bepaalt het benodigde vermogen van je zonnepanelen en omvormer.
- Schaduwval op je dak: heb je geen schaduw op je dak en liggen je panelen georiënteerd naar het zuiden? Dan is een string omvormer doorgaans de beste keuze. In geval van veel schaduw wordt meestal gekozen voor een micro omvormer of power optimizer per paneel.
- Persoonlijke wensen: verkies je een Europees of Chinees merk? Of wil je een omvormer waarmee je je zonnepanelen opbrengst live kan monitoren via een app?
- Budget: je budget heeft uiteraard een invloed op welke omvormer je kan kiezen. Tip: een omvormer is cruciaal voor een optimale werking van je zonnepanelen-installatie. Daarom investeer je het best in een kwalitatieve omvormer.
- …
Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Een professionele installateur beschikt over de nodige kennis en ervaring om je correct te adviseren over de beste oplossing voor jouw specifieke situatie.
TIP: vraag voorstellen aan bij verschillende installateurs. Zo kan je hun adviezen en ook de voorgestelde omvormers vergelijken op vlak van kosten, merk, type, garantie, … Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes voor een zonnepanelen installatie met omvormer via de offerteservice.
2. Omvormers vergelijken voor bestaande zonnepanelen
Heb je al zonnepanelen, maar is je omvormer intussen 10 à 15 jaar oud? Dan is die wellicht aan vervanging toe. Een omvormer gaat namelijk niet zolang mee als je panelen zelf. Wil je gericht omvormers vergelijken voor je bestaande installatie? Dat doe je best via deze factoren:
Omvormers vergelijken:
FACTOR 1: volgens prijs
FACTOR 2: Volgens vermogen
FACTOR 3: Volgens type
FACTOR 4: Volgens merk
FACTOR 5: Volgens fasen
FACTOR 6: Volgens garantie
FACTOR 7: Volgens monitoring
CONCLUSIE: welke omvormer kies ik best?
Volgens prijs
Voor een gemiddelde omvormer betaal je ongeveer 750 à 1.200 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Hou er bij je vergelijking zeker rekening mee dat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals het type, vermogen, merk, …
Wat is de beste omvormer op vlak van prijs? De goedkoopste is niet altijd de beste keuze. Je kiest best een hoogwaardige omvormer van een kwalitatief merk. Zo haal je een optimaal rendement en ben je zeker van een langere levensduur. Zo zit je weer goed voor 10 à 15 jaar. Een installateur kan je hier het best over adviseren. Benieuwd naar de kosten op maat van jouw zonnepanelen-installatie? Vergelijk gratis offertes.
-
Volgens vermogen
Voor een optimale werking van je zonnepanelen-installatie moet het vermogen van je omvormer afgestemd zijn op het totale vermogen van je zonnepanelen.
Welk vermogen kies ik best voor mijn omvormer? Dat hangt af van je keuze. Neem je een nieuwe omvormer met hetzelfde vermogen als de vorige? Wil je extra zonnepanelen plaatsen, dan heb je een omvormer met een groter vermogen nodig. Een installateur kan het benodigde vermogen voor je omvormer precies berekenen op maat van jouw bestaande zonnepanelen-installatie. Start je aanvraag hier.
-
Volgens type
Er zijn 3 soorten omvormers. Bij string omvormers worden de zonnepanelen in serie (bv. 2 series van 6 panelen) aangesloten. Micro omvormers worden geplaatst per paneel en zorgen ervoor dat elk paneel optimaal presteert. Een Power optimizer is gelijkaardig aan een micro omvormer, alleen is nog een aparte centrale omvormer nodig.
Welk type omvormer kies ik best? Een installateur analyseert je huidige situatie en kiest dan het meest geschikte type omvormer. Haal je momenteel een optimaal rendement met je zonnepanelen-installatie? Dan wordt het wellicht hetzelfde soort omvormer, bv. een centrale omvormer. Presteert je installatie niet optimaal? Dan kan een installateur bekijken of het interessant is om met micro-omvormers of power optimizers per paneel te werken.
-
Volgens merk
Er zijn verschillende merken van omvormers op de markt: SAJ omvormers, Huawei omvormers, Enphase omvormers, …
Kies ik best hetzelfde merk als mijn huidige omvormer? Dat hoeft niet. Er is in ieder geval geen ‘beste’ merk van omvormers? Elk project is anders en elke installateur heeft een voorkeur voor een bepaald merk. Daarom vraag je het best voorstellen aan bij meerdere installateurs. Zo kan je de kwaliteit van de omvormer merken, hun herkomst, kosten, … vergelijken. Vergelijk gratis offertes.
-
Volgens fasen
Een omvormer moet je aansluiten op het elektriciteitsnet. Dat elektriciteitsnet kan 1- of 3-fasig zijn. Ook omvormers bestaan in 1 of 3 fasen.
Kies ik best een 1-fasige of 3-fasige omvormer? Was je vorige omvormer 1-fasig? Dan is de kans groot dat je nieuwe omvormer dat ook zal zijn. Wil je je zonnepanelen-installatie uitbreiden naar een vermogen van meer dan 5.000 Wp? Dan kies je beter een 3-fasige omvormer (op voorwaarde dat je een 3-fasige elektriciteitsaansluiting hebt). Zo is het vermogen op de verschillende fasen van je elektriciteitsaansluiting in balans.
-
Volgens garantie
De fabrieksgarantie op een omvormer kan verschillen van fabrikant tot fabrikant. Daarom is het essentieel om goed de garanties van omvormers te vergelijken.
Tip: ga grondig na wie verantwoordelijk is voor die garantie en bij wie je terecht kan bij een mogelijk defect. Zo vermijd je onaangename verrassingen.
-
Volgens monitoring
Kan je met je huidige omvormer de opbrengst van je zonnepanelen niet meten? Tegenwoordig bestaan er verschillende omvormers (bv. van SMA of SolarEdge) die je kan koppelen aan een app op je smartphone of tablet. Zo kan je dagelijks bekijken hoeveel kWh aan groene stroom je zonnepanelen-installatie produceert.
Hoe monitor ik mijn zonnepanelen het best? Dat hangt vooral af van je eigen wensen. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij verschillende installateurs.
CONCLUSIE: wat is de beste omvormer voor mijn bestaande zonnepanelen?
Daarvoor weeg je bovenstaande factoren best tegenover elkaar af. Hoe je de factoren beoordeelt en welke omvormer je uiteindelijk kiest, hangt vooral af van je persoonlijke situatie. Zaken die je keuze beïnvloeden:
- Elektriciteitsverbruik: je jaarlijkse elektriciteitsverbruik bepaalt het benodigde vermogen van je zonnepanelen en omvormer.
- Schaduwval op je dak: heb je geen schaduw op je dak en hebben je panelen dezelfde oriëntatie? Dan is een string omvormer de beste keuze. In geval van veel schaduw wordt meestal gekozen voor een micro omvormer of power optimizer.
- Persoonlijke wensen: verkies je een Chinees of Europees merk? En wil je een omvormer waarmee je de opbrengst van je zonnepanelen live kan monitoren via een app of niet?
- Budget: je budget heeft uiteraard een invloed op welke omvormer je kan kiezen. Tip: een omvormer is cruciaal voor een optimale werking van je zonnepanelen-installatie. Daarom investeer je het best in een kwalitatieve omvormer.
- …
Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Een professionele installateur beschikt over de nodige kennis en ervaring om je correct te adviseren over de beste oplossing voor jouw specifieke situatie.
TIP: vraag voorstellen aan bij meerdere installateurs. Zo kan je hun adviezen en voorgestelde omvormers vergelijken op vlak van kosten, merk, type, garantie, … Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes voor omvormers via de offerteservice.